BlackSheWolf Posted April 6, 2016 Posted April 6, 2016 hej :) mam do Was trochę pytań. Lisek (mój psiak, ma 2.5 roku, waży 5kg) zaczął siusiać krwią. Na szybko usg, rtg i badanie moczu. Wyszły kamienie w pęcherzu, były dość małe więc postanowiliśmy z weterynarzem je usunąć farmakologicznie. Lisek dostał leki, karmę, pastę zakwaszającą mocz. Był on zasadowy. Niestety zaczął się czopować kamieniami, chyba ze 3 razy i było coraz gorzej. W piątek postanowiliśmy zrobić mu operację. Przeszedł ją dość pomyślnie, zostało usuniętych koło 5 większych kamieni i ponad 10 malutkich. Badania kamieni wykazały, że większa część to fosforan ale też jest trochę wapnia. Nie chciałabym żeby sytuacja się pojawiła znowu, przeczytałam mnóstwo stron w internecie o diecie psa ale sama już nie wiem jaka jest najlepsza. Nigdzie nie ma napisane o kamieniach z wapniem. Aktualnie ma antybiotyk, trochę mu rana dziś podciekła ropą (sama byłam teraz w szpitalu i rodzice zdjęli mu kołnierz na cały dzień). Więc sobie wylizał :( Teraz mam pytania co do dalszego postępowania z Lisiem. Lekarz upiera się tylko na karmie suchej, ale nie jestem zwolennikiem takiej karmy cały czas. Jaka dieta ? co może jeść ? Chciałam żeby dostawał 1/2 dawkę karmy suchej i jeden posiłek gotowany dziennie. Ale nie wiem co może, a co nie... Nie chce mu zaszkodzić. Ma teraz Hill'sa Urinary Care c/d http://sklep.mvet.pl/Drogi-moczowe/Choroby-pecherza-moczowego/produkt.2493/ oraz pastę zakwaszająca Uro-Pet (podaję mu raz dziennie). Na opakowaniu karmy jest napisane, żeby nie podawać środków zakwaszających mocz dodatkowo. A weterynarz upiera się żeby teraz podawać. Już sama nie wiem jak go żywić.... No i jak z wodą ? jaka najlepsza? Quote
bou Posted April 6, 2016 Posted April 6, 2016 Mogę tylko powiedzieć jak sytuacja wygląda u ludzi,sądzę,że można się na tej wiedzy oprzeć.Twoj pies ma kamicę fosforanowo-wapniową,a przy tym schorzeniu nie podaje sie jajek,mleka I pochodnych mleka,należy dbać o podawanie większej ilości płynów oraz kontrolować poziom magnezu - podaż powinna byc większa niż "normalnie".Wskazane jest jedzenie ryb I mięsa (zakwaszają) oraz dodatkowo zakwaszanie organizmu (vit.C,żurawina etc.) Być może w Hills'sie są substancje zakwaszające,dlatego jest wskazowka,zeby nie zakwaszać dodatkowo. Woda nie może być alkaliczna,tylko tyle (na mineralnych są informacje tego typu) Podzielam zdanie weta - zakwaszać,niezależnie od karmy. Quote
BlackSheWolf Posted April 7, 2016 Author Posted April 7, 2016 Ja się właśnie dziwie skąd te kamienie się zrobiły. Lis je codziennie posiłek z mięsem. Co poszło nie tak, że się zrobiły ? Badania miał moczu w sierpniu i było idealnie. Jeśli chodzi o mleko to nic nie jada z niego, ani pochodnych mleka ;/ jajek nie lubi. Karma Hillsa ma właśnie zmniejszoną ilość magnezu, a nie zwiększoną. Pogubiłam się już Quote
lilia1983 Posted November 6, 2016 Posted November 6, 2016 I jak wygląda teraz sytuacja z twoim psem? Mój właśnie jest też po usunięciu kamieni z pęcherza i dostał karmę weterynaryjną Royal Canin Urinary S/O. Ile po zabiegu dochodził do siebie? Quote
Recommended Posts