Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!

Jestem tu nowa i założyłam konto by dowiedzieć się kilku rzeczy od fachowców i ludzi z doświadczeniem. Już za 3 tygodnie w moim domu pojawi się szczeniaczek wyżła niemieckiego krótkowłosego. Razem z rodzeństwem marzyluśmy właśnie o tej rasie bo jest bardzo aktywna i piękna. Jednak z rodzicami musieliśmy iść na kompromis ponieważ oboje nie lubią zwierząt w domu. Wypadło na to że zrobimy kojec. Jakie są wasze opinie na temat takiego psa w budzie. Od razu mówię że w kojcu będzie przebywał tylko w nocy ponieważ nie mamy ogrodzenia i nie chcemy by się gdzieś pałętał. Dodatkowo w zimie będzie brany do garażu. Będziemy mu zapewniać dużo ruchu cidziennie co najmniej dwa spacery po 1 h i dużo zabawy na podwórku. Dodam że mieszkam na wsi mój dom otaczają łąki i lasy także będzie gdzie biegać. Co myślicie czy przy takiej aktywności i okolicy wyżeł niemiecki krótkowłosy może mieszkać w kojcu?

Posted

Pies - kojec czy dom

Autor: witek 
Data:   20-12-12 00:32

1) pies nie powinien zyc tylko w KOJCU - z powodu potrzeby kontaktu z człowiekiem, nauczenia się czytosci itd
2) pies nie powinien życ tylko w DOMU - z powodu nie przystosowania do pracy w warunkach termicznych w okresie jesień/zima
gdzie powinien żyć pies ???
powinien mieć budę w kojcu - gdzie zyje
powinien mieć swoje legowisko w domu - gdzie bywa ! (co dzień a nie od świeta\0
kłania sie zasada - "złotego środka" !!!!'

Odpowiedz na tę wiadomość 

Pies - kojec czy dom

Autor: Patej 
Data:   20-12-12 17:19

witek,
Nie wpuszczam psa do domu, bo jeśli tylko stworzę precedens - będę miał podrapane całe drzwi. Na pewno za każdym razem będzie chciał leżeć przy kominku. Spędzam tyle czasu, ile mogę, na zewnątrz - w łowisku ale równiez na podwórku. To jedyny "złoty środek" jaki udało mi się stworzyć :)

Pies - kojec czy dom

Autor: mabor 
Data:   13-02-13 11:32

Kolego Szuwar!
Już troche późno na odpowiedź, ale informacji od mojego kolegi nemroda, ktory ma już 3 wyżła takiego jak Ty, nie jest to najlepsza rasa do hodowania w kojcu! Jego jak były w kojcu to nie dość,że chorowały, pogarszały się socjalnie... Inni znajomi mają z powodzeniem psy myśliwskie w kojcach (jamniki szorstkie, foksy, welshe nawet gończe polskie) ale od kilku osób słyszałem,że wyżły akyrat się do tego słabo nadają... Popytaj jeszcze! Pozdrawiam

Pies - kojec czy dom

Autor: Z L 
Data:   13-02-13 14:37

mabor
W tym temacie napisano już wszystko. Zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy trzymania psów w domu mają swoje racje. Zabrałem głos w tym wątku jedynie dlatego, że 'ruszyło " mnie stwierdzenie, jakoby wyżły krótkowłose nie nadawały się do trzymania w kojcu. Miałem ich trochę / WNK, Pointer/ i nie stwierdziłem aby mieszkanie w kojcu wpływało ujemnie na ich zdrowie, czy cechy użytkowe. Mniejsza tu o moje zdanie. Niekwestionowany autorytet w dziedzinie wyżłów w Polsce- Erwin Dembiniok, w swojej książce pt. Wyżły pokazywał nawet fotografie kojców w których jego wyżły mieszkały. Nie sądzę aby człowiek który wyżłom życie poświęcił, nie wiedział co czyni :-)) Gdyby się nie nadawały to zapewne trzymałby je w domu :-))
D B

Pies - kojec czy dom

Autor: mabor 
Data:   13-02-13 15:56

ZL
Dlatego napisałem aby autor wątku popytał...
Ja nie mam w wyżłach doświadczenia a faktem jest,że 2 moich znajomych wzięło swoje pieski tej rasy z powrotem do domu, bo chorowały... a kojce i budy były naprawdę ok!
Skoro hodowcy piszą,że wyżly sie nadają do kojcow, najwyraźniej tak jest. Najwyraźniej moi znajomi mieli pecha, choć to doświadczeni myśliwi-jeden wyżel doskonale ułożony (kupiony i układany w Niemczech)-drugiego tak wyszkolonego psa nie spotkalem dotychczas! Ale kojec źle tolerował... Może sekret tkwi jak psy są przyzwyczajane z pokolenia na pokolenie, lub zaraz po urodzeniu... ?
DB

Pies - kojec czy dom

Autor: Z L 

Te cytaty,to wypowiedzi z forum mysliwskiego.Mnie dziwi jeszcze coś...pies mysliwski,brak ogrodzenia,wokół łąki I lasy...A w dzień nie będzie "się pałetał"?Cały czas będzie ;od kontrolą?

"Piękny i aktywny"...to troszkę mało jak na odpowiedzialnych (?) opiekunów,którzy nie mogą wpuścić psa do domu.A socjalizacja?W garażu?

Zresztą...nie mam juz nic więcej do powiedzenia,eeechhh.

Posted

ten pies będzie się u was męczył. skoro ogrodzenia nie macie to prawda jest taka, ze ten pies praktycznie non stop będzie w tym kojcu, bo zostawiony sam zwieje wam z podwórka. a realnie patrząc nie jesteście w stanie siedzieć z nim tam cały dzień, niezależnie od pogody. a jak już o pogodzie mowa: widziałaś sierść tego psa? uważasz, ze taka sierść będzie chroniła tego psa jak przyjdzie mróz? pomysłu zamykania psa w garażu nie skomentuje... te dwie godziny spaceru dziennie dla wyżła to nie jest dużo ruchu. to nie jest pies, który potrzebuje zabawy na podwórku tylko porządnej pracy z właścicielem. pracy, do jakiej wyżły zostały stworzone.

nie macie warunków na takiego psa. kompromis to powinien dotyczyć rasy psa, a nie brania na siłę zwierzęcia, a potem męczenia go przez całe jego życie. już lepiej zaczekaj, aż z domu się wyprowadzisz i dopiero weź psa. gdybyście mieli ogrodzenie to kompromisem byłaby rasa typowo stróżująca, samodzielna, niezależna jak np. owczarek kaukaski. ale że ogrodzenia nie macie to i taki pies zamknięty w kojcu będzie się męczył.

• Upvote 2
Posted
38 minut temu, _ukulele_ napisał:

Wypadło na to że zrobimy kojec. Jakie są wasze opinie na temat takiego psa w budzie. Od razu mówię że w kojcu będzie przebywał tylko w nocy ponieważ nie mamy ogrodzenia i nie chcemy by się gdzieś pałętał. Dodatkowo w zimie będzie brany do garażu...

Co myślicie czy przy takiej aktywności i okolicy wyżeł niemiecki krótkowłosy może mieszkać w kojcu?

Myślę, że nie może. Nie tylko wyżeł, ale każdy inny pies nie może mieszkać w kojcu. Bo tam nie mieszka człowiek, a pies powinien mieszkać z człowiekiem, gdyż taka jego psia uroda jest. Zatem wyjście jest takie: zamieszkać z psem w kojcu, albo dać sobie teraz na wstrzymanie z psem, dorosnąć, a potem spłodzić syna, zasadzić drzewo, zbudować dom z ogrodzeniem i zamieszkać tam razem z łyżwem... przepraszam - z wyżłem, nie oglądając się już na nielubienie rodziców. A do tego czasu grać na ukulele. Bez psa.

PS. Bou, co Ty wypisujesz?

• Upvote 2
Posted
45 minut temu, Ryss napisał:

PS. Bou, co Ty wypisujesz?

No to: (a co?)

"Mnie dziwi jeszcze coś...pies mysliwski,brak ogrodzenia,wokół łąki I lasy...A w dzień nie będzie "się pałetał"?Cały czas będzie ;od kontrolą?

"Piękny i aktywny"...to troszkę mało jak na odpowiedzialnych (?) opiekunów,którzy nie mogą wpuścić psa do domu.A socjalizacja?W garażu?"

A poza tym - wypowiedzi wlascicieli wyżłow,( z forum myśliwskiego) - mają różne zdania - też można je poznać,żeby wyrobic sobie własne.

:)

Posted
2 godziny temu, Ryss napisał:

... Zatem wyjście jest takie: zamieszkać z psem w kojcu, albo dać sobie teraz na wstrzymanie z psem, dorosnąć, a potem spłodzić syna, zasadzić drzewo, zbudować dom z ogrodzeniem i zamieszkać tam razem z łyżwem... przepraszam - z wyżłem, nie oglądając się już na nielubienie rodziców. A do tego czasu grać na ukulele. Bez psa.

Ryss, boski jesteś ;) Oplułam laptopa kawą:))))

Posted
13 godzin temu, bou napisał:

No to: (a co?)

Aha, to. To już nic. Czasami nie ogarniam Twoich rozległych postów, jak ten kot idący przez Saharę - kuwety.

11 godzin temu, Zarka napisał:

Oplułam laptopa kawą:))))

Kawa zabija. Laptopy.

Posted

Moja psica dla przykładu teraz, jak jest ciepło, niechętnie wchodzi do domu, najchętniej cały dzień wygrzewałaby się na słońcu a w nocy chłodziła na podjeździe. Ale zimą chętnie grzeje kuperek i sama się pcha:P Jednak nie wyobrażam sobie psa przez większą część doby samego w kojcu.