Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć. Mam psa rasy Blackmouth Cur z rodowodem. Chciałabym iść z nim na wystawy psów ale zupełnie nie wiem jak sięza to zabrać i czy pies musi mieć ukończony jakiś wiek. Nero ma obecnie 4 miesiące. 

Snapchat-1387659282.jpg

20170929_093719.jpg

received_869487249866516.jpeg

Posted

A rodowód ma gdzie zarejestrowany?Skontaktuj sie z oddzialem Związku,dostaniesz cały regulamin.Pod warunkiem,ze nalezysz do ZKwP.Jak jest z innymi stowarzyszeniami,nie wiem.

p.s - Nero chyba az tyle nie pali...?Ma niezły zapas fajek...

Posted

Skąd dorwałaś blackmoutha? Z tego co wiem, w polsce nie ma żadnych hodowli. W dodatku rasa nie jest rozpoznawana przez FCI ani jej amerykańskiego.... partnera?..., AKC. Jeśli chcesz wystawiać psa, to najlepiej.......... w jego ojczyźnie, pod patronatem UKC (United Kennel Club) ;)

ponoć bardzo dobre psy użytkowe; jeśli będziesz go układać do jakiejś służby, to napisz jak ci poszło, bo aż jestem ciekawy jak się w praktyce te amerykańskie cuda sprawdzają.

Posted

No fakt, poczytałam bardzo rzadka rasa tylko ja nie jestem zwolenniczką tworzenia różnych nowych ras, lepiej nie psuć a poprawiać już istniejące bo i tak jest ich bardzo dużo.

Posted
Dnia 29.10.2017 o 16:14, dwbem napisał:

No fakt, poczytałam bardzo rzadka rasa tylko ja nie jestem zwolenniczką tworzenia różnych nowych ras, lepiej nie psuć a poprawiać już istniejące bo i tak jest ich bardzo dużo.

Ale to nie jest nowa rasa, psy tego typu hodowali już Celtowie przed naszą erą.

Posted

A to nie wiedziałam bo nigdy o tej rasie nie słyszałam. Skoro taka stara to dlaczego prawie nic o niej nie wiadomo i związki kynologiczne nie mają jej w swoich wykazach ras.

Posted

Mają, jest uznana przez UKC, bo to amerykańska rasa. Po prostu w Polsce jest mało znana. Każdy region na świecie ma swoją historię kynologii, swoje "rodzime" rasy psów oraz takie, które są bardziej lub mniej popularne w danym kraju. O naszym gończym polskim podejrzewam, że w stanach mało kto słyszał ;)