Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam suczke amstaffa która jest teraz w 6 dniu cieczki. Wczoraj po puszczeniu jej z samcem zauważyłam że jest już chętna na krycie,chyba? 

Pisze chyba dlatego że suka odstawia ogon i nastawia się psu,gania za nim i zachęca do krycia a jak pies już na nią skoczy to wtedy zaczyna się wyrywać i go gryźć.

Oco może chodzić? Poczekać jeszcze trochę i spróbować znowu ? 

Dodam od razu że suka ma uprawnienia,pies też i mam założona hodowle 

• Downvote 2
Posted

Hodowlę masz ale chyba nigdy nie przeczxytałeś niczego na temat hodowli, cieczki, krycia, porodu i odchowu szczeniąt a to podstawa jak się ma zamiar hodować. 6 dzień cieczki to stanowczo za wcześnie na krycie, najwcześniej można probować 9 dnia ale lepiej 10 -13 dzień. Jeżeli pies już kryl to będzie wiedział kiedy można kryć sukę, jeżeli nie to poczekaj aż suka będzie naprawdę chętna.

Ale jednak poczytaj trochę o hodowaniu bo krycie to dopiero początek kłopotów.

W razie czego służe pomocą na PW, jestem starą hodowczynią i mam trochę doświadczenia. Teraz doradzam znajomej bo ma miot szczeniąt.

Posted
9 minut temu, dwbem napisał:

Hodowlę masz ale chyba nigdy nie przeczxytałeś niczego na temat hodowli, cieczki, krycia, porodu i odchowu szczeniąt a to podstawa jak się ma zamiar hodować. 6 dzień cieczki to stanowczo za wcześnie na krycie, najwcześniej można probować 9 dnia ale lepiej 10 -13 dzień. Jeżeli pies już kryl to będzie wiedział kiedy można kryć sukę, jeżeli nie to poczekaj aż suka będzie naprawdę chętna.

Ale jednak poczytaj trochę o hodowaniu bo krycie to dopiero początek kłopotów.

W razie czego służe pomocą na PW, jestem starą hodowczynią i mam trochę doświadczenia. Teraz doradzam znajomej bo ma miot szczeniąt.

Dziękuję bardzo za odpowiedź . Czytałam wiele różnych stron,książek i na forach. Lecz jest to narazie tylko wiedza teoretyczna. Swoją suczke inna kryłam w 11 i 13 dniu i zaszła w ciążę.

Ja wiem że ten 6 dzień to za wcześnie tylko chodzilo mi oto czemu ona już teraz się nastawia i jest taka chętna. 

Dziękuję bardzo za propozycję,na pewno skorzystam. 

Posted

Suczki czasem tak mają, kokietują ale nie dopuszczają jak jest za wcześnie. Ja też przeważnie tak kryłam - 11 i 13 dzień i zawsze miałam pełne mioty.

W razie potrzeby chętnie pomogę, sama już nie hoduję ale mam nadal psy dla przyjemności, teoretycznie hodowlane ale nie rozmnażane.

Posted
Dnia 14.06.2017 o 21:14, dwbem napisał:

Suczki czasem tak mają, kokietują ale nie dopuszczają jak jest za wcześnie. Ja też przeważnie tak kryłam - 11 i 13 dzień i zawsze miałam pełne mioty.

W razie potrzeby chętnie pomogę, sama już nie hoduję ale mam nadal psy dla przyjemności, teoretycznie hodowlane ale nie rozmnażane.

Polecasz może jakąś literaturę na temat hodowli, odchowu szczeniąt i tak dalej?

Posted

Poszukam bo już nie pamiętam zwłaszcza, że jak ja hodowałam to książek było niewiele ale było wielu życzliwych starszych ode mnie hodowców, którzy mi pomagali i doradzali. Wtedy nie było jeszcze tyle zazdrości i zawiści jak teraz, raczej była miłość do psow i chęć pomocy.

• Upvote 1