Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
Dnia 1.06.2022 o 13:22, jola&tina napisał:

Ale za 650.00 zeta trudno popaść w alkoholizm 😞

Na moim przystanku, się da😜 Bajka o pandzie 😅"pan da"i dzień przeleci.

• Like 1
Posted
Dnia 1.06.2022 o 13:28, Aska7 napisał:

Jak wyzdrowieje to mu rentę zabiorą ?

Jak każda inną  przyznawaną na określony czas. Ma biedak zniszczoną wątrobę no i na razie nie zapowiada się,  żeby wyszedl z nałogu. Byłam kiedyś odnośnie pisanej pracy w ośrodku leczenia uzależnień.  Oni nie mówili o niczym, tylko o tym, że napiliby się i o tym, jak się upiją, kiedy wyjdą. Widac, nie musisz martwic się o skuteczność kuracji 😉

Dnia 1.06.2022 o 14:43, Aska7 napisał:

O, jak uroczo, no wzruszyłam się 🙂

I nam nie pozostaje nic innego, jak opić się -sukcesem. Fajnie, że daje się ludziom szanse bycia frajerami. Mogli dotąd, a teraz jeszcze mogą nadal.

• Like 2
Posted
Dnia 1.06.2022 o 19:05, rozi napisał:

Dodałam jeszcze miętę cytrynową i trochę oregano.

Gdyby kto był ciekaw.

Uwielbiam miętę cytrynową. Szukałam w tym roku i nigdzie nie było. Zwykla smakuje mi jak pasta do zębów, cytrynową jest rewelacyjna.

Posted
Dnia 1.06.2022 o 19:55, Jaaga napisał:

Uwielbiam miętę cytrynową. Szukałam w tym roku i nigdzie nie było. Zwykla smakuje mi jak pasta do zębów, cytrynową jest rewelacyjna.

Wyślę Ci trochę, o ile się otrząsnę z depresji. To może potrwać  😄

• Like 1
Posted
Dnia 1.06.2022 o 19:55, Jaaga napisał:

Mam.ona dobrze choduje  się w domu,do rozmnozenia też mam.

Posted
Dnia 1.06.2022 o 21:21, guccio napisał:

Mam.ona dobrze choruje się w domu,do rozmnozenia też mam.

Ale dlaczego choruje? Miało być hoduje czy coś innego?
Z sadzonek od Ciebie mam już cztery roślinki. Super rosną a używam je do wszystkiego 🙂 Pyszota 🙂

Posted
Dnia 31.05.2022 o 18:06, joim napisał:

Dla mnie jest to bardzo ciekawe zjawisko. Nurtuje mnie myśl na czym ten ewenement polega? Czy to cecha narodowa, świetnie sprzedaje się cwaniactwo, arogancja, tzw. przebojowość i bezczelność? Głupie zbieranie, rozliczanie się co do grosika, praca i uczciwość jest uważane za frajerskie i niegodne zainteresowania?

kombinowanie mamy od zaborów a może i wcześniej. Jest przepis to od razu instynktownie szukamy przecinków i wyjątków.

Mamy też bardzo słaby wskaźnik rozumienia treści. To to już wogóle drama. 70% polaków ( mała litera zamierzona) nie rozumie co czyta albo w bardzo niewielkim stopniu. Więc Runa może kilka razy wrzucać to samo prawdopodobnie nikt tego i tak do końca nie czyta i nie pamięta ;/

Za to dosyć dużo polaków uważa, że żyliśmy razem z dinozaurami ( aż 28%)- co w sumie zgadza się z tym co aktualny min "edukacji" prezentuje twierdząc że ludzie są od miliardów lat 😜

😕 Być może dlatego kombinujemy bo nie rozumiemy 😄 o co kaman.

• Like 2
  • Upvote 2
Posted
Dnia 1.06.2022 o 23:18, uxmal napisał:

Jest przepis to od razu instynktownie szukamy przecinków i wyjątków.

Choćby celowo nie respektując zasad pisania "Polacy" dużą literą.

Wydawało mi się, że na Dogo zwierzęta ratują Polacy, a nie przybysze z innych krajów czy innych galaktyk - i rozliczają się co do grosza - jeśli jestem w błędzie, wskaż konkretny przykład. Nie ogólny, a z Dogo; takie ostrzeżenie na pewno da skutek. Jeśli masz pewność, że jakaś organizacja czy fundacja jest nieuczciwa, zawiadom organizatorów zbiórek. Moim zdaniem, cwaniactwo i oszustwo świetnie sprzedaje się na całym świecie; nie jesteśmy wyjątkowi pod tym względem, to po prostu cecha ogólnoludzka, inaczej w przykazaniach adresowanych nie tylko do nas nie byłoby "nie kradnij, nie podawaj fałszywego świadectwa", itp.  A słaby wskaźnik rozumienia treści też jest zjawiskiem ogólnoludzkim. I brak ogólnej wiedzy także. Nie jesteśmy wyjątkowi pod tym względem.

Posted

Polecam książkę Adama Leszczyńskiego "Ludowa historia Polski". Jesteśmy inni. Lata niewoli chłopa pańszczyźnianego i komunizmu zrobiły swoje.

Posted
Dnia 2.06.2022 o 12:11, Aska7 napisał:

Polecam książkę Adama Leszczyńskiego "Ludowa historia Polski". Jesteśmy inni. Lata niewoli chłopa pańszczyźnianego i komunizmu zrobiły swoje.

No proszę jaki inspirujący wątek się zrobił, dzięki, lecę szukać książkę 

Posted
Dnia 2.06.2022 o 12:53, joim napisał:

No proszę jaki inspirujący wątek się zrobił, dzięki, lecę szukać książkę 

Mam 😄 

Posted

https://www.facebook.com/mateuszgrzesiak/posts/4684740198262756/

"(...)

6 Stopa w drzwiach - by odbiorca spełnił dużą prośbę, najpierw przedstawia się małą, na którą ten się szybciej zgodzi. Takich "próśb" może być wiele i mogą być rozłożone na dłuższy czas, doprowadzając do dalszego poddawania się manipulatorowi.

7 Selektywna uwaga - by przekonać odbiorcę do jakiejś racji, należy skupić jego uwagę tylko na jednej jego stronie - np. telewizja za komuny nie pokazywała strajków faktycznie mających miejsce, by stwarzać iluzję, że ludzie nie protestują.

8 Ad personam - każda manipulacja jest widoczna dla świadomych ludzi, więc należy ich dewaluować za pomocą taktyki ad personam - nazwać ich buntownikami, nie-patriotami, debilami, itd.

9 Zmieniać temat - gdy wprowadza się jakąś ważną zmianę, należy stworzyć jakąś kontrowersyjną, emocjonalną otoczkę jako temat wiodący, tak by manipulacja przeszła niezauważona. Ludzie skupią się wtedy nie na tym, co trzeba (...)"

" (...) Zajmuję się zawodowo komunikacją blisko 20 lat i gdybym miał podsumować wiedzę ludzi na temat manipulacji, powiedziałbym, że:
- są na nią podatni, choć błędnie sądzą, że jest inaczej
- myślą, że mają pełen wpływ na swoje decyzje, a tak nie jest
- nie mają wiedzy na temat technik psychologicznych, którymi są manipulowani (...)"

Posted

Nie po to wyżynali w pień inteligencję, żeby mieć problem z manipulowaniem.

U mnie warzywnik zrobiony, posiane, posadzone. Znaczy było, bo może Pomiot wpadła i powyciągała te pory i selery i pomidorki i papryczki i przekopała grządki.

Nie idę patrzeć, szkoda psa.

Posted

Hm. Problemy z manipulowaniem - nie pamiętam (wybaczcie, skleroza w moim wieku nie dziwi) w jakim to kraju nie tylko potomkowie pańszczyźnianych chłopów uwierzyli w telewizyjny przekaz wybuchu wojny czy najazdu kosmitów... a tak przy okazji, kto z nas wie (ja nie wiem) gdzie są najliczniej reprezentowani płaskoziemcy?

• Like 1
Posted
Dnia 2.06.2022 o 13:41, Sowa napisał:

Hm. Problemy z manipulowaniem - nie pamiętam (wybaczcie, skleroza w moim wieku nie dziwi) w jakim to kraju nie tylko potomkowie pańszczyźnianych chłopów uwierzyli w telewizyjny przekaz wybuchu wojny czy najazdu kosmitów... a tak przy okazji, kto z nas wie (ja nie wiem) gdzie są najliczniej reprezentowani płaskoziemcy?

Ech ta Ameryka 🙂

"W 2018 Steven Novella przeanalizował wierzenia współczesnych płaskoziemców i wygłosił następującą opinię[18]:

Jest to całkowite populistyczne odrzucenie wszelkich przesłanek naukowych. Teorie płaskoziemców przedstawiają przerażająco uproszczony obraz świata, który (częściowo z ignorancji, a częściowo z rozmysłu) ignoruje złożoność naszej rzeczywistości. Obraz ten jest tak leniwy, dziecinny i pobłażliwy, że powoduje zakorzenienie się ignorancji w ludzkich umysłach.'

Posted
Dnia 2.06.2022 o 15:34, Moli@ napisał:

Ech ta Ameryka 🙂

"W 2018 Steven Novella przeanalizował wierzenia współczesnych płaskoziemców i wygłosił następującą opinię[18]:

Jest to całkowite populistyczne odrzucenie wszelkich przesłanek naukowych. Teorie płaskoziemców przedstawiają przerażająco uproszczony obraz świata, który (częściowo z ignorancji, a częściowo z rozmysłu) ignoruje złożoność naszej rzeczywistości. Obraz ten jest tak leniwy, dziecinny i pobłażliwy, że powoduje zakorzenienie się ignorancji w ludzkich umysłach.'

Czekam na wyniki tego projektu : https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C84929%2Csuperkomputer-pomoze-poznac-mechanizmy-sekularyzacji-w-polsce-i-na-swiecie

Jeśli model będzie dobrej jakości to może i można będzie pozostałe wierzenia analizować. Reptilian, płaskoziemców itp.

Taki komputer jak u Asimova w Fundacji Hariego Seldona do psychohistorii.

• Like 1
Posted
Dnia 2.06.2022 o 19:26, rozi napisał:

Przeginasz, Uxmalik  :DDD

Edit.: Nie powyrywała.

Rozmarzyłam się 🙂

Edit: mądra dziewczyna pory są FE.

Posted
Dnia 2.06.2022 o 18:42, uxmal napisał:

Czekam na wyniki tego projektu : https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C84929%2Csuperkomputer-pomoze-poznac-mechanizmy-sekularyzacji-w-polsce-i-na-swiecie

Jeśli model będzie dobrej jakości to może i można będzie pozostałe wierzenia analizować. Reptilian, płaskoziemców itp.

Taki komputer jak u Asimova w Fundacji Hariego Seldona do psychohistorii.

Jeżeli zachowają 100% bezstronność, pełną anonimowość..., dużo pytań otwartych..., może być ciekawie

• Upvote 1