wire fox Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Moja suczka / 2 letnia/ od jakiegoś czasu ma trochę dziwne, nie dające żadnych negatywnych skutków napady czegoś w rodzaju "zapowietrzenia się". Wygląda to tak jakby nałykała się za dużo powietrza i wykonywała kilka wdechów i wydechów jednocześnie. Mija to bardzo szybko i nie zdarza się często. Czy spotkaliście się z takim symptomem i właśnie, czy jest to wskazanie na jakąś dolegliwość, czy raczej nic poważnego ? Quote
***kas Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 ja tam jestem panikara pod względem zdrowia, dlatego radziła bym do weta, niech sprawdzi co to faktycznie jest. Przez internet raczej nikt Ci nie powie co faktycznie w psiurze siedzi... Quote
taks Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 A czy wiesz jak wygląda u psa kaszel ?- bo z Twojego opisu podejrzewam, że właśnie o to chodzi wet powinien psa osłuchać Quote
an1a Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Może coś takiego? :hmmmm: [url=http://www.youtube.com/watch?v=cXU1IlKyVos]YouTube - Tajga[/url] Quote
olekg89 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Moja suka tak robi jak chce dostać coś co aktualnie jem.:diabloti: ja to nazywam udawanym duszeniem. Quote
wire fox Posted March 2, 2009 Author Posted March 2, 2009 An1a: dzięki,ale to nie to - nie z takim nasileniem i bez takich głębokich wdechów. Nie sądzę żeby było to coś poważnego, ale pytam,bo z pewnością nie jest to jedyny pies robiący takie dziwne wdechy :lol:. Ich przyczyny nie rozumiem, ale jest to typ nerwusa i narwańca. Pod opieką veta jesteśmy i nie sądzę, żeby przy ogólnym dobrym stanie zdrowia było to coś poważnego, bo nie zdarza się nigdy po szaleńczych gonitwach,a raczej przeciwnie w chwilach względnego spokoju. Quote
gayka Posted April 12, 2009 Posted April 12, 2009 Moim zdaniem to nie jest nic poważnego, ale powinien jednak wypowiedziec się lekarz. Quote
MagicSunny Posted May 10, 2009 Posted May 10, 2009 Pytanie do autorki postu z filmikiem - czy wiesz o co chodzi z tym "duszeniem sie"? Jestem w szoku, bo szukalam w necie takich rzeczy i nigdzie na to nie wpadlam - moj pies dokladnie robi tak samo!!! Przychodzi nagle, bez jakiejkolwiek przyczyny i po jakims czasie mija. Czasem zdarza mu sie nawet w nocy. Nieraz dusi sie tak mocno, ze jestem przerazona. Gdzies kiedys czytalam, ze powinno dmuchac sie psu w nos wtedy zeby zlapal prawidlowy oddech. Ktos wie co to za choroba? :roll: Quote
an1a Posted May 10, 2009 Posted May 10, 2009 [quote name='MagicSunny']Pytanie do autorki postu z filmikiem - czy wiesz o co chodzi z tym "duszeniem sie"? Jestem w szoku, bo szukalam w necie takich rzeczy i nigdzie na to nie wpadlam - moj pies dokladnie robi tak samo!!! Przychodzi nagle, bez jakiejkolwiek przyczyny i po jakims czasie mija. Czasem zdarza mu sie nawet w nocy. Nieraz dusi sie tak mocno, ze jestem przerazona. Gdzies kiedys czytalam, ze powinno dmuchac sie psu w nos wtedy zeby zlapal prawidlowy oddech. Ktos wie co to za choroba? :roll:[/quote] Jest to kichanie zwrotne (reverse sneezing), wpisz sobie w google. O ile zdarza się rzadko, to nie ma się czym martwić. W przypadku Tajgi (na filmiku) był to minimum 1 atak dziennie. Uspokoiło się po całkowitym wyleczeniu górnych dróg oddechowych. Quote
klaudia77 Posted May 15, 2009 Posted May 15, 2009 [quote name='an1a']Jest to kichanie zwrotne (reverse sneezing), wpisz sobie w google. O ile zdarza się rzadko, to nie ma się czym martwić. W przypadku Tajgi (na filmiku) był to minimum 1 atak dziennie. Uspokoiło się po całkowitym wyleczeniu górnych dróg oddechowych.[/quote] A mogłabyś napisać coś więcej o tym? Mój pies ma dokładnie to samo i nigdy nie umiałam nic o tym znaleźć ani opisać żeby ktoś zrozumiał o co mi chodzi. Generalnie nie zdarza mu się to często ale jak już ma to czasem aż tak charczy i nie wygląda to za ciekawie, ale po chwili mu przechodzi. I nigdy nie wiedziałam od czego to może być :shake: Quote
frankjoiner4 Posted July 6, 2009 Posted July 6, 2009 moja kukunia dostaje takich zapowietrzeń w chwilach gdy się bardzo emocjonuje - np gdy wracam po długiej nieobecności.Ale też rodzi się we mnie podejrzenie, że jest to jakaś metoda " na rumuna ", jak ja to nazywam, majaca na celu wzbudzenie we mnie litości, która zaprowadzi mnie do lodówki, po smakołyki.straszny żarłok, pozdrawiam Quote
EFMAN Posted November 20, 2009 Posted November 20, 2009 [quote name='an1a']Może coś takiego? :hmmmm: [url=http://www.youtube.com/watch?v=cXU1IlKyVos]YouTube - Tajga[/url][/QUOTE] Mój 4 letni pies dokładnie robił to samo co Tajga na filmiku a że,miałam doświadczenie z psem chorym na serce .momentalnie udałam si do wet. USG,EKG wykazało niedotlenienie i powiększenie mięśnia sercowego.Zaordynowano Karsivan,Vetmedin i Furosemidum,Za 2 tygod.kontrola mająca na celu ustalić czy dawki leków są prawidłowe. Quote
iwoneczka2345 Posted December 18, 2009 Posted December 18, 2009 ` czejsc ja własnie wczoraj byłam ze swoja Nuka u wet bo ma właśnie takie objawy nawet gorsze u nas wyglada to jak ludzki suchy kaszel i niestety na dzień dobry dostałysmy leki na serduszko wiec idz z tym do lekarza Quote
Recommended Posts