mar.gajko Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 Zaćmę się operuje, z sukcesem. Może przy jednym czynnym oku, warto to rozważyć. 1 Quote
Tola Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 5 godzin temu, mar.gajko napisał: Zaćmę się operuje, z sukcesem. Może przy jednym czynnym oku, warto to rozważyć. Wiem i dlatego zaproponowałam rozważenie konsultacji okulistycznej i ewentualnie operacji. Ja wiem, że to koszty, że sunia i tak nie ma pieniędzy, ale Miła ma tylko jedno oko, ona już tyle wycierpiała, tyle czasu jest kaleką, nie pozwólmy, aby oślepła całkowicie, proszę w jej imieniu:(. Być może operacja będzie z jakiś powodów już niemożliwa, dlatego warto byłoby to skonsultować, żeby potem nie żałować zaniechania... Oczywiście nie można ruszać pieniędzy przeznaczonych na hotelowanie, ale może udałoby się zebrać część na tej mojej zbiórce, może uda się zrobić bazarek cegiełkowy tutaj na dogo na ratowanie oka Miłeczki, może jakoś uda się uzbierać potrzebna kwotę... Quote
Tola Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 11 godzin temu, Anula napisał: OLX dla Miłeczki wyróżniony do 25.03.20. Tola przeniosła ogłoszenie na Łódź. https://www.olx.pl/oferta/najmilsza-z-suczek-malaga-wciaz-czeka-na-swojego-czlowieka-CID103-IDmFpQa.html Pięknie dziękuję Jest spora oglądalność , ale brak pobrań nr telefonu:( Quote
elik Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 28 minut temu, Tola napisał: Oczywiście nie można ruszać pieniędzy przeznaczonych na hotelowanie, ale może udałoby się zebrać część na tej mojej zbiórce, może warto zrobić bazarek cegiełkowy tutaj na dogo na ratowanie oka Miłeczki... Na pewno warto podjąć taką próbę. Życie w całkowitej ciemności jest zapewne straszne :( 1 Quote
Tianku Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 Mysle ze nie ma sie nad czym zastanawiac tylko konsultowac Milunie Kase wspolnymi silami nazbieramy 1 1 Quote
Radek Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 3 godziny temu, Tola napisał: może jakoś uda się uzbierać potrzebna kwotę... Na pewno coś dorzucę. 1 Quote
Poker Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 Wtrącę swoje 3 grosze. Miła w 2016 roku miała 11 lat czyli teraz ma ok. 14. Czy dobrze liczę? Przeżyłam operacje u dwóch niewidomych psów . Miały usunięte soczewki. U obu bez powodzenia. Operacja może trudna , jeżeli soczewka jest pozapalnie przyrośnięta do tkanek . Po operacji konieczne jest kropienie oka kilka razy dziennie, zakładanie kołnierza i pilnowanie , żeby pies nie uderzył się okiem o cokolwiek. Ogolone rzęsy odrastając stwarzają wielki dyskomfort , nie mówiąc o bólu oka. Naprawdę trzeba bardzo poważnie rozważyć czy biorąc pod uwagę wiek i nie najlepszy stan zdrowia suni jest sens ponosić ryzyko. Pies tracąc wzrok powoli przyzwyczaja się do ułomności. Wiem co przeszliśmy z suniami i nigdy więcej nie zdecydowałabym się na tę operację u starszego psa. 2 Quote
agat21 Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 Pamiętajmy o wpływie narkozy na starsze psy :( Quote
Radek Posted February 24, 2020 Posted February 24, 2020 Decyzja na pewno trudna, ale może konsultacje z okulistą dadzą jakieś dane do podjęcia decyzji? 2 Quote
Tianku Posted February 25, 2020 Posted February 25, 2020 ja w emocjach napisałam że nie ma się nad czy zastanawiać ale chyba jednak tak jak mówicie jest :( biedna ta nasza Milusia :( Ale tak czy siak chyba trzeba zasięgnąć opinii okulisty Quote
konfirm31 Posted February 25, 2020 Posted February 25, 2020 Mam 10 letnią ONkę z łuszczką. Od trzech lat, kilka razy dziennie zakrapiamy specjalistyczne krople. W dodatku, w lewym oku, powstał nowotwór płaskonabłonkowy (dwukrotna operacja) i oko pomimo leczenia, wysycha. Prawdopodobnie, jest ślepe. Do tego oka, 6 do 8 razy, zakrapiam krople, do drugiego, tylko dwukrotnie. Widzę, jak pies ma dosyć tego zakrapiania. Opieka nad psem po operacji oka ( kołnierz, krople), też nie jest łatwa- nawet w warunkach domowych i dla emerytki. Pies nie rozumie, że nie może trzeć oka, jak boli i swędzi. Podstawowym zmysłem psa, jest węch, nie wzrok. W znajomym otoczeniu, pies może całkiem dobrze funkcjonować bez wzroku, bo nos prowadzi go wszędzie. To my, ludzie nie wyobrażamy sobie życia w mroku. Myślę, że psy to czują inaczej. 1 1 Quote
elik Posted February 25, 2020 Posted February 25, 2020 4 godziny temu, konfirm31 napisał: Podstawowym zmysłem psa, jest węch, nie wzrok. W znajomym otoczeniu, pies może całkiem dobrze funkcjonować bez wzroku, bo nos prowadzi go wszędzie. To my, ludzie nie wyobrażamy sobie życia w mroku. Myślę, że psy to czują inaczej. Nie patrzyłam na to z tej strony, ale jest dużo racji w tym co piszesz, choć tak do końca nie wiemy, jak to czuje pies :) Quote
Murka Posted February 25, 2020 Posted February 25, 2020 Jeśli chodzi o wiek suni, to w książeczce ma wpisany rok urodzenia 2007, więc ma ok. 13 lat. Wyniki są takie: Koszt badania 95 zł: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/b067a760ee0b9637 Wet zalecił trochę zwiększyć dawkę Euthyroxu (dostawała 150, a teraz zwiększamy na 200) i kolejne badanie za ok. miesiąc. Quote
Tola Posted February 25, 2020 Posted February 25, 2020 Oczywiście, że nie można narażać Miłej na jakiekolwiek ryzyko, zwłaszcza narkozy, a i potem na stres związany z podawaniem kropli, ograniczaniem ruchu i wszystkimi tymi niedogodnościami, o których tutaj piszecie. Pisałam o zbiórce na konsultację u specjalisty, bo uważam, ze to oko powinien zobaczyć psi okulista, ale może nie mam racji. 2 2 Quote
Tyśka) Posted February 25, 2020 Posted February 25, 2020 Jeżeli mogę... wydaje mi się, że bez względu na późniejszą decyzję o ew. operacji... dobrze byłoby, aby Miłę zobaczyć psi okulista. Skoro jest taka szansa... i fachowiec jest względnie blisko... Może jeszcze coś podpowie, a może doradzi odnośnie operacji. 1 Quote
Murka Posted February 28, 2020 Posted February 28, 2020 Kupiłam karmę dla Miłej, koszt 175 zł (na fakturze dodali wysyłkę, ale nie wiem dlaczego, bo była darmowa i ja nic nie płaciłam): https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2651be9c4438fbba Quote
Murka Posted February 29, 2020 Posted February 29, 2020 Rozliczenie: Stan konta na 31 styczeń wynosił -495,50 zł +495,50 zł Jo37 +35 zł Iwona K. +10 malti +35 zł Iwona K. -290 zł hotelowanie 1-29.02 -68,10 zł antybiotyk (Enroxil) -95 zł badanie krwi (panel tarczycowy) -8 zł przejaz do weta na pobranie krwi (1/2 kosztów) -175 zł karma Stan konta na 29 luty wynosi -556,10 zł. Quote
Murka Posted March 14, 2020 Posted March 14, 2020 Miła znów się drapie:( jak jej nie minie, to jej chociaż sam steryd dam, bo rozdrapie się na amen. Quote
Recommended Posts