Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki wsparciu miłośników psów, sympatyków bukowskich zwierzaków - sprawa jest otwarta. Nadal walczymy, na argumenty i na ekonomię. W tym tygodniu musimy przedstawić wstępny szkic modernizacji przytuliska tak aby mogło spełniać rolę schroniska dla zwierząt, małego, gminnego ale z sercem, klimatem i szacunkiem dla zwierzaków.

Prowadzimy rozmowy z producentami tego wszystkiego co byłoby nam potrzebne.

No i zbieramy środki na zakupy - bo taki był warunek kontynuowania rozmów. Spora część od nas.

Zaczynam więc bazarki, za chwile pierwszy z nich, ciuchowisko gigantyczne.

Linki do bazarków będę umieszczała w pierwszym poście.

• Upvote 1
Posted

Mamy już wstępny projekt i kosztorys. Po naszej stronie zostaje około 50.000 zł. Jeszcze nie wiem jak to uzbieramy, ale na głowie stanę i błagać będę o każdą złotówkę.

Czekam teraz na "zielone światło" bo tego niestety nie mamy.

Wywiązaliśmy się z terminu i zobowiązania - teraz krok po stronie p. Burmistrza.

Proszę piszcie jeszcze apele o pozostawienie schroniska, o zgodę na jego modernizację. Tylko o kwotach na razie nie piszcie. To nasza wewnętrzna sprawa na razie.

• Upvote 1
  • 1 month later...
Posted

Rozmowa i ustalania z urzędami to jakiś horror.

Chcemy pomóc przebudować schronisko gminne, dla gminy. Byłoby ich wizytówka. Chcemy zapłacić za projekt i za część wyposażenia. Nie mogę uzgodnić aby zlecili geodecie mapę projektową. Mają takiego na miejscu juz dla nich coś robił, ale to także mamy załatwiać i opłacać my. A ja powinnam stale brać urlopy na załatwianie formalności dla urzędu. Czasami nie wierzę w to wszystko. gdyby nie te psie oczy!!!

Posted

Wydaje mi sie,ze urzedasy maja swoj pomysl:(i daza do tego by Was zniechecic.I beda stawiac ciagle nowe "wymagania".Wy chcecie pomoc w przebudowie,a oni chca zebyscie wszystko zrobili za nich.I wtedy oni laskawie sie zgodza,albo i nie.

Powodzenia zycze,mimo wszystko.

Posted

Ten wpis to nasze błaganie o pomoc. Ruszamy z projektem, Urząd mył ręce. Spojrzałam na te psy w niedzielę, nie zostawię ich. Fundacja nie ma prawie pieniędzy. Sami nie damy rady.

Proszę - umieścicie ten tekst (wstawię go też w pierwszym poście) na swoich stronach FB, prześlijcie znajomym. Brakuje mi prawie 30 tys. złotych - nie wiem skąd wziąć choćby część tej kwoty.

Każdy grosz jest na wagę złota.

Uratujmy ich los - niech zostaną tam, gdzie są bezpieczne. To tekst

Pomóżcie nam uratować Schronisko w Buku.

W 2017r. musimy rozpocząć przebudowę przytuliska w Buku, aby spełniało wymagania określone dla schronisk oraz zostało zaakceptowane przez Powiatowego Lekarza  Weterynarii. Zgodnie z naszym zobowiązaniem Fundacja musi pokryć koszt projektu przebudowy schroniska a do tego okazało się, że musimy sami zlecić wykonanie mapy projektowej w geodety – Urząd odmówił załatwienia mapy. Koszt mapy, którego nie braliśmy pod uwagę to 700 zł netto.

Mamy problemy finansowe, w ostatnim okresie trafiło pod naszą opiekę sporo zwierząt wymagających kosztownego, długotrwałego leczenia. Nie wiem jak poradzimy sobie bez pomocy.

Byłam niedawno w Buku, spoglądałam w psie oczy. One czuja się tam bezpieczne i mimo że bezdomne – są szczęśliwe. To małe, kameralne Schronisko, gdzie na pierwszym miejscu stawia się dobro zwierząt. Jeśli nie wystarczy nam pieniędzy – wszystkie psy trafia do schroniska międzygminnego, gdzie znikną w setkach innych psów. Jak mam patrząc na nie, na małego radosnego Rona wracającego ze spaceru z gimnazjalistami, na pełną energii Rumbę, którą biegacze z Buku lubią ze sobą zabierać na treningi – na to pozwolić.

Przebudowa nie wymaga wiele, a dla tych psów, dla kotów którym chcemy zapewnić odpowiednie pomieszczenie – to może być sprawa życia lub śmierci.

Niewiele możemy. Tylko prosić!

Błagam – pomóżcie nam i im. Pomóżcie nam uzbierać środki aby Schronisko mogło działać. Każda złotówka przekazana na nasze konto z dopiskiem – na psy z Buku – przybliża je do posiadania miejsca w którym spokojnie będą oczekiwać na własne domy pod troskliwą opieką naszych wolontariuszy. Takich miejsc w kraju nie ma wiele – to przytulisko jest wyjątkowe. Pomóżcie nam, aby było jeszcze lepsze. Byliście z nami, gdy trzeba było walczyć o decyzje władz Gminy, gdy potrzebna była petycja. Zrobiliśmy sporo, a teraz potrzebujemy Waszej pomocy.

Fundacja dla Zwierząt Animalia

53 1440 1286 0000 0000 0453 3704

z dopiskiem na psy z Buku – ratuje bukowskie czworonogi i przybliża nas do zapewnienia im bezpiecznego i przyjaznego schroniska.

DZIĘKUJEMY!!!

DSC00054.JPG

• 2 weeks later...
Posted

Meldujemy o postępach działań. Prace ruszyły. Geodeta robi mapę, myślę, że niebawem będzie. We wtorek spotykam się na konkretnych ustaleniach w Pracowni projektowej - od tego spotkania wiele zależy. Trzymajcie kciuki.

A ponieważ wszystko cały czas krąży wokół finansów - nadal prosimy Was o wspieranie psiaków.

Mamy kolejny bazarek - różności dla psów - w tym nowe. Może jakiś prezent się wybierze.

Zapraszam serdecznie

http://www.dogomania.com/forum/topic/337714-legowiska-akcesoria-dla-ps%C3%B3w-super-nowe-psie-rzeczy-na-psiaki-z-buku-do-1012/

• 2 weeks later...
Posted

A teraz pora przedstawić naszych rezydentów, którzy najdłużej mieszkają w przytulisku - końcu to ich wątek:

Tommy - niemłody i z problemami trzustkowymi - na weterynaryjnej karmie - juz kilka lat z nami mieszka, nikt nie dał mu szansy

Tommy 2.JPG

Roki - wielkopies o wspaniałym charakterze, mądry i zrównoważony. Także juz mijaja 2 lata - i nic

1.jpg

Rumba, młoda, 2 letnie sunia siedzi prawie półtora roku. Najwspanialszy pies w schronisku - z temperamentem ale wpatrzona w człowieka, posłuszna. Z wolontariuszami chodzi na dalekie spacery, puszczona ze smyczy przybiega na zawołanie. Biegała w maratonie. Jej matka w typie labka - Wenus juz ma dom, a Rumba czeka. Nie jest duża, taki średniak.

Rumba wreszcie doczekała się swojego domu

Rumba 09.2015.2.jpg

Groszek, nasz najstarszy pies - spory i taki niestety z charakterem, ale bardziej do niesfornych psów niż do ludzi - lubi spokój. Chodzi na spacery i od tego czasu bardzo się zmienił. Także kilka lat w przytulisku.

Groszek.jpg

Rys - maleńki staruszek - kilkanaście lat - wrócił z adopcji bo ugryzł człowieka. Niestety jest humorzasty i taki raczej niepewny. Szkoda, bo teraz nikt go już nie przyjmie do siebie.

Niestety domu nie doczekał. Mały już za TM.

2 - Kopia.jpg

Jutro kolejna odsłona.

Posted

Nowe wieści:

Alarm dla psiaków z Buku – pod naszą opieką.

Są poważne zakusy aby – „ponoć tylko do końca roku” przewieźć psy do międzygminnego dużego schroniska. Przyczyna to negatywna decyzja Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu na Program opieki nad bezdomnymi zwierzętami gminy Buk – nie mamy schroniska tylko przytulisko.

Dla przypomnienia – jest już wykonany na zlecenie Fundacji Animalia projekt, teraz wykonujemy kosztorys i wysyłamy całość do Urzędu w celu nadania biegu. Niestety na negatywna decyzje nikt nie złożył zażalenia, a były argumenty aby dano nam kilka miesięcy na modernizację. Mam już sporo rzeczy zamówionych.

Teraz PSY – mamy ich 10  na dzisiaj. Co robić, aby nie musiały tam jechać. Mogę maksymalnie 2 umieścić w hotelu – na więcej nie mamy środków.

Szukamy domów tymczasowych, choćby w kojcem, budą – aby je przechować. Jeśli pojadą – nie wrócą do nas. Nawet nie dowiemy się, co z nimi.

Wszystkie są na naszej stronie www fdz-animalia.pl – to Demon, Nowa, Rumpel, Roki, Rumba, Tommy (musi otrzymywać lecznicza karmę – kto mu tam ja poda), Murzyn, Zuza, Rys, groszek.

Proszę ogłaszajcie – termin wyjazdu – koniec czerwca, 01 lipca.

Błagamy o pomoc!!!

Posted

No właśnie zawierają umowę bo muszą niby - nie dadzą ani grosza poza tym. Im na psach nie zależy. To nasza Fundacja będzie płacić za większość prac i wyposażeń ich gminnego schroniska, jeśli w końcu dopniemy tego.

Musze coś wykombinować?

Posted
Dnia 30.05.2017 o 19:42, supergoga napisał:

No właśnie zawierają umowę bo muszą niby - nie dadzą ani grosza poza tym. Im na psach nie zależy. To nasza Fundacja będzie płacić za większość prac i wyposażeń ich gminnego schroniska, jeśli w końcu dopniemy tego.

Musze coś wykombinować?

ile kasy potrzeba na 6 m-cy na wszystkie pozostałe psy ?

Posted

7 psiaków x 6 miesięcy x hoteli (hm 350 zl??? najmniej) ponad 14 tysięcy. Straszny koszt. Chyba że znajdę tańszy hotel. Szukam. Szukam tez tymczasów - za karmę np.

Kombinujemy jak możemy żeby nie wyjechały. Mam juz tymczas dla Rumby. Na pewno Tommy pojedzie do hotelu z jeszcze jednym psem.

Rys i Murzyn sa małe, ale niestety mało adopcyjne. Murzyn wycofany bardzo, Rys - staruszek z humorami.