Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No właśnie,co to może być?:mojej Zuli zrobiły się ostatnio takie małe strupki na główce i szyi,jak jakiś zacznę odrywać to się tak troszkę kruszy,ale jestem tym zaniepokojona.Nie wiecie może co to może byc?Czy to jakiś objaw suchej skóry?Spróbuję ją wykąpać w Nizoralu,jak nie przejdzie to chyba się udamy po poradę do vetki.Miałyście może z czymś takim do czynienia u swoich piesków?

Posted

Ciężko odpowiedzieć i radzić w przypadku przesuszonej skóry i łupieżu ponieważ przyczyn może być kilka - od szamponu (alergia) po karmę (przebiałkowanie).

Kiedy Vikulinka miała jakieś 4 - 5 miesięcy miałyśmy problem z suchą skórą na brzusiu (tylko) - Wind poleciła nam Omegan i pomogło. Teraz powtarzam kurację tym specjałem - profilaktycznie i coby włoski ładnie rosły.

Zaraz poszukam jakiegoś topiku o suchej skórce. :) 8)

Posted

Dziekuje za szybka odpowiedz!

Lece czytać moze będę mądrzejsza... :wink:

Szampon ma od koleżanki jakis superasny, koleżanka kapie w nim swoje 7 yorków... odżywka to samo, a dodatkowo stosuje oliwkę norkową więc nie wiem...

A co z tym przebiałkowaniem? :o

Możesz mi to wytłumaczyć?

Posted

Hmmm... jeśli gotujesz psiakowi sama , to być może posiłki są źle zbilansowane i stąd problem...

Być może jest uczulony na coś - Vikta np. nie może jeść nic z nabiału.

Jak była malutka karmiłam ją Eukanubą , która też ją po jakimś czasie zaczęła uczulać.

Przy przebiałkowaniu wyskakują najpierw małe chrosteczki (czerwone) , które bardzo szybko wysychają i sypią się na biało jak łupież.

To , że szampony służą psiakom koleżanki , nie znaczy , że będą służyły Tosi...

:-?

Posted

Gotuje sama bo Toska nie chce jeść suchego, nie miała żadnych czerwonych krostek po prostu sucha skóra jej sie łuszczy...

moze za mało ja w kąpieli odrzywką natłusciłam?

Posted

NNikka,

Czy to jest sucha skora, czy tez lupiez? Roznica jest dosc zasadnicza, choc na pierwszy rzut oka moze wydawac sie niemozliwa do rozpoznania :lol:

Sucha skore najlepiej rozpoznac po tym, ze wlasciwie dopiero pod wplywem machanicznego pocierania udaje sie zeskrobac naskorek, ktory tak jakby sie sypie bardzo drobniutkimi plateczkami.

Natomiast lupiez to tluste lub suche platy skory zalegajace w siersci psa.

Maja miala kiedys lupiez (od kosmetykow KW) i wlasciwie natychmiast poszlysmy z tym do weta, aby pobrac zeskrobiny. Obawialam sie, ze moze to byc np. grzybica lub jakies inne paskudztwo. Jednak wszystko dobrze sie skonczylo. Lupiez byl reakcja alergiczna na kosmetyk i po 3 kapielach w Nizoralu moja suka ozdrowiala :)

pozdrawiam,

Posted

Zdecydowanie sucha skóra bo łuszczy się gdzie nie gdzie i przy pocieraniu odchodzi takimi suchymi cienkimi płatkami.

Coś pewnie nie tak zrobiłam... może ja za krótko nacierałam odżywką?

Sprawdzę polecany przez Was Omegan i moze kupie dodatkowo ten specyfik z AllSystem do rozczesywania?

Posted

witam

O jakim specyfiku do rozczesywania z Allsystem mówisz NNika. Ja stosuje, aby włosy nie były suche olejek tej firmy. Dolewam do 1/2 litra wody 3 łyzki olejku i po kąpaniu spłukuje tym całego psa. Tego olejku się nie spłukuje. Pies wygląda co czesto piszę jak "mokra włoszka". Taki stan utrzymuje się przez 1-2 tygodnie czyli do następnego kąpania. Wiem, że u niektórych piesków taki efekt wytrzymuje tylko przez 2-3 dni.

Waldek

Posted

Waldek a możesz podac nazwę tego olejku?

Przy takim stosowaniu i uzyskaniu efektu mokrej włoszki to chyba juz nie musisz codziennie czesać pieska?

A pisałam o preparacie MOISTURIZING COAT PROTECTOR & ENHANCER z AllSystem.

Posted

NNika ten olejek to Hemectant Oil.

Masz racje pies jest na tyle naolejony, że z czesaniem nie ma kłopotów.

Można tym olejkiem (rozcieńczonym lub też nie ) spryskać pieska między kąpielami.

Jedyny problem to , że takiego pieska nie mozna wystawiać na wystawie, a do sierpnia Megan ciągle gdzieś bywała.

Waldek

Posted
Gotuje sama bo Toska nie chce jeść suchego, nie miała żadnych czerwonych krostek po prostu sucha skóra jej sie łuszczy...

moze za mało ja w kąpieli odrzywką natłusciłam?

Hej!

Jeśli problemy skórne u Twojej suni spowodowane są uczuleniem na białko, bądź też źle zbilansowaną dietą, to radzę udać się do weterynarza i zrobić wszystkie potrzebne badania, aby ustalić przyczynę suchości skóry.

Mój brat cioteczny ma psa (nie Yorka, ale to chyba nie ma znaczenia...), który miał właśnie takie problemy... Weterynarz wykonał wszystkie zalecane badania (chyba m.inn. badanie krwi, ale nie pamiętam dokładnie, więc mogę się mylić oraz na pewno jakieś testy na uczulenie). Okazało się, że pies ma uczulenie na białko i musi mieć specjalną dietę. Może jeść mięso, ale w bardzo małych ilościach, ale najlepsze są specjalne karmy (z niską zawartością białka...). Pies dostaje też jakieś leki i dzięki temu wszystkie problemy ze skórą zniknęły...

Miejsmy jednak nadzieję, że Twoja Tosia nie ma żadnego uczulenia i wystarczy zmienić kosmetyki, aby pozbyć się łupieżu...

Pozdrawiam serdecznie!

Posted

Bazylia obawiam sie, że twoje rady sa nie dla mnie...

Po pierwsze karmię w ten sposób Tośke od 2,5 miesiaca a pozostałe 3 psy od wielu lat.. a dopiero od ok. 7-10 dni mam takie z nią problemy.

Dwie rzeczy moga byc przyczyną albo to, ze dodałam własnie sucha karmę do posiłków, albo za mało nabalsamowałam przy kąpieli na razie nie mam innych pomysłów.

Dzisiaj ją wykapie i zastosuje wasze rady i zobaczymy co z tego bedzie.

Posted

Przecież ja nie napisałam, że na 100% mam rację!

Napisałam:

Jeśli problemy skórne u Twojej suni spowodowane są uczuleniem na białko.....

Słowo "jeśli" oznacza w tym przypadku, że nie jest to moim zdaniem jedyna możliwość, tylko pewne przypuszczenie... :roll:

Napisałam również:

Miejmy jednak nadzieję, że Twoja Tosia nie ma żadnego uczulenia i wystarczy zmienić kosmetyki, aby pozbyć się łupieżu...

To chyba mówi samo za siebie!

Nadal jednak uważam, że jeśli zmiana kosmetyków oraz zastosowanie rad udzielonych przez niektórych forumowiczków nie pomoże, to należy z tym problemem udać się do weterynarza...

Oczywiście jest to Twój wybór...

Pozdrawiam!

Posted

Po pierwsze karmię w ten sposób Tośke od 2,5 miesiaca a pozostałe 3 psy od wielu lat.. a dopiero od ok. 7-10 dni mam takie z nią problemy.

Dwie rzeczy moga byc przyczyną albo to, ze dodałam własnie sucha karmę do posiłków, albo za mało nabalsamowałam przy kąpieli na razie nie mam innych pomysłów.

Dzisiaj ją wykapie i zastosuje wasze rady i zobaczymy co z tego bedzie.

Gofer ma krótki włos i raczej nie używam olejka bo nie potrzeba przynajmniej w naszym wydaniu. Jednak nie ma on suchej skóry więc nie sądze aby w tym tkwił problem. Ale każdy piesek reaguje inaczej

Posted
... zastosowanie rad udzielonych przez niektórych forumowiczków ...

Uhahahahahaha , Bazylia spadłam z fotela!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Pozytywny odjazd na całego - a już przysypiałam , bo pogoda u nas masakryczna (ciemnica , deszczyca i wieje tak , że okna się telepią)

Przepraszam , że nie na temat , ale tak mi się to spodobało , że nie mogłam się powstrzymać!!!

Bazylio - :bigok: :bigok: :bigok:

Posted

Bazylia Ty strasznie nerwowo reagujesz...

Zupełnie niepotrzebnie...

Spokojnie :D

Po co mam zmieniać kosmetyki kiedy od poczatku ją kąpie w tych samych a dopiero ostatnio wystapił problem...?

Jeśli po kąpieli, a zaraz ja kąpie, problem nie zniknie to faktycznie pozostanie tylko wizyta u weta...

Mam nadziej, ze to jakiś banalny problem...

na przebiałkowanie chyba to nie wygląda... ale zawsze chętnie słucham waszych rad.

Bazylia od kiedy masz pieska?

Czy to twoj pierwszy piesek?

Posted
Gofer ma krótki włos i raczej nie używam olejkabo nie potrzeba przynajmniej w naszym wydaniu. Jednak nie ma on suchej skóry więc nie sądze aby w tym tkwił problem. Ale każdy piesek reaguje inaczej

Gofi ja nie mówiłam o olejku ale o balsamie!

A balsam działa kojąco także na skóre.

Posted

NNikka , Bazylka nie zareagowała nerwowo... napisała co może (ale wcale nie musi) być przyczyną i wszystko :)

A kosmetyki nie muszą uczulać od pierwszego ich użycia... problemy skórne mogą pojawić się nawet po długotrwałym ich stosowaniu.

Także - obserwuj i próbuj kolejno wykluczać wymienione rzeczy... a wizyta u weta też się przyda :)

Posted

Jeśli moga uczulać po dłuzszym stosowaniu... :o to moze być wszystko... codziennie ja czeszę i oliwię te suche miejsca...

Idę ją kąpać i zobaczę...

Posted

Dziewczyny,chyba znalazłam przyczynę tych strupków na główce i szyjce Zulki-poprostu dziewczynę przebiałczyłam najprawdopodobniej.Od około 10 dni nie podaje jej zadnego mięska, tylko 2 razy dziennie royalek i jakieś jabłuszko,marcheweczkę.Strupki bardzo znikają.Mam nadzieję,że się już nie będą z powrotem pojawiały.

• 1 year later...
Posted

[FONT=Comic Sans MS]Przepraszam, że mój post będzie troszku nie na powyższy temat, ale nie chciałam zakładać nowego tematu:oops: .[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Otóż chodzi mi o nosek, a raczej jego kolor... Prawidłowo powinien być cały czarny, a u mojej suni na środku (między dziurkami) jest jaśniejsza plama - skąd to się mogło wziąć:hmmmm: ???[/FONT]

Posted

[FONT=Comic Sans MS]:helo: halo halo![/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Wnioskuję, że nikt z Was nie miał styczności z czymś takim:roll:, albo inaczej - nikt z czytających :roll:.[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Sądziłam i miałam nadzieję, że cosik mi poradzicie...[/FONT]
[FONT=Comic Sans MS]Ostatnimi czasy troszku spadło na mnie tych zmartwień i pewnie co poniektórych drażnią moje pytania:-( .[/FONT]