Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałabym podpytać pudlowych fachowców o taki drobiazg, który nie ma dla mnie praktycznego znaczenia ale jednak ciekawi i troszkę niepokoi. Jak już napisałam w innym wątku - no mam to kochane, pseudopudlowe :flaming:psisko, które miało być czarne ale z czasem zrobiło się grafitowe. Dwukrotnie mieliśmy do czynienia z niewielkim stanem zapalnym skóry (miejscowy obrzęk) - raz po szczepieniu, w miejscu iniekcji, i raz po kleszczu, którego psina złapała mimo regularnych zabezpieczeń. W obu tych miejcach sierść bardzo szybko odrosła jako kruczo-czarna. Od kleszcza minęło ponad pół roku, od szczepienia ponad rok - i nadal mamy psiaka z pasemkami. Nie są już tak granatowo-czarne jak na początku, ale zdecydowanie ciemniejsze od reszty sierści - takie łatki. W niczym nam to nie przeszkadza, wet powiedział, że wszystko ok, ale jakoś tak się czasem martwię tą zmianą koloru - czy to aby na pewno tylko kosmetyczna a nie zdrowotna sprawa?

Posted

"które miało być czarne ale z czasem zrobiło się grafitowe"
Normalne, z tym wyjaśnieniem się walczy nawet u 100% pudli :shake:

"Dwukrotnie mieliśmy do czynienia z niewielkim stanem zapalnym skóry (miejscowy obrzęk) - raz po szczepieniu, w miejscu iniekcji, i raz po kleszczu, którego psina złapała mimo regularnych zabezpieczeń. W obu tych miejcach sierść bardzo szybko odrosła jako kruczo-czarna."

Też normalne - "łatki" będą się zacierały w miarę upływu czasu. Srebrne i morelowe pudle też często tak mają że miejsca zranień są odpowiednio - czarne lub brązowe.

Posted

[FONT=Arial]Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Z powodu tego niewiadomego pochodzenia nerwowo reaguję na wszelkie anomalie – sierść wyrasta w innym kolorze, to już myślę, że to choroba skóry, pies utyka przez pięć minut – na pewno dysplazja, nie widzi piłki, która leży niedaleko – PRA. Jednym słowem, mam za swoje.[/FONT]