Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest lolek09
Posted

Mam pytanie, gdzie w woj. Malopolskim sa jakies dobre hodowle owczarkow szetlandzkich. Wiem, ze najlepiej by mnie poinstruowali w PZK, ale chwilowo nie moge tam zadzwonic, ani pojechac. Guess why?

Z gory dziekuje,

Pozdro all

Posted

Witam,

Z tego co wiem w Małopolsce są co najmniej dwie hodowle:

"Excellens Vivarium" koło Oświęcimia. Niestety nic o niej nie wiem.

Moja sunia jest natomiast po suni kupionej jeśli się nie mylę w Krakowie z hodowli "z Liszek".

Niestery strona internetowa tej pierwszej jest własnie niedostepna ( http://republika.pl/pieskowo/) a na tą drugą nie mam żadnych namiarów.

Jeśli szukasz psa juz teraz to wiem że są do sprzedania 2 sunie w Markach k. Warszawy z hodowli Wspólny Dom, i własnie urodziła się piątka w hodowli Vision (http://strony.wp/sheltie.vision) ale rozumiem, że to może być za daleko.

Powodzenia w poszukiwaniach.

Joanna

• 1 month later...
Posted

Fabryka szczeniąt to znaczy, że psy produkowane są dla zysku. Psy trzymane są w klatkach, często w nienajlepszych warunkach (różnie u różnych hodowców). Zamknięcie psa w klatce w pewnym okresie rozwojowym może na zawsze ograniczyć jego kontakt z człowiekiem.

Z dużej hodowli zawsze trzeba zabierać pieska jak najszybciej (w wieku 7-8 tyg.), aby nie poznał co to samotność, bo potem może nie potrzebować naszego towarzystwa. Jeśli chodzi o wspomnianą hodowlę to właśnie mam stamtąd sunię. Psy są dość dobre jeśli chodzi o pochodzenie i budowę anatomiczną. Niestety nie mam zbytnio kontaktu z hodowczynią, gdyż prawdopodobnie nie ma dla mnie czasu. Pytałam ją kilkakrotnie o coś tam - bez odpowiedzi. Wiem, że nie można uogólniać, bo są duże hodowle, gdzie psy otoczone są miłością (sama chciałabym mieć więcej psów, ale na razie nie mam warunków), ale jeśli nie znasz lepiej hodowcy, szukaj raczej w dobrych, małych hodowlach i jak najszybciej zabieraj pieska do domu. Wiem, które psy maja osiagnięcia na wystawach, ale nie wiem które hodowle jakie mają warunki (osobiście byłam tylko w dwóch na południu Polski). Wiem, ze z Liszek też są dobre pieski - spotykałam je na ringach. Jeśli chcesz się dowiedzieć coś o sheltie przeczytaj ksiązkę Pani Lucyny Zboralskiej "Collie i sheltie". Odwieź też moją stronę: sheltistar.w.interia.pl lub napisz: [email protected] - chętnie odpowiem na każde pytanie, bo bardzo lubię rozmowy o psach.

Posted

No coz, w EV sa pieski dosc dobre eksterierowo, niestety taki jak napisala sheltistar hodowczynie kompletnie nie sa "zainteresowane" przyszlymi nabywcami. Nie udzielaja pytan, porad co jest obowiazkiem dobrego hodowco. Ponadto nie obchodzi je w jakie warunki piesek trafi. Jeszcze nie tak dawno EV hodowala trzy rasy BC, husky i sheltie. Z tych ostatnich mieli zrezygnowac, dlatego sprzedawali reproduktory i suki hodowlane. Nie wiem jednak jak jest w tej chwili.

A ja polecam hodowle z woj. lodzkiego Ko - to - Ra, p. Lucyny Zboralskiej. Pieski sa wspaniale, ostatnio suka (bodajze miss filadelfia) zostala pokryta czeskim reproduktorem i szczenieta mialy pojawic sie na jesieni.

Ko - To -Ra mialo swoja stronke, jednak niestety chyba jest w budowie.

Pozdrawiam serdecznie, zycze udanego wyboru psiaka :wink:

Posted

Witam!!! Choć nie znam żadnej hodowli na południu Polski, ale znam hodowlę w Białymstoku, gdzie w przyszłym tygodniu są do odebrania szczeniaczki z hodowli Bialkan [email protected] - adres e-mail do hodowczyni. Ale nie to mnie skłoniło do zabrania głosu. Piszecie o hodowli EV spod Oświęcimia. Ja też się bardzo zbulwersowałam , jak na stronie tej hodowli przeczytała o sprzedaży suczek hodowlanych w wieku 3 lat!!!! ja mam 3 letniego sheltie i nie wyobrażam sobie abym mogła go oddać czy sprzedac. Ale niestety takiejest życie, przeciez nasze polskie hodowle tak własnie robią. Ich właścicieli nie stać na kupowanie szczeniaczków z których nie wiadomo czy wyrośnie sheltie o odpowiednim wzroście. A jeśłi nie co to z tym zrobić. Sprzedać. Traktowane są te bardzo inteligentne stworzenia jak przedmioty, którymi można robić wszystko według człowieczego uznania.Bardzo często na stronach tych hodowli są wzmianki ,że pani-panX sprowadził z zagranicy 1-2 letniego pieska-sunię itp.Ja rozumiem,że dla większości jest to praca i zarobek, ale wydaje mi się ,że w tym momencie powinni się zastanowić, czy właśnie tę rasę chcą hodować!!!!Czy 2-3 letni sheltie nie będzie miał kłopotów z aklimatyzacją w nowym dla niego środowisku? Czy jego bardzo delikatna psychika nie zostanie wypaczona?Boleję, bardzo nad losem takich piesków. "Sprzedam 3 letnią sukę hodowlaną z dokumentami hodowlanymi", no tak zarobek już był na tej suni, teraz trzeba zrobić miejsce na inną sunię ale z takiej rasy, która jest teraz modna. Może przeżycia tyxh piesków będą straszne, ale oczyści się powietrze z takich hodowców, niech jak najmniej takich osó ma tek wspaniałą rasę. Pseudohodowcy, WARA OD SZETLANDÓW.

Posted

Zgadzam się z Tobą Marlenko.

Owczarek szetlandzki to nie jest pies dla każdego.

Ma tak specyficzką psychikę, iż w przypadku jeśli trafi w niewłaściwe ręce potrafi zamknąć sie w sobie.

Moja Niunia ma właśnie dziś 20 miesięcy, a szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie oddania jej do kogokolwiek, nie mówiąc już o sprzedaniu (a mialam już propozycje zakupu - jedna nawet za ponad 3,5 tys zł, a kiedy powiedziałam, ze nie, to facet zaproponował żebym podała cenę).

Kiedy idę z nią do Związku czy na szkolenie wszyscy zgodnie twierdza, iż nie widzieli psa tak zapatrzonego we właściciela i nie wybrażaja sobie sytuacji gdyby sunia musiała się z właścicielem rozstać. Zgodnie stwierdzono, ze pies by sie zmarnował.

Tak bezduszne podejście jak w EV powoduje, ze brak mi słów.

Niestety jest coraz więcej pseudohodowców (nawet nie robią badań genetycznych suniom i psom które kryją), którzy starają sie aby produkować jak najwięcej szczeniąt, które niestety często trafiają w nieodpowiednie ręce.

Niemal każdy kto ma choć jedną sunie w domu od razu planuje już jej krycie i ile kasy z tego zgarnie. To smutne....

Jak pisałam moja sunia ma 20 miesięcy, chyba dobre osiągniecia wystawowe, ukończone PT II w wieku 11 miesięcy, jest bardzo ładna i urokliwa, ale szczeniąt nie planujemy (póki co nie chcę jej wogóle kryć bo i po co).

Ach, temat rzeka, niestety pseudochodowców coraz więcej ...

Posted

Aisho mam nadzieję,że kiedyś będziesz mieć szczenięta,bo Bonnie jest najładniejszą szetlandką jaka widziałam :P co z tego ze psy z hodowli vesca montana są inter.ch. skoro są nieenergiczne, według mnie majaą za dużo sierści (to ma być owczarek pracujący a nie "psia pięknośc wystawowa",choć i tak takim jest :D )no i według mnie ta sierść trochę zasłania ich budowe anatomiczną.....

Twój psiak jest słodki,taki jakiem powinien być szetland i inteligentny :P

Wogóle podobaja mi się sheltie z hodowli Asketila,są w "moim typie".

Co do ev byłam u nich jak jeszcze interesowałam się szetlandami(teraz przeszłam na pinczery) i oni wogóle nie chodzą na spacery!!!te kilkanaście psiaków "biega" na małym podwórku!!!Nie wiem jak tam wytrzymują bordery i husky,zresztą nie widziałam ich,przyjechałam do szetlandów,więc podejrzewam że psy są trzymane w klatkach,a "hodowczyni" wypuściła tylko tą rase która mnie interesowała...

Posted

Cally,

dziękujemy bardzo za te miłe słowa (jak czytałam Bonnie to się zaczerwieniła :oops: :wink: ).

Prawdopodobnie tak jak piszesz w hodowli EV pieski trzymane są w klatkach i zostały wypuszczone tylko żebyś mogła je zobaczyć.

To bardzo smutne jak ludzie traktują te psiaki. A one w zamian dają nam potężne pokłady miłości.

Ach, szkoda gadać....

Ktoś kiedyś napisał:

"On jest twoim przyjacielem, twoim partnerem, twoim obrońcą, twoim psem.

Ty jesteś jego życiem, jego miłością, jego panem.

On będzie twój, wierny i posłuszny do ostatniego bicia jego serca.

Powinieneś sobie zasłużyć na taką miłość."

Posted

On jest twoim przyjacielem, twoim partnerem, twoim obrońcą, twoim psem.

Ty jesteś jego życiem, jego miłością, jego panem.

On będzie twój, wierny i posłuszny do ostatniego bicia jego serca.

Powinieneś sobie zasłużyć na taką miłość

no właśnie :(

Posted

Witam!!! Nasunęła mi się taka refleksja jak czytałam Wasze posty. Do czego nam potrzebny ZG Związku Kynologicznego w Warszawie???

Skora takie sytuacje mają miejsce jak w hodowli EV to gdzie są członkowie ds. hodowlanych w poszczególnych oddziałach związku?? Może wreszcie trzeba skończyć z hodowlą na ilość!!!!Dlaczego mamy tylko płacić składki i płacić za wystawy a potem widzieć, słyszeć lub nie daj boże kupować z takiej hoodwli pieski?Dlaczego tacy hodowcy nie są eliminowanie, dlaczego pozwala się im w imię nie wiem czego eksploatować psy do granic, a potem sprzedawać je (o innych rzeczach nie chcę nawet myśleć) jak już są niepotrzebne. Przecież działacze związku to z reguły ludzie, którym na sercu leży (podobno) dobro psów.Co o tym sądzicie???

Posted

Może to z powodu odległości itp.? No bo EV jest pod Oświęcimiem,trzebaby tam dojechać,no i jakos to załatwić......a co z szetlandami?Przeciez nie można im tak poprostu odebrac psów.....

Ale taki jest ZK w Polsce.. :drinking: 0X

Posted

.

cyt.: "Niemal każdy kto ma choć jedną sunie w domu od razu planuje już jej krycie i ile kasy z tego zgarnie. To smutne....

Jak pisałam moja sunia ma 20 miesięcy, chyba dobre osiągniecia wystawowe, ukończone PT II w wieku 11 miesięcy, jest bardzo ładna i urokliwa, ale szczeniąt nie planujemy (póki co nie chcę jej wogóle kryć bo i po co).

Ach, temat rzeka, niestety pseudochodowców coraz więcej .."

Droga Aisha, nie traktuj wszystkich tak samo. Ja też mam tylko jedną sunię, a chcę ją kryć nie dla zysku, ale uważam, że dobre eksterierowo i psychicznie psy powinny mieć potomstwo. Tego wymaga dobro rasy. A jeśli masz dobrą suczkę (jest rzeczywiście ładna - spotkaliśmy się w Krakowie), to gdy będzie starsza będzie za późno na krycie - chodzi tu o zdrowie suni (chyba, że wogóle nie chcesz piesków). Pomyśl jednak, co się stanie z rasą, gdy najładniejsze psy będą odchodziły bez potomstwa? Kocham psy. Chyba tylko ze względu na ciągłe pochwały słyszane na wystawach od sędziów dotyczące jej wyglądu (Obsi początkowo nie lubiła wystaw, ani też dotykania przez sędziego, za co miała obniżane noty w młodzieży, choć mimo to wygrywała), planuję ją kryć w Czechach. Długo szukałam odpowiedniego partnera dla niej, a już sam wyjazd na krycie też nie jest tani, ale myślę, że warto... nie dla zysku, bo nie wiem, czy na tym da się tak naprawdę zarobić, zwłaszcza, że ta rasa może mieć np. tylko 2 szczeniaki (choć ostatnio w znajomej hodowli urodziło się 7!). Tak wspaniałe psy nie powinny odchodzić bez potomstwa, a ich dzieci, wychowane w zaciszu domowego ogniska i otoczone miłością, będą wspaniałymi przyjaciółmi dla ludzi, którzy ich potrzebują. Choć tu przyznam Ci rację, że jeśli ma ktoś tylko bezmyślnie mnożyć te psy, to lepiej niech tego nie robi.

Posted

Niestety, też widziałam ogłoszenia o sprzedaży sheltie bez rodowodu. Myślę, że ZK wogóle tego nie kontroluje. A jeśli pieski pochodzą od suk niezarejestrowanych, to wogóle nie ma na to wpływu. Co się tyczy właścicieli reproduktorów, to może i niektórzy kryją suki, aby więcej. Ale właściciel dobrego reproduktora nie powinien pozwolić sobie na krycia "na boku", bo tak samo jak właściciel suki jest odpowiedzialny za szczeniaki. Mam nadzieję, że sheltie będzie bardziej popularną rasą, bo na to zasługuje, ale czasami przeraża, to co się słyszy. Żaden pies, nawet kundelek, nie powinien być sprzedawany w sklepie czy na targu, nie mówiac już o szetlandach!

Hodowcy też powinni się trzymać razem, pomagać sobie, bo ich celem powinno być stworzenie lepszych psów, a nie tylko (jak dla niektórych) kasa. Uważam, że konkurencja jest dobra, ale nie kosztem psów. A z której hodowli są dobre psy - wystarczy trochę poobserwować. Szkoda tylko, że czasem czytam ogłoszenia o szczeniakach z "ciepłego domu", a one w gruncie rzeczy wychowują się w klatkach. Czytajac ogłoszenia, nie wiemy które z nich mówi prawdę.

Nie mam zamiaru prowadzić "produkcji psów", ale wyhodować kilka pięknych sztuk (mam nadzieję). Boję się tylko, czy zdołam znaleźć dla swoich piesków dobre domy, bo jeśli nie, to zostanę z gromadką szetlandzików, bo nie chcę oddać ich byle komu.

• 1 month later...
Posted

Ja mam pytanko do Aishi!!! A mianowicie pisałaś że dobra hodowlą domową w Krakowie jest "RAHANDIA"

Czy masz może na nią jakieś namiary?? Chodzi mi o mail, telefon... A może wiesz czy mają jakieś

teraz do sprzedania szczeniaczki? Jeśli chcesz, napisz tu na forum lub skontaktuj się ze mną

na adres: [email protected] lub na gg: 5548699