Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 430
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='pinkmoon']ale jak one mają sobie ofiary upolować, jak się nie wyprowadzi? :([/QUOTE]
Ja nosze na rękach a jak idzie potencjalna ofiara to rzucam w nia sucza

Posted

Tja, biedne amstaffy, biedne - tylko te wszystkie żarciki o ogniach piekielnych buchających z pyska, o szczękościsku i kolcach jadowych to całkiem nie na temat.
[quote name='Vectra']pokaż mi ONka , uwiązanego ONka który się nie wydziera :D
Pokaż mi ONka na zamkniętej posesji , który się drze japy .....[/QUOTE]

[quote name='Vectra']Wiem , że żaden pies nie ma prawa wejść na inną posesję , ale trzeba być przezornym ..... zamykać ... gdyby posesje z ONkami były zamknięte , nie doszło by do tragedii.[/QUOTE]

[quote name='Vectra']ONki na pewno przywitały te asty chlebem i solą :evil_lol:[/QUOTE]

[quote name='Vectra']asty wpadły , onki broniły = zrobiło się piekło
gdyby onki siedziały cicho , to asty by olały i odwrotnie[/QUOTE]
Że jak? :icon_roc:
Vectra, sorry, ale ta [B]paranoja nt. oczerniania TTB[/B] zaczyna przybierać niepokojące rozmiary. Chyba że w ramach kontrastu do [U]fanatyków[/U] opluwających bullowate Ty [U]fanatycznie[/U] robisz z nich słodkie, idealne aniołki. Bo wychodzi, że odpowiedzialność za całe zdarzenie leży po stronie:
- durnych ludzi, którzy nie zabezpieczyli swoich posesji przed dostaniem się na nie Z ZEWNĄTRZ obcych zwierząt (a niby skąd wiesz, że nie zabezpieczyli? tego nie było w artykułach)
- durnych ONków, które "na pewno" wcześniej pyszczyły na biedne poniewierane astki, prowokując je do ataku (a niby skąd wiesz, że pyszczyły? o tym też ani wzmianki)
- durnych ONków, które nie przywitały intruzów NA SWOIM TERENIE chlebem i solą, tylko "na pewno" pyszczyły (a niby skąd wiesz? jw.)
- a, no, i wspominasz mimochodem, że "nie pochwalasz" samowolnego wydostania się psów z posesji; nie zagryzienia innych psów, tylko spaceru bez pytania :stupid:

Usprawiedliwianie sytuacji poprzez szukanie winy wszędzie dookoła jest wysoce niesmaczne. Prawie tak jak robienie sobie żartów z zagryzionego małego psiaka, o którego pytałaś, czy kokardka stanęła amstaffowi w gardle :shake:

Zawinił oczywiście ludź od TYCH KONKRETNYCH amstaffów - nie od całej populacji! Amstaffy - TE KONKRETNE, nie cała populacja! - prawdopodobnie zresztą nie z własnej winy, stanowią zagrożenie. Uczciwie byłoby zabrać je od tego debila i znaleźć dobry, odpowiedzialny dom. Tak samo jak uczciwie byłoby zabrać wszystkie psy ze schroniska i znaleźć im dobre, odpowiedzialne domy. A przecież znasz realia, prawda? Takich domów nie ma na pęczki, dlatego niesprawiedliwe, ale konieczne jest uśpienie zwierząt, które nie mają widoków na szczęśliwe życie bez jednoczesnego zagrażania pozostałym użytkownikom przestrzeni publicznej - i prywatnej.
Takie są uśrednione wnioski uczestników tego wątku. [B]Gdzie konkretnie wietrzysz nagonkę?[/B] Które tłumy napisały, że wszystkie amstaffy są złe, krwiożercze, że należy je uśpić, zagazować tudzież wystrzelać? Bodaj [U]aż jedna[/U] osoba pisała, że jest za zakazem rozmnażania, druga, że nie rozumie, po co ludziom "takie" rasy. Ja widzę oszołomów max sztuk dwie; troi Ci się w oczach, że zaraz o nagonce krzyczysz?

Gdziekolwiek pojawia się temat, że amstaff ugryzł/pogryzł/zagryzł (przy czym większość podkreśla, że TEN KONKRETNY pies, prawdopodobnie na skutek złego wychowania, jest niebezpieczny, a jeden z drugim ignorant rzuca tekst w stylu "po co komu takie rasy"), tam od razu krzyczysz, że nagonka, że gdyby to była inna rasa, to nie byłoby sprawy, że to pewnie nie ast, a nawet jeśli, to pewnie nie pogryzł zbyt poważnie, bo durne pismaki przesadzają, a nawet jeśli pogryzł poważnie, to przecież tamten sam był sobie winny, bo prowokował... Co to niby jest, jak nie fobia? Fobia na punkcie nagonki na jedyne, najlepsze, ukochane, łagodne jak baranki astusie, pitusie i bulliczki?

[B]TTB są fajnymi, niezbyt trudnymi do ułożenia psami o cudownej psychice i niezasłużenie złej opinii. Ale nie mogą być traktowane lepiej i wyjątkowo tylko dlatego, że są TTB i że niesłusznie przyczepiono im łatkę :roll:.[/B] Należy je traktować jak wszystkie inne rasy, bez wyróżniania. Pies stanowiący realne zagrożenie, bez kontroli? Przykro mi: igła. Dla dobra wszystkich dookoła, psów, kotów i ludzi.

Ale nie, z TTB tak nie wolno, bo wtedy jest przecież nagonka. I dochodzi do usprawiedliwiania z automatu, takiego o:
[quote name='Gonitwa']Traf chciał że w moim domu przebywają aktualnie 4 psy - w tym amstaf. Jakoś się nie pozagryzały, ba jedzą z jednej michy, śpią razem na tych samych posłaniach lub w naszym łóżku, panuje spokój i wewnętrzna harmonia. [B]Widocznie to z Twoją dalmatynką jest coś nie tak.[/B][/QUOTE]
Mowa była o tym, że astka ugryzła (w kilku sytuacjach) dalmatynkę. Pomijam postawę "opiekuna", pomijam nieznajomość psychiki psów. Ale skoro ast zaatakował - znaczy siem to z tym drugim jest coś nie halo, panie, no musiał sprowokować aściczka, no bo one przecież same z siebie nie atakują nigdy, no :p

[quote name='PrinceZZ']Dalmatyczyk suka to istna bestia. Bylam w szoku jak zobaczyłam [B]jaka chęć mordu biła z jej wyrazu pyska[/B] kiedy sobie staliśmy i grzecznie czekaliśmy na znajomych.[/QUOTE]
Jak o dalmatyńczyku ktoś pisze, że "chęć mordu bije mu z wyrazu pyska", to jest ok, tak? Ale o TTB - zaraz że nagonka, niesprawiedliwość dziejowa i inszy rasizm.

Czytam któryś już z kolei wątek o zagryzieniu/pogryzieniu przez asta. Mechanizm zawsze ten sam: najpierw jest ubolewanie nad ofiarą/ofiarami i bluzga na człowieka, który nie dopilnował psa; potem jakiś buc (jeden wystarczy) wyjeżdża z tekstem, że wszystkie amstaffy są złe - i już jest z górki. Następne x-dziesiąt stron to gremialna próba wytłumaczenia kilku konkretnym osobom, że NIE MA nagonki na rasę, tylko jest krytyka tego konkretnego człowieka od tego konkretnego psa. A potem zaczynają się zbiorowe żarty z opinii nt. TTB. Żarty w kontekście śmierci czyichś psów po prostu niesmaczne.
Tym bardziej u dogomaniaków.

Posted

aleś elaborat kojfenła :) a jak bije zrozumienie z postów które zacytowałaś ... mam za dobry humor , by z Tobą dyskutować .. na te wszystkie swoje "piany" to masz milion pincet odpowiedzi w tym i innych wątkach :) miłej lektury ... :)

ale teraz mi wyjaśnij , że co chciałaś powiedzieć ?
straszne te asty , pity , bulle , staffiki ?
a na co jest nagonka ? nie ma nagonki ? oć do mienia , dam ci mojego jednego psa na smycz i zawiozę do centrum Warszawy :diabloti: wtedy posmakujesz jak jest milusio .. :evil_lol:

Posted

Behemotka , spojrzałam sobie jakiego masz psa , podpowiem ci coś , moja najstarsza pitka , była takim samym wrakiem zwierzęcia jak Twój pies ... za 3 dni będzie 6 lat , jak ją wyrwałam z piekła ...
ale widzisz , siła charakteru psa , chęć współpracy z człowiekiem , moja wiara w nią - pies jest idealny , najidealniejszy z idealnych , chętnie bym ją sklonowała , by mieć takich Lalek więcej , na zapas ...

[QUOTE]Gdziekolwiek pojawia się temat, że amstaff ugryzł/pogryzł/zagryzł (przy czym większość podkreśla, że TEN KONKRETNY pies,[/QUOTE]
jednak nie czytasz uważnie tematów :cooldevi: i nie słuchasz radia nie czytasz gazet , nie oglądasz TV , nie czytasz for internetowych , nie masz terriera typu bull ...
Jeden przedstawiciel rasy bądź w typie rasy narozrabia , a moje 4 TTB obrywają i kolejne w połowie moje 3 też obrywają

Nudzi mi się :D

Posted

[quote name='Vectra']aleś elaborat kojfenła :) a jak bije zrozumienie z postów które zacytowałaś ... mam za dobry humor , by z Tobą dyskutować .. na te wszystkie swoje "piany" to masz milion pincet odpowiedzi w tym i innych wątkach :) miłej lektury ... :)

ale teraz mi wyjaśnij , że co chciałaś powiedzieć ?
straszne te asty , pity , bulle , staffiki ?
a na co jest nagonka ? nie ma nagonki ? oć do mienia , dam ci mojego jednego psa na smycz i zawiozę do centrum Warszawy :diabloti: wtedy posmakujesz jak jest milusio .. :evil_lol:[/QUOTE]
Elaboraty nieraz popełniam, to jedna z moich rozlicznych wad i zboczenie zawodowe :diabloti:

Pienić się nie zamierzam, po prostu uważam, że przesadzasz w drugą stronę - to w uproszczeniu chciałam powiedzieć. [B]Fobia na punkcie TTB jest głupia, ale fobia na punkcie nagonki na TTB wcale nie mądrzejsza ;)[/B]. Przykładowo na tym wątku nagonki na rasę/rasy nie ma. Znalazł się jeden czy dwóch oszołomów - i tyle. Nie trzeba od razu występować jako rycerz na białym koniu i bronić biednych, uciśnionych aściątek (chyba też we mnie dobry humor wstępuje :eviltong:). Zwłaszcza że i okazja po temu niezbyt zręczna.
Kilkakrotnie już na różnych wątkach pisałam, u mnie na osiedlu przykładowo TTB są dobrze wychowane i jakoś nie zauważyłam gremialnego pultania się do tych psów. A chodzą bez kagańców, jedna ciapa nawet bez smyczy (żeby nie było - trzyma się nogi pani jak przyklejony). Za to widzę nagonkę na... yorki :evil_lol:. Gdzie się pojawią, to zaraz komentarze, że to zabawki, że szczury, nie psy, że wredne szczekacze i w ogóle be.
No wiem, dużo ludzi puszcza durne komentarze, ale... naprawdę Ci to przeszkadza? Tobie? :cool3: Ja tam sto razy wolę, jak się mojego psa boją i schodzą z drogi (bo duży i czarny, znaczy zUy :p), niż jak chcą go miziać i pchają się z łapami (bo ma takie mądre oczy :roll:). Gadać se o mordercach mogą, olewam sikiem parabolicznym.

[quote name='Vectra']Behemotka , spojrzałam sobie jakiego masz psa , podpowiem ci coś , moja najstarsza pitka , była takim samym wrakiem zwierzęcia jak Twój pies ... za 3 dni będzie 6 lat , jak ją wyrwałam z piekła ...
ale widzisz , siła charakteru psa , chęć współpracy z człowiekiem , moja wiara w nią - pies jest idealny , najidealniejszy z idealnych , chętnie bym ją sklonowała , by mieć takich Lalek więcej , na zapas ...[/QUOTE]
Ależ ja nie przeczę. Sama bym chciała, żeby Kazan miał taką psychikę; przez to, że mój wyżłowaty działa zupełnie inaczej niż pit, musiałam docierać do niego ponad siedem miesięcy, z chwilami zwątpienia po drodze, że nigdy się nie uda :shake:. Z TTB zapewne byłoby mi łatwiej, bo świetnie się dogaduję z tymi psami i to raczej mój typ.

[quote name='Vectra']jednak nie czytasz uważnie tematów :cooldevi: i nie słuchasz radia nie czytasz gazet , nie oglądasz TV , nie czytasz for internetowych , nie masz terriera typu bull ...
Jeden przedstawiciel rasy bądź w typie rasy narozrabia , a moje 4 TTB obrywają i kolejne w połowie moje 3 też obrywają[/QUOTE]
Nie mam, tylko chadzam na spacery z astką kumpeli. Ja nie wiem, czy to Trójmiasto jest takie dziwne, ale nie spotkałam się jeszcze z jakimś generalnym ostracyzmem.

TV nie oglądam, radia nie słucham, ale gazety i media elektroniczne czytam, ba, nawet piszę :razz:, przykładowo:
[URL]http://ulubiency.wp.pl/kat,1010805,title,Genetycznie-uwarunkowana-agresja-mit-czy-ostrzezenie,wid,11518993,wiadomosc.html[/URL]

Posted

artykuł bardzo ładny , puść go na forum .... :) ja się z nim zgadzam , ale może być fajny wątek :evil_lol:

ale widzisz dalej wyolbrzymiasz moje niektóre posty , szczególnie te ironiczne , humorzaste ... i dalej , mimo iż widzę że śledzisz losy takich wątków - większość postów - moich , to prowokacja do rozruszania wątku ... bo jestem ogromnym fanem , miłośników psów , którzy nie rozumieją że pies to pies .. czy to jak to tam było w petycji ? AST-stfaf czy jakoś tak - poczytaj petycje , rewelacyjna lektura , błąka się link do niej kilka stron wcześniej ... jurek , poczwarek .. to pies ...
a żeby nie było to miałam poczwarka i za żadne skarby nie kumam tych psów ...

Nie chce mi się teraz , głównie przez to błyszczące dogo , co mi oczy wypala , szukać co ciekawszych postów o całej populacji TTB , wypowiedzi w tym też , autorytetów szkoleniowych -było tu tego dużo ...

Tak z ręką na sercu , powiedz - co ja mam robić widząc kolejny taki temat ? płakać ? użalać się ? iść wszystkich pobić ? ile razy można pisać o jednym ? ile tłumaczyć ? uczcić minutą bez internetu ?
Pozostaje olać temat , pośmiać się z głupot ... a szczerze to największy mam ubaw z takich błyskawic wątkowych , co wpadną i piszą bzdety o genetycznej agresji i jedynej agresji i powybijać i pozabijać i zakazać ...
Już to pisałam , mnie już nie złoszczą takie docinki , mnie one bawią - wywołują u mnie głupkowate poczucie humoru ...

I tak prawa nikt nie zmieni , a jak nawet , to powstanie kolejna martwa ustawa ... dalej będą psy , dalej będą ludzie debile i dalej niech media robią spektakle z TTB w roli głównej , to pewno same te rasy wyginą ...
Co powoduje największy popyt ? skuteczna REKLAMA , prawda ? a terriery typu bull , są reklamowane i debile chcą taką BESTIE z piekła rodem ... Bo któż w tych czasach niebezpiecznych , nie chce być bezpieczny i nietykalny ?
Medialność TTB już omawialiśmy na którejś z poprzednich lekcji i fenomen tej medialności :diabloti: kiedyś na topie były rottki i dobki - rasy aktualnie , prawie na wymarciu , prawda ? media też tego nie kupują.

a o tych czułkach , różkach , kolcach , skrzydełkach .. ehhhh .. a co odpowiadać , co drugiemu pajacowi napotkanemu na ulicy ? jak pierwszych 10 pytań , to jest - ile ma ton uścisku , ile czego i kogo zagryzł , czy sie nie boję że mnie zjedzą , czy jak poczują krew to dostają świra i chcą zabijać .... czy sie bawią , czy szczekają i tak by pisał i pisał .. skoro społeczeństwo ma taką fantazje , to czemu ja mam jej nie mieć ?
Tak na dobrą sprawę , z TZ takie wnioski wysnuliśmy , to wg tego co słyszymy za plecami - nieraz to przycupnę i włączę się do rozmowy ... to 90% ludzi , zostało zaatakowanych przez TTB hahahahaha , omawiane też tu było , że większa większość bajkomuzykantów , na oczy nie widziała TTB .. to też już sprawdziłam , bo o ile moim psom wymyślę jakąś rzadką ;) rasę , o tyle natychmiast mój pies przestaje być niebezpieczny ,agresywny i zły ... a na słowo PITBULL , uciekają w popłochu.

To są moje obserwacje ludzi z 12 lat życia z nielubianymi rasami , prze kolorowanymi.Już pisałam , mnie to bawi , bo co innego pozostało ?
Zresztą jeśli masz styczność z ASTem , to powinnaś rozumieć , skąd poczucie humoru mam :)

Posted

Dzięki za opinie o artykule :-). Raczej nie będę tworzyć wątków o moich własnych tekstach, bo to już trochę pod megalomanię podpada :evil_lol:. Ale w razie co, większość materiałów w dziale "szkolenie" jest mojego pióra, tj. klawiatury ;)
BTW jak chcesz sobie naprawdę poprawić humor, to zobacz na to:
[url]http://ulubiency.wp.pl/gid,11700668,kat,1012383,title,T*****-popilnuja-Ci-chaty,galeriazdjecie.html[/url]
Podpisy robiłam ja, zdjęcia dobierał... cóż, ktoś inny. Marudzisz na to, z czym musisz się borykać, idąc z pitem/staffem po ulicy? Zobacz, z czym ja muszę się borykać, jeśli chcę wysłać rzetelny, merytoryczny przekaz o psach. Jakichkolwiek psach :diabloti:

Tak, wyolbrzymiam (w sensie wiem, że nie piszesz poważnie), bo wiem, że sarkazm nie jest dobrą drogą w dotarciu do - głupich, nie ukrywajmy - tłumów. Sama próbowałam, pisząc m.in. tekst o tym, jak to fajnie można się dorobić na hodowli... Chyba nikt nie skumał ironii :cool1:

A co masz zrobić? Ja tam gryzę się w język i tłumaczę, tłumaczę, tłumaczę. Nie żebym sama z siebie miała do tego cierpliwość, najchętniej dałabym takiego debila bestiom na pożarcie :p, ale wiem, że bluzgi nie działają, sarkazmu nikt nie rozumie; prawo też nie działa, masz rację. Jedyną nadzieję widzę w edukacji społeczeństwa, w czym staram się mieć udział. Piszę materiały o wyborze rasy, o sterylizacji, o wychowaniu, szkoleniu, więzi, genach, mądrej miłości, mitach. Znajomą, wcześniej zapaloną przeciwniczkę kastracji, przekonałam do odjajczenia psa. Inną do sterylizacji suczki. Ja wiem, to małe kroki, mała skala. Ale zawsze coś do przodu.
Wiem, że czasem trudno powtarzać po raz enty to samo :roll:. Jak miałam śliczne szczeniaczki do wydania, wiesz ilu osobom tłumaczyłam, że to nie jest dobry prezent dla dziecka? Ale tłumaczyłam, przekonywałam, podawałam argumenty. Nie wyzywałam z miejsca od leniwych ignorantów, choć na to właśnie miałam ochotę. [SIZE=1]Dobra, raz tylko straciłam cierpliwość, jak zadzwoniło do mnie babsko z pytaniem, czy seterka to dobry pies do spacerów z dzieckiem, bo ona już miała trzy psy, ale się nie nadawały, to mąż oddał "na wieś do budy". Po mojej reakcji jakoś natychmiast się rozłączyła.[/SIZE]

Zdaję sobie sprawę, że ludzie nie wiedzą, o czym mówią. Że psem mogą się zachwycać, miziać go i przytulać, a jak usłyszą, że to amstaf/pit bull, momentalnie bledną i zwiewają. Ta nieznajomość dotyczy zresztą wielu ras, mojego osobistego kundla (kundla wcale nie w jakimkolwiek typie, choć z sylwetki mocno wyżłowatego) brali już m.in. za labradora, posokowca i - UWAGA, UWAGA - [B]charta niemieckiego[/B]!
Co świadczy jedynie o tym, że ludzie to głąby, należy do nich mówić powoli i dużymi literami. Humoru, ironii, sarkazmu po prostu nie kumają.

Posted

tak na dobranoc , Ci napiszę ... tłumaczę jak trzeba , a jak nie ma sensu , to przynajmniej się pośmieje :)
ludzie nie dzielą się na mądrych i głupich .. od każdej wersji jest jeszcze szereg stopniowań ;) Ten czarny humor , ironia , czy wręcz robienie sobie jaj w żywe oczy , to jest dla takich , co im nic nie pomoże ... Inteligentny , błyskotliwy czy też chętny chłonięcia wiedzy - zastanowi się nad sensem moich wymysłów o ponadzmysłowych umiejętnościach moich psów .. a głupi , zamknięty szczelnie w swojej pustej czaszce , nie zrozumie ani prawdy ani bajki ... bardzo lubię spojrzenia tęskne za rozumem ;)
Ten jakże kontrowersyjny temat kastracji , jako barbarzyństwo na psiej populacji ... to ja też tłumaczę .. ale nie wiem czy czytałaś jak opisywałam kawałek czasu temu , o tym jak jednemu jegomościowi , bardzo trudnemu , zamkniętemu i absolutnie przeciwnemu kastracji ... wysnułam na prędce bajkę - dlaczego moja pitbullka nie ma macicy .. to aktor nr jeden , aktor nr dwa był w drodze , bo oczekiwałam na staffika ..
Wiec na ente oskarżanie mnie o znęcaniu się na suką , pozbawieniu jej możliwości spełnienia sie w roli mamy .. co za tym idzie , zwariuje i mnie suka zje ... musiałam zostać snobem :diabloti:
Opowiedziałam mościowi ... że taka suka , po sterylce .. przeprowadza się specjalny zabieg i ona daje jedno , cudownej urody , niepowtarzalne szczenie ... oczywiście mi nie uwierzył - tu akurat słusznie .... ale jego pech był taki , że wpadł jakoś koło świąt , suka mi się utuczyła - to mu wmówiłam że jest w ciąży :evil_lol: - podkreślam CZEKAŁAM NA SZCZENIAKA .... nie wierzył .... pech jego kolejny , że wpadł do nas jakiś czas po tym .. gdy szczeniak się urodził :) i wtedy mi uwierzył :evil_lol: i w tym dniu , przestałam być barbarzyńcą , a kastracja zUem :)
Wyobraź sobie , że ten pan wpada do nas po dziś dzień - chwała panie nad nim , że nie ma chyba internetu :evil_lol: widzi to cudowne szczenie , które obecnie ma 3 lata - jest zachwycony i nadal myśli że mój staffik jest synem pitbullki - sterylizowanej pitbullki - oczywiście nie muszę mówić , że mój nie mniej wredny odemnie TZ , pokazał mu wszystkie zdobyte medale na wystawach , że pochwalił się iż Franciszek uzyskał tytuł Ch.PL ... to tylko by dodać pikanterii zdaniu - JEDEN NIEPOWTARZALNY SZCZENIAK ... tragedią jest fakt , iż on pyta czy Klementyna , tj druga pitopsiowa , sterylizowana , kiedy będzie miała szczeniaka :mdleje:

O rozmowach na temat szczeniąt , to pozwól że przemilczę - aktualnie mam miot :cooldevi: i czasem się gryze w palce jak odpowiadam na emalje ;) albo robie HALO HALO nic nie słychać ti ti ti .. żeby nie wypaść przez tel za gbura, chama itd ...

Jest na dogo temat o słuszności sterylizacji , tam to dopiero było wesoło !!

Ja właśnie , zaczynam prace nad kilkoma artykułami , które zamieszczę na swojej WWW , zmobilizowałam się do tego , po x entym mailu z pytaniami o tematyce:
- sterylizacji/kastracji jako zbrodnia na psiej populacji
- kenel klatka , miejsce tortur czworonoga
- szkolenie jako metoda na odbieranie osobowości psu
- rodowód , czyli jak zostać snobem
- rasowy z giełdy - czyli po co przepłacać

jeśli masz czas i ochotę , możesz mnie wesprzeć , pióro masz dobre , ja podeprę to fotkami i oszczędzę sporo czasu na emalje ;) z tłumaczeniem w/w

Tak na zakończenie dodam , że jestem ostatnią osobą , która komuś podsunie na siłę posiadanie TTB ...... wręcz przeciwnie , odradzam .... bo TTB nie jest dla idiotów , na pewno te słowa które teraz napiszę , zostaną spalone ze mną na stosie .. to są cudowne , mądre , szalenie inteligentne psy o gołębim sercu , kamiennym spojrzeniu , pełne wdzięku , temperamentu , chęci życia , wchłaniania wiedzy , poznawania świata , ludzi .... doskonale przystosowujące się do życia ich opiekunów , znoszące wszystko i dobre i złe , są oddane , wierne , są bardzo specyficzne w zachowaniach , mowie ciała , bardzo tym samym nie rozumiane przez wiele ludzików - i właśnie ten cały wachlarz zalet , powoduje to , że nie jest to pies dla byle pachruścia , szczególnie takiego , co sobie sam ze sobą nie radzi .... i tak serio sukces w kulturalnym TTB , nie polega na doskonałym wyszkoleniu takiegoż psa , tylko odpowiednim zrozumieniu jego osobowości i bardzo dyplomatycznym podejściu ... Bo te psy tak traktują ludzi , jak sobie na to zasłużą , a proces jego nauczania , idzie w parze z wzajemnym szacunkiem , zrozumieniem , uczuciem .... One bardzo mocno się związują z osobowością przewodnika , z jego nastrojami...... wady też mają , chrapią i rozpychają się w łóżku :mad:

a za wszelkie wypadki związane z psami , zawsze - podkreślam ZAWSZE odpowiedzialny jest człowiek.A ilość pogryzień/zagryzień będzie zależała nie od ras które biegają po świecie , a od ludzi którzy te rasy nabywają , a czym więcej jakaś rasa ma reklamy , mitow z nimi związanych - tym będzie popularniejsza ... a czym więcej przedstawicieli danej rasy , to i statystyki wzrastają , no i przydało by się chyba naj edukować , że wygląd to nie wszystko , a pies to nie karabin , albo para kaloszy , co jak się znudzi to sobie poleży w kącie ...

Posted

[quote name='Vectra']Martens , dobrze Ci tak babo :evil_lol:

kolec na zadzie jest BOSKI , już właśnie wypróbowałam ... byłam w hurtowni przed chwilą wróciłam i pędzę się z Wami podzielić ... pojechał z nami Franek - staffik.
Znalazł sie pożal się boziu znaffca .. i mi tu Franka od pitbulli miniaturowych zwyzywał :mad: mówię że to nie pitbull ... to czempion ... no jak nie pitbull ? pan oczy szeroko , pitbull widać ..
a ja mu właśnie że nie , bo nie ma kolca jadowego na dupie :evil_lol:
mina bezcenna :)
to co to jest ?
no mówię że czempion Franek :diabloti:[/QUOTE]

:roflt:

[quote name='OniISucz']A ja dziś miałem
"zobacz jaki ładny labrador " :):):):0[/QUOTE]
[FONT=Arial][B]
mnie nagminnie zaczepia taki pan pod 70 i opowiada ze syn mo takigo samego blabladora suczka ... ale szacun do pana , bo powiedział, ze nie bedzie miała młodych , bo nie bedzie psa męczył [/B][/FONT]

[B]
[FONT=Arial]Też bardzo ciekawe :

[URL]http://ulubiency.wp.pl/gid,11632673,img,11632684,kat,1012383,galeriazdjecie.html?T[/URL][page]=1[/FONT] [/B]

Posted

[quote name='Alicja']:roflt:

[FONT=Arial][B]
mnie nagminnie zaczepia taki pan pod 70 i opowiada ze syn mo takigo samego blabladora suczka ... ale szacun do pana , bo powiedział, ze nie bedzie miała młodych , bo nie bedzie psa męczył [/B][/FONT]

[B]

[URL]http://ulubiency.wp.pl/gid,11632673,img,11632684,kat,1012383,galeriazdjecie.html?T[/URL][page]=1[/FONT] [/B][/QUOTE]
:):):):) pysznie

Posted

[quote name='ania z poznania']No kurcze, nie mogę, bo jak mój Killah już już miał okazję to mu jednak onek (który chciał zaatakować MNIE) sprzed pyska zwiał, z piskiem i podkulonym ogonem..................[/QUOTE]
Bo na pewno źle się na niego patrzyłaś,dlatego chciał Cię wszamać:)Buziaki dla Killaha i Cziki.

Posted

[quote name='Alicja']:roflt:

[FONT=Arial][B]

[B]

[URL]http://ulubiency.wp.pl/gid,11632673,img,11632684,kat,1012383,galeriazdjecie.html?T[/URL][page]=1[/FONT] [/B][/QUOTE]
Kendo za młodu też często byla labradorem(tri colora jeszcze nie widziałam)albo beaglem,teraz jest już tylko ,, tym mordercą".
Alunia Ozzulek bossko wygląda w kalendarzu:)

Posted

wiem że tutaj elitarne bullowate towarzystwo, dlatego ja tym razem po prośbie, z poważną sprawą
[IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/amstaffki/amstaffki14.jpg[/IMG]

[IMG]http://i585.photobucket.com/albums/ss296/madziaj/amstaffki/amstaffki16.jpg[/IMG]

szukamy DT dla tych nieszczęść odebranych z pseudohodowli... są trzy suczki, na dwie czeka już DT, ale jedna ciągle nie będzie się miała gdzie podziać, chcemy je zabrać ze schroniska.
jeśli znajdzie się ten 3 tymczas zanim te dwie nie będą wyjeżdżać, załapie się na darmowy transport (na trasie wejherowo-rypnik-poznań)
pokryjemy koszty ew.leczenia (na faktury)
czy ktoś mógłby pomóc?

tutaj wątek:[url]http://www.dogomania.pl/threads/174226-Amstaffki-czy-szkielety-Szczeniaki-z-pseudo-UMIERAJAE-w-schronisku-DT-na-juA-pomocy[/url]

Posted

Latem rok temu miałam problemy z kolanem, więc wychodziłam z psami osobno, po kolei. Idę z Cziką, a tam dwóch pijaczków siedzi na ławce i jeden pyta grzecznie jaka to rasa, więc mu odpowiadam, ze amstaff. Ok, idę do domu, a że gorąco było to się przebrałam i związałam włosy w kitkę. No i robię tą samą trasę z Killusiem. No i słyszę jak jeden drugiego poucza:
Z podobnym ale brązowym taka babka chodzi (czyli ja), ale ten brązowy to jest amstaff, a ten to uszy ma urwane, widać ze do walk, taki to się bulterier nazywa.

• 2 weeks later...
Posted

Pinkmoon sorry ale nie pomogę...
Zrzucałam stronę z netu na kompa i znalazłam takie historyczne już zdjęcia "psów morderców":
[IMG]http://www.meritum.republika.pl/images/banda3.jpg[/IMG]
Od lewej moje pies Diuk, suki: Ostroga, Gruba, Fufu i obcy pies Ako...

[img]http://www.meritum.republika.pl/images/na_sch.jpg[/img]
Ako wymyślił, że będzie wychodził z Diukiem i moimi sukami...no to wychodził...
Już ich nie ma...
Odeszły ze starości w słusznym wieku...

Posted

[quote name='pinkmoon']przecież to photoshop:( amstaff nie może stać obok innego psa nie zabijając go :(
[/QUOTE]
Pinkmoon - to nie asty... to boksery!!! i jakoś bulle ich nie zeżarły...
Qurcze - odwróciłam się aby zobaczyć co robią psy.. bo zrobiło się dziwnie cicho...
Bullka jest ciepłolubna i zakopała się w boksery (szt 3...)
Zdjęcia muszę zgrywać przez laptoka - bo mi kabelek chyba banda zlikwidowała... będą później...

• 1 year later...
Posted

[quote name='Vectra']2 wątek ? ee to jesteś człowiek małej wiary , bądź masz kiepską pamieć ... to jest któryś tam wątek o tym samym , ale widzę że dzielnie nam towarzyszysz w każdym z nich :buzi:

No a ja się dzisiejszej nocy tak wystraszyłam , że dopiero odważyłam sie otworzyć oka o 12 :placz: no i co ? otwieram powieki - patrzą na mnie , tak dziwnie .. i co one sobie mogły myśleć ? ale to nic .. jak one tak patrzyły , to ja czułam że nie czuje nogi :placz: jednak strach o życia dalszą część silniejszy ... zachowałam resztki zimnej krwi .. w ogóle to myślałam że już się wykrwawie i stracę tą ciepłą krew też - bo jak pisałam - czułam że nie czuje nogi - na pewno mi odgryzły i pożarły ... ale one nie są takie głupie by ślady zostawiać , najpierw na moją nieczutą nogę wpuściły stado mrówek , które mi ja sparaliżowały , a same zaczęły mnie rozmiękczać od paszczy , ale jak to to tak gębę chochluje jęzorem , śline mają jakąś toksyczną ... tak działa że sie zaczyna człowiekowi wara rozwierać do uśmiechu niemalże , no i weź się człowieku nie śmiej ? jak masz wizje końca życia .. a z tą nogą której czułam że nie czuje dokończe - jaki to cud że ja się o tej 12 obudziła , jeszcze pół godziny i sama by mi odpadła , bo jak mi na tej nodze leżało 30 kilo potwora , to krew i ta ciepła i reszta zimnej , przestała krążyć , do tego te mrówki ... odpadła by mi i by zjadly ... to podstępne bestie są , zabijają nie zostawiając śladów ...

a teraz posłusznie i w skupieniu podążam na spacer z nimi , w zasadzie to ja im tylko jestem potrzebna żeby się SG nie do nich a do mnie czepiła w razie co ... takie to cwane ..

wracając do tych paparazzi jesio , nie wiem kto by kogo gonił :evil_lol:[/QUOTE]

uśmiałam się do łez !!!