Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Drodzy psiarze, sytuacja wygląda tak jak w tytule :(
O 21 psiak dostaje kolację, następnie spacerek i grzecznie załatwia się na zewnątrz. Później wracamy do domu i zaczyna się sztafeta - około godziny 01 w nocy kupa, kolejna koło 03 i następna nad ranem (znam mniej więcej godziny bo budzi mnie aromat i wstaję sprzątać). Rano wychodzę z nim na spacer ale wtedy już nic nie robi bo wszystko zrobił przez noc. 
W ciągu dnia z nauką czystości radzimy sobie dobrze - pies działa jak w zegarku, tak jak piszą we wszystkich poradnikach - pół godziny po jedzeniu.

W nocy pies nie ma dostępu do jedzenia więc taka ilość pełnowymiarowych kup nie wydaje mi się normalna - może gdzieś robię błąd z karmieniem: czy powinnam zrezygnować z podawania kolacji albo dawać mniejsze porcje? Karmię tak, że stawiam miskę, czekam aż pies zje tyle ile ma ochotę i resztę zabieram - nie chcę go głodzić i tak zjada mniej niż zalecają na opakowaniu karmy.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale podam szczegóły: karmię Oliversem Large Breed Start Classic, nie zmieniałam karmy (był na tej samej w hodowli), szczeniak to biały owczarek szwajcarski, ma niecałe 3 miesiące. Oprócz tych kup oczywiście całe mieszkanie jest zasikane ale to już trudno. Pozdrawiam i bardzo czekam na Wasze porady.

Posted

Jeśli pies robi kilka kup na dobę,to może oznaczać,że karma mu nie służy,po prostu ją wy...dala,a nie przyswaja.Poza tym - domyślam się ,że był odrobaczony?To też może byc przyczyna częstych wypróżnień.Jeśli zdecydujesz się na zmianę karmy,to powolutku,dosypując po kilka chrupek do dotyczczasowej,żeby nie było rewolucji  - całkowita zmiana,(czyli cały posiłek nowej karmy) powinna być zakonczona po około tygodniu czasu.

Posted

Niecałe 3 miesiące to jeszcze maluch. Oprócz badań pomyślałabym o karmieniu naturalnym - no i ostatnie wyjście o 23-24, pierwsze o piątej rano.

• 1 month later...