Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich forumowiczów :)

21 stycznia tego roku pojechałam z mężem do hodowli odebrać szczeniaka. Na miejscu wszystko przebiegło prawidłowo. Nie miałam żadnych zastrzeżeń, bo warunki panujące w hodowli robiły wrażenie, pieski zadbane, w domku czysto i pachnąco. Tylko suczka jakaś taka za chuda jak na swój wiek (w tym dniu miała równe 3 miesiące). Pan zapytany o powód wystających żeber powiedział, że w miocie było 9 szczeniąt i to jest powód jej wyglądu, "wie Pani jak to jest, ostatnia z miotu, do tego suczka, no ma prawo być mała..". Przyznam się, że nie ciągnęłam dalej tematu, żeby zabrać bidulkę do domu i nakarmić. Dopełniliśmy wszystkich formalności i zabraliśmy małą do domu.

Przez pierwsze 4 dni pochłaniała z miski wszystko co dostała tak łapczywie, że nawet nie gryzła pokarmu. Jakby się bała, że ktoś jej zabierze, do tego zjadała swoje kupy.

Po tygodniu udaliśmy się do weta i waga wskazywała 6 kg O.o Jak dla mnie zdecydowanie za mało chociaż ekspertem nie jestem. Na dzień dzisiejszy widać dużą poprawę, Hermi je zdecydowanie spokojniej i przestała zjadać kupy, jednak może ktoś mógłby mi polecić jakąś dobrze rozpisaną dietę dla psa, żeby podbudować jej zdrowie i wygląd?

Z góry dzięki i pozdrawiam

Ola

Posted

Ekspertem powinien być wet. Stwierdził niedowagę? Szybkie jedzenie nie zawsze wiąże się z głodem, jedzenie kup również. Myślę, że jeśli weterynarz oceniając stan malucha nie miał uwag do jego wagi, to nie powinno się go specjalnie dotuczać. Jeśli karmisz suchą, dobierz dobrą jakościowo karmę i karm wg propozycji producenta. Ja dorzucam jeszcze twaróg, żółtko, olej lniany... Mój wet  nie zaleca podawania suplementów dodatkowych przy karmieniu suchą karmą, bo jest to niepotrzebne.

Doświadczenia w karmieniu gotowanym jedzeniem nie mam, więc nie doradzę.

Posted

Zarka dziękuję za odpowiedź :)

Młoda jej na karmie Morsel, co jakiś czas mięsko z ryżem i warzywa. 

Wet jakoś specjalnie się nie przejęła :/ stwierdziła że wyjątkowo chuda jak na szczeniaka w tym wieku i nic więcej nie powiedziała. 

Przez większość czasu zachwycała się nad suczką, bo ona tak dawno już żadnego boksera nie widziała, że to taka rzadka rasa w dzisiejszych czasach i takie tam gadanie. Zdecydowanie muszę zmienić weta.

Posted
5 godzin temu, Wytatuowana napisał:

Zdecydowanie muszę zmienić weta

:)

Pójdź do innego i skonsultuj wagę małej. Faktycznie może być po prostu drobnej budowy.

Posted

Sunia może być drobniejsza, poza tym wchodzi w wiek pajaca czyli z dnia na dzień potrafi się zmieniać i dopiero powyżej roku nabiera wlaściwych proporcji. Ale mimo wszystko wyfląda na mocno niedożywioną bo 6 kg w wieku 3 m-cy to stanowczo za mało. Radzę nie karmić suchymi tylko dać jej porządnie jeśc mięso przede wszystkim, najlepiej wołowe, oczywoiście z dodatkiem ryżu, albo makaronu albo parzonych płatków oraz warzyw. Dodatkowo trzeba jej dawać ser, jajka, można mleko. Całe życie tak karmiłam swoje psy - mięso dostawały już 3-4 tygodniowe szczeniaki i do dzisiaj nie wiem co to niedożywienie, uczulenia i inne dolegliwości żołądkowe.  Pies to mięsożerca i szczególnie rosnący szczeniak potrzebuje mięsa. No i w tym wieku należy dodawać wapno i minerały, doradzam CanVit, najlepiej zielony.

Mam psy kilkadziesiąt lat, miałam hodowlę  więc wydaje mi się, że jakieś doświadczenie mam.

Posted

Dziękuję bardzo za porady :) Z pewnością wdroże je w życie młodej. Dzisiaj byłam na kontroli wagi i wskazuje już 7,6kg więc przybiera na wadze :) 

Mam nadzieję, że z dnia na dzień będzie coraz lepiej. Wystające żebra powoli zanikają ;) Z chęcią bym się pochwaliła zdjęciem, ale niestety mam problem z dodaniem go z telefonu.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)