Ninna Posted August 6, 2002 Posted August 6, 2002 Co sądzicie o tej rasie? Czy moze on byc trzymany w miescie jezeli zapewnilbym mu duzo ruchu? Jakie są zalety i wady tej rasy? Quote
zaba14 Posted August 6, 2002 Posted August 6, 2002 psy ładne i to bardzo czytałam ze nie szczekają tylko jodłują.Ale w jednym artykule czytałam że jak zostają same w domu to demolują mieszkanie w co nie chce mi sie zabardzo wierzyć pozdrawiam! Quote
Asia_Focus Posted January 6, 2003 Posted January 6, 2003 hey @ll, do autora tematu: Oglądałam ostatnio program o Basenji na Animal Planet. Po obejrzeniu go dowiedziałam się dużo więcej niz z książek lub gazet.Hmmmm od czego by tu zacząć, więc tak są to psy- indywidualiści, bardzo niezależne, w ich szkolenie trzeba włożyć wiele pracy, czasu a przede wszystkim CIERPLIWOŚCI. Na pewno Basenji nie jest psem la każdego, potrzbuje odpowiediej dawki ruchu oraz pewnego "doświadczenia" ze strony właściciela...Są to psy afryki, mają wrozony instynkt łowiecki, ponieważ tam na rodzimym kontynencie pożywienie musiały i pewnie niektóre muszą do dziś zdobywać same...Nie szczekają tylko wydają całą masę innych dźwięków, jodłowanie, "ksztuszenie się" itp. To tyle co pamiętam, ale wiem że nie zdecydowałabym się na psiaka tej rasy, jest psem który potrzebuje odpowiedzialnego i "ułożonego" (hihihi)WŁAŚCICIELA, a nie kanapowca z piwkiem w ręku Quote
Basenji Posted January 19, 2003 Posted January 19, 2003 Skąd taka opinia? Indywidualista - jak każdy pies. ale to co opisujesz na podstawie filmu to gruba przesada. zdrówko Quote
Ninna Posted January 19, 2003 Author Posted January 19, 2003 Basenji a dlaczego przesada?Wcale nie każdy pies jest tak niezależny jak basenji,ja też słyszałam,że to nie najłatwiejsze psy. Quote
majka1 Posted January 20, 2003 Posted January 20, 2003 Ja też bardzo chętnie dowiem się czegos więcej o basenji, znalazłam tylko jedną hodowlę w Polsce - Ypsylon? mam nadzieję że dobrze napisałam :fadein: Quote
Basenji Posted January 26, 2003 Posted January 26, 2003 Foxie tak wabi się nasz Basenij jest najmilszym psem na świecie , i chociaż trzeba się z nim obchodzić bardzo szczególnie trudno byłoby wyobrazić sobie brak jego obecności. Faktycznie nie może zostawać sam w domu gdyż niszczy wszystko z rozpaczy samotności jest wspanialym towarzyszem oglądania telewizji lub pracy przy klawiaturze kładzie się obok nas i napewno nie da się oszukać gdybyśmy "ukratkiem " chcieli zostawić go samego. Ale mówię Wam że można się do tej "niewoli " przyzwyczaić on jest jak marzenie, które nigdy nas nie opuszcza. Żeby nie zrobił sobie krzywdy pod nieobecność wszystkich czlonków rodziny pozostawiamy go w klatce . Nie jest to dla niego zbyt uciążliwe . Lubi spacery na których napewno się nie nudzi bawi się np. z leżącym liś ciem .... Quote
Psiunia Posted February 11, 2004 Posted February 11, 2004 8) Jedyna ich wada to to, że potrafią zdemolować mieszkanko zostawione same. Dlatego należy zaopatrzyć się w klatkę.zdrówko Moja znajoma miała psiaka tej rasy. pojechała na zakupy do centrum handlowego a jak wróciła zastała ją bardzo "miła"niespodzianka. Dom był tak zniszczony że dziewczyna oddała Liba(tak się wabił) więc lepiej zastanowic się dwa razy(a czemu nawet nie 3?)gdy długo nie ma cię w domu gdy chcesz kupić psa rasy Basenji!! :wink: Quote
whippetka Posted February 12, 2004 Posted February 12, 2004 "przewodnik po rasach psów" na AP nie jest dobrym źródłem wiedzy o jakiejś rasie... sporo tam przekrętów. Ja osobiście bardzo lubie banseji... jak dla mnie super charakterek. Ale jednak te demolki... nie dla mnie :) . Najlepszym źródłem wiedy o tej rasie wydaje mi sie p.Wiszniwska (hod.Ypsylon). Pozdrawiam :D Quote
whippetka Posted February 12, 2004 Posted February 12, 2004 Banseji, z jakiej hodowli jest Twój banseji? :) Quote
sh_maniak Posted February 13, 2004 Posted February 13, 2004 A własnie ile w Polsce jest hodowli Basenji? Ja naliczyłam 3 (mówie o hodowlach, a o "przypadkowym" jednorazowym miocie). Kiedys chciałam miec Basenji i przez pewnien czas korespondowałam z hodowcami tej rasy w Niemczech, Czechach i Francji. Piękne pieski, wymagające dużo miłości i zaangażowania właściciela! Quote
Basenji Posted February 13, 2004 Posted February 13, 2004 Banseji,z jakiej hodowli jest Twój banseji? :) Mój basek pochodzi z Warszawy z hodowli Asiaczek :http://www.basenji.pl/. Fantastyczni ludzie, psy to championy i interchampiony. Wiem, że w grudniu się suki szczeniły. Proponuję napisać i dowiedzieć się czegoś. Ewentualnie też służę opinią czy radą. Zdrówko Quote
whippetka Posted February 13, 2004 Posted February 13, 2004 Ja o banseji nie myśle jako moim psie, ja whippeciara :lol: . Intryguje mnie poprostu ta rasa... ma coś w sobie :D . A jak z karnością? Łatwo się uczą, "ładnie" przychodzą... czy dzieci wiosny nad, którymi trudno zapanować? :D Quote
sh_maniak Posted February 13, 2004 Posted February 13, 2004 Z całą pewnością rasa bardzo intrygująca. Quote
Basenji Posted March 1, 2004 Posted March 1, 2004 :lol: No i pierwszy sukces. Na klubówce w Legionowie było chyba 16 basków we wszystkich odmianach kolorystycznych. A piechu zdobył najlepszego psa, jak powiedział sędzia tylko przez zestresowanie przegrał całą rasę z suką. Ale jak na pierwszą wystawę to sukces. Zdrówko Quote
nice_girl Posted March 2, 2004 Posted March 2, 2004 :lol: No i pierwszy sukces.Na klubówce w Legionowie było chyba 16 basków we wszystkich odmianach kolorystycznych. A piechu zdobył najlepszego psa, jak powiedział sędzia tylko przez zestresowanie przegrał całą rasę z suką. Ale jak na pierwszą wystawę to sukces. Zdrówko No to gratulacje Za przyszłe sukcesy :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: :drinking: Quote
Basenji Posted March 11, 2004 Posted March 11, 2004 :roll: A czemóż to na przednówku taka cisza na tym forum. Posnęli wszyscy, czy jak? Zdrówko Quote
Gosia & c.o. Posted April 18, 2004 Posted April 18, 2004 Basenji dopiero teraz przeczytałam o sukcesie w Legionowie :oops: Gratuluję (szczególnie wygranej z Easym ;)) Quote
Basenji Posted April 19, 2004 Posted April 19, 2004 To gratuluj nam także Kwidzyna. Ponownie to samo. :D Zostaje nam tylko Legionowo 3 października i kończymy z wystawami. Zdrówko Quote
baskomaniak Posted November 28, 2004 Posted November 28, 2004 To gratuluj nam także Kwidzyna. Ponownie to samo. :D Zostaje nam tylko Legionowo 3 października i kończymy z wystawami. Zdrówko Oczywiście GRATULUJĘ Kwidzyna. :laola: Wszak na gratulacje nigdy nie jest za późno. Czy nadal podtrzymujesz decyzję o zakończeniu kariery piecha? :-? A co On na to? :wink: Pozdrawiam. Quote
Basenji Posted November 28, 2004 Posted November 28, 2004 :) Piechu śpi. Co do decyzji, to może jakąś w pobliżu Elbląga, ale to jeszcze nic pewnego. Może Sopot? Zdrówko :-? Quote
baskomaniak Posted November 29, 2004 Posted November 29, 2004 :) ...może jakąś w pobliżu Elbląga, ale to jeszcze nic pewnego.Może Sopot? Zdrówko :-? Cieszy mnie, że już nie Jesteś kategorycznie na "NIE wystawom"? :D Takiego ładnego piecha Trzeba pokazywać. Ludzie przychodzą na wystawy aby oglądać takie ładne zwierzątka. Ostatnio widziałem go w kwietniu na Wystawie w Kwidzyniu. Jest Extra Piechem! Pozdrawiam. :D Quote
Basenji Posted December 25, 2004 Posted December 25, 2004 Wasze piechy też są ekstra, zwłaszcza ten pręgusek. A co do wystaw, się zobaczy. najpierw musimy dostać z Wawy ten papier z kwitem na championa. Zdrówko Quote
Asiaczek Posted December 29, 2004 Posted December 29, 2004 Basenji dopiero teraz przeczytałam o sukcesie w Legionowie :oops: Gratuluję (szczególnie wygranej z Easym ;)) Myślę, że od ok. 1-1,5 Easy nie ma szczęścia wogóle. Nie jest w kondycji wystawowej (bardzo szczupły, jakis matowy włos...). Ja bym psa w takiej kondycji nie pokazywała na wystawach. Przeciez nazwa hodowli i moje nazwisko zobowiązują. EASY generalnie ostatnio częściej przegrywa, niz wygrywa. A to przeciez był "topowy" pies! BYŁ! Przegrał nie tylko z Fingalem, ale równiez z miotowym bratem Fingala - FARIQUE'iem i to już 2-krotnie. Pzdr. Quote
Recommended Posts