Kamiru Posted October 2, 2016 Posted October 2, 2016 Witam kupilem 5 miesiecznego border collie, jest to suczka. Martwi mnie , ze w niektorych sytuacjach zaczyna szybko duszec z jezykiem wystawionym i ziewac czasem. Wystarczy minuta zabawy zeby zaczyla dyszec albo wziac ja na kolana, lub na rece. Kiedy normalnie lezy na ziemi w miejscu dla niej bezpiecznym to nie ma tak. Sa to napadowe epizody . Podyszy z 30 sekund przestanie i znowu. Czy moze to byc zwiazane ze stresem?? Quote
dwbem Posted October 2, 2016 Posted October 2, 2016 To nie stres tylko podniecenie zabawą, przytuleniem. Przecież to jeszcze szczeniak , pies się cieszy to dyszy. Gdyby to trwało bardzo długo to można by się martwić, że za szybko się meczy ale jeżeli 30 sekund to wydaje mi się normalne. Quote
wet-CBDNA_pl Posted October 3, 2016 Posted October 3, 2016 Ja także póki co nie widzę w tym nic złego, akurat dyszenie przy wysokich temperaturach jakie były jeszcze niedawno na zewnątrz, to normalny objaw u każdego psa. Dbaj o to aby robić przerwy, odpoczynki nawet podczas zabaw oraz aby piesek miał cały czas dostęp do świeżej wody. Quote
Kamiru Posted October 3, 2016 Author Posted October 3, 2016 Ale to ze jak sie ja na kolana wezmie to zaczyna dyszec i czasami ziewac to norma? W innym przypadku jak sama odpoczywa to nie dyszy tak. Czy to stres? Quote
Zarka Posted October 3, 2016 Posted October 3, 2016 Ziewanie to sygnał uspokajający u psów. Pies czuje się niekomfortowo, jest zdenerwowany, zaniepokojony... Quote
Kamiru Posted October 3, 2016 Author Posted October 3, 2016 Tez tak czytalem, tzn ze czuje sie zle na sofie, kolanach ze mna? Czy moze telewizor go przeraza? Quote
Kamiru Posted October 3, 2016 Author Posted October 3, 2016 Tez tak czytalem, tzn ze czuje sie zle na sofie, kolanach ze mna? Czy moze telewizor go przeraza? Quote
Recommended Posts