malagos Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 Kolejny pies, zgłoszony ze wsi. "Bo się przyplątał, wszedł do kurnika, leży i nie chce wyjść...zabierzta go". I trafił do kojca gminnego, biedak. Ma ranę na łapie, przeciętą jakby drutem, wnykiem? nie wygląda to ładnie... Rana ropiej, łapa puchnie, a zrobienie opatrunku i utrzymanie rany w czystosci psu w gminnym kojcu, na piachu, graniczy z cudem :(. Pies jest na zastrzykach z antybiotyku i przemywaniu rany. Nazwałam go Silver. Ma kilka lat, jest spokojny, posłuszny, cieszy się na widok znajomej twarzy, bardzo łakomie zjada gotowane jedzenie, trochę mniej suche. Mam dla niego jeszcze karmę Josera od Ratujemy Kundelki, ale dobrze by było kupić mu puszki. Quote
malagos Posted February 1, 2018 Author Posted February 1, 2018 i fotki z wczoraj, już po zmroku, bo tylko wtedy mam chwilkę, by podjechać do psa, wziąć go na smycz - bardzo ładnie chodzi. Quote
anica Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 Przywitam się u Silvera :) jakby go tak podkarmić, małe spa.. to fajne "ciacho".. oczki ma smutne! jak widzę takie smutne spojrzenie...wyć mi się chce!!!!!! 1 Quote
konfirm31 Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 Piękny, dobry pies o smutnych oczach. Imię dostał piękne i wspaniałe dobrane. Brzmi poważnie i majestatycznie Dobrze, że dostaje ten antybiotyk, bo w gminnym kojcu nie trudno o poważną infekcję otwartej rany, a zawijanie, jest bez sensu. Oby zagoiło się jak na psie :). Jak dobrze, że ma Was! Wątek zapisuję Quote
elik Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 Piękny piesio, ale bardzo smutny i bardzo wychudzony. Trudno się dziwić :( Ma chyba bliznę na kufie, a może to tylko sierść tak się ułożyła ? Quote
kiyoshi Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 Piekny pies rzeczywiscie chudziutki i smutny :( Malagos Wy macie kojce 'wylozone' piaskiem? To sie dobrze sprawdza zima czy w deszcz? Quote
malagos Posted February 1, 2018 Author Posted February 1, 2018 Psiak ma blizne na pyszczu, taką jasniejszą kreche. A w kojcu gminnym była podłoga z desek (taki kupiony gotwowy był ), ale dechy spróchniały i zgniły, to od roku jest podłoże z piachem. Kojec zadaszony, więc nie jest ten piach mokry. Łatwiej chłopakom go sprzatnąć, zgarniają kupy grabiami, ale pokaż mi psa, który nie chce się podkopać...Ten akurat nie kopie, bo ma chorą łapę, ale po poprzednich zawsze zostawały doły Quote
Tyśka) Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 Piękny Silver! Lubię takie psiska... oby udało się mu pomóc. Quote
malagos Posted February 2, 2018 Author Posted February 2, 2018 Zdecydowaliśmy z Tomkiem, ze psa bierzemy pod nasze skrzydła, czyli do naszego kojca pod domem. juz go włąśnie chłopaki z komunalnej przywieźli. Będziemy leczyć skuteczniej tę łapę, będzie miał dobre jedzenie, i spacery. W kojcu gminnym od wczoraj kolejna suczka, małe cudaczne gówienko, przeurocza, jak mówi Tomek Quote
konfirm31 Posted February 2, 2018 Posted February 2, 2018 O, matko! Kolejna bieda :((((. Dzięki za Silvera, że jest u Was. A z bezdomniakami, niekończąca się tragedia :((((((((( Quote
Poker Posted February 2, 2018 Posted February 2, 2018 Imię piękne. Cudownie ,że bierzecie pod swoje skrzydła. Skąd się bierze u Was tyle bezdomnych psów? podrzucają z innych miejscowości ? 1 Quote
konfirm31 Posted February 2, 2018 Posted February 2, 2018 Malagosku, a może poproszę o wsparcie Skarpetę Owczarkową? Od wielu lat, jestem deklarowiczką. Quote
malagos Posted February 2, 2018 Author Posted February 2, 2018 2 godziny temu, Poker napisał: Imię piękne. Cudownie ,że bierzecie pod swoej skrzydła. Skąd się bierze u Was tyle bezdomnych psów? podrzucają z innym miejscowości ? różnie, często takie psy chodzą sobie po wsi, ktoś da jeść, gdzieś się prześpią, albo zakotwiczą w jakimś gospodarstwie - jak ta suczka przywieziona wczoraj (od maja! u baby, ale "zabierzta ode mnie, bo to przybłęda, nie będę chować!", a baba ma drugiego, większego psa, "też zabierzta!").... 2 godziny temu, rozi napisał: Piękny pies, ogłaszajcie go od razu. Jeszcze z tą łapą powalczymy, no i dobre zdjęcia trzeba zrobić :( 1 godzinę temu, konfirm31 napisał: Malagosku, a może poproszę o wsparcie Skarpetę Owczarkową? Od wielu lat, jestem deklarowiczką. a wiesz...moze tak? Przydałaby się nam mokra karma, jakieś puszki.... 1 Quote
rozi Posted February 2, 2018 Posted February 2, 2018 11 minut temu, malagos napisał: Jeszcze z tą łapą powalczymy, no i dobre zdjęcia trzeba zrobić :( On ma piękny łeb. Piękny! Quote
malagos Posted February 3, 2018 Author Posted February 3, 2018 No włąśnie, on nie wyglada jak owczarek, ale jak prawdziwy wilk! Rano wzięłam go na smycz, bardzo się ucieszył :) Zareagował na "siad"! Pochodziliśmy po ogrodzie. Zaznaczył swą obecność (biedne moje iglaki...), zrobił kupala pod krzewami. Czuje naszą Czarkę, ale raczej ładnie chodzi na smyczy, nie ciagnie, nie szaleje. Jak idzie, to "grają " mu łopatki i sierść na bokach faluje - niezwykle to wygląda! Łapa znów obmyta, zabezpieczona antybiotykiem, Betamox podany w zastrzyku. Wszystko to odbywa się grzecznie, spokojnie, dostojnie. Pies był czyjś, i to może nie u najgorszego cz,lowieka. Ma obrożę, stareńką, z dużym kółkiem łańcuchowym. Ogłosenia o znalezieniu wiszą nadal. Baba, która była świadkiem zabierania Silvera z tego nieszczęsnego kurnika, tak jazgotała i biadoliła do wójta, że musiał zabrać od niej jednego z dwóch psów, które się do niej przybłąkały...w maju....W kojcu gminnym od czwartku siedzi mała grubiutka suczka w typie Corgi...Dla mnie dramat, bo tymczasowo mamy: Czarkę, Tosię, Silvera, na koleją kojcowa sunię nie ma czasu, by podjechać, dac cos lepszego do jedzenia, poznać, pogłaskać, wyprowadzić... Quote
anica Posted February 3, 2018 Posted February 3, 2018 Nie da się nawet cieszyć z uratowania jednej biedy!.. zaraz już ,jest kolejna! :( Cytat Jak idzie, to "grają " mu łopatki i sierść na bokach faluje - niezwykle to wygląda! .. przez sekundy.. zobaczyłam jak idzie!... tak pięknie to napisałaś 1 Quote
Sowa Posted February 3, 2018 Posted February 3, 2018 Silver wygląda dokładnie jak owczarek niemiecki sprzed 40 lat. Zanim weszła idiotyczna moda na opadający zad, zanim z doskonałego użytkowego psa zrobiono karykaturę, rasowe, rodowodowe użytkowe owczarki niemieckie wyglądały tak jak Silver. A sądząc z opisu zachowania - będzie wszystkiego uczył się tak szybko i chętnie, jak tamte psy. 1 Quote
malagos Posted February 3, 2018 Author Posted February 3, 2018 Tak właśnie myślałam, że to taki stary typ owczarka :) musimy się lepiej poznać. I jutro zrobię jakieś zdjątka. Quote
Sowa Posted February 3, 2018 Posted February 3, 2018 Chyba warto sprawdzić, czy reaguje również na inne słowa (leżeć lub waruj, do mnie, noga - najczęściej używane hasła). Im więcej umie, tym chyba łatwiej będzie o nowy dom. Quote
malagos Posted February 4, 2018 Author Posted February 4, 2018 Dzisiejszy spacer po ogrodzie: ciągnie trochę na smyczy, dusi go obroża, lepiej by się czuł w szelkach. Raczej nie zna komend, albo mnie olał, ale bardzo się cieszy, jak się do niego mówi. I wyczuł, cwaniak, chrupki w mojej kieszeni i bardzo mnie pilnował :) Zęby ma nieco z kamieniem, i trochę starte siekacze, ale pewnie nie ma więcej, niż 4 lata. Nie ma czipa, Tomek sprawdził. Quote
malagos Posted February 4, 2018 Author Posted February 4, 2018 Jeszcze kilka zdjeć :) Rozi, dla Ciebie! :) Quote
rozi Posted February 4, 2018 Posted February 4, 2018 Chudy, jak liść. Odrobaczenie by się przydało. W kojcu nie brudzi? A nie przestaje ciągnąć jak powiesz "równaj" albo "noga"? Edit: jaki obwód obroży? Mam dwie duże, mogłabym wysłać, ale chyba za małe będą. Quote
Recommended Posts