Jump to content
Dogomania

Akita Amerykańska Hodowla ''z Kuligowskiej'' Sławomir Rzońca

Recommended Posts

Posted

Witam , wszystkim serdecznie na tym forum . Konto dopiero co założone ale liczę na wasza pomoc w opinii hodowli akit amerykańskich. Mam ofertę zakup akity amerykańskiej w miejscowości Opoczno na ul, Działkowej . Sprzedający twierdzi że prowadzi ta hodowlę ze wspólnikiem i z tego co znajduję w internecie to : "Mariusz Kochanowski & Sławomir Rzońca" cena jest dość niska i troszke mnie to martwi. Dlatego chciałbym żeby ktoś pomógł i dał mi jakąś opinię o w/w hodowcy.  Poniżej link :

http://olx.pl/oferta/szczenieta-akita-amerykanska-CID103-IDdQR4x.html#6898bbb365

Bardzo proszę o szybka odpowiedź

Posted

Z tego co widać na stronie Łódzkiego Związku (http://www.lodz.zkwp.pl/oddzialy.php?n=szc&oddzial=lodz), to facet nie kłamie i jest hodowcą z ZK, więc całkiem dobrze. Miot legalny, zgłoszony. Czy hodowla dobra, to już trzeba jechać i samemu ocenić. A cena? Wystarczy "pogrzebać" w archiwum olx i można znaleźć stare ogłoszenia (jego wspólnika również), gdzie ceny są bardzo podobne. Widocznie za tyle "chodzą" akity ;)

Posted

Sprzedający twierdzi że większość psów sprzedaje na zachód ale nie wiem czemu..... może wiesz magdabroy ? a jak najlepiej szczeniaka sprawdzić żeby mieć pewność co do jego stanu zdrowia ? bo nie chciałbym kupić pieska i żeby okazało się za 5 miesięcy że ma kłopot ze stawami i musi przyjmować antybiotyki bo to wada genetyczna ... bardzo chetnie odczytam porady ....

i dzięki choćby za ten jeden post magdabroy :)

Posted

Bardzo prawdopodobne, że sprzedaje na zachód. Dlaczego? Pewnie cena ;) Podejrzewam, że w Niemczech, za akitę z papierami, trzeba zapłacić ze 2 tyś. euro. Więc nawet ten dodatkowy koszt sprowadzenia szczeniaka z Polski, to i tak wychodzi taniej niż kupno na miejscu ;) Akita to akurat nie "moja" rasa, więc mogę się mylić. Jednak wiem jak to wygląda w przypadku owczarków niemieckich. I właśnie tu gdzie mieszkam, za ONka z papierami trzeba liczyć jakieś 1500 euro. Jak się przeliczy na złotówki, to wychodzi bardzo wysoka kwota. A wystarczy dobrze poszukać i znajdzie się takiego psa w Polsce za 2000-2500zł. Różnica jest astronomiczna :/

Gwarancji zdrowego psa w 100% nikt Ci niestety nie da. To są wszystko geny i to jak Ty poprowadzisz psa w tych pierwszych miesiącach jego życia. Możesz jednak zminimalizować ryzyko, biorąc psa po przebadanych rodzicach, to podstawa. A jak już psa nabędziesz, to karmić go dobrej jakości jedzeniem, podawać suplementy na stawy (duża rasa, więc trzeba o nie dbać), nie forsować szczeniaka wielokilometrowymi spacerami, dopóki nie zakończy się etap rozwoju kośćca i stawów...

Posted

Moja rasa to akita japońska i szczerze mówiąc, to proponowana cena mnie trochę zaskakuje.

Akity japońskie w takim przedziale cenowym były jakieś 6 lat temu :)

Sprawdź, jakie wyniki hodowla ma w wystawach i spróbuj się może skontaktować z osobami, które mają akity z tej hodowli.

No i ostatnia uwaga - łatwiej by Ci chyba było uzyskać opinie gdybyś spytał na podforum akit amerykańskich :)