Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, posiadam 3 miesięcznego szczeniaka rasa American Pitbull Terrier. Podczas wyprowadzania ubieram kurtke i zaczyna juz uciekać w kąt a biorąc go na dwór (biorę go na ręce) warczy i gryzie mnie po rekach, twarzy. Podczas zabawy/normalnego zachowania(np. siedzenia,lezenia ) zaczyna takze gryśc wszedzie gdzie sie da. Jak go tego skutecznie oduczyć ?

Posted

Szczeniaki gryzą...
Przede wszystkim ustal granicę, pokaż psu co może, a co nie i zawsze tego przestrzegaj.
Podsuwaj mu do zabawy różniaste zabawki: szarpaczki, gryzaczki, piłeczki.
Pokaż, że gryzienia totalnie nie akceptujesz.

Co robisz, gdy Cię podgryza?

Posted

Co robię? Nie pozwalam mu sie grysc, krzyknę, skarcę lub uderzę Gazeta lub popciem aby wywołac trzask. Zawsze mowie komendę "fe" "nie wolno". Od 2 dni troszkę "skróciłem mu łańcuch" i zamykam go w pokoju za karę do 3-5 minut jak sobie przeskrobie bardziej lub uderzam czymś o ziemie ( przeważnie papciem bo jest pod ręka) lub tupne noga i widać postępy

Posted

Tylko w życiu tym papciem czy gazetą w psa, bo się kiedyś odgryzie na serio.

Konsekwencja i pokazanie psu, że nie będziesz tolerował podgryzania - tak jak robisz, skarcenie słowne (ale bez niepotrzebnych krzyków czy nadmiernych emocji - musisz nauczyć psa znaczenia tego "fe" czy "nie", bo dla psa na początku to tylko nic nie znaczące dźwięki) i przerwanie zabawy, nie koniecznie zamykanie w innym pokoju, ale wystarczy nie zwracać na psa przez chwilę uwagi, odwrócić się plecami i udawać obrażonego.

I oprócz karcenia dużo psa chwal, mów do niego ciepłym głosem, kiedy bawi się z Tobą grzecznie, kiedy gryzie zabawki, które mu podajesz, nagradzaj jak najczęściej za poprawne zachowania - głosem, smaczkiem, zabawą.

No i to jest młoda bestia, która pewnie wymienia ząbki, więc zapewnij mu rzeczy, które gryźć może - naturalne, suszone gryzaki, wypełnionego konga do dziamgania, czy jakieś gumowe gryzaki masujące dziąsła, żeby się miała paszcza czym zająć.

Posted

Zaproś do domu trenera lub kogoś, kto dobrze wychował pita. Niech pokaże Ci jak bez bicia, gniewu czy zamykania w drugim pokoju  porozumiewać się ze szczeniakiem.

Posted

U mnie podziałało zaprzestanie zabawy kiedy sunia zaczynała podgryzać. Po podgryzieniu zabierałem ręce i zajmowałem się swoimi sprawami, za kilka minut znowu zabawa i jak nie podgryzała chwaliłem, jak zaczynała podgryzać znowu koniec. Bardzo szybko załapała, że jak podgryzie to będzie koniec pieszczot.

Posted

A u mnie żadne ignorowanie, przerywanie zabawy, podsuwane zabawek, gryzaków, piszczenie i tym podobne nie działało, więc w akcie desperacji, gdy suczka po raz kolejny skakała mi do twarzy czy rąk wydawałam z siebie możliwe najgłośniejszy wrzask :D (takie AUAAAAAAAAAA; tylko że to było prawdziwe wrzaśnięcie, tak żeby mnie nawet ludzie z kamienicy na przeciwko usłyszeli). Kilka(naście) razy powtórzone i załapała, potem bez problemu udało się ją nauczyć co oznacza słowo NIE i teraz już nie gryzie. A potrafiła bardzo mocno ugryźć, krew się nieraz lała. Do tego oczywiście chwalenie jej bardzo wylewnie, gdy zachowywała się OK i strofowanie, gdy zaczynała przeginać. Szybko załapała gdzie jest granica.

Aha i jeden z podstawowych błędów popełnianych przez właścicieli szczeniaków to prowokowanie podgryzania- ludzie uwielbiają się ze szczeniakami drażnić, używają do tego rąk, a potem zdziwienie, że psiak daje się "sprowokować" i z zapałem przystępuje do zabawy w przepychanki :)

Posted

Klaki91 zgadzam się że to często popełniany błąd. Moja partnerka również zaczepiała sunie i musiałem przeprowadzić z nią rozmowę na ten temat co nie było łatwe :P Na szczęście mała jest bardziej rozgarnięta niż jej pani i nie daje się prowokować, otwiera tylko pyszczek ale za nic nie podgryza rąk :) Przy mnie takich zabaw już nie ma i mam nadzieje że be zemnie również.

Posted
O 5 styczeń 2016o23:34, Kolorowy96 napisał:

Jak go tego skutecznie oduczyć ?

Bądź suką (nawet jak jesteś samcem) i wysyłaj sygnały zrozumiałe dla psa. Kto widział stadne życie szczeniaków ten wie, że suki-matki są bardzo wyrozumiałe dla swoich dzieci i pozwalają im na wiele. Ale nie zawsze i nie na wszystko. Gdy szczeniak przekroczy granicę matczynej cierpliwości (albo po prostu suka ma zły dzień) i ignoruje ostrzeżenia (pokazywanie zębów, warczenie), suka się nie pierniczy z gówniarzem i ten po chwycie za kark - albo szerokim łukiem ląduje dwa metry od gniazda, albo zostaje przyduszony do ziemi z groźnym warknięciem - "dosyć tego!", a gdy szczyl zaczyna piszczeć ze strachu i bólu, suka odpuszcza. Z matczynymi naukami szczeniak idzie potem przez świat. Jak wiesz, suka nie chodzi w kapciach, ani nie czyta gazet. Nie krzyczy i nie bije dzieci. Tupać też nie potrafi (poza galopadą po panelach), ale opisana akcja skutecznie przywołuje szczeniaka do porządku.

Nie masz, Kolorowy96, takich zębów jak pies, ale masz - no, chyba że już nie masz, ale wtedy czas pomyśleć o protezie. Silniejszy od szczeniaka też jesteś - no, chyba że nie, ale wtedy czas pomyśleć o siłowni. Warczenia możesz się nauczyć nawet od szczeniaka - albo od żony, jeśliś żeniaty. Więc spróbuj posłużyć się tą drugą suczą metodą (bez rzucania szczeniakiem), gdy nikogo nie ma w domu i nie przyznawaj się do tego potem tutaj, bo powiedzą że masz hyzia i słuchasz durnowatych podpowiedzi na Dogo. Aha, ugryzienie psa w ucho jest równie bolesne dla niego, jak dla Ciebie i jak szczyl zapiszczy, to sobie przypomni, że gryzienie boli.

Posted
O ‎1‎/‎5‎/‎2016o23:34, Kolorowy96 napisał:

Jak go tego skutecznie oduczyć ?

Posłuchaj Ryssa.Ja też "byłam suką" ;) I to jeszcze jaką wredną!:)

Wychowałam praktycznie sama - bernardynkę.(nie pierwszą w moim życiu,ale przeciez nie identyczną).Wyobraż sobie 20 -30 kg szczeniaczka,ktory skacze na Ciebie I podgryza.Moja podgryzała ręce i...miejsce,gdzie plecy konczą swą szlachetna nazwę.Poszlam za radą hodowczyni,ktora oprocz tego,co pisze Ryss - dodała jeszcze ,zeby zaskomleć,jak podrgyza,bo to sygnały brata,czy siostry,ze 'oj,to boooli'.U nas większy problem był ze skakaniem na człowieka,ale metoda odwracania sie tylem   I całkowitego ignorowania okazala się skuteczna w 100%.

Moj mąż warczał i patrzył wrogo oraz wyzywająco,jak benusia interesowała się jego jedzeniem.Natychmiast odwracała wzrok I najczęsciej  szła do siebie.Efekt jest taki,że 4 letnia sunia kompletnie nie interesuje się stołem (z obiadem,lub bez),ani tym co człowiek wkłada sobie do pyska,o..sorry - do buzi.

Przypomniało mi sie jeszcze jedno - hodowczyni podpowiadała,że w razie jakiegoś zacięcia się w gryzieniu lub innym niepożadanym zachowaniu - stanąc za nią I podniesc do gory pół psa:).No wiesz,ręce pod przednie łapy i hop.Nigdy tego nie zrobiłam,sił nie starczyło...To chyba zamiennik chwytu za kark (suczego).

Powodzenia,będzie dobrze!

Posted

Chwyt za kark to groźba "ja cię zabiję". Znajome mi suki ograniczały się do warknięcia lub chwytu kagańcowego - czyli ujęcie pyszczka szczeniaka we własne zęby. Dłońmi da się.

Jednak warto równocześnie  popracować nad zaufaniem szczeniaka do rąk właściciela - jeśli szczenię ucieka przed spacerem i broni się przed braniem na ręce - to już jest dzwon ostrzegawczy.

Posted

Ja bym jednak na miejscu autora spróbowała najpierw z innymi podsuniętymi metodami, a nie bawiła się w siłowanie z psem, gryzienie go (nie róbcie sobie jaj, ludzie!) czy miotaniem nim. Zwłaszcza że z mętnego opisu sytuacji właściwie nie wynika, czy pies podgryza, bo się bawi, czy dlatego że się boi/czuje dyskomfort i na swój szczenięcy sposób próbuje sobie poradzić z nieprzyjemną dla niego sytuacją, czy to jego sposób na wymuszanie.

Posted

Dzięki wielkie za porady wszystkim, psiak troche urósł i dorósł umysłowo i zachowuje się troszkę lepiej ;-), ale to jeszcze szczeniak i mu się głupoty w głowie trzymają.