Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Siemanko !

W piątek z dziewczyna adoptowalismy sobie szczeniaka. Potrzebujemy pomocy odnośnie wychodzenia z nim na dwór . Z początku myśleliśmy, ze to lęk ale minęło kilka dni i szczeniak w domu zachowuje się świetnie, skacze , biega - No wiadomo jak to szczeniak :) jednak jak tylko wyjdzie z klatki , to nogi ma jak z waty i zaczyna się trząść . Co robić ? Dodam tylko, ze ma obroże. Na spacer zabieramy smakołyki i zabawki , ale kompletnie go one wtedy nie interesują . Jedyne co go interesuje to ciągniecie nas do domu . Pomocy !

Druga rzecz. Jak nauczyć szczeniaka komendy "do mnie " ? Wiecie o co chodzi .-żeby po wypowiedzeniu imienia od razu ruszał w nasza stronę . 

Pozdrawiam 

Posted

A na dworze nie słyszysz żadnych dźwięków np. huków? Moja sunia też tak ma na spacerach jak strzelali na szpaki w sadach. Może też to pochodzić od tego że poprzedni właściciel bił go na spacerze itp.

po prostu w zamkniętym wybiegu dla psów czy w domu rzucaj piłkę i oswajał z komendą ,,do mnie'', a w ręce trzymaj smakołyk (polecam alpha spirit) jak przyjdzie do cieie to daj mu smakołyk (najpierw nie musi przychodzić), a potem wołaj go ,, do mnie JEGO IMIĘ'' a potem samo jego imię (tak uczyłam swoją sunie) Przy uczeniu polecam ci klękać.

Mam nadzieję że pomogłam

Agster3322

Posted
35 minut temu, agster3322 napisał:

A na dworze nie słyszysz żadnych dźwięków np. huków? Moja sunia też tak ma na spacerach jak strzelali na szpaki w sadach. Może też to pochodzić od tego że poprzedni właściciel bił go na spacerze itp.

po prostu w zamkniętym wybiegu dla psów czy w domu rzucaj piłkę i oswajał z komendą ,,do mnie'', a w ręce trzymaj smakołyk (polecam alpha spirit) jak przyjdzie do cieie to daj mu smakołyk (najpierw nie musi przychodzić), a potem wołaj go ,, do mnie JEGO IMIĘ'' a potem samo jego imię (tak uczyłam swoją sunie) Przy uczeniu polecam ci klękać.

Mam nadzieję że pomogłam

Agster3322

Agster-weź nie wymyślaj historii z d..wziętych.Na pewno poprzedni właściciel bił szczeniaka-szczególnie na spacerach,żeby każdy widział-jasne.

A na dworze piętnaście razy dziennie strzelają do ptaków.Ot-i cała zagadka rozwiązana.

Po co ma rzucać piłkę i wołać "do mnie" bo nie kumam Twoich cudownych metod?

No taak,zupełnie  źle zaczęłam naukę bo nie wołałam "do mnie" i nie rzucałam piłki.Ech,ale mój pies mądry,więc i tak się nauczył,I od razu przestał się z dzięki tym metodom bać :)

Pies autorze jest u Ciebie kilka zaledwie dni.Ile ma maluch?

To psi dzieciak,który jest w zupełnie nowym miejscu i o ile w domu czuje się pewnie o tyle w wielkiej,obcej przestrzeni pełnej dźwięków,ludzi,zwierząt i obcych zapachów zwyczajnie się boi.Są maluchy ufne,które od początku podłażą do każdego człowieka i zwierzaka i takie mniej pewne,które trzeba spokojnie,cierpliwie socjalizować.Nic na siłę,pies na razie się przyzywyczaja.Próbuj się z nim bawić na dworze,zachęcaj go do spacerów,weź na ręce jak maluch się zmęczy.

• Upvote 1
Posted

W jakim wieku jest szczeniak? Czy wcześnie był oddzielony od matki? Można go powoli oswajać z terenem, np. zrobić kółko wokół bloku głaskając go lub dając smakołyk gdy okaże zainteresowanie czymś innym niż powrotem do domu.

Jeżeli w okolicy jest dużo bodźców dzwiękowych, to szczeniak może być oszołomiony i potrzebuje czasu i cierpliwości, żeby poczuć się pewnie. Nic na siłę. Jak szczeniak się boi, to warto zachować spokój i nie robić wokół niego zbyt wielkiego szumu, w końcu zorientuje się, że nie ma się czego bać.

• Upvote 1
Posted

Nauka komendy  - http://psy-pies.com/artykul/jak-nauczyc-psa-komendy-do-mnie,1709.html

Pamiętaj, że dla psa każda zmiana toczenia to inna sytuacja. Zacznij od nauki w domu, gdzie rozproszeń jest mało, potem powoli ucz w innych miejscach. Dobrze jest nie spalić komendy, nie doprowadzić do sytuacji, że pies jej nie wykona. Jak widzisz, że szczeniak jest wybitnie czymś zainteresowany i jest duże prawdopodobieństwo, że Cię zignoruje, nie wołaj (przynajmniej dopóki nie opanuje komendy perfekcyjnie). I odwrotnie - ja wolałam do mnie przy podawaniu miski z jedzeniem. 100% skuteczności ;)

Posted
2 godziny temu, agster3322 napisał:

po prostu w zamkniętym wybiegu dla psów czy w domu rzucaj piłkę i oswajał z komendą ,,do mnie'', a w ręce trzymaj smakołyk

Pies musi byc na lince/smyczy i należy go przyciągnąć do siebie po wydaniu komendy. Musi wiedzieć, o co chodzi człowiekowi ze smaczkiem w ręku. Poza tym nauka na wybiegu to wyższa szkoła jazdy. Najpierw dom - mało bodźców, rozproszeń, ludzi, psów, listków, zapachów i kijków...

Posted

Po 1 jestem na wsi co tydzień i szczelają na szpaki ciągle po 2 uczyłam moją sunie w domu potem nawybiegach czego zapomniałam dodać po 3 napisałam bić ITP.  Czyli nawet mocno ciągnąć po 4 mój pies jest w pełni nauczony komend których uczyłam bez żadnych linek itp. Po 5 uczyłam tak nie jednego pieseła po 6 daje rady takie jakie daje i dziękuje za upomnienia w końcu człowiek uczy się na błędach ;)

Posted
Dnia ‎2017‎-‎06‎-‎28 o 20:44, agster3322 napisał:

Po 1 jestem na wsi co tydzień i szczelają na szpaki ciągle po 2 uczyłam moją sunie w domu potem nawybiegach czego zapomniałam dodać po 3 napisałam bić ITP.  Czyli nawet mocno ciągnąć po 4 mój pies jest w pełni nauczony komend których uczyłam bez żadnych linek itp. Po 5 uczyłam tak nie jednego pieseła po 6 daje rady takie jakie daje i dziękuje za upomnienia w końcu człowiek uczy się na błędach ;)

No i wszyscy inni też są na tej wsi co na niej "szczelają" na szpaki :)

Po szóste-rzeczywiście takie dajesz jakie dajesz :D

A przy uczeniu trzeba koniecznie klękać ? Bo ja mam awersję co do klękania :D