Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam

Mojej suczce od dwóch tygodni wypadają pazury, byłam u weterynarza który pobrał materiał aby wykluczyć lub potwierdzić grzybicę, wyniki będą za kilka dni.

Suczka ma 2 lata, jest dobrze odżywiona, nie jest to zatem kwestia niedoboru witamin, poza tym jest pełna wigoru, ma apetyt. Weterynarz zasugerował chorobę autoimmunologiczną, przejrzałam internet i mało jest informacji na ten temat. Czy możecie coś podpowiedzieć?

• 2 weeks later...
Posted

Witam

Badanie nie wykazało grzybicy, piesio dostał 4 antybiotyki w zastrzykach + Veto Skin  z wit. B, kwasami Omega na wzmocnienie pazurów. Weterynarz podejrzewa idiopatyczne wypadanie pazurów, ale zasugerował aby poczekać na działanie suplementu. Dzisiaj podczas spaceru poleciała krew z tylnego pazura, piesio biegał tylko po plaży. Nie wiem czy sprawia jej to ból, czasami przysiada podczas spaceru.

Zastanawiam się czy nie szukać innego weterynarza, który postawi właściwą diagnozę i zaordynuje leczenie.

Posted
4 godziny temu, Ola777 napisał:

piesio dostał 4 antybiotyki w zastrzykach + Veto Skin  z wit. B, kwasami Omega na wzmocnienie pazurów

Przecież nie sposób nie nazwać tego dzialania leczeniem.

(Ola - czy gdybyś miała krwawiące ranki w palcach u nóg,przy paznokciach - to chcialabyś chodzić po piasku???)

Jeśli nie ma grzybicy,to diagnoza,ze to schorzenie immunologiczne jest prawie na pewno dobra.

Ale skonsultowac sie z innym wetem mozna,bo z tą chorobą trudno sie walczy.

Posted
12 godzin temu, bou napisał:

(Ola - czy gdybyś miała krwawiące ranki w palcach u nóg,przy paznokciach - to chcialabyś chodzić po piasku???)

Jeśli nie ma grzybicy,to diagnoza,ze to schorzenie immunologiczne jest prawie na pewno dobra.

Ale skonsultowac sie z innym wetem mozna,bo z tą chorobą trudno sie walczy.

Dokładnie. Konsultacja z innym wetem. Wypadające pazury u 2 letniego psa nie są stanem normalnym. Antybiotyk raczej na to nie pomoże.  Miałam ten problem u prawie 18 letniego psa -ale wynikał on z jego już wtedy fatalnej kondycji.

Posted
O Saturday, February 27, 2016o21:05, bou napisał:

Gdzie prawie robi wielka różnicę

Posted
36 minut temu, xxxjaxxx napisał:

Gdzie prawie robi wielka różnicę

Oczywiście.Stąd sugestia skonsultowania tej diagnozy z drugim wetem,poza tym - nie jestem wróżką I nie moge niczego kategorycznie tu twierdzić.

• Upvote 1