Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem właścicielką dwóch psów. Jeden z nich, 1.5 roczny samiec, mieszaniec amerykańskiego pitbulla terriera z amstaffem(prawdopodobnie jest też domieszka trzeciej krwi), zjadł koreczki, w których były: ogórki (kiszone i szklarniowe), pomidora, ser, szynka konserwowa, kabanos no i oczywiście wykałaczki. Czy po takim posiłku nic mu nie będzie? Wcześniej miał okazję zjeść balona oraz torbę foliową z nieznaną zawartością. Obydwie rzeczy spokojnie wydalił. Bardzo proszę o pomoc. Pies waży prawie 20 kg. 

Posted

Z wykałaczkami gorzej...istnieje spore niebezpieczeństwo zranienia sciany jelit,drewna pies nie strawi.B.uwaźnie go obserwuj,w razie niepokojących objawów natychmiast idz do weta.Jesli dojdzie do perforacji jelita,pies znajdzie sie w śmiertelnym niebezpieczeństwie.

Posted

W poniedziałek wieczorem muszę wyjechać i wracam dopiero w piątek po popołudniu. Wcześniej też jadł drewno, brał gałęzie i normalnie jadł drewno, jednak tym razem bardziej się boję. Czy jeśli w ciągu 48 h nie wydali, należy iść do lekarza z nim? 

Posted

Obgryzanie patyków,czy gałęzi to inna sprawa,pies je miele zębami.Wykałaczka jest ostra,cienka jak igła,Obserwuj,czy nie straci apetytu,nie zrobi sie osowiały,czy w kupie nie będzie krwi.Poszłabym do lekarza po 48 godzinach nawet przy braku objawów (ale też braku...wykałaczki).

Obserwuj go uważnie,jego kupy też.Oby wszystko skonczyło sie pomyślnie.

Posted

Podaj psu kisiel z siemienia lnianego i owsiankę - okleją one wykałaczkę i przyspieszą wydalenie. Parę godzin później, podaj łyżkę parafiny, która stworzy poślizg w jelicie. Na pewno bądż przygotowana na wizytę u weta przy pierwszych objawach perforacji. 

Posted

Gdy nastąpiła "kradzież", w kojcu psa zauważyłam kawałki wykałaczek. Wydaje mi się że zanim zjadł przekąski, najpierw je pogryzł a następnie przełknął ...

Posted
1 godzinę temu, bou napisał:

Obserwuj go uważnie,jego kupy też.Oby wszystko skonczyło sie pomyślnie.

na razie nic więcej sie nie wymyśli...owsianka i kleik - to dobry pomysł.

• 3 years later...
Posted
7 godzin temu, Kubix napisał:

Mój pies (shitzu) zjadł wykałaczkę co robić dać mu owsianke? 

Dać mu namoczone chrupki,takie rozmiękniete,albo dość gęsty gotowany ryż z mięsem.Poza tym - obserwować,najmniejsze zmiany w zachowaniu i w kupie - to sygnał,że trzeba biec do weta.Wykałaczka może zranić,lub przebić jelito,a to oznacza śmiertelne niebiezpieczeństwo.

• 3 months later...
Posted

Myślę, że należy psa pilnować jak tylko się da, aby nie zjadał takich rzeczy, bo może to zaszkodzić. jeśli nie teraz, to w przyszłości. Moją psinkę czeka niedługo sterylizacja. Zawsze wolę poczytać o wszystkim i zdobyć wiedzę. Tutaj również nie zrobiłam wyjątku i znalazłam bardzo treściwy artykuł https://www.petmex.pl/co-powinienes-wiedziec-o-sterylizacji-psa.html