Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Znacie moze jakiegoś dobrego weta znającego się na chorobach przewodu pokarmowego? Mam ciągłe problemy z moją suczką (młoda, 1,5 roku) zaczęło się od porannych wymiotów żółcią, początkowo zrzucano to na karb zapalenia gardła ale ostatnio gardło w 100% OK a znowu wymiotowała - powstała hipoteza nadkwasoty. Zaczęłam ją karmić 3 razy dziennie i ostatni posilek dostaje koło 22. Ale pojawiał jej się czasem śluz w kupie. Chociaz była odrobaczana 3 miesiące wcześniej zrobiłam badanie kału na obecność pasożytów no i wyszły pojedyncze jaja glisty psiej. No to wet stwierdził, ze w takim razie tym razem podamy jej lepszy środek - drontal plus. Podałam jej środek (uprzedzając ew. pytania w dobrej dawce) i myślałam, ze mi się pies przekręci - wymiotowała żółcią chyba z 7 razy, zrobiła kupe pod siebie, ewidentne dolegliwości bólowe, nie reagowała na wołanie. No to ja psa do samochodu i na dyżur - jak dojechałam to już jej się poprawiło, wet powiedział, ze jest już ok, nie odwodniła się i że trzeba będzie spróbować za 10 dni z innym środkiem. Pies zachowuje się normalnie, wesoły, biega itd ale w poniedziałek zrobiła bardzo brzydką śluzowatą kupę (to po 6 dniach od tych ekscesów z drontalem), następnego dnia nie robiła kupy wcale ale jadła normalnie i zachowywała się normalnie. Wczoraj i dziś kupa w dziwnym czerwonawym kolorze - taka podobna jak pies ma po buraczkach (ale buraczków nie jadła, ani nic czerwonego. Boję się, ze to może być krew w kale... Mój wet ma mnie już za hipochondryczkę... No ale mnie się wydaje, ze nie przesadzam?:roll: Chciałabym się skonsultować z kimś kto się zna na tego typu dolegliwościach i ma sprzęt odpowiedni do badania - nie wiem, może trzeba zrobic jakaś endoskopię czy coś? Boję się jej teraz podać inny lek na odrobaczenie bo jeśli ma podrażniony/uszkodzony przewód pokarmowy? Możecie kogoś polecić z Warszawy?

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/forum/f1085/"]Alergologia - Dogomania Forum[/URL] tu masz temat sluzu w kupach.

a czym sie karmi pieska?

jesli wet ma Cie za hipochondryczke i nie chce na tobie zarobic zmien weta, na takiego ktory procz deratyzacji i dezynsekcji opanowal rowniez sztuke leczenia.

Posted

Witaj,
moj pies ma problemy z watroba. Tu na forum polecono mi dr.Lenarcika, wczoraj bylismy na pierwszej wizycie. Choc bylam mocno zaskoczona jej wynikiem, uwazam ze lekarz jest b.porzadny i po kolejnych winikach krwi napewno go znow odwiedze.
to jest strona lecznicy [url=http://www.anima.waw.pl/index.php]Lecznica Zwierząt ANIMA Warszawa[/url]

Posted

Od jakichś 3 miesięcy jedzeniem domowym - tzn. surowa wołowina (łata, pręga itp)+ryż+warzywa. Ale problemy z porannymi wymiotami żołcią były już wtedy jak była karmiona suchą karmą, po zmianie na naturalną (i dawaną częściej) ustąpiły poranne wymioty ale zaczął się pojawiać ten śluz:shake: Ostatnie dwa dni podaję zamiast surowego mięsa, gotowane. Dodam, że suchej karmy jeść nie chciała, teraz je z apetytem.

Posted

[QUOTE]Choc bylam mocno zaskoczona jej wynikiem, uwazam ze lekarz jest b.porzadny[/QUOTE]
A czemu byłas zaskoczona wynikiem jeśli to nie tajemnica?;)

Posted

ryal canin mogl byc zbyt bogaty (tlusty),wolowina rowniez moze uczulac i stad te sluzy, lub moze za tłusta. zmienic miesko na innei mniej, i przez pare dni dieta ryz(na klejąco) i pure z marchwi.
a warzywka jakie papusiamy?

Posted

warzywa - głównie marchew, czasem buraczki i do tego dodatek jabłka, pietruszki, banana - robię z tego papkę (teraz daję gotowane bo może surowizna jej nie sprzyja)

Posted

nie dawałabym banana
jarzynki ( teraz z dostępnych marchew, buraki i to nie trochę a sporo, pietruszka, seler) rozdrobnione i ugotowane i do tego dobre mięcho i ew. ale [U]niedużo[/U] pożądnie rozgotowanego ryżu . Słodkie owoce , mączne wypełniacze mogą u niektórych psów wywoływać niepożądaną fermentację w jelitach i to daje takie sensacje jak pisałaś. Znacznie bezpieczniej jest uzupełnić kalorie dobrym tłuszczem ( np. olej lniany) nawet całkowicie eliminując ryz czy makaron.
Dodatkowo zafundowałabym psiakowi kuracje regenerującą florę bakteryjną w jelitach (np. Trilac, Lakcid do kupienia bez recepty i absolutnie bezpieczne) no i gluty z siemienia lnianego nawet do kazdego posiłku. Stany zapalne jelit ( a obecność pasożytów z pewnością to spowodowała) niestety długo się "ślimaczą" i trzeba bardzo cierpliwie i dokładnie przestrzegać diety oszczedzającej śluzówkę ( i mówię tu o tygodniach a nie dniach). Nawet drobne "grzechy" w posiłkach mogą spowodować nawroty choroby - wiec żadna kiełbaska, ciasteczko, bananek:placz: - bożżż... biedny piesek tyle pyszności straci;)

Posted

Słuchajcie - powtórzyłam badania na obecność robali w kale no i NIC. Glisty się wyprowadziły? Dziwna sprawa bo jakos nie chce mi się wierzyć żeby ten drontal zadziałał bo przecież po pół godzinie go zwymiotowała...:roll:
No nie wiem albo jednak zadziałał albo to laboratorium jest g. warte;)
BTW Byłam na konsultacji u weterynarza polecanego przez kingulę i stwierdził, że to mogło być zapalenie jelita grubego (muszę przyznać, ze jeszcze żaden wet jej tak dokładnie nie oglądał!) i że to może nawracać. Przestawiłam ją na RC Sensitive i zobaczymy co będzie (chociaż mi dziś cholera jedna wygrzebała coś z trawy:angryy: choć wcześniej nie żarła raczej śmieci na dworzu, więc już się boję...)

• 5 months later...
Posted

[quote name='Cheritka']Witam,
Dajmuś mój też miał poważne zatrucie po lekach na robaki, może dają naszy psom za duże dawki,, a może pudle są delikatniejsze ?[/quote]

Trzeba zgłosić swoje spostrzeżenia lekarzowi i za pół roku zastosować inny środek na odrobaczenie albo badac trzykrotnie kał na pasożyty i zastanowić się czy odrobaczanie jest potrzebne.

• 2 months later...
Posted

[quote name='Equus']No to wet stwierdził, ze w takim razie tym razem podamy jej lepszy środek - drontal plus. Podałam jej środek (uprzedzając ew. pytania w dobrej dawce) i myślałam, ze mi się pies przekręci - wymiotowała żółcią chyba z 7 razy, zrobiła kupe pod siebie, ewidentne dolegliwości bólowe, nie reagowała na wołanie.[/quote]

Moje jedna suczka też wymiotuje za każdym razem po Drontalu. Dletago od jakiegoś czasu odrobaczam ją czymkolwiek innym. Nigdy nie było problemów po innych środkach: Cestal, Paratex, Aniprazol.
Moje pozostałe psy znoszą Drontal dobrze.
Pozdrawiam Hania