K.J. Posted August 1, 2017 Posted August 1, 2017 Mam problem z moim psem, który jest kundelkiem 10 letnim - mieszańcem z amstaffa. Nie zdarza sie to czesto, mniej wiecej co 2 3 ms pies bez zadnego powodu, w stanie spoczynku, zawsze wieczorem zaczyna sie dziwnie dusic czy krztusić ? ciezko to opisac, jakby mu cos utknelo w gardle ale nic tam nie ma, albo jakby nie mógł złapać oddechu po prostu odchrzakuje cos i sie zacina, nie widac po nim stresu tym, po prostu lezy charczy ? czy sie krztusi ? wygląda to tak, że szybko łapie krótki oddech Zwykle go wypuszczam na dwór i zaczyna jesc zachłannie trawe, potrafi to trwac nawet koło 40 min, w czasie których leży je trawe caly czast w tym stanie łapania oddechu szybkiego. Przechodzi mu zwykle po jedzeniu trawy z tym, że własnie trwa to długo dość. Nie występują żadne wymioty, nic mu nie wylatuje z pyska, po prostu nagle mu przechodzi. Zamierzam z nim iść do weterynarza, ale chciałabym spytać czy ktoś miał psa z podobnymi objawami, żebym mogła mu zrobić dodatkowe badania, oprócz tych, które zaleci weterynarz, Zależy mi na tym, żeby prawidłowo i szybko wykryć problem. Mogę dodać że pies jest wzięty ze schroniska i często się stresuje, więc może ma to jakieś podłoże nerwowe też? Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i przepraszam za chaotyczne opisanie. Quote
amartyno Posted August 1, 2017 Posted August 1, 2017 58 minutes ago, K.J. said: Nie zdarza sie to czesto, mniej wiecej co 2 3 ms pies bez zadnego powodu, w stanie spoczynku, zawsze wieczorem zaczyna sie dziwnie dusic czy krztusić ? ciezko to opisac, jakby mu cos utknelo w gardle ale nic tam nie ma, albo jakby nie mógł złapać oddechu po prostu odchrzakuje cos i sie zacina, nie widac po nim stresu tym, po prostu lezy charczy ? czy sie krztusi ? wygląda to tak, że szybko łapie krótki oddech To brzmi dokładnie jak objawy mojego 12-latka, który ma niewydolność zastoinową serca. Płyn gromadzi się w okolicy klatki piersiowej i pies dosłownie się dusi. Przeszło mu dopiero po lekach na serce (u nas: UpCard). Warto zapytać weta aby zrobił psu echo serca. 1 Quote
dwbem Posted August 1, 2017 Posted August 1, 2017 Też tak myślę, że to jest sprawa sercowa. Zapytaj weta, powinien dać mu jakieś leki na wzmocnienie. 1 Quote
bou Posted August 1, 2017 Posted August 1, 2017 46 minut temu, amartyno napisał: Warto zapytać weta aby zrobił psu echo serca. Bardzo warto I to juz jakiś czas temu...(nigdy nie zrozumiem,dlaczego portal internetowy ma 'pierwszeństwo' przed konsultacją u lekarza).......("co 2 3 miesiące").Trochę to trwa,prawda? Idz jak najszybciej do weta,senior moze potrzebowac pilnej pomocy. 1 Quote
K.J. Posted August 2, 2017 Author Posted August 2, 2017 Jestem umówiona na wizytę na dziś, napisałam na forum po to żeby wiedzieć jakie dodatkowo badania w razie czego zrobic, jeśli mi weterynarz ich nie podpowie. Napisałam co 2-3ms ale zdarzyło sie to tak na prawde 3 razy, wcześniej myślałam, że mu coś utknęło w gardle albo mu się nie strawiło - w końcu jadł trawę i mu przechodzilo po tym, nie wyglądał na zestresowanego tym faktem więc myślałam, że po prostu żołądkowy problem jak to u psa, który podjada często na spacerze. Po ostatnim - 3 razie umówiłam się juz do weterynarza i napisałam na forum. Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi, na pewno zrobie dziś psu EKG i echo serca ;) 1 Quote
Dusia-Duszka Posted August 2, 2017 Posted August 2, 2017 Pies ma swój wiek, więc badanie serducha jest konieczne. Zrobiłabym też badanie krwi. Ale... Jest gorąco + picie zimnej wody, żarełko z lodówki, itp. może dawać przeziębienia. Pies nie zawsze potrafi pozbyć się wydzieliny z nosa, a kiedy dołączy się podrażnienie śluzówki gardła pojawia się kichanie wsteczne. Nie wiem czy u Ciebie tak to wygląda? Na tym filmie paskudny (!) błąd SMYCZ ZACISKOWA, która jeszcze ugniata szyję psa. 1 Quote
K.J. Posted August 2, 2017 Author Posted August 2, 2017 Podobnie, chociaż wydaję mi się, że KJ nie wydaje aż tak głębokiego nosowego dźwięku. Trwa to też krócej, koło 3s i dłuższa przerwa podczas której pocharkuje i znowu. Nie wiem czy ma to znacznie ? I jeżeli jest to kichanie wsteczne to jak je ewentualnie potwierdzic albo wykluczyc ? Oproćz tego chodzi tylko w szelkach i rzadko kiedy w ogóle na szmyczy więc z ugniataniem nie mam problemu. Nigdy też nie chorował. Quote
bou Posted August 2, 2017 Posted August 2, 2017 55 minut temu, K.J. napisał: Jestem umówiona na wizytę na dziś, napisałam na forum po to żeby wiedzieć jakie dodatkowo badania w razie czego zrobic, jeśli mi weterynarz ich nie podpowie. Napisałam co 2-3ms ale zdarzyło sie to tak na prawde 3 razy, wcześniej myślałam, że mu coś utknęło w gardle albo mu się nie strawiło - w końcu jadł trawę i mu przechodzilo po tym, nie wyglądał na zestresowanego tym faktem więc myślałam, że po prostu żołądkowy problem jak to u psa, który podjada często na spacerze. Po ostatnim - 3 razie umówiłam się juz do weterynarza i napisałam na forum. Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi, na pewno zrobie dziś psu EKG i echo serca ;) No to super! :) Daj znać co I jak. (nie sądzę,żeby to było reverse sneeze - 'wsteczne kichanie',ale pewności nie mam).Pozdrawiam,M. Quote
Kingaaa Posted August 3, 2017 Posted August 3, 2017 ja mialam tak z moim zmarlym psiakiem.. Zaczelo sie od pochrząkiwania, kaszlu i krztuszenia sie. Po badaniu wyszlo ze ma szmery w sercu, potem ze zapalenie gardla a na koniec doszedl chloniak. Nie chce cie w zaden sposob straszyc ale nie zwlekaj z leczeniem, zeby potem nie bylo za pozno i zeby nie doszlo do jakiegos zapalenia czy infekcji Quote
K.J. Posted August 4, 2017 Author Posted August 4, 2017 Tak, z sercem wszystko ok na szczescie wiec pewnie to reverse sneeze :) Quote
Recommended Posts