Karmelowa Posted January 31, 2018 Posted January 31, 2018 Witajcie Forumowicze ;) Jestem właścicielką 9 tygodniowej suczki, krzyżówka berneńczyka(matka) z bernardynem(ojciec). Mam jednak wątpliwości co do dziennej porcji karmy i mam kilka pytań: - dorosła suka berneńczyka waży 35-48kg, bernardyna 60-85kg przez to nie wiem, ile dawać jej jedzenia, żeby nie zaszkodzić lub nie przedobrzyć (obecnie jest na Joserze).Na dzień dzisiejszy waży 10,5kg, przez tydzień przybrała 1,4kg, w poprzednim tygodniu 1,2kg, czy to nie za dużo? Dziennie dostaje 330g karmy. - przymierzam się do zmiany karmy na Brita, wyciągając średnią obu ras wychodzi +/- 57kg, kupić wersję dla ras dużych czy olbrzymich? - jakie jest Wasze zdanie odnośnie stosowania witamin jako suplementu? Glukozaminę jej podaję, z witaminami mam problem. Quote
bou Posted January 31, 2018 Posted January 31, 2018 Witamy = dama z avataru I ja :) Ciężki orzech do zgryzienia...życie zweryfikuje,czyje geny będą (są) mocniejsze.Dawałabym na razie karmę dla ras dużych I nie zmieniałabym karmy w zadnym wypadku! Pamietaj o dzieleniu porcji na trzy dobowe,nie dawaj na raz I pamietaj -przed jedzeniem 30 min.wypoczynku,po jedzeniu też (conajmniej).To niezmiernie ważne. Kup jej Arthrofos Dolfos,bo sama glukozamina nie wystarczy,a obie rasy mają problem ze stawami. Jeśli chodzi o ilość,to daj tyle ile producent wyliczył dla ras dużych I...dodaj dwie łyżki od siebie.No I czekaj co wyrośnie - mix,bardziej benek,czy bardziej bernuś. I DAJ FOTKI!!! please... Quote
Karmelowa Posted January 31, 2018 Author Posted January 31, 2018 Dzięki za odpowiedź ;) Dlaczego nie zmieniać karmy? Brit wydaje mi się lepszy... No i martwi mnie tempo w jakim przybiera, czy nie wpłynie to negatywnie na stawy. Porcje dzielę na razie na 4, tak jadła w poprzednim domku. Odpoczynku przed i po jedzeniu trzymamy się zachowując zazwyczaj godzinne pazuy, myśl, że mogłaby dostać skrętu żołądka jest przerażająca. Łapy ma potężne, ale ciężko zrobić jej zdjęcie ;) Na zdjęciu z trawką Baja miała 6,5 tygodnia, na pozostałych 8. Może widać jak jest zbudowana i ktoś oceni co z tego cuda wyrośnie? :) Quote
bou Posted January 31, 2018 Posted January 31, 2018 20 minut temu, Karmelowa napisał: Dlaczego nie zmieniać karmy? Bo jak jest dobrze to "nie trza psuć".Zonglowanie karmami bez wskazań - jest szkodliwe.Wsuwa tę Joserę - to na zdrowie.To niezła karma.Jeszcze dodaj wspomniany Arthrofos. 4 porcje I świadomość zagrożenia skrętem - szacun.(nie chcialam Cię straszyć..) A za zdjęć...na tym pierwszym benek jak sie patrzy,nawet to owcze futerko:)Na ostatnim - nie benkowy pyś.Ona się będzie jeszcze zmieniać,ale bardzo ciekawy mix jest i będzie.Powodzenia,niech Wam sie wiedzie. Quote
dwbem Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 Wyrośnie na sporego psa. Przybywa normalnie, ma prawo, moje rottweilery potrafiły przybywać tygodniowo więcej a nigdy nie były zapasione i stawy rozwijały się normalnie. Ale ja całe życie swoje psy a szczególnie rosnące szczeniaki karmiłam naturalnie czyli mięsem z dodatkami i nigdy nie miałam problemów z rozwojem szczeniąt, alergiami czy chorobami przewodu pokarmowego. Osobiście jestem przeciwniczką suchych karm bo one są wygodne dla właściciela - łatwiej sypnąć bobki jak kurze ziarno niż przygotować normalne jedzenie ale dla psa i zdrowiej i przyjemniej. Quote
Karmelowa Posted February 1, 2018 Author Posted February 1, 2018 22 godziny temu, bou napisał: Bo jak jest dobrze to "nie trza psuć".Zonglowanie karmami bez wskazań - jest szkodliwe.Wsuwa tę Joserę - to na zdrowie.To niezła karma.Jeszcze dodaj wspomniany Arthrofos. 4 porcje I świadomość zagrożenia skrętem - szacun.(nie chcialam Cię straszyć..) A za zdjęć...na tym pierwszym benek jak sie patrzy,nawet to owcze futerko:)Na ostatnim - nie benkowy pyś.Ona się będzie jeszcze zmieniać,ale bardzo ciekawy mix jest i będzie.Powodzenia,niech Wam sie wiedzie. Właśnie Arthrofos dostaje, zapomniałam nazwy. Dziękujemy z Bają bardzo :) Quote
bou Posted February 1, 2018 Posted February 1, 2018 2 godziny temu, Karmelowa napisał: Właśnie Arthrofos dostaje, zapomniałam nazwy. A dorzuć człowiekowi jeszcze,o! sorry - piesowi!,żółtko surowe chociaż raz w tygodniu,co?To bomba minerałowo-vitaminowa. Pozdrowienia,M. Quote
Recommended Posts