Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój 9-miesięczny doberman notorycznie niszczy, od małego, posłania. Wydałam już prawie tysiąc złotych na legowiska - miły być wytrzymałe, z kodury, ale gdzie tam, ze wszystkich flaki powyrywał... Robi to w nocy, bo w dzień nie ma dostępu do swojego pokoju, w którym śpi. Gdyby jego pokój był otwarty w dzień, to niszczyłby w dzień. Wczoraj zrobił po raz enty to samo - poszedł spać ok. 23.00, o północy zaglądam do niego, a tu flaki fruwają po całym pokoju... Już nie mam siły. Pies był wczoraj wybiegany, po spacerze, ma zawsze w pokoju swoje zabawki, wczoraj jeszcze wziął sobie jedną do legowiska... Macie jakieś rady? Przecież ja zbankrutuję, nie mam zamiaru kupować mu kolejnego, bo za kilka dni będzie to samo. Z kolei jak śpi na gołych deskach to wyje po całych nocach... Ja już nie mam siły, nie wiem, co robić.

Posted

A może zamiast legowiska koc? Najwyżej dziury porobi:P

Przy okazji pies dostaje jakieś gryzaki? Moja psica w tym wieku też miała ogromną potrzebę niszczenia. Możecie też kupić pluszaki w second-handzie, ale tu uważajcie żeby się nie najadł, szczególnie na poprzyszywane oczy, nosy itp.

Posted

Na Allegro są legowiska drewniane i plastikowe, może takie materiały by szkodnika zniechęciły? I może dodatkowo rzucić mu konga czy jakąś mega kość (u nas czasem dostają nogę wołową - gnat taki, że z reklamówki większa część wystaje) do zajęcia szczęk? Albo zmęczyć go pochowanymi chrupkami po kątach albo zawiniętymi w papier, żeby musiał pogłówkować, jak się do nich dostać? Względnie kula-smakula? Coś na pewno zadziała :-)