Anyzka Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Jak często kąpać bolończyka? Mój poprzedni pies był białym kundelkiem (liniejącym). Nie kapałam go często (raz na miesiąc albo dwa, w zależności od pory roku). Jakoś zawsze był czysty. Bolonka ( 7 miesięcy) mam od trzech tygodni i mimo szczotkowania raz na trzy dni widzę, że jest już dość mocno zakurzony... Quote
Ona0111 Posted February 7, 2009 Posted February 7, 2009 Witam, z tego co słyszałam od Pani, od której kupiłam mojego wymarzonego i długo poszukiwanego szkraba:loveu: , która hoduje bolończyki od wielu wielu lat i ma bardzo utytułowaną hodowle to bolończyki należy kąpać do 4 razy w roku (generalnie jak najrzadziej), ponieważ zmywa się wtedy naturalna warstwa ochronna i włos się wysusza. Najlepiej umyć tylko łapki i brzuszek jak się pies bardzo pobrudzi, wodą lub co najwyżej mydłem dla dzieci. Trzeba natomiast jak najczęściej czesać bolończyki. Pozdrawiam:-) Quote
Anyzka Posted February 16, 2009 Author Posted February 16, 2009 Wykąpałam i poszłam do fryzjera..... teraz jest krotki i nie brudzi sie tak szybko. Co do czesania to nie za często, bo się bolonkowi sierść wyrywa. Quote
fiona34 Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 Trzeba czesać bo się zrobią kołtuny.... Ja moją igusię czeszę raz w tygodniu....a kąpię raz na 2 miesiące... Quote
Recommended Posts