Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Długie ogonki u sznaucerów to raczej nowość na ringach ;) Chciałam sie więc dowiedzieć jak sznaucer powinien poprawnie nosić ogonek?? W MP są zdjęcia 3 różnych ogonów: prosty, zagięty i jak u świnki:) Tylko który jest najlepszy, który sędziowie najwyzej oceniają??'

Aha, i jeszcze jedno w sprawie ogonów- jak maja być przygotowane na wystawę?? czy się je trymuje czy maszynka ścina , i jaka długość sierści jest najlepsza na ringu?

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tego nie ma we wzorcu.

Ale chyba najlepiej uniesiony do góry i troszkę wygięty w łuk.

Nie zawinięty jak u świnki :P

Można trymować lub strzyc maszynką, ja lekko przetrymowuję, a potem strzygę maszynką.

Śmiesznie wygląda, jak sznaucer ma zostawioną kitę lub dłuższy włos, lepiej też jak nie jest wygolony na całkiem krótko, bo wygląda jak szczurzy :P

Posted

mój Edi bedzie miał chyba w łuk.

A mi sie jeszcze podobaja takie idealnie proste-jak szabla.

Noi jak bede strzyc Edka to mu oczywiście ogole bo tez wole jak sznaucer ma taką cienka antenke mniz taki owłosiony...

Posted

w ostatnim albo przedostatnim numerze "Mojego Psa" był artykuł o długich ogonkach i naturalnych uszkach, była tabelka z loista krajów UE i znaczkami, które mają wprowadzony zakaz, ale do cego mzierzam-były zdjecia piesków z długimi ogonkami (boxer, sznucer) i na podstawie sznaucerka było opisane że psy z ogonkami nosza je różnie i hodowcy moga wybierać jakie im sie najbarziej podobają i z tego co wyczytałam wywnioskowałam że nie ma typu prawidłowego, po prostu ma być ogonek były trzy ttpy: zagięte (łuk), zakrecone (jak u świnki) i proste jak szabla mnie podobają się zagięte:) chociaż te inne też są OK:)

Posted

Na chwile obecna wzorzec okresla tylko ze uszy i ogon maja byc naturalne. Niemiecki klub sznaucerów próbował zmusic bruksele do przyjecia okreslonego modelu ogona, ale nie udało im sie to....

jesli psiak sobie daje to mozna podskubac, a jesli nie to maszynka i degazówki w ruch :)

Posted

Agatko, a jak określą ten typ ogona, to co będzie z reszta typów, które są inne? Po rpostu nie będą dopuszczone do wystaw??? Pytam z ciekawości, bo jabynajmniej mojego prosiczka wystawiac nie mam zamaru 8)

Posted

Ale żadne "rozporządzenie" jeszcze nie wyszło. a co będzie potem???

W sumie to tak trochę mało prosiaczkowate te ogonki sznaucerów. popatrzcie sobie np. na ogon Akity!!! To jest dopiero zawijasek ;) orsini nasze sznaucerki to półświnki ;)

Posted

no w sumie:)))ale tych polswinek jest duzo:)))))wlasciwie to idealnie nosi ogon Agatki cz-sr, podobno:))))bo nie widzialam:)))ale takich jak on to bardzo malo mozna spotkac na wystawkach

Posted

No to musze pooglądac tego ideałka ;)

A ja kocham zakrętasek Galusi ;) Jak teraz patrze tak na te bezogonowe to jakieś takie krótkie mi sie wydaja te pieski, a Gala cały czas jak szczeniak wygląda 8)

Posted

Nie wiem co bedzie, bo jak narazie to tylko niemcy chca okreslenia wzorca na ogon. A inne kraje nie wiec watpie zeby to przeszło....

I bedzie tak ja z uszami te ze stojacymi dostaja bdb a te z klapnietymi dosk.

Tak mysle.

I bardzo dziekuje za słowa uznania dla Dengisiowego ogonka :)

Posted

on ma taki jak ten chyba ferrari od hodowli scedir mowi,ze ma byc-prosty,ale wygiety w luk, no a niestety wiekszosc ma zakrecony.Ale nieprawda,ze wygrywaly w poznaniu ciete tzn. w pieprzakach i moze, ale juz w cz-sr i bialych nie:)))lub nie zawsze, wiec baba gupia i tyle:)))tu to pisze,bo w sumie tu jest dyskusja o ogonkach:)))

Posted

No a co z cietymi ogonkami?

Niby jest wzorzec , że ma stać pionowo( czy coś takiego) a ludzie podczymują palcem by nie był położony na zadzie.

Posted
Położony nie może być - bo wtedy jest to tzw. zajęczy ogon, co jest wadą

tzn chodzi mi o to że jest położony w strone otworu dupkowego.

Bo zajęczy to chyba jak się kładzie na grzbiecie psa

A ludziska od tej dupki go odciagają do pionu.

a tak w ogóle to czy cięty powiniem stać pionowo czy raczej lekko przechylany w strone głowy( czy dupki)?????

Posted

tzn chodzi mi o to że jest położony w strone otworu dupkowego.

Bo zajęczy to chyba jak się kładzie na grzbiecie psa

A ludziska od tej dupki go odciagają do pionu.

a tak w ogóle to czy cięty powiniem stać pionowo czy raczej lekko przechylany w strone głowy( czy dupki)?????

Źle Cię zrozumiałam, oczywiście, że zajęczy jest jak ogon skierowany jest w kierunku głowy :) no i to jest wada, nic więcej we wzorcu nie ma na ten temat

A ogon podtrzymuje się u nasady, bo w ten sposób skraca się optycznie psa - tak mi się w każdym razie wydaje :D

Posted

mek: jak sznaucer kladzie go na plecach czy to ciety czy nie ciety to to jest zajeczy ogon-wada:))a to ze sie na wystawie przytrzymuje ogon to , zeby optycznie psa skrocic:))))takie sztuczki:)))))

Posted

No proszę, co dopiero nad tym w domu dumalam. Nad tak noszonymi ogonami. No bo nieraz na osiedlu spotykam sznaucerki, których ogonki noszone sa pionowo( aż za pionowo) w góre. Tak doslownie kąt 90 stopni,ze im cały "otworek widać" :D . A nawet własnie bardziej skierowane ku głowie.

Seja to trzyma ogonek w sposob "różny" Gdy jest w domu to jej lekko opada w dół ale jak wychodzi zdobywac swiat to ma wyprezony do góry, no ale nie pionowo...90stopni

Posted

podniecony pies bedzie trzymal do gory:)))i tak samo zadowolony itp, a jak sie boi to opusci go.wot i cala tajemnica;))))mi sie podoba jak ma do gory, bo to znaczy,ze pies jest zainteresowany czyms np. mna:))))

Posted

Hihi...a no wlaśnie. Ja też lubie jak Seja ma taki dziarsko zadarty do góry. Przeważnie jak się peta znudzona po domu to jej "obwisa", nie mówiąc juz o poplochu...wtedy ogonek między nogi :D jakby go nie było..

Posted

no u mojej cietej to tego tak nie widac,ale u Mafii, ktora ma caly-od razu widac nastroj, jak smutna to ogonek zwisa w dol i uszy w dol i w ogoole smutny piesulek...:((((

Posted

no, ja żąłuję, że Denisio nei ma dłuższego ogonka to też by machał nim jescze więcej, ale super wygląda jak się cieszy jak np. wrócę ze szkoły a on merda tym małym kikutkiem na boki, ze aż całą pupką też rusza:) suepr to wygląda:)