Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
W mojej zapadłej dziurze jest tylko 5 sklepów na mieście (w sumie to nie jest miasto, to jest centrum wsi w której mieszkam - mieszkam w Zgłobicach) i 2 sklepy zaraz za zakrętem mojego domu.
W jakichś 5 z 7 wymienionych mogę dostać karmę.
Rodzice nie często jeżdżą do tarnowa do sklepów, a z powodów prywatnych nie mam możliwośći do zakupu żadnej eucanuby, hill'sa czy royala.

Nie mam zbytniej wygody bo w dwóch sklepach koło mnie sprzedają tylko chappi i pedigree. Kiedyś sprzedawali frolic (czy coś takiego) z kolorowym dalmateńcem na budełku ale się 'przereklamowało' :roll: a to była jedna z najlepszych karm.

Idąc dzisiaj z biblioteki wskoczyłam do pobliskiego sklepiku. Patrzę a na półce jakaś karma nowa. Wiem że ją już kiedyś kupowałam i zę Deliosowi smakowała, miałam jej kiedyś kilka kilo.
Karma za 8 zyla. To kupiłam. Dałam dzisiaj. I tak się do niej wyrywał jakby pierwszys raz ją na oczy widział. nie patrzyłam na opakowanie, tylko na datę ważności, raczej świeża, bo do 2.07.2010 roku.

Znalazłam w internecie coś na jej temat oto ona :

[SIZE=2][B]TEO dla psów z drobiem i wołowiną[/B][/SIZE]

[SIZE=2]Pełnoporcjowa, zbilansowana pod względem zawartości składników pokarmowych karma dla psów dorosłych.[/SIZE]

[SIZE=2][B]Skład surowcowy:[/B] mięso i podroby drobiowe z mielonymi chrząstkami ( min 4%), mięso i podroby wołowe, produkty pochodzenia roślinnego, składniki mineralne.[/SIZE]
[SIZE=2][B]Typowa analiza chemiczna:[/B] białko 7,%, tłuszcz 3,5%, popiół 3,5%, wilgotność 83%.[/SIZE]
[SIZE=2][B]Zawartość witamin:[/B] A – 1000 UI/kg; E – 10 mg/ kg[/SIZE]

[SIZE=2]Przechowywać w temperaturze od 0°C - 25°C. Po otworzeniu przechowywać w lodówce.[/SIZE]

i co myślicie? Jutro dam to Deliosowi wypuszcze na "zieloną trawkę" :diabloti: i będę obserwować. Jeśli zauważę że jakoś nieprzyjemnie popuszcza, przestanę to dawać. Ale to jest chyba najlepsza karma, bo chyba chappi lepsze nie jest :razz:

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi ;)

Posted

I Chappi i Pedigree maja praktycznie ten sam sklad, tez smieszna ilosc miesa - mityczne 'min.' 4%. Minimum - czyli mozesz smialo liczyc na to, ze wiecej tego 'miesa' w tym nie ma :eviltong:

Posted

Nie masz możliwości zamówienia przez internet? Choćby Puriny Dog Chow, czy Brita? Rozumiem, że chodzi o kwestie finansowe, ale to naprawdę nie są dobre karmy (z Frolicem na czele :razz:).

Posted

[B]cocker[/B] poprostu niewie jaki sklad powinna miec dobra karma ;)
np. w tej karmie jest min 4% produktow miesnych a w dobrej karmie min.30% ,tak samo z tluszczami w tej 3,5% a w dobrej min 15%
spojz [B]coc[/B] na sklad karmy purina dog chow jest tania a o ile lepsza ;)

Posted

[B]Olekg - [/B]będę się modlić i czuwać ze świecą :eviltong:

[quote name='gops']
spojz [B]coc[/B] na sklad karmy purina dog chow jest tania a o ile lepsza ;)[/quote]

A ile taka purina dog CHOW kosztuje? i gdzie przez net ją można zamówić? + oczywiście koszt przesyłki?

Posted

[quote name='gops']np. na krakvecie.pl masz dowoz gratis a worek jedzenia po 100zl za 15kg
policz ile to jest za 1kg i zobacz po ile jest ta twoja z kg ;)[/quote]

Wyszlo mi 10 zyla za 5 kilo. :-o Nie umiem liczyc :evil_lol:

Posted

[quote name='cocker']A ile taka purina dog CHOW kosztuje? i gdzie przez net ją można zamówić? + oczywiście koszt przesyłki?[/quote]

[URL="http://www.google.pl/search?q=purina+dog+chow&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a"]purina dog chow - Szukaj w Google[/URL] :evil_lol:

Posted

[quote name='evl'][URL="http://www.google.pl/search?q=purina+dog+chow&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a"]purina dog chow - Szukaj w Google[/URL] :evil_lol:[/quote]

Wujek google jest w schronisku niechciane i zapomniane :diabloti:

Posted

Nie wiem . Może pojade kiedyś do sklepu jak człowiek i kupie jakis royal, czy tam eucanubę, bo chyba takie to to drogie nie jest. Będziemy zbierać kasę. I się zrobaczy. Narazie muszę karmić tym teo, albo gotować. Ale lepsze gotować ;/ tylko ryż z czym? :diabloti: bo ja nigdy nie gotowałam psu . Zawsze karmy dostawał :oops:
Jutro muszę pojsc do takiego innego sklepu. Tam miski będę pierdołce kupować blaszane. I tam są jakieś 2 karmy chyba z 30 kilo na wagę :razz: Jak to nie będzie Avcana, Brit, Royal, Eucanuba tylko jakies nieznane syfki to grzecznie podzękuję i zostaniemy tam tlko na zabawki i miski :eviltong:

Dzięki. Powiem wam jutro co tam było ;)

Posted

do ryżu dodaj jakies warzywa drobno posiekane i mieso ;)
albo zacznij karmic psa barfem jak niema u was dobrych karm
czyli surowym miesem ,warzywami i owocami . zobaczysz psu napewno sie spodoba :razz:

Posted

Z własnego doświadczenia wiem, ze karmienie psa domowym jest o wiele droższe od karmienia go karmą. Przykładowo - mój dziennie potrafił zjeść 3-4 udka/wołowinę + ryż/kasza +warzywa/witaminy. Wychodziło mnie to jakieś 10 w porywach do 15 zł dziennie w zależności od cen mięsa. Jak łatwo można policzyć miesięcznie na samo jedzenie szło 300-450zł. Być może ja nie miałam szczęścia, nie umiałam załatwić tańszego miesa od rzeźnika, ale tyle było.
Teraz oszczędzam, bo wydaję na karmę jakieś 200zł/mc karmiąc Orijenem czy Acaną (przy Acanie mniej).

Poradzę Ci przede wszystkim, żebys nie podejmowała pochopnych decyzji. Przeczytaj [URL="http://www.zpastorowejsfory.pl.tl/Kr%F3tka-rozprawka-o-suchych-karmach.htm"]krótką rozprawkę o suchych karmach[/URL], poczytaj opinie i wybierz najlepsza karmę na jaką Cię stać. Kupowanie Royala czy Eukanuby jest w tym przypadku bezsensowne - znajdziesz równie dobre oraz lepsze karmy za tę samą, czy nawet niższą cenę. Przecież na jednym worku sie nie skończy - Twój pies musi całe życie dostawać dobre jedzenie ;)

Posted

[quote name='Szarik']Z własnego doświadczenia wiem, ze karmienie psa domowym jest o wiele droższe od karmienia go karmą. Przykładowo - mój dziennie potrafił zjeść 3-4 udka/wołowinę + ryż/kasza +warzywa/witaminy. Wychodziło mnie to jakieś 10 w porywach do 15 zł dziennie w zależności od cen mięsa. Jak łatwo można policzyć miesięcznie na samo jedzenie szło 300-450zł. Być może ja nie miałam szczęścia, nie umiałam załatwić tańszego miesa od rzeźnika, ale tyle było.
Teraz oszczędzam, bo wydaję na karmę jakieś 200zł/mc karmiąc Orijenem czy Acaną (przy Acanie mniej).

Poradzę Ci przede wszystkim, żebys nie podejmowała pochopnych decyzji. Przeczytaj [URL="http://www.zpastorowejsfory.pl.tl/Kr%F3tka-rozprawka-o-suchych-karmach.htm"]krótką rozprawkę o suchych karmach[/URL], poczytaj opinie i wybierz najlepsza karmę na jaką Cię stać. Kupowanie Royala czy Eukanuby jest w tym przypadku bezsensowne - znajdziesz równie dobre oraz lepsze karmy za tę samą, czy nawet niższą cenę. Przecież na jednym worku sie nie skończy - Twój pies musi całe życie dostawać dobre jedzenie ;)[/quote]

Wiem wiem ;) Dzięki za tą rozprawkę.
Trzy kilo dog chowa jest za 9 ileś tam. Ale 3 kilo to chyba za mało?:shake:
[we krakwecie]
Jeszcze jedno, dzie mogę sprawdzić ile moj pies powinien jeść karmy dziennie? Miałam dzieś taką miarkę, ale chyba poszlą się szczypać :roll:

Posted

najczesciej jest 250g dziennej dawki na sredniego psa (moja 14kg dostaje 350g bo bardzo duzo biega) i zalezy jak duzo pies ma wysilku fizyznego w ciagu dnia ;)
wsumie to niema jak zmierzyc tych 250g ja daje poprostu w szklance ktora ma pojemnosc 250 i daje takiej poltora ;)
zalezy wszystko od wielkosci granulek :razz:

Posted

A mam takie kubek blaszak. Jak ja mam zmierzyć na nim ile to jest dag? :cool3:
Aha jeszcze jest taka karma Dibaq ona jest chyba taka droga jak brit ?

W rozprawce pisze tak:
"[COLOR=#003300]Pedigree zawiera 4% mięsa. Podobnie jak [U]Purina Dog Chow.[/U] Szczerze powiem, że minimalna ilość mięska, którą powinna mieć karma to w moim przekonaniu 20%. Najlepiej, aby było go 40% i więcej," [/COLOR]

[COLOR=#003300]A więc purina dog chow nie jest taka mięsna jak sie wydaje? :eviltong: czyli jak ona nie ma dużo mięska, to co ma takiego dobrego w sobie? :razz: Przepraszam że takie banalne pytania zadaje ale głównie nie interesuję się składem karm i tym co one oznaczają więc nie wiem :oops: przepraszam ...[/COLOR]
[COLOR=#003300][/COLOR]
[COLOR=#003300][/COLOR]

Posted

dobra dalam zly przyklad z ta purina , purina jest lepsza niz czappi ma wiecej tluszczy i bialka
ale np masz w tej cenie co purina BRIT Adult 15kg sprawdz na krakvecie ma dobry sklad a cena niska ;)

Posted

[quote name='gops']dobra dalam zly przyklad z ta purina , purina jest lepsza niz czappi ma wiecej tluszczy i bialka
ale np masz w tej cenie co purina BRIT Adult 15kg sprawdz na krakvecie ma dobry sklad a cena niska ;)[/quote]

Ok posty skaczą :roll: Tam w moim poprzednim się jeszcze pyatalam :diabloti:

Posted

zmierzyc ile ma ten kubek mozesz tak ze ze wlewasz tam szlanke wody (szklanka ma 250) i ile Ci sie zmiesci szklanek wody tyle ma ;)

a o tej karmie dibaq nie slyszalam nigdy nawet

Posted

[quote name='gops']zmierzyc ile ma ten kubek mozesz tak ze ze wlewasz tam szlanke wody (szklanka ma 250) i ile Ci sie zmiesci szklanek wody tyle ma ;)

a o tej karmie dibaq nie slyszalam nigdy nawet[/quote]

Dzięki gopsiu jesteś świetna :loveu:

W tej rozprawce było :diabloti:

Posted

1) 3 kg to mało. Przy dużym psie idzie średnio 15kg/mc. Przy średnim? Pomnóż sobie dzienną dawkę i ilość dni w miesiącu :eviltong:
2) Dla kazdej karmy sa inne dawkowania, bo każda ma inny skład. A ważysz na dowolnej wadze ;) Wkrótce bedziesz wiedzieć, że np. pół miski Twojego psa to 1/4 jego codziennej dawki, czy czubata micha to całe jego dzienne zapotrzebowanie ;)

Purina jest karma lepszą niż Pedigree czy Chappi/Frolic, jeżeli masz takie ograniczenia finansowe to zamiast Pedigree wybierz Purinę.
Zwyczajowo kg karmy powinien kosztowac ok 10zł, na szczęście w zdecydowanej większości cena mówi tu o jakości.
Dla średniego psa 1kg karmy to jakieś 3 dni jedzenia. 3,33zł/dziennie za wyżywienie psa, to chyba nie taka tragedia, nie? ;)

Przykładowo Brit, którego się uczepiłam (mam za sobą 15 kg tej karmy ;)):
[quote]
[B]Analiza składu:
[/B]Białko - 24 %
Tłuszcz - 10 %
Wilgotność - 10 %
Popiół - 8 %
Błonnik - 3 %
Wapń - 1,4 %
Fosfor - 0,9 %
Miedź - 15 mg
Witamina A - 15 000 IU
Witamina D3 - 1 500 IU
Witamina E - 130 mg
[B]Dawkowanie:[/B]
[CENTER][B]waga psa[/B][/CENTER]
[CENTER][B]dzienna dawka[/B][/CENTER]
[CENTER]5kg[/CENTER]
[CENTER]70g[/CENTER]
[CENTER]10kg[/CENTER]
[CENTER]120g[/CENTER]
[CENTER]15kg[/CENTER]
[CENTER]170g[/CENTER]
[CENTER]20kg[/CENTER]
[CENTER]210g[/CENTER]
[CENTER]25kg[/CENTER]
[CENTER]250g[/CENTER]
[CENTER]+30kg[/CENTER]
[CENTER]Brit Adult Large Breed[/CENTER]

[/quote] [IMG]http://www.krakvet.pl/images/pixel_trans.gif[/IMG] [IMG]http://www.krakvet.pl/images/pixel_trans.gif[/IMG]informacje pochodzą ze strony krakvet.pl

Tam też kg tej karmy kosztuje 9,90zł;*
8kg - 59,90zł (~24 dni karmienia, 2,50zł dziennie)*
15kg - 99zł (~45 dni karmienia, 2,20zł dziennie)*
30kg - 169zł (~90 dni karmienia, 1,80zł dziennie)*

*zakładając, że Twój psiak zje ponad 300g tej karmy dziennie ;) A sądzę, że nie, więc wyjdzie jeszcze taniej :)

Posted

hmmm jak ja karmilam royalem to 5 kg pies zjadl przez tydzien, a teraz karmie acana i pies worek 13,5kg ma na 2 miesiace :razz: jest bardzo wydajna , i jak spojzec na cene 150zl to bardziej sie oplaca niz 100zl za 15 kg na miesiac ;)

Posted

To tylko pozazdrościć, że Twojemu psiakowi wystarcza 13,5kg na 2 m-ce, mój waży 44kg i 13,5 kg ma na niecały miesiąc. ;)
Ja podałam w odniesieniu do siebie. U mnie 15kg = miesiąc, więc cena worka 15 kg = miesięczne wyżywienie psa.

Ciebie żywienie Britem wyniosłoby jeszcze mniej, cockera też wyniesie. :)

Posted

[quote name='Szarik']1) 3 kg to mało. Przy dużym psie idzie średnio 15kg/mc. Przy średnim? Pomnóż sobie dzienną dawkę i ilość dni w miesiącu :eviltong:
2) Dla kazdej karmy sa inne dawkowania, bo każda ma inny skład. A ważysz na dowolnej wadze ;) Wkrótce bedziesz wiedzieć, że np. pół miski Twojego psa to 1/4 jego codziennej dawki, czy czubata micha to całe jego dzienne zapotrzebowanie ;)

Purina jest karma lepszą niż Pedigree czy Chappi/Frolic, jeżeli masz takie ograniczenia finansowe to zamiast Pedigree wybierz Purinę.
Zwyczajowo kg karmy powinien kosztowac ok 10zł, na szczęście w zdecydowanej większości cena mówi tu o jakości.
Dla średniego psa 1kg karmy to jakieś 3 dni jedzenia. 3,33zł/dziennie za wyżywienie psa, to chyba nie taka tragedia, nie? ;)

Przykładowo Brit, którego się uczepiłam (mam za sobą 15 kg tej karmy ;)):
[IMG]http://www.krakvet.pl/images/pixel_trans.gif[/IMG] [IMG]http://www.krakvet.pl/images/pixel_trans.gif[/IMG]informacje pochodzą ze strony krakvet.pl

Tam też kg tej karmy kosztuje 9,90zł;*
8kg - 59,90zł (~24 dni karmienia, 2,50zł dziennie)*
15kg - 99zł (~45 dni karmienia, 2,20zł dziennie)*
30kg - 169zł (~90 dni karmienia, 1,80zł dziennie)*

*zakładając, że Twój psiak zje ponad 300g tej karmy dziennie ;) A sądzę, że nie, więc wyjdzie jeszcze taniej :)[/quote]

Superowo !! :loveu:
Znalazlam taka strone
z boku jest kalkulator żywieniowy [url=http://www.pupilfoods.pl/index2.php?lang=pl].:: PUPIL-FOODS ::. karma dla psów i kotów, sucha karma, karma w puszkach, pokarm dla psów i kotów[/url]

Twój pupil potrzebuje 0.24 kg karmy dziennie - tak mi wyskoczyło.

Ten mój "niby kubeczek na karmę" :evil_lol: ma litr. Czyli ..... eeeeee ..... jak 240 dag pomieszcze w litrze to będą jakieś dwie czwarte litra i trochę? czyli połowa i trochę? :evil_lol: nie byłam orłem matematycznym :eviltong: