stellanovaa Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 [quote name='waljum']Stallanova - piękne psy, z resztą od dawna je już podziwiamy. Życzę z nich JESZCZE więcej pociechy i oczywiście dalszych sukcesów. Natomiast ja chciałam przedstawić moją Ginę. Ma trzy miesiące, od wczoraj jest z nami. Na razie sprawuje się wzorowo (póki co toaleta w 100% udaje się na dworze, zapoznajemy się z Jego Wysokością Panem Klikerem i zaczynamy uczyć się siadu, umiemy też wchodzić po schodach, schodzenie jeszcze przed nami). Nie wiem, czy mi się uda ze zdjęciami, raz mi wychodzi, raz nie, zupełnie nie wiem, z czego to wynika.:lol: Oto Gina jeszcze w poprzednim domku: Wrrr, no powalczę z tym jeszcze, albo może mi ew. ktoś pomóc, my humaniści nie mamy w życiu lekko :lol:[/QUOTE] Dziekuję pięknie za tak wiele miłych słów:) Mam takie wrażenie, ze gdzieś ja już widziałam... A może w ogłoszeniach :) Trzymiesięczny mopsik i już toaleta udaje sie na dworze - wielkie brawa :) jeśli ma być kiedyś pokazywana na wystawach to lepiej wszsytkiego ja uczyć oprócz siadu :) Z przyjemnością będę oglądać jej następne zdjęcia. Pozdrawiam cieplutko, Beata Quote
waljum Posted February 26, 2008 Posted February 26, 2008 Tak, tak zdjęcia były w ogłoszeniach, swoich jeszcze nie przerzuciłam na komputer, ale zrobię to niebawem. Z tym siadem to zapewne racja, mój "stary" pies był uczony siadu na gest podnoszenia ręki i pewne teraz ciężko byłoby go ustawć w jakiejś pozycji, na szczęście nie ma takiej potrzeby. Quote
waljum Posted March 2, 2008 Posted March 2, 2008 Jaka szkoda, że w mopsim temacie obecnie taka cisza :-( Hallo, hallo!! Na ożywienie spróbuję wstawić dzisiejsze zdjęcie mojej pannicy: [IMG][URL="http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c879cad7ccc7a6f8.html"][IMG]http://images27.fotosik.pl/168/c879cad7ccc7a6f8m.jpg[/IMG][/URL][/IMG] Quote
stellanovaa Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 :) O jakie fajne zdjecie :) Giny. A ja własnie dostałam zdjęcia od pani Basi z Australii, która jest włascicielką mopsików z mojej hodowli: Indonezji Stellanova i Gucciano Stellanova. [URL=www.fotosik.pl][IMG]http://images32.fotosik.pl/164/eaa031eb60719f9f.jpg[/IMG][/URL] Ale to radocha zobaczyć znów swoje maluchy, które "wyszły" z domu jako niemowlaki 8-mio tygodniowe a teraz to już mają skończone pół roku. :) Quote
berdi Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 [quote name='waljum']Jaka szkoda, że w mopsim temacie obecnie taka cisza :-( Hallo, hallo!! Na ożywienie spróbuję wstawić dzisiejsze zdjęcie mojej pannicy: [url]http://images27.fotosik.pl/168/c879cad7ccc7a6f8m.jpg[/url][/quote] Waljum, tak się zastanawiam,czy my się przypadkiem niedawno nie spotkałyśmy :cool3: przy herbatce i nie prowadziłyśmy korespondencji mailowej? Quote
waljum Posted March 3, 2008 Posted March 3, 2008 :oops: O rany Berdi, tak. Głupio mi trochę, bo miałam do Ciebie wysłać maila. Ale zupełnie niespodzianie spadł nam z nieba psiak, którego absolutnie teraz nie planowaliśmy i nie miałam do tego głowy. Mam nadzieję, że się nie gniewasz. Z resztą napiszę Ci wszystko prywatnie. Jak się czuje Twoja psiunia? Quote
leepa Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Przejrzałam tylko temat ponieważ jest długi :cool3: Od pewnego czasu interesują mnie mopsy. Tak czytałam sobie charaktery psów i strasznie mi się mops spodobał ;] Chciałabym się dowiedzieć czy są uparte, jak reagują na inne psy i zwierzęta. Czy jest wyraźna różnica w zachowaniu psów i suk? Rozumiem że długie spacery w lato odpadają? Czytałam, że powinno się wybierać psy o dłuższych kufach oraz większe (w sumie logiczne), a jak na to zwracają uwagę sędziowie na wystawach? Czy wolą kiedy pies ma tak wciśnięty pysk aż się prawie na drugą stronę przewlecze, czy może też zwracają uwagę na ten aspekt zdrowotny? ;] Jaka jest ich średnia oraz maksymalna wysokość? Bo we wzorcu podano tylko masę. Oczywiście wiem ile to mniej więcej będzie, ale jestem ciekawa, może ktoś sprawdzał? Quote
Chefrenek Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 Mopsiki to wcielenie łagodności. Kochają wszystko i wszystkich. Spacery w upały odpadają. trzeba uważać bo mopsiki z racji swojej krótkiej kufy łatwo się przegrzewają, a od tego nie długa droga do tragedii. Jak na wystawy to kufa nie może być długa. Co masz na myśli przez większe? Mopsy to raczej wyrównana rasa. Wysokość tak do połowy łydki może ciut mniejsze. Na pewno mniejsze od buldoga francuskiego. Oczywiście suczka będzie ciut mniejsza i drobniejsza od psa. A i na koniec. Nie ma co ukrywać, że to trudna w hodowli rasa. Quote
leepa Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 A gdzieś wyczytałam, że lepiej większe osobniki bo im mniejsze tym może mieć większe kłopoty zdrowotne. Ale spacery w upały zupełnie odpadają? Czy po prostu szybki skok na siuśki i do domu? ;] A podróż samochodem w ciepły dzień... :/ No na wystawy to zazwyczaj się jeździ w lato właśnie i ta podróż trwa często długo... Bez klimy się nie da? Trudna w hodowli tylko pod wzgl. porodu? Ale na wystawy to tak na zasadzie im bardziej wklęsły tym lepszy, czy może tak umiarkowanie płaski pyszczek nie będzie dyskryminowany? No wiadomo że jednak płaskie to będzie, chyba że jakiś bardzo odbiegający od wzorca. Quote
Chefrenek Posted March 7, 2008 Posted March 7, 2008 im mniejsze tym bardziej chorowite...to się tyczy każdej rasy, wystarczy spojrzeć na yorki. Nie no siku w cieniu i do domu...samochód z kilmą wskazany. No dlatego zdarzają sie przypadki zgonów na wystawach. Pyszek nie może być wklęsły jak u kotów egzotyków. Ma być okrągły ale też nie za długi. Popatrz sobie na mopsy w hodowli Sasquehanna. edit: u mopsów nie ma czegoś takiego jak miniaturka...jak ktoś tak mówi to wciska kit.;) Quote
leepa Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Wiem że nie ma podziału na rozmiar. [QUOTE] No dlatego zdarzają sie przypadki zgonów na wystawach.[/QUOTE]Aż tak? Nie ma to jak bezmyślność... A jeszcze mi powiedzcie czemu w Polsce nie ma najpiękniejszych mopsów czyli srebrnych? ;] Przecież to cudeńka. Quote
Chefrenek Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Bo to jest rzadkość. Moim zdaniem to brzydko wygląda. Nie pamiętam czy to w ogóle nie jest uznane za wadę. Quote
leepa Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Nie no czytałam wzorzec to srebrny był wypisany. Najpiękniejsze... :loveu: [url]http://www.flickr.com/photos/53016537@N00/122766237/[/url] [url]http://www.bambamthepug.com/index.php?/archives/62-The-Silver-Pug.html[/url] Quote
Chefrenek Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Osobiście mi się to nie podoba. Wyglądają na wypłowiałe. Wydaje mi się, że taki pies dobrej oceny by nie dostał. Quote
leepa Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 A dlaczego? Skoro od wzorca nie odbiega bo jest to barwa dopuszczalna? :l Quote
Chefrenek Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 [quote name='leepa']A dlaczego? Skoro od wzorca nie odbiega bo jest to barwa dopuszczalna? :l[/quote] To jest moje osobiste zdanie. Może Stellanova coś doda od siebie? Ona ma duże doświadczenie w tych sprawach.;) Quote
waljum Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 [quote name='Chefrenek']Bo to jest rzadkość. Moim zdaniem to brzydko wygląda. Nie pamiętam czy to w ogóle nie jest uznane za wadę.[/quote] Wzorzec mówi: Kolor: srebrny, brzoskwiniowy, płowy lub czarny. Każdy czysty dla podkreślenia kontrastu między barwą szaty a pręgą grzbietową (linia od potylicy do ogona) i maską. ;) Quote
Chefrenek Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Wiem, bo hodowałam mopsy.;) Jednak pewne cechy są bardziej pożądane inne mniej. Moim zdaniem mops powinien być brzoskwiniowy/płowy z bardzo czarną maską, diademem na czole lub czarny. Natomiast już nie bardzo widzę rozlaną pręgę na plecach. Barwa srebrzysta wygląda jak wypłowiała czarna. Gdyby była tak bardzo pożądana to dążonoby do jej utrwalenia. A z jakiś względów się tego nie robi. Quote
leepa Posted March 8, 2008 Posted March 8, 2008 Yhym... No ale tak... we wzorcu nic nie pisze, która barwa bardziej pożądana, więc niby nie ma podstaw do dyskryminacji. Ponadto wiesz.. to samo można powiedzieć że sznaucer pieprz i sól to taki wypłowiały czarny, a prawie nie ma olbrzymów pieprz i sól ponieważ są mnie pożądane (co jest nieprawdą). Nie to żebym się kłóciła, bo szanuje twoje zdanie i znawcą mopsów nie jestem. Tylko tak sobie próbuje pokombinować. Quote
stellanovaa Posted March 9, 2008 Posted March 9, 2008 Srebrne są piękne :) Ale tu chodzi tylko o odcień srebrnego albo brzoskwiniowego. Drobną różnice. Po prostu niuans :) Nie wiem co kto ma na myśli - widziałam jak ktoś przedstawił na foto mopsa szaro -buro-ciemnego i podpisał ze to srebrny. A to był jakiś brudny szarak - wadliwy :shake: Kazdy kolor umaszczenia jaki jest podany we wzorcu to jest bardzo dobry kolor dla mopsa. Duga strona medalu jest to jak zinterpretujemy nazwę koloru. Ale powtarzam to chodzi o odcień bardzo minimalna różnice. Tak samo jak pręgą. Wspaniała, wzorcową rzeczą jest to jak mops ma pręgę. Ale i tu nie jest napisane jakiej szerokości ma być ta pręga. Wzorzec nie mówi o wysokości bo w tej rasie to nie jest ważne. Wazna jest waga ! wzorcowa miedzy 6,3 do 8,1 kg. No i wygląd- mops ma być wpisany w kwadrat. Quote
waljum Posted March 10, 2008 Posted March 10, 2008 Ooo, awansowaliśmy do wydzielenia, super. Teraz pewnie trzeba będzie stworzyć nowe wątki, bo ten jeden to prawdziwa kobyła ;) A skoro już piszę, to sie jeszcze pochwlę, byliśmy wczoraj z sunią na agility u Laluny i muszę przyznać, że bawiliśmy się świetnie, zarówno my, jak i Gina. Zdjęcia bedą później... Quote
misiaczek Posted March 10, 2008 Posted March 10, 2008 [COLOR=Green][B]Tak,mopsiki mają swoje podforum :). Pierwsza osoba z fotkami,proszona o założenie nowego tematu GALERIA. Wyniki z wystaw,tez miło widziane w nowym wątku pt. WYSTAWY. Strasznie mało się tu osób udziela.Ale proszę napiszcie,czy obecny główny wątek mopsikowy mamy zamknąć aby był tylko do czytania a Wy sobie założycie świeżutki np. Mops+off ,czy w tym będziecie kontynuować luźne gatki??? ;) Wtedy tylko dopiszemy +off.[/B][/COLOR] Quote
waljum Posted March 10, 2008 Posted March 10, 2008 Ok, galeria już zainicjowana. :razz: Jeśli zaś chodzi o ten wątek, może go przemianować na "luźne gatki", a "specjalistyczne" rozmowy będą się już toczyć w osobnych topicach? Inną sprawą jest, że wątek MOPS zawiera naprawdę całą masę przydatnych informacji i świetnych zdjęć, które mogą teraz trochę pójść w zapomnienie. Problem jest jednak taki, że naprawdę ciężko jest się do nich doszperać w potrzebie. Quote
Apbt_sól Posted August 28, 2008 Posted August 28, 2008 [QUOTE]Nasza mopsiowa sąsiadka (fotki pare stron wczesniej) tez pochodzi z hodowli [B]Czarna Pięść[/B] - ojcem jest APIS a mama...imienia nie pamietam ale wiem ze z hodowli z Piotrowego Sadu.[/QUOTE] To hodowla z wałbrzycha?:roll: Quote
Recommended Posts