Poker Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 W razie gdyby ktoś ją zamknął na posesji, to powinien przeczytać ogłoszenia i dać znać. Wyznaczenie nagrody jednak jest potrzebne. Czy powiesili ogłoszenia koło szkoły ? Dzieci są bardzo spostrzegawcze. Dobrze też powiadomić śmieciarzy i zbieraczy puszek itp. Quote
Moli@ Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 Ogłoszenia wywieszone na drzwiach okolicznych sklepów spożywczych...zdają egzamin ( za zgodą obsługi ) Przez takie ogłoszenie dotarłam do właściciela psa znalezionego na jednej z dzielnic Białegostoku Quote
Tyśka) Posted September 29, 2017 Author Posted September 29, 2017 I ważne, by ciągle ogłoszenia dorabiać... sprawdzać czy przyklejone wczoraj/przedwczoraj ogłoszenia nadal wiszą. Martwię się coraz bardziej. Gdyby chociaż pojawił się jakiś trop... Jak będzie wiadomo, gdzie się zaszyła, będzie można działać... Może warto zaprosić Państwa na wątek? Niech poczytają porady... :( Co do schronisk, wiem z doświadczenia swoich znajomych, że lepiej osobiście je odwiedzać i kontrolować psy, które przebywają na kwarantannę - zdarza się, że mimo zostawionej informacji o zaginionym psie, właściciele nie byli informowani... i pies trafiał na kwarantannę, a potem szedł do adopcji... Na fejsbuku dodałam Likę do wszystkich grup, jakie przyszły mi na myśl... :( Nie mogę usiedzieć na jednym miejscu :( Quote
Tyśka) Posted September 29, 2017 Author Posted September 29, 2017 Tak sobei myślę... czy właściciele szukają suni wieczorem? One w dzień się zawsze zaszywały i były niewidzialne... Dopiero po zmroku wychodziły. Myślę, że jak nawiała to bardziej może zachowywać się tak, jak żyła na wolności. Boi się, więc stara się być niewidzialna dla świata i dopiero w nocy może wychodzić na poszukiwanie jedzenia. Nie chce mi się wierzyć, że nikt Liki nie widział, jeśli by gdzieś wychodziła... to już tyle dni... Zostawiłabym w miejscach najczęściej uczęszczanych jakieś rzeczy o zapachu, które zna. A może niech Murka podeśle coś, co pachnie Murką? - ten zapach jest jej lepiej znany niż dsowy... u Murki czuła się już swobodnie... + oczywiście w możliwych zakamarkach zostawić jedzenie. Nęcące, kurczak itp. Policzyć ile kawałków jest i kontrolować czy w nocy czasem nie znika: jasne, mogą częstować się inne zwierzęta, ale może też to pozwoli nakierować jakoś poszukiwania... I dajcie znać, jak będzie jakiś trop:( EDIT: Widzę, że niedaleko jest cmentarz + Lidl. I to tyle z miejsc bardziej zielonych cyz opuszcoznych. Może ona się zaszyła na cmentarzu albo przy Lidlu? Niedaleko jest też stacja Paliw - czy tam są ogłoszenia? Dużo ludzi się tam przewija... może ktoś akurat zobaczy Likę... Quote
Anula Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 Ja sądzę,że Państwo nie mogą sobie z szukaniem Liki poradzić,pracują oboje.Starsza Pani chyba za wiele się nie porusza.Tam potrzeba większej ilości osób do poszukiwań a tych brak.Bogusik nie może dodzwonić się do Zosi z Fundacji Lepszy Świat.Dzisiaj ma dzwonić do P.Ani,która poleciła osobę z Ustronia do przeprowadzenia wizyty.Może P.Ania coś wymyśli,pomoże.Ta osoba,która przeprowadzała wizytę nie jest chętna za bardzo do pomocy. Na ile możemy to działamy ale wszystko to jest bardzo ciężkie na odległość. Quote
kiyoshi Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 Dziewczyny a z dogomanii nie ma tam w okolicy jeszcze innych osob? Na pewno ktos jest z watku Cieszynskiego. Quote
Anula Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 1 godzinę temu, kiyoshi napisał: Dziewczyny a z dogomanii nie ma tam w okolicy jeszcze innych osob? Na pewno ktos jest z watku Cieszynskiego. Ja nikogo nie kojarzę oprócz Zosi(Zofija) Znalazłam do niej mail.Wysłałam prośbę o pomoc i kontakt. Znalazłam wszystkich,którzy są w Fundacji. http://www.fundacjalepszyswiat.pl/ludzie-fundacji,18.html Quote
helli Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 cos jest na FB Ustron (ogloszenia) i LIKA juz tu jest oglaszana: https://www.facebook.com/groups/227220387441631/permalink/928332390663757/?sale_post_id=928332390663757 edit: nie ma co prawda nic o nagrodzie, jak w dawnym wydazraeniu tamze: https://www.facebook.com/groups/227220387441631/events/ Quote
Tyśka) Posted September 29, 2017 Author Posted September 29, 2017 Na forum Ustronia ma ogłoszenia od mojej znajomej z informacją o nagrodzie. + ma dwa ogłoszenia na olx (w dziale "PSY" ogłosili ją Właściciele, w dziale Zaginione/Znalezione ogłosiła moja Znajoma) Z mojego prywatnego profilu na ten moment jest 124 ud. + kilka fundacji dodało ogłoszenie u siebie i stamtąd też są udostępnienia. Jest też tu z mojej strony tutaj: https://www.facebook.com/groups/ZaginioneWroclaw/?fref=nfhttps://www.facebook.com/groups/1652771314993923/https://www.facebook.com/groups/ZaginioneWroclaw/?hc_ref=ARRHQE29ybVPnpoBb3C6H63v333W_sQVR2KpuAk0OsnltNdBQR_T_FDjLMm34ZGp4XQhttps://www.facebook.com/zaginionecieszyn/?hc_ref=ARSaElD5By8JBIu-alqi-rdQBtWTOnRDFpfJePRgDkTE3CjHo7ow0-AtA9OdWtjUuYkhttps://www.facebook.com/groups/382114071951980/?hc_ref=ARTnak9wjwNlMZoRTV-RgGyZS7MbDKz_Yi1uoXZ2vDYO5bWKPxBD8Y6h8PzjYWio02Ihttps://www.facebook.com/FundacjaLepszySwiat/?hc_ref=ARRajnmy_fRshfrgheqnbfU6QyqnZv3MB1qrWhZ8dJYhshNpTmhG0CVcfgawun4SpJ0https://www.facebook.com/groups/908394442572056/?hc_ref=ARQrd2AXXu7wZ2B6pn7X37b19skL1IErhmmRrk1txjyjBeeLBWwUOY8zL0qaOWEbmuMhttps://www.facebook.com/groups/ZaginioneSlask/?hc_ref=ARTq_2xkaxLw3U0CXZTk9mMna_zhMytKmHQF7-0mMyJUu_r40bDIkxRIwmnFYl6pMTEhttps://www.facebook.com/groups/ZaginioneWroclaw/?fref=nfhttps://www.facebook.com/spottedustronn/?ref=br_rs Wierzę, że właściciele pracują i nie mają za bardzo czasu, ale może ich Znajomi, Przyjaciele, Rodzina włączą się do pomocy? Ważne, by jednak non stop szukać, odnawiać ogłoszenia... I szukać zwłaszcza wieczorem.... Bardzo chciałabym pomóc w poszukiwaniach, ale na chwilę obecną to niemożliwe:( Quote
Margo3011 Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 Moze warto zalozyc watek w dziale zaginione psy i w ogolnym , wszystko o psach z prosba do dogomaniakow ,ktory mieszkaja w poblizu miejsca zaginiecia Liki Nie kazdy zaglada na watek dzikuskow. Mysle,ze im wiecej ludzi na forum przeczyta to tym wieksza szansa ,ze wiecej sie wlaczy w poszukiwania. Sunia pewnie gdzies przestraszona sie schowala bo to dzikusek na obcym terenie. Trzymam mocno kciuki zeby malenka sie odnalazla. Quote
Bogusik Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 Tysiu dziękuję za ogrom pracy w ogłaszaniu zaginięcia Liki.Wszystko co możliwe powiedziałam wczoraj p.Mari oprócz rozkładania jedzenia .Nie widzę w tym zupełnie sensu bo tylko pożywkę będą miały inne zwierzaki.Gdyby było wiadomo,że jest w danym obrębie, to dla jej zwabienia warto by było to zrobić.Mamy jednak podejrzenia,że Lika uciekła dużo dalej. Masz numer telefonu i śmiało możesz do p.Marii zadzwonić i jeszcze dopowiedzieć co uważasz za ważne.Wiesz najlepiej jak się zachowywała będąc na ulicy i każda wskazówka będzie cenna.Niestety ten tydzień źle im się złożył jeżeli chodzi o pracę zawodowa bo mijają się z mężem i nie ma mowy o wspólnym działaniu.... Quote
rozi Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 Ale ona wie, jak trafić do tego domu, raz już wróciła. Mnie się wydaje, że ktoś ją ukradł, taka śliczna jest, weterynarzom przede wszystkim dałabym znać, ale jak ją ktoś capnął do samochodu (dałaby się?) to może być wszędzie. Tysiu, nie denerwuj się, to nic nie pomoże, a przeszkadza Ci żyć. Quote
Anula Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 6 minut temu, rozi napisał: Ale ona wie, jak trafić do tego domu, raz już wróciła. Mnie się wydaje, że ktoś ją ukradł, taka śliczna jest, weterynarzom przede wszystkim dałabym znać, ale jak ją ktoś capnął do samochodu (dałaby się?) to może być wszędzie. Tysiu, nie denerwuj się, to nic nie pomoże, a przeszkadza Ci żyć. Pies nawet jak nie ma tropu to powinien wrócić do domu.Lika w tym domu już czuła się dobrze skoro wróciła z ucieczki.Też męczy mnie myśl,że ktoś ją przetrzymuje.Może wpadła na posesję jakąś i tam siedzi i nie może wyjść dlatego nikt jej nie widzi na mieście ani koło domu.. Trzeba skupić się na rozklejaniu ogłoszeń i to na większy okręg.Tylko kto ma to zrobić?Tych dwoje ludzi nie poradzi sobie. Quote
Tyśka) Posted September 29, 2017 Author Posted September 29, 2017 Opcja z capnięciem jest wg mnie jedna: jeśli komuś wleciała do jakieś komórki czy czegoś i tam została zamknięta. Może warto podpytać sąsiadów i sąsiadów sąsiadów o taką suńkę i w ręce wcisnąć im zdjęcie suni z namiarami i info o nagrodze, gdyby ktoś zobaczył... Obcemu w ręce złapać by się nie dała, a zwłaszcza gdyby ktoś jąpacnął do samochodu - nie wierzę w to, uciekałaby, a zagoniona w róg straszyła by zębami. Jamor ją złapał, bo się zaplątywała w siatkę. Ona mimo że mogłyśmy ją posmyrać po nosku (ale nas znała) to i tak odskakiwała jak poparzona i zachowywała ogromną czujność. No chyba że faktycznie dokonała się taka metamorfoza w niej u Murki, że na widok obcych rąk nie byłaby czujna i by nie odskakiwała, i nie gryzła (wiem, Państwa nie gryzła, ale to też trochę inna sytuacja). Nie wierzę w to, ale i nie wykluczam tej opcji... bo jej nie znam od tego grudnia,kiedy trafiła do hoteliku, a właściwie od października, gdy wyjechałam i przestałam ja karmić... obym jednak miała rację i oby się nie dała... Być może wróci, ale jak patrzyłam na mapie to jest dość ruchliwa okolica: i Lidl, i stacja BP... tyle niebezpieczeństw... Jeśli zobaczy jakiegoś psa to znowu czmychnie do kryjówki... Boję się, że coś może się jej stać... W porządku,macie rację... panikuję. Panikuję, ale traktuję ją jak własnego psa. Już tak mam z natury, że za bardzo się zamartwiam. A ze stresu zapomniałam, że mam do Pani nr, bo dostałam od Anuli te dane do rejestracji chipa. Zadzwonię, bo i tak nie usiedzę na jednym miejscu. Oczywiście nie dzisiaj, bo późno... Eh, pozostaje czekać... Trzymam kciuki... Quote
Bogusik Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 Cały dzień próbowałam się skontaktować z p.Anią i dopiero teraz oddzwoniła.Ze swojej strony może tyle pomóc,że spróbuje umieścić ją w regionalnych wiadomościach.Jeszcze ma trochę dalszych znajomych na fb z Ustronia i też spróbuje przynajmniej kogoś zwerbować aby sprawdził czy ogłoszenia wiszą.Jeżeli chodzi o p.Alę,która robiła wizytę p/a to niestety jest unieruchomiona po przebytej operacji stopy i w żaden sposób nie pomoże.Jeszcze podpowiedziała aby jednak otworzyć tą załataną dziurę w płocie z poprzedniej ucieczki bo być może tam będzie próbować wrócić. Tysiu, gdybym miała urlop to już bym była w Ustroniu u p.Marii i bym pomogła w poszukiwaniach i dopilnowała tego,co być może zostało przeoczone.Ja też nie śpię po nocach i ciągle myślę o Lice,choć była tylko pod naszą opieką zapewniającą jej odłowienie i pobyt w hoteliku.Nie znam jej nawet z realu, ale też jest bliska mojemu sercu i bardzo boleję nad tym, co się stało...:( Może jutrzejszy dzień wniesie choć iskierkę optymizmu.... Quote
helli Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 Może do lecznic wet zadzwonić też - mam czarną wizję potrąconego psa..., mam nadzieję, że nie Quote
rozi Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 1 minutę temu, helli napisał: Może do lecznic wet zadzwonić też - mam czarną wizję potrąconego psa..., mam nadzieję, że nie Do lecznic też na wypadek kradzieży, w końcu pójdą zbadać/zaszczepić. 1 Quote
KAT2707 Posted September 29, 2017 Posted September 29, 2017 hmm... najbliżej jest wet. Blimke ul. Grażyńskiego 5 tel. 33 8543493, nieco dalej M. Kostka ul. Potokowa 28 tel. 33 8542133. W Skoczowie dwie, ale to rzut kamieniem dla wystraszonego psa - ul. Rzeczna 18 tel. 33 8532519, ul. Mickiewicza 35 tel. 694589016. W Goleszowie (jakieś 6,5 km od Ustronia) Lenvet tel. 733870343. Na cmentarzu nie ma co szukać, to bardziej cmentarzyk - mała przestrzeń, tuż obok ruchliwa ulica. Gorzej, jeśli pobiegła na wschód od Lidla, tam to psy d..mi szczekają, parę domów, łąki, lasy. 1 Quote
Anula Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 Może by sąsiedzi,znajomi pomogli w rozwieszaniu plakatów.Chyba bardziej trzeba się skupić na tym niż szukaniu jej.Już sama nie wiem co robić.A tą dziurę faktycznie trzeba udostępnić. Zofija nie odpisała mi na mail. Ja nie mogę pojechać do Ustronia ze względu na specyficzną sytuację mojej tymczasowiczki,gdyby nie to już bym tam była. Quote
elficzkowa Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 Sprawdzam kamery z Ustronia ( niestety część nie działa ) z nadzieją, ze zobaczę Likunię... Quote
bakusiowa Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 1 godzinę temu, Anula napisał: Może by sąsiedzi,znajomi pomogli w rozwieszaniu plakatów.Chyba bardziej trzeba się skupić na tym niż szukaniu jej.Już sama nie wiem co robić.A tą dziurę faktycznie trzeba udostępnić. Zofija nie odpisała mi na mail. Ja nie mogę pojechać do Ustronia ze względu na specyficzną sytuację mojej tymczasowiczki,gdyby nie to już bym tam była. Napisz do niej na fb .https://www.facebook.com/zofiakrystyna Quote
Poker Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 Szkoda ,że żądne z Murków nie może pojechać. Chyba z nimi jest najbardziej związana. Quote
WiosnaA Posted September 30, 2017 Posted September 30, 2017 Dzwoniłam do Straży Miejskiej w Ustroniu,czy nie było zgłoszenia o potrąconym piesku na ulicy (tfu tfu,ale najgorsze przyszło do głowy),a może był widziany na ulicach przez strażników.Zgłoszenia o wypadku nie mieli,Lika nie była też widziana.Pan zorientowany w temacie,właściciel zgłaszał i Strażnik widział też ogłoszenia na FB. Mówił,że z gminy Goleszów mogło być zgłoszenie (ponoć to blisko i mogła tam dotrzeć).Poradził, abym zadzwoniła do schroniska w Cieszynie,bo może inne służby, np.policja miały zgłoszenie.W schronisku Pan powiedział,że w ostatnich dniach nie przyjechał do nich taki piesek i żeby dzwonić codziennie.Mówił,że ktoś już dzwonił z pytaniem o tego psiaka,więc pewnie właściciele dzwonili. Do lecznic wyżej nie dzwoniłam,bo może ktoś z Was już rozmawiał i nie chciałabym się powtarzać. Mnie się wydaje,że Lika w panice i przerażeniu biegła przed siebie i jest gdzieś daleko,a teraz nie potrafi dotrzeć do domku,albo boi się zbliżyć do tego miejsca gdzie miała spotkanie z tym psem . 1 Quote
Recommended Posts