Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,

jestem wolontariuszem w schronisku i od 3 miesięcy opiekuję sie 2-letnim owczarkiem niemieckim, który odebrany został z patologicznej rodziny i umieszczony w schronisku. Mam z nim problem i proszę o pomoc, a mianowicie:
- gdy chcę go zabrać z klatki na spacer, tak bardzo sie emocjonuje i cieszy, że gdy uda mi sie już wejść, skacze na mnie i szczypie gdzie popadnie. Robi to dość mocno i juz kilka kurtek podarł mi na strzępy. Nie jest to gryzienie, lecz szczypanie dość mocne i muszę stoczyć z nim krótką walkę zanim da się zapiąć. Próbowałem już wielu sposobów: kazałem usiąść i czekałem aż sie uspokoi, jednak w chwili gdy wkładam nogę do klatki, juz jest przy mnie. Gdy zupełnie nie reaguję, stoje tyłem do niego - nie przestaje szczypać i drzeć ubrania na mnie; dawałem mu smaczki, gryzaki, by się nimi zajął - nie zwracał uwagi na nie. Jest tak skoncentrowany na wyjściu, że nic nie istnieje dla niego, tylko spacer.  Gdy wyjdzie poza klatkę, jeszcze potrafi skoczyć na mnie, ale po chwili już idzie chętnie.
Poza tym pies ma problemy behawioralne - nie potrafi zrobic kupy, a jedynie CZASEM siknie. Każdy pies przechodzący w pobliżu, to jego ofiara, marzy o tym by go dopaść i zagryźć - agresja. Na zewnątrz jest posłuszny, bardzo potrzebuje ruchu, więc ciągnie niesamowicie na smyczy, jednak jest bardzo mądry. Bez problemu porzuca patyki, gdy go wołam do siebie - przychodzi. Łasi się, prosi o pieszczoty.

Na spacerze powoli sobie z nim radzę i z czasem go ogarnę. Prosze o pomoc jak mam go opanować, nauczyć, by nie szarpał na mnie ubrania w boksie. Wiem, że nie robi tego w złości tylko w emocjach i radości, że wychodzi.

Pozdrawiam

Daro W

Posted

Ja bym spróbowała być konsekwentna. Skoro potrafi usiąść na komendę, to faktycznie nie wchodzić do boksu, gdy pies wyłamie komendę t.j. wstanie i ruszy w Twoją stronę. Powiedzieć jasne,spokojne "NIE" i po prostu odwrócić się i wyjść. Spróbować wejść ponownie dopiero kiedy się uspokoi.

To oczywiście zajmie trochę czasu.

Smaczki raczej go nauczyły, że za skakanie jest nagroda :(

Posted
5 minut temu, Miawko napisał:

Ja bym spróbowała być konsekwentna. Skoro potrafi usiąść na komendę, to faktycznie nie wchodzić do boksu, gdy pies wyłamie komendę t.j. wstanie i ruszy w Twoją stronę. Powiedzieć jasne,spokojne "NIE" i po prostu odwrócić się i wyjść. Spróbować wejść ponownie dopiero kiedy się uspokoi.

To oczywiście zajmie trochę czasu.

Smaczki raczej go nauczyły, że za skakanie jest nagroda :(

No właśnie tak robiłem. Spędziłęm tak ok 40 min dokładnie jak napisałaś.
I tak nastąpił postęp, gdyż przedtem nie siadał i nie czekał, aż otworzę boks. Teraz moge choć jedną nogę włożyć  ;-)

Posted

Czyli jest światełko w tunelu :)

Ja wiem, że w warunkach schroniskowych, to nie jest najwygodniejsza metoda, ale nie widzę alternatywy. 

Chyba, że chcesz się z psem szarpać (co może wywołać agresję).

Z psami potrzeba czasu, cierpliwości i zrozumienia. I nie wszystko da się rozwiązać od ręki. Ale pomagając w schronisku, wiesz to pewnie lepiej ode mnie ::)

• 2 weeks later...
Posted

Spróbuj wyuczyć psa pewnych pożądanych zachowań najpierw na spacerze, poza boksem, gdy jest w miarę wybiegany, wyciszony, skoncentrowany na Tobie. Np. tego, że siad oznacza ni mniej ni więcej: posadź zadek na ziemi i siedź tak długo, aż nie usłyszysz komendy zwalniającej. Zaczynasz od wysiedzenia w komendzie sekundy, z czasem wydłużasz. Naucz tego perfekcyjnie, w tzw. łatwych warunkach, czyli kiedy pies się nie emocjonuje i nic go nie rozprasza. Dopiero po tym jest szansa że zacznie wychodzić w pobudzeniu. Inaczej - nie ma mocnych. Psiłkuj się np. zdecydowanym "feee!" gdy skacze, a natychmiast potem siad + pomoc gestem tzn. naprowadzeniem ręką, w której trzymasz smakołyk. To jest tzw. wskazanie pożądanej czynności zastępczej. Bardzo ważne, by na poczatkowym etapie pomóc psu zrozumieć i pomóc psu wykonać to czego oczekujesz - stąd to naprowadzenie ręką ze smakołykiem na pozycję siad. Jak posadzi zadek - mówisz super i dopiero dajesz smaka. To taki istotny niuans w psio-ludzkiej komuniakcji. Tzw. marker.

• Upvote 1