Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Gonitwa']Nie nie, no nie znasz się!

To pokarm dla TTB!:diabloti:[/QUOTE]

[FONT=Arial][B]:placz:....wbiłaś nóż w mą wątłą pierś :placz::placz:[/B][/FONT]

• Replies 430
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziewczyny w życiu nic nie jest wyłącznie czarne lub białe.
Miłośnik rasy będzie bronił , przeciwnik będzie szukał minusów.
Prawda zawsze leży gdzieś pośrodu.
Zwierze to zwierze , ale o ile powiedzmy słoń , gepard czy żyrafa ewoluowały bez naszej pomocy o tyle rasy psów to wytwór któremu "pomogli" ludzie.

Później człowiek te rasy udoskonalał.
Tak jak jamnik miał "zaiwaniać" do nory i "robić pożądek" ze szkodnikami i jego nóżki robiły się coraz krótsze a korpusik dłuższy , czy kufa buldożka coraz bardziej się spłaszczała bo tak podobało się ludziom tak i bulle się zmieniały . Wszelkie te zmiany tak naprawdę zadziałały po trosze na niekożyść tych psiaków - to problem z kręgosłupem, to z wypadającymi oczkami czy oddychaniem , i na psychikę tych zwierząt też nie pozostało to wszystko bez wpływu.

Na upartego z każdego większego psa da się zrobić agresora i potencjalnego mordercę bo trudno tu mówić o chiłkach czy innych małych psach bo im gabaryty na to nie pozwolą ale [U]one jedynie [/U].
Problem polega na tym że jedne psy mają większe predyspozycje do bycia agresorami a inne mniejszą i te pierwsze wymagają szczególnej troski o poskromienie popędów , ale wszystkie wymagają wychowania.

Jeden z problemów jak mi się zdaje polega na tym że bullowate mają wybitnie mocny uścisk szczęk i o ile człowieka użre powiedzmy "wk....y" pudel to nieco łatwiej mu ten pysk otworzyć niż bulowi.

Patrząc choćby na tym forum na wątki "gryzienie/ zagryzienie itd" jednak najwięcej wpisów dotyczy bullowatych - znaczy to tyle to że wiele z tych psów było źle prowadzonych przez właścicieli .

Licytacje co jest lepsze a co gorsze (czy bul czy pudel czy jamnik) no można się spierać i licytować tak jak z fiatem , jeppem czy kamazem . Ale tak jak nie każdemu wolno usiąść za kułkiem bolida F1 i śmigać po ulicy tak i z psami :cool1:

Mierzmy siły na zamiary i patrzmy na możliwośći .Ja też chętnie kupiłabym sobie doga bo mi się podoba tylko obawiam się że najpierw by mi napluł na głowe, potem uczył mnie latać a na końcu z irytacji i niezrozumienia zjadł . Głupi pan - głupi pies ... czyż nie?

Posted

"Dalmatyńczyki w swej długiej historii spełniały różne funkcje, zawsze wiernie służąc i pomagając człowiekowi. Od najdawniejszych czasów pełniły rolę psów myśliwskich i to najczęściej na grubą zwierzynę. [B]Turcy używali ich jako psów bojowych w bitwie pod Wiedniem[/B] i, jak podaje historia, kilka dalmatyńczyków dostało się wówczas w ręce zwycięzców jako trofeum wojenne. Dalmatyńczyków używano, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, jako psów obrończych do ochrony przed rabusiami. W czasie II wojny światowej przenosiły meldunki w armii brytyjskiej. Z powodzeniem mogą pełnić funkcję przewodników osób niewidomych, nadają się do psa służbowego, do ochrony ludzi i tropienia przestępców."

Źródło : [url=http://www.dalmatynczyk.netlandia.pl]>>> Łaciata Strona - WSZYSTKO O DALMATYŃCZYKU <<<[/url]

Posted

[quote name='CHI']Vectra - dalmatyńczyki były psami "powozowymi"...
Miały biegać przy tylnej osi powozu i ODGANIAĆ SKUTECZNIE :razz: inne psy - aby powozu nie ganiały...
Towarzyszyły również jeźdźcom - ich maść "była niepodobna do wilka" i konie się nie bały...
Gdzieś kiedyś coś takiego czytałam...

Krzywdę im zrobiono jak zaczęto je selekcjonować na wielkość kropek.. no i jak zrobiły się modne....[/QUOTE]

[url=http://www.dalmatynczyk.netlandia.pl/historia.html]>>> Łaciata Strona - HISTORIA RASY <<<[/url]

Posted

[quote name='Alicja'][url=http://www.dalmatynczyk.netlandia.pl/historia.html]>>> Łaciata Strona - HISTORIA RASY <<<[/url][/QUOTE]

Jesteśmy jednomyślne :loveu::loveu: Może jesteśmy spokrewnione? Masz rodowód?:diabloti:

Posted

[B][FONT=Arial]Charlotta ...ale uwierz ...nie każdy Dog to chodzące cielatko .... :p....tak jak nie każdy York to jazgot ...jak nie każdy TTB to morderca ...to WAM wszystkim chcemy uświadomić [/FONT][/B]

Posted

[quote name='Gonitwa']Jesteśmy jednomyślne :loveu::loveu: Może jesteśmy spokrewnione? Masz rodowód?:diabloti:[/QUOTE]

[FONT=Arial][B]poszperam w papierach ;)[/B][/FONT]

Posted

[B]Alicja[/B]
Ale ja własnie jestem daleka od wypowiadania osądów "że każdy", "że żaden"
O tym właśnie piszę :)
Ja cały czas podkreślam że wszystko w gestii właścicieli ;)
A jedynie zaznaczam że różne psy mają różne predyspozycje;)
I nie każdy może mieć każdego psa :D

Posted

[QUOTE]Patrząc choćby na tym forum na wątki "gryzienie/ zagryzienie itd" jednak najwięcej wpisów dotyczy bullowatych - znaczy to tyle to że wiele z tych psów było źle prowadzonych przez właścicieli .[/QUOTE]

i tu jesteś w OGROMNYM błędzie - ja znam osobiście kilka poważnych pogryzień , w tym śmiertelnych , nie przez TTB i te niemedialne , nie trafiły do gazet czy TV .. stad brak informacji na forum , oraz produkcji miliona postów na ten temat ...

zresztą na forum miłośników psów - tylko tematy o TTB są gorące , a były też wzmianki o pogryzieniach bądź zagryzieniach przez inne rasy i tam była cisza

taka jest różnica , miłośnicy psów

Posted

[quote name='charlotta'][B]Alicja[/B]
Ale ja własnie jestem daleka od wypowiadania osądów "że każdy", "że żaden"
O tym właśnie piszę :)
Ja cały czas podkreślam że wszystko w gestii właścicieli ;)
A jedynie zaznaczam że różne psy mają różne predyspozycje;)
I nie każdy może mieć każdego psa :D[/QUOTE]

Dokładnie, ale Pani Dalmatynka chyba tego .. nie rozumie.:razz:

Posted

Alicja dzięki..
Ale ja to czytałam "papierzasto" jak jeszcze nie było internetu :oops:... Stąd taki luźny cytat...
Długo żyję :razz: najpierw z kundlami a potem i teraz z bokserami i bullami i jakoś te ostatnie są najspokojniejsze...
Bullka się sprawdza jako termofor na stopy... Jak się "wyłączy funkcję lizania" :razz:

Posted

[quote name='Vectra']i tu jesteś w [B]OGROMNYM[/B] błędzie - ja znam osobiście kilka poważnych pogryzień , w tym śmiertelnych , nie przez TTB i te niemedialne , nie trafiły do gazet czy TV .. stad brak informacji na forum , oraz produkcji miliona postów na ten temat ...

zresztą na forum miłośników psów - tylko tematy o TTB są gorące , a były też wzmianki o pogryzieniach bądź zagryzieniach przez inne rasy i tam była cisza

taka jest różnica , miłośnicy psów[/QUOTE]

I poco ten krzyk?:evil_lol:
Przeczytaj proszę ten post jeszcze raz ;) w całości. Na spokojnie .
Nie stoimy po dwóch stronach barykady , bo barykady nie ma.;)

Posted

[quote name='charlotta']Dziewczyny w życiu nic nie jest wyłącznie czarne lub białe.
Miłośnik rasy będzie bronił , przeciwnik będzie szukał minusów.
Prawda zawsze leży gdzieś pośrodu.
Zwierze to zwierze , ale o ile powiedzmy słoń , gepard czy żyrafa ewoluowały bez naszej pomocy o tyle rasy psów to wytwór któremu "pomogli" ludzie.
[/QUOTE]

Charlotta, ależ dziewczyny właśnie do tego dążą - do pokazania, że nie wszystko jest czarne albo białe.
w KAŻDEJ rasie może wystąpić pies agresywny, więc mnie, mimo że nie jestem właścicielem TTB, też takie uogólnianie drażni.
Mojego psa rok temu zaatakowała suka w typie amstafa, czy przez to mam prawo wygłaszczać tak idiotyczne opinie, jak to robi Dalmatynka?
Nie, bo wiem, że to tylko pies, a winni są głupi właściciele, którzy wyprowadzają go na podwórko 3 razy dziennie po 5 minut;
bo to oni nie socjalizowali psa od samego początku;
bo to oni nie poświęcają psu należytej uwagi.
I myślę, że każdy potencjalny właściciel psa powinien przechodzić jakieś szkolenia, testy itp. , ale to tylko takie marzenia...

Dalmatynka, jeśli chcesz uczestniczyć w kulturalnej wymianie zdań, to przestań pisać dużymi literami, bo nie dość, że to drażni, to dodatkowo czytelnik odbiera to jako krzyk.
A tak w ogóle... ortografia oraz znaki interpunkcyjne czy takie litery jak Ą, Ę się kłaniają...
Reszty Twoich wypowiedzi komentować nie będę, bo szkoda mojej klawiatury.

Posted

duużo osób lansuje pogląd że bullowate z definicji nienawidzą innych zwierząt i są agresywne nawet dla tych znajomych.

tylko czy ktoś z tych znafffców wie, że zabawa amstaffa jest po prostu nieco bardziej brutalna niz delikatniejszych psów?

zobaczcie jak się Vegolec bawi z moją Luną, na początku pewnie większość przeciwników astów by się załamała, że agresywna amstaffka gnębi psa... a tak naprawdę obie dziewczyny były sobą zachwycone :loveu:

[url=http://www.youtube.com/watch?v=i411APVQGa4]YouTube - 100 1012[/url]

Posted

[quote name='Czekunia']Charlotta, ależ dziewczyny właśnie do tego dążą - do pokazania, że nie wszystko jest czarne albo białe.
w KAŻDEJ rasie może wystąpić pies agresywny, więc mnie, mimo że nie jestem właścicielem TTB, też takie uogólnianie drażni.
Mojego psa rok temu zaatakowała suka w typie amstafa, czy przez to mam prawo wygłaszczać tak idiotyczne opinie, jak to robi Dalmatynka?
Nie, bo wiem, że to tylko pies, a winni są głupi właściciele, którzy wyprowadzają go na podwórko 3 razy dziennie po 5 minut;
bo to oni nie socjalizowali psa od samego początku;
bo to oni nie poświęcają psu należytej uwagi.

Dalmatynka, jeśli chcesz uczestniczyć w kulturalnej wymianie zdań, to przestań pisać dużymi literami, bo nie dość, że to drażni, to dodatkowo czytelnik odbiera to jako krzyk.
A tak w ogóle... ortografia oraz znaki interpunkcyjne czy takie litery jak Ą, Ę się kłaniają...
Reszty Twoich wypowiedzi komentować nie będę, bo szkoda mojej klawiatury.[/QUOTE]

Zgadzam się bez reszty.

[SIZE="1"]PS. Masz nieaktualny podpis z tego co się orientuję (Aza i Anu).[/SIZE]

Posted

[quote name='charlotta']I poco ten krzyk?:evil_lol:
Przeczytaj proszę ten post jeszcze raz ;) w całości. Na spokojnie .
Nie stoimy po dwóch stronach barykady , bo barykady nie ma.;)[/QUOTE]
a Ty poczytaj tematy tego typu i w tym klimacie .. to dojdziesz - jak krzyczę

czytaj moj post o popcornie i piwie .. mnie to żal było na urlopie bez neta siedzieć , bo na poprzednim temacie o morderczych bestiach , aż wrzało :evil_lol:
to zrozumiesz mój krzyk .. który krzykiem nie jest :p

Posted

[B]Vectra[/B]
Eh i tak to jest z pisaniem :D Jak się mówi to emocje są na twarzy i od razu widać czy to poważka czy z żarcikiem :evil_lol:

A popkorn z piwem - wyczytałam:) No ale serial się nakręca widzę bardzo :evil_lol:
Eh ... swoją drogą dogomania podsunęła mi ciekawy pomysł zawodowy :p ale nic , cicho sza byle nie zapeszać :diabloti::evil_lol::evil_lol:

Ah i już dopisze coby sie wrzawa nie podniosła , nie zamierzam tworzyć hodowli ani psedo tymbardziej. :D:D:D
Jeden pies mi wystarczy , wykastrowany będzie więc "zagrażać" też nie bedzie :D:D:D

Posted

Na razie i tak wygrywa Brzydula , tu za mało dramaturgii jest ... bo poprzednich 10 tematów o amstaffach , to żal było spać, jeść, z domu wychodzić :evil_lol:

PS a ja już oglądałam jutrzejszą Brzydule :cooldevi:

Posted

Pinkmoon
to ja coś dorzucę z "mojej bajki" Powstało coś takiego jak Albumo - Przewodnik "Polska okiem bulteriera"...
Miałam przyjemność brać udział w tym przedsięwzięciu:multi:
To jest link [url=http://art-bull.pl/index.php/article/103]Polska okiem bulteriera - najlepszy album z bulterierami[/url]

A to opis miejsca w którym byliśmy z tego linka...

[quote]
Kopalnia Złota w Złotym Stoku

[B]6.09.2009[/B]
Przyjechało 8 buli a zamieszania zrobiliśmy jakby była ich przynajmniej setka! Dzięki uprzejmości właścicieli Kopalni Złota byliśmy absolutnie wszędzie, gdzie chcieliśmy - przy płukaniu złota, w kopalnianych sztolniach, a nawet usadowiliśmy się w wagonikach pomarańczowego tramwaju, który wywozi turystów z podziemnych chodników na powierzchnię. To była najbardziej ekscytująca sesja w historii albumu.

[/quote]
Do dziś mam w oczach stado OBCYCH rozpędzonych bulli ganiających po łące... Większość widziała się po raz pierwszy w życiu... I jakoś nie było strat w psach, ludziach ani w sprzęcie:razz:

Pies jest taki -jakim go stworzył czy wychował człowiek...

Posted

[B]CHI
Pies jest taki -jakim go stworzył czy wychował człowiek...[/B]
I to powinna być puenta i podsumowanie :p

A tak w ramach polepszania atmosfery :evil_lol::evil_lol::evil_lol:
innej parafi bo - yorkowej - przechciałam dziś mojego psa na jego wątku jeszcze zanim tu weszłam:evil_lol: na "yorbula":diabloti:

Posted

[quote name='CHI']Pinkmoon
to ja coś dorzucę z "mojej bajki" Powstało coś takiego jak Albumo - Przewodnik "Polska okiem bulteriera"...
Miałam przyjemność brać udział w tym przedsięwzięciu:multi:
To jest link [URL="http://art-bull.pl/index.php/article/103"]Polska okiem bulteriera - najlepszy album z bulterierami[/URL]

A to opis miejsca w którym byliśmy z tego linka...
[COLOR=Black]
[/COLOR][FONT=Arial][COLOR=Black][B]zaje2biste :loveu:[/B][/COLOR][/FONT]

Do dziś mam w oczach stado OBCYCH rozpędzonych bulli ganiających po łące... Większość widziała się po raz pierwszy w życiu... I jakoś nie było strat w psach, ludziach ani w sprzęcie:razz:

[SIZE=4][COLOR=Red]Pies jest taki -jakim go stworzył czy wychował człowiek[/COLOR][/SIZE]...[/QUOTE]

[FONT=Arial][B]Dokładnie :multi:[/B][/FONT]

Posted

[quote name='Kiłi']Ja się tak nie bawie!! Na diecie jestem i ani popcornu, ani piwka nie moge a tu tyle do czytania:placz::placz: :mad:[/QUOTE]

to obejrzyj Brzydule :evil_lol:

Posted

[quote name='eagle']Dlatego te psy sa nie dla mnie :-) One sa szczesliwsze bezemnie a ja bez nich[/QUOTE]
Eagle, gdzie jesteś, gdzie jesteś, śpiąca królewno? (To taki cytat dla nieco starszych datą ;)) Szczeknąłeś po miesiącach i zobacz jak pięknie stado się zbiegło. Eagle, czy Ci nie żal? Eagle, wracaj do hal. :cool1: