panienkabubu Posted January 22, 2009 Posted January 22, 2009 Hm. Mam do Was takie pytanie - byc może będziecie w stanie udzielić mi jakiś informacji na ten temat. Chciałabym Was zapytać co może oznaczać i czy w ogóle ma jakies znaczenie nadmierne wylizywanie psów po oczach, faflach, nosie i uszach? Mam Boston Terrierkę i Bernardyny, Bostonka po prostu uwielbia uwieszać się na Bernardynach i wylizywać je po prostu całkowicie. One w tym czasie tkwią w bezruchu i rozkoszują się zabiegiem pielęgnacji. W drugą stronę nigdy się to nie zdarzyło. Załączam filmik: [url=http://s441.photobucket.com/albums/qq135/bernardyny/?action=view¤t=nufkaihalszkakilkadniprzedporodem1.flv]nufkaihalszkakilkadniprzedporodem1.flv video by bernardyny - Photobucket[/url] Quote
sadosia75 Posted January 22, 2009 Posted January 22, 2009 U mnie z kolei kotka wylizuje nasza 2-miesieczna Fione. Z racji tego, ze wczesniej nie stosowala takich "zabiegow" u naszego starszego psa w panice ( tak wiem panikara jestem ) pobieglam do weta. A on mi powiedzial, ze to oznaka troski. Wiec moze i u Ciebie jest tak samo? :) P.S cudowny filmik :) Quote
Sylwia K Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 ale ten bernardyn słodko siedzi:p jak bej:eviltong: mi się też wydaje, ze to chyba okazywanie sympatii, troski Quote
kelpie87 Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Moje psy też tak mają. Mam 10 letniego kundelka i 9 miesięczną czernyszkę. Czasami udaje nam się zaobserwować ich "rytuał". Najpierw jest długa i zaciekła "walka", czernyszka zostaje pokonana i musi cierpliwie znieść dokładną toaletę oczu, uszu i pyska. Śmiesznie to wygląda a jak się wierci to "dziadek Berek" (dużo mniejszy) stanowczo przytrzymuje ją łapą przy ziemi. Terierka też intensywnie używa języka, liże nas, Berka, koty, (najchętniej po głowie między uszami) a jak spotka obcego psa to przypada do ziemi, merda ogonem trzymanym nisko i wylizuje go po pysku. Jest uległa w stosunku do obcych psów, pewnie z powodu wieku, bo potrafi się płaszczyć przed nawet najmniejszym pieskiem. Quote
panienkabubu Posted February 2, 2009 Author Posted February 2, 2009 Moja Nufka zachowuje się podobnie. I często sika na widok innych psów, kładzie się na plecach i sika. Do ludzi też tak ma. Ale gdy biega w "stadzie" z moimi trzema bernardynami, to całkowicie się zmienia, szczeka nawet (co u tej rasy jest ekhm... słabo widoczne), broni terenu i na spacerach z bernardynami nikt jej nie podskoczy. Jak jest sama, to całkowicie inny pies :mdleje: I wylizuje tylko te większe od siebie psy. :hmmmm: Quote
marta23t Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 moje oblizują się czasami godzinami aż wyglądają ich pyski i uszy jak po kąpieli:lol: sama sobie zdaje pytanie dlaczego?:evil_lol: co one sobie w ten sposób okazują? gdzieś czytałam, że pies liże po pysku żeby dominować:oops: ale ile w tym prawdy-:roll: Quote
panienkabubu Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 [quote name='marta23t']moje oblizują się czasami godzinami aż wyglądają ich pyski i uszy jak po kąpieli:lol: sama sobie zdaje pytanie dlaczego?:evil_lol: co one sobie w ten sposób okazują? gdzieś czytałam, że pies liże po pysku żeby dominować:oops: ale ile w tym prawdy-:roll:[/quote] Kurczę to by się nie zgadzało w przypadku mojej bostonki, bo wystarczy jedno spojrzenie bernardyna i ona zaraz przywołuje się sama do porządku i nawet sama się karze i ucieka w kąt i siedzi jak zbity pies. :hmmmm: Quote
Basia i Barni Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Lizanie po faflach i po pysku to oznaka checi akceptacji niższego ranga psa do Wyżej ustawionego w hierarchii . Pragnie on być zaakceptowany , jest to rodzaj przymilania sie :lol: Quote
taks Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 U wilków takie lizanie pysków przez szczeniaki dorosłym osobnikom ma wywołac wymioty - w ten sposób dorosłe "dzielą się" przyniesionym z polowania w brzuchach mięsem z młodymi. Głowy nie dam ale takie zachowanie u psów ( i czasem w relacji psio- ludzkiej) może być jakąś pozostałością po tych wilczych zachowaniach i mogłoby świadczyć o takiej z jednej strony poddańczej a z drugiej "roszczeniowej" relacji małego psa do dużego ( ew. psa do człowieka - piszę bo moja suka uwielbia "zalizywać na śmierć " moje uszy a najchętniej chciałaby całą twarz:diabloti:) Quote
M@d Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='marta23t']moje oblizują się czasami godzinami aż wyglądają ich pyski i uszy jak po kąpieli:lol: sama sobie zdaje pytanie dlaczego?:evil_lol: co one sobie w ten sposób okazują? gdzieś czytałam, że pies liże po pysku żeby dominować:oops: ale ile w tym prawdy-:roll:[/quote] Nie słyszałem o tym... Syszałem natomiast, że pies (głownie szczeniak) liże po pysku drugiego jak chce żreć, a pysk, uszy, tyłek itd liżą tylko tym wyższym w hierarchii ;) (zupełnie jak u ludzi ...:diabloti: ) Quote
WŁADCZYNI Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='taks']U wilków takie lizanie pysków przez szczeniaki dorosłym osobnikom ma wywołac wymioty - w ten sposób dorosłe "dzielą się" przyniesionym z polowania w brzuchach mięsem z młodymi. Głowy nie dam ale takie zachowanie u psów ( i czasem w relacji psio- ludzkiej) może być jakąś pozostałością po tych wilczych zachowaniach i mogłoby świadczyć o takiej z jednej strony poddańczej a z drugiej "roszczeniowej" relacji małego psa do dużego ( ew. psa do człowieka - piszę bo moja suka uwielbia "zalizywać na śmierć " moje uszy a najchętniej chciałaby całą twarz:diabloti:)[/QUOTE] czy to znaczy że mój pies liżąc mnie liczy na coś dobrego w zamian? Wiedziałam że to nie może być bezinteresowne, tylko ma drugie dno:evil_lol: Quote
panienkabubu Posted February 3, 2009 Author Posted February 3, 2009 Moja Bostonka ma 8,5 miesiąca, także jest jeszcze szczeniakiem. Nie widziałam jeszcze, zeby bernardyny wylizywały ją - zawsze to ona robi "kąpiele" moim psom. Potrafi podskakiwać do fafli przez pół godziny, byle tylko wylizać fafle.. A suka, która jest w filmiku - to wylizywana jest na okrągło (z racji tego, że siedzi teraz w domu). Nie powiem, ale sam odgłos wylizywania przyprawia mnie o mdłości :eviltong: I zauważyłam, że Nufka wylizuje tylko większe psy - wczoraj byłam u hodowcy, która ma inne małe rasy - a jednak Nufik "rzucała" się tylko na boksera do lizania..... i bądź tu mądry:stupid: Quote
Basia i Barni Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='WŁADCZYNI']czy to znaczy że mój pies liżąc mnie liczy na coś dobrego w zamian? Wiedziałam że to nie może być bezinteresowne, tylko ma drugie dno:evil_lol:[/quote] to znaczy ,że przymila się do ciebie . Jesteś wyżej w hierarchi -podlizuje sie :diabloti: Quote
Zofia.Sasza Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='M@d']Syszałem natomiast, że pies (głownie szczeniak) liże po pysku drugiego jak chce żreć, a pysk, uszy, tyłek itd liżą tylko tym wyższym w hierarchii ;) (zupełnie jak u ludzi ...:diabloti: )[/quote] To już wiem dlaczego Sasza wylizuje uszy kotu... Quote
Recommended Posts