BaśkaNero Posted October 23, 2017 Posted October 23, 2017 Cześć. Mam psa rasy Blackmouth Cur z rodowodem. Chciałabym iść z nim na wystawy psów ale zupełnie nie wiem jak sięza to zabrać i czy pies musi mieć ukończony jakiś wiek. Nero ma obecnie 4 miesiące. Quote
bou Posted October 23, 2017 Posted October 23, 2017 A rodowód ma gdzie zarejestrowany?Skontaktuj sie z oddzialem Związku,dostaniesz cały regulamin.Pod warunkiem,ze nalezysz do ZKwP.Jak jest z innymi stowarzyszeniami,nie wiem. p.s - Nero chyba az tyle nie pali...?Ma niezły zapas fajek... Quote
dwbem Posted October 24, 2017 Posted October 24, 2017 A co to za nowy wynalazek? Bo o takiej rasie pierwszy raz słyszę a znam dużo ras, jestem starym kynologiem. Quote
Łisper Posted October 24, 2017 Posted October 24, 2017 Skąd dorwałaś blackmoutha? Z tego co wiem, w polsce nie ma żadnych hodowli. W dodatku rasa nie jest rozpoznawana przez FCI ani jej amerykańskiego.... partnera?..., AKC. Jeśli chcesz wystawiać psa, to najlepiej.......... w jego ojczyźnie, pod patronatem UKC (United Kennel Club) ;) ponoć bardzo dobre psy użytkowe; jeśli będziesz go układać do jakiejś służby, to napisz jak ci poszło, bo aż jestem ciekawy jak się w praktyce te amerykańskie cuda sprawdzają. Quote
jola&tina Posted October 24, 2017 Posted October 24, 2017 49 minut temu, dwbem napisał: A co to za nowy wynalazek? Bo o takiej rasie pierwszy raz słyszę a znam dużo ras, jestem starym kynologiem. Bo to bardzo żadka rasa :) Quote
bou Posted October 24, 2017 Posted October 24, 2017 jola&tina nooo...byk jak 150,ale... http://www.szarik.pl/rasa-283-blackmouth-cur.html :) M. 1 godzinę temu, jola&tina napisał: Bo to bardzo żadka rasa :) Quote
Delph Posted October 28, 2017 Posted October 28, 2017 Skontaktuj się z hodowcami CLD, są już w Polsce. Quote
dwbem Posted October 29, 2017 Posted October 29, 2017 No fakt, poczytałam bardzo rzadka rasa tylko ja nie jestem zwolenniczką tworzenia różnych nowych ras, lepiej nie psuć a poprawiać już istniejące bo i tak jest ich bardzo dużo. Quote
Delph Posted October 30, 2017 Posted October 30, 2017 Dnia 29.10.2017 o 16:14, dwbem napisał: No fakt, poczytałam bardzo rzadka rasa tylko ja nie jestem zwolenniczką tworzenia różnych nowych ras, lepiej nie psuć a poprawiać już istniejące bo i tak jest ich bardzo dużo. Ale to nie jest nowa rasa, psy tego typu hodowali już Celtowie przed naszą erą. Quote
dwbem Posted October 31, 2017 Posted October 31, 2017 A to nie wiedziałam bo nigdy o tej rasie nie słyszałam. Skoro taka stara to dlaczego prawie nic o niej nie wiadomo i związki kynologiczne nie mają jej w swoich wykazach ras. Quote
Delph Posted November 1, 2017 Posted November 1, 2017 Mają, jest uznana przez UKC, bo to amerykańska rasa. Po prostu w Polsce jest mało znana. Każdy region na świecie ma swoją historię kynologii, swoje "rodzime" rasy psów oraz takie, które są bardziej lub mniej popularne w danym kraju. O naszym gończym polskim podejrzewam, że w stanach mało kto słyszał ;) Quote
Recommended Posts