Kamm22 Posted June 22, 2017 Posted June 22, 2017 Mój szczeniak 7 miesięczny cały czas wchodzi pod łóżko gryząc tam wszystko.Zabiera tam wszystko co nadaje się do pogryzienia i gryzie dywan który tam jest . Najgorsze dzieje się kiedy chcę ją z tamtąd wyciągnąć lub zabrać jej to co gryzie, wtedy zaczyna warczeć i udaje że mnie gryzie pokazując zęby . Zrobiła sobie taki azyl w którym myśli, że to ona rządzi. Problem jest też kiedy ona leży sobie tam i wypoczywa, a ja chcę isć z nią na spacer lub się pobawić itp. To mogę wołać ją z kuchni kilka razy a ona nie reaguje i leży sobie dalej, a przywołanie zna idealnie, tylko nie pod tym łóżkiem. Jak można ją oduczyć wchodzenia pod łóżko i skradania wszystkiego do swojego "azylu" ?? I jak postępować w takich sytuacjach ? Quote
dwbem Posted June 22, 2017 Posted June 22, 2017 Spróbuj jakoś zagrodzić jej dostęp pod łóżko to może z czasem jej przejdzie. 2 Quote
Sowa Posted June 22, 2017 Posted June 22, 2017 Nie wygląda to najlepiej - jeśli pies woli bawić się sam niż z Tobą, to znaczy, że nie umiesz się z nim bawić tak, aby to rozumiał jako najcenniejszą, najbardziej oczekiwaną zabawę. Jeśli nie chce oddawać zabawek, to znaczy, że nie ma do Ciebie zaufania. Rozwiązanie wygodne, ale w żaden sposób nie naprawiające relacji - zablokować możliwość wejścia pod łóżko. Rozwiązanie mniej wygodne, ale uzdrawiające Wasze relacje - zacząć szkolić zwierzątko w sposób dla psa zrozumiały i nagradzać zabawą, jaka jest dla psa zrozumiała, ale jednocześnie jest to zabawa, której reguły wyznacza właściciel. Ostatni dzwonek na to - .siedem miesięcy to u wielu psów czas na pierwsze próby sprawdzania kto jest liderem grupy. Jeśli teraz nie zmienią się Wasze relacje, z każdym dniem będzie coraz trudniej. Na niewidzianego nie da się wskazać konkretnych rozwiązań - wybierz się na szkolenie do kogoś, kto pokaże Ci własnego, doskonale ułożonego i jednocześnie radosnego psa. 2 Quote
dwbem Posted September 13, 2017 Posted September 13, 2017 Sowa, masz rację, ja tak trochę żartowałam ale fakt bez szkolenia z dobrym szkoleniowcem się nie obejdzie. Quote
Recommended Posts