Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam kilka psów (wyżeł weimarski, beagle, jamnik miniatura...), kilka kotów, kozy, konie... i na tym się nie skończy. (mieszkam na wsi)

Szukam teraz psa stróżującego. Zastanawiam się między innymi nad podhalańczykiem.

W wyborze jest dla mnie jednak priorytetem stosunek do innych zwierząt!!

Proszę opiszcie swoje doświadczenia i uwagi.

Posted

szaraduszko, lepszego wyboru nie mogłaś dokonać :)

Sekretem jest dobra socjalizacja ...

Ja nie mam tego typu doświadczeń, bo mój podhalaniec jest jedynym zwierzem w naszym domu, ale przy spotkaniach z kotami, kieruje nim ciekawość, a nie żądza mordu :wink:

Za to rodzony brat Bobiego, pies którego właścicielami są nasi przyjaciele, żyje w symbiozie z kotką :lol: ... nawet siku robią razem :wink:

A to kilka przykładów podhalańskich zachowań ...

Luna (Grań klan Gaby) i syberiany

nalune110bq.jpg

nalune17is.jpg

Bobi (Kwicoł Chluba Liliowej Przełęczy) i obce psy na "psim meetingu"

psimeetinglabki23nj.jpg

Yoda i Ninka :D

ninaiyoda3if.jpg

szaraduszko, poczytaj podhalański wątek i galerię ras polskich, z pewnością trafisz na interesujące wiadomości i ... poczekajmy na innych :)

Pozdrawiam

Posted

Hej!

To moje pieski są na załączonych przez Baśkę zdjęciach :wink: Żyją w pełnej zgodzie. Co do stosunku Luny (podhalanki) do innych zwierząt. Psy ogólnie uważa za towarzystwo do zabawy z wyjątkiem psów umaszczonych na czarno :o Nie pytaj mnie dlaczego, bo nie wiem. Luna po prostu nie akceptuje czarnych psów i juz 8) Nie ma kontaktu z kotami, ale z tego co widzę to ma na nie okropną ochotę, więc... :roll:

Moja rodzina posiada owce. Za czasów szczenięctwa Luny próbowałam zapoznawać ją z owieczkami, ale ona chciała się z nimi bawić a one się jej bały. Kiedy była starsza (większa) podchodziła już do owiec z pewną rezerwą ale wydaje mi się, że nie zrobiłaby żadnej CELOWO krzywdy.

O konie byłabym spokojna gdyż to zwykle psy boją się ich i nawet moje husky na nie źle nie reagują, Luna natomiast chyba chce je przegonić, bo zawsze okropnie szczeka.

Decydując się na podhalana napewno warto mieć go od szczeniaka, zwłaszcza w takiej sytuacji jaką masz Ty. Szczeniaka przyzwyczaisz do wszystkiego, zaakceptuje każde zwierze, pies dorosły - nie zawsze!

Uważam, że posiadając tyle zwierząt co piszesz, wybór podhalana na ich stróża (jak i na Twojego :wink: ) jest jak najbardziej słuszny :)

Są to psy posłuszne a mając stały niemal kontakt z człowiekiem, szybko się od niego uczą. Nie wolno zamykać podhalana w kojcu na 24h. Taki pies będzie nerwowy i agresywny i ZAWSZE nieprzewidywalny!!

Daj znać jaką podjełaś decyzję :)

Posted

ja mogę dodać tyle, ze moja Belcia akceptuje wszystkie zwierzaki... za wyjątkiem... ptaszków :evil: (czyli kur sąsiada :lol: ), bo te służą do gonienia a potem... na co im te pióra w d.... :evilbat: ale i to jest raczej głupia zabawa, której nie umię jej oduczyć, w zasadzie pozbawiona agresji (ona sie przy tym cieszy jak goopia!). Natomiast Borys (pies "po przejściach" adoptowany przeze mnie w wieku ok. 1,5 roku)... no jest gorzej... czyli zaakceptował to co było w domu, czyli Belcie która nim przerządza jak chce, liczne grono gości nas odwiedzające (ale tylko wpuszczanych przez nas przez bramę!!! innych choćby dobrze znał to nie wpuści!) natomiast w stosunku do innych zwierząt jest nieufny, powarkuje ale bez problemu można go przywołać do porządku. No i to co dziewczyny pisały wcześniej... te psy potrzebują bliskiego kontaktu z człowiekiem, trzymanie ich w kojcu to nieporozumienie!

• 1 month later...
  • 2 years later...
Posted

ja posiadam podhalana i kota.kot jest wykastrowany i nie wychodzący na dwór.problem polega na tym że to kot był pierwszy a po dwóch latach pojawił sie pies,więc kot go tylko łaskawie toleruje-o zabawie nie ma mowy.natomiast pies nigdy nie zrobił kotu krzywdy,nawet jak dostanie po pysku łapa od kota to sie odwraca i idzie w drugą stronę.kot oczywiście może bez protestu psa zaglądać do psiej michy.

Posted

Proponuję do adopcji "moją" Tinę! JEST PIEKNA - Około 2 lata. Bardzo sympatyczna, lubi sie bawic i ma DOSKONAŁY KONTAKT z innymi psami ; mam ja na tymczasie (dzisiaj sterylizacja) i "dogaduje" sie świetnie z moimi sukami, które sa bardzo zazdrosne...To IDEALNY pies!

• 4 months later...
Posted

To nieważne, że tak dawno został założony ten wątek, ważne co można w nim wyczytać!
Ja również jestem zainteresowany tym tematem. Miałem w domu przez wiele lat podhalankę (jest już za "tęczowym mostem":placz:) i wszelkie jej zachowania wobec innych zwierząt były takie same jak w powyższych opisach. Była też świetnym stróżem domu, rodziny i kota. Teraz, po upływie kilku lat, staram się o kolejnego podhalana. Jest to pies niezastąpiony przy domu pełnym dzieci ... Inne rasy mogące spełniać podobną rolę wydają mi się zbyt agresywne.
Poza tym, to przecież przepiękna, polska rasa!

• 2 months later...
Posted

Ja również jestem zainteresowana tym wątkiem :) Podhalanami interesuję się od ok. dwóch lat. Szukam najodpowiedniejszej rasy dla nas. Jakiego psa potrzebuję? Przede wszystkim stróża. Mamy stadko zaprzęgówców- malamuty i siberiany. A zaprzęgowce, jak to one- wszystkich kochają :lol: Poza tym w przyszłym roku (tzn. wiosna 2008;)) planujemy nowe zwierzęta typu kózki, konie i kot (jednego, persa, już mamy). Z tego, co wyczytałam dobrze zsocjalizowany podhalan nie będzie stwarzał problemów. Jednak ciekawi mnie ich stosunek do ludzi (obcych), rodziny, zwierząt (obcych i naszych). Jakimi są stróżami? I jak wpływa na nie zamykanie na wybiegu (przez ok. pół dnia)? I jeszcze jedno pytanie- ile kosztuje rodowodowe szczenię z dobrej hodowli?

Posted

morikia zapraszam na forum podhalanów:[url]www.podhalan.fora.pl[/url]

a dla kózek i koni podhalan to dobry wybór:lol: tylko dobrze by było żeby już malutki szczeniak miał z nimi styczność- czyli najpierw kozy potem podhalan.
Wśród podhalaniarzy mamy "basię" która również ma dwa zaprzęgowce,"bollyego"który ma kozy i dwa podhalany, sporo osób z "koń + owczarek". Więc zapraszam, dowiesz się na pewno wszystkiego.
SZczenię kosztuje średnio 1.500 zł.

• 2 months later...
Posted

:lol:A czy podhalan mógłby mieszkać na stałe w budzie na dworzu? podczas gdy inny pies (sunia-pudelek:cool3:) mieszkałby w domciu? czy to nie powodowałoby napięć między nimi?
I czy przy małych dzieciach (4,5 i 6 lat) lepiej wziąć mniejszą sukę (ale czy dwie suki - pudel i podhalan to w ogóle dobry pomysł?)) czy też psa?
Zaczynam się zastanawiać nad rasą psa-stróża
- Do ogrodu (buda, nie kojec! - jakoś widok kojca mnie przygnębia, obym nigdy nie musiała go robić)
- groźnie wyglądającego, ale niekoniecznie groźnego (dzieci)
Nigdy nie miałam tej rasy, ani żadnej innej dużej rasy (zawsze pudle:roll:) ale w miejscu w którym się będziemy budować pies stróżujący to będzie podstawa

Jak chodzę po okolicy działki to na "posesjach" zwykle biagają jakieś burki. Wilczur, czy inny nawet w miarę duzy mieszaniec nie robią na mnie takiego wrażenia jak jeden taki podhalan:-o:lol: ten warknie, spojrzy spodełba i nawet do płotu nie mam ochoty podchodzić;)

Posted

Podhalan ma tak gęste futro ,że żadna zima mu nie straszna.Powiem więcej- rzadko nawet korzysta z budy.
Ja mam dwoje dzieci 10,8 lat i 2-letnią sukę. Wybrałam sukę, bo to mój pierwszy w życiu pies i bałam się że rady książkowe mogą mi nie pomóc w razie kłopotów z ewentualną agresją./i całe szczęście nie muszę tego sprawdzać w praktyce:multi:/ Jeśli masz doświadczenie z psami to nie powinno być kłopotów, choć napewno psy są zawsze bardziej charrrakterrne niż suki;)
Co do innych Twoich pytań to..:shake:, bo mam tylko jedną sukę, która owszem dobrze dogaduje się z sąsiadkami zza płotu/ale woli wilczycę niż małą biszonicę/, nawet na wspólnych spacerach, ale nie wolno mi np. je pogłaskać.Jest zazdrosna:evil_lol:.

Posted

Cóż, ja sama psa nie mam, ale mój dziadek ma takiego podhalanowatego miśka (piszę podhalanowatego, rodowodu toto niestety nie ma...).
Harnaś wychowywał się z sunią Halką, z którą wprost się kochali i był bardzo smutny, gdy Halka zmarła (borelioza).
Jakiś rok po śmierci Halki przybłakał się dziadkowi pod płot mały kundelek - taki zwykły wiejski psiaczek, jakich w Polsce są tysiące. Harnaś nie robił żadnego problemu, zaakceptował go, aczkolwiek jest w tym stadzie psem dominującym i nie omieszka przypomnieć małemu gdzie jest jego miejsce.
W stosunku do obcych psów jest raczej przyjazny. Gdy do dziadka przyjeżdżają znajomi, Harnaś jest przyjacielski.
Jednak aby nie było tak milutko, powiem, że utarczki też się zdarzały - ale to z jednym tylko psem znajomej dziadka, który uważał się za dominanta i postanowił utwierdzić Harnasia w tym przekonaniu. Harnaś jednak okazał sie równie silny co on - i w efekcie po tej jednej bójce broń zawieszono. ;)

Z tak małymi dziećmi nie miał do czynienia, ale jeśli tylko Twój pies będzie dobrze wychowany, to na pewno pokocha je całym swoim serduszkiem.
Kiedyś czytałam bardzo wzruszającą historię (ponoć prawdziwą) o chorym chłopcy, którego wiernym przyjacielem i opiekunem i był właśnie owczarek podhalański. Niestety, chłopiec umarł, a jego pies z żalu przestał jeść i kilka dni później dołączył do swego pana....

Posted

[quote name='Oleniek']:lol:- Do ogrodu (buda, nie kojec! - jakoś widok kojca mnie przygnębia, obym nigdy nie musiała go robić)
[/quote]

U nas nie ma kojca, a sunia biega po całym ogrodzie i uważam że nie jest to takie złe urządzenie/JEŚLI JEST UŻYTKOWANE Z GŁOWĄ [B]I SERCEM[/B] /
istnieje mały problem przy wyjeżdżaniu samochodem,szczególnie w czasie cieczki:angryy:. Gdyby był kojec to na ten czas możnaby ją w nim zamnkąć a tak musimy ją wołać do domu bo nigdy nie wiadomo co jej strzeli do głowy.