Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam mały problem z 10 miesięczna suczką Border Collie. Na wstępie muszę się uderzyć w pierś gdyż raczej na pewno jest to nasza wina.Przez pierwsze dwa miesiące psiaka z nami nie zwracaliśmy szczególnej uwagi na nauce chodzenia przy nodze(piesek chodził na smyczy typu flexi) a bardziej skupiliśmy się na wychowaniu w domu i nauce różnych sztuczek.Po tym czasie gdy okazało się że pies ma predyspozycję do ciągnięcia się na smyczy próbujemy to skorygować jednak z mizernym skutkiem.Opiszę pokrótce czego próbowaliśmy i próbujemy:

-każde wyrywanie psa kończy się automatycznym zatrzymaniem bądź cofnięciem o kilka kroków do tyłu
-poprawny marsz przy nodze zawsze jest nagradzany smakołykiem
-zmęczenie psa różnymi zabawami przed spacerem 
-zmiana miejsca spaceru
-smycz easy walk która krepuję ruchy psa przy ciągnięciu się (nic sobie z tego nie robi)

Piesek ogólnie rozumie o co chodzi w nauce i że robi źle ponieważ przy każdym moim zatrzymaniu na spacerze wraca do mnie i grzecznie czeka przy nodze na mój ruch,po czym idzie poprawnie kilka metrów.Znalazłem namiary kilku treserów, ale najpierw chciałbym poznać wasze propozycję.Z pieskiem zgrywamy się bardzo dobrze, suczka jest usłuchana i bardzo inteligentna.Problem mamy tylko i wyłącznie z ciągnięciem się na smyczy..

Posted

Powiem Ci, jak my ćwiczymy w szkole i na co dzień. Po pierwsze flexi do szuflady, po drugie obroża i smycz. Biorę nagrody do kieszeni, psa przy lewej nodze, smycz luźna. Idziemy...każde ciągnięcie, wyprzedzanie, skok w bok powoduje moją zmianę kierunku marszu. Nie ciągnę, nie szarpię, po prostu skręcam w drugą stronę. Jak idzie ładnie nagradzam słownie, jak na mnie spojrzy (w marszu oczywiście) dostaje smakołyk. Nagród nie trzymam w ręce, dobieram z kieszeni. I tak kilka lub kilkanaście minut. Potem komenda "koniec" i zabawa. Ćwiczymy z moim 6 m-cznym łobuzem codziennie (na każdym spacerze) i powiem Ci, że nic tak mnie nie mobilizuje, jak efekty naszej pracy :)

Problem mam jeszcze z ciągnięciem na długiej lince, ale dzięki radom z forum też jest znacznie lepiej. No i z rozproszeniem w postaci innych psów, co wypracowujemy na szkoleniu i w parku koło domu.

Posted

Paoloo, Twój pies na pewno nie wie, że z Twojego punktu widzenia zachowuje się źle. Po prostu nie został prawidłowo nauczony chodzenia na smyczy i nie rozumie o co Ci chodzi. Jest wiele metod nauki do wyboru  - ja zaczynam od uczenia siadania przy nodze przy każdym kroku; mój pies wie, ze hasło "noga" oznacza - "trzeba usiąść przy nodze, kiedy szefowa zatrzyma się w marszu czy w biegu i to będzie nagrodzone".  No to zwierzątko trzyma się jak najbliżej, żeby móc usiąść natychmiast przy moim zatrzymaniu się. A na luźnej lince uczę dystansu, na który pies może się oddalać.