Ola777 Posted February 17, 2016 Posted February 17, 2016 Witam Mojej suczce od dwóch tygodni wypadają pazury, byłam u weterynarza który pobrał materiał aby wykluczyć lub potwierdzić grzybicę, wyniki będą za kilka dni. Suczka ma 2 lata, jest dobrze odżywiona, nie jest to zatem kwestia niedoboru witamin, poza tym jest pełna wigoru, ma apetyt. Weterynarz zasugerował chorobę autoimmunologiczną, przejrzałam internet i mało jest informacji na ten temat. Czy możecie coś podpowiedzieć? Quote
JamniczaRodzina. Posted February 17, 2016 Posted February 17, 2016 Możesz wstawić jakieś zdjęcie? Z którego jesteś miasta? Quote
Ola777 Posted February 17, 2016 Author Posted February 17, 2016 Jestem z Trójmiasta, zdjęcie postaram się zrobić. Piesio nie chce być dotykany w te miejsca:( Quote
bou Posted February 17, 2016 Posted February 17, 2016 Wet ma rację,prawie na pewno. http://www.cztery-lapy.pl/index.php/dermatologia-psow-i-kotow/1480-problemy-z-pazurami.html Quote
Ola777 Posted February 17, 2016 Author Posted February 17, 2016 Przejrzałam strony zachodnie i natrafiłam na taki wątek: link poniżej. Wg mnie objawy u mojej suczki pasują do opisu Onychodystrofii toczniowej, aczkolwiek nie jestem weterynarzem, zobaczymy co powie wet. http://www.rileysplace.org/dogblog/symptoms-triggers-of-symmetrical-lupoid-onychodystrophy/ Quote
JamniczaRodzina. Posted February 17, 2016 Posted February 17, 2016 Dokładnie, najpierw musisz czekać na wyniki badań a dopiero później można stawiać diagnozę. Quote
Ola777 Posted February 27, 2016 Author Posted February 27, 2016 Witam Badanie nie wykazało grzybicy, piesio dostał 4 antybiotyki w zastrzykach + Veto Skin z wit. B, kwasami Omega na wzmocnienie pazurów. Weterynarz podejrzewa idiopatyczne wypadanie pazurów, ale zasugerował aby poczekać na działanie suplementu. Dzisiaj podczas spaceru poleciała krew z tylnego pazura, piesio biegał tylko po plaży. Nie wiem czy sprawia jej to ból, czasami przysiada podczas spaceru. Zastanawiam się czy nie szukać innego weterynarza, który postawi właściwą diagnozę i zaordynuje leczenie. Quote
bou Posted February 27, 2016 Posted February 27, 2016 4 godziny temu, Ola777 napisał: piesio dostał 4 antybiotyki w zastrzykach + Veto Skin z wit. B, kwasami Omega na wzmocnienie pazurów Przecież nie sposób nie nazwać tego dzialania leczeniem. (Ola - czy gdybyś miała krwawiące ranki w palcach u nóg,przy paznokciach - to chcialabyś chodzić po piasku???) Jeśli nie ma grzybicy,to diagnoza,ze to schorzenie immunologiczne jest prawie na pewno dobra. Ale skonsultowac sie z innym wetem mozna,bo z tą chorobą trudno sie walczy. Quote
zusz Posted February 28, 2016 Posted February 28, 2016 12 godzin temu, bou napisał: Przecież nie sposób nie nazwać tego dzialania leczeniem. (Ola - czy gdybyś miała krwawiące ranki w palcach u nóg,przy paznokciach - to chcialabyś chodzić po piasku???) Jeśli nie ma grzybicy,to diagnoza,ze to schorzenie immunologiczne jest prawie na pewno dobra. Ale skonsultowac sie z innym wetem mozna,bo z tą chorobą trudno sie walczy. Dokładnie. Konsultacja z innym wetem. Wypadające pazury u 2 letniego psa nie są stanem normalnym. Antybiotyk raczej na to nie pomoże. Miałam ten problem u prawie 18 letniego psa -ale wynikał on z jego już wtedy fatalnej kondycji. Quote
xxxjaxxx Posted February 29, 2016 Posted February 29, 2016 O Saturday, February 27, 2016o21:05, bou napisał: Przecież nie sposób nie nazwać tego dzialania leczeniem. (Ola - czy gdybyś miała krwawiące ranki w palcach u nóg,przy paznokciach - to chcialabyś chodzić po piasku???) Jeśli nie ma grzybicy,to diagnoza,ze to schorzenie immunologiczne jest prawie na pewno dobra. Gdzie prawie robi wielka różnicę Quote
bou Posted February 29, 2016 Posted February 29, 2016 36 minut temu, xxxjaxxx napisał: Gdzie prawie robi wielka różnicę Oczywiście.Stąd sugestia skonsultowania tej diagnozy z drugim wetem,poza tym - nie jestem wróżką I nie moge niczego kategorycznie tu twierdzić. 1 Quote
Recommended Posts