marta23t Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 po ostatniej chorobie- nie wiadomo czy wirusowej czy na innym podłożu-leczenie 2 tyg antybiotykami w ciemno:diabloti:) moja maltanka-lat 4, ma dziwny oddech, szybki, płytki, do tego oddycha przez nos, charczy i chrapie. zrobiliśmy badanie moczu-podwyższone leukocyty. krew- nic nie wykazało. dziś przyszedł czas na rtg/ myślałam że przewężenie tchawicy/ i okazało się ,że zmiany w płucach /nacieki- nie wiadomo czy wydzielina czy płyn/ i powiększone serce, które ponoć nie nadąża z pompowaniem krwi. zrobiliśmy ekg-dokładne wyniki z opisem jutro. ogólnie nic nie wiem-wet u którego byłam ma badania przekazać mojej wetce /nie wiem czemu nie mogłam zabrać zdjęcia i wydruku ekg:angryy:/. zresztą potraktował mnie tak, że nie wiem czy ryczałam z powodu niewiadomej diagnozy czy jego zachowania. powiedział, że pies to nie człowiek i szarpał małą, na chama przewracał na stolik rtg, pies był w takim szoku, że zrobił na mnie krwistą kupę / rano nic mu nie było, kupa normalna/. oprócz tego, że jestem histeryczką i że umrę sama na serce albo depresję nie dowiedziałam się wiele..:mad: nic nie powiedział!!!! aha i że pie nie zdycha więc co panikuję. i że trochę mam pomyśleć wyników dla ludzi nie ma od ręki to bym dla psa chciała... podsłuchłam jak do mojej wetki dzwonił...tchawica ok-ale trochę poszerzona, płaty płuc zajęte...no przykro mi.... potem zrobił ekg. zadzwoniłam do wetki; powiedziała , że nie wiadomo czy to płyn czy woda i że to mogą być zmiany nowotworowe ale nie ma pewności... to jakie badania zrobić należy żeby wiedzieć co to za zmiany??? wiem, że wątek jest chaotyczny ale wybaczcie dziś dostałam taką lekcję od tego chama, że siedzę, wyję, siedze wyję i nie wiem już nic... co może być mojemu psu-wiem, żnikt mi diagnozy nie poda. alebo chociaż podobne przypadki, objawy mnie interesują... i dlaczego nie mogę zabrać wyników badań żeby np. pokazać innemu wetowi????przecież płacę -więc są moje czy nie???? pomóżcie -błagam:-(:placz: Quote
Baski_Kropka Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Ohh biedna :-( ja sama bym wyła nad moim chorym psiakiem gdyby taka sytuacja nastapiła, ale ten wet postąpił napewno troche nieetycznie jeśli mozna to tak ująć :( jak można psa traktować tak rzeczowo, pies to nei człowiek, ale czuje zupełnie tak samo ból itp :( Napewno bym do niego już nie szła... ogolnie to jak by tak z moim psem postąpił to pomijając że jestem histeryczką to bardzo szybko się denerwuje i prawdopodobnie nieźle bym go zjechała po bandzie :/ Nie mogę Ci pomóc niestety i powiedzieć cco to bo nigdy tego nie przeszłam z moimi psiakami, ale trzymam za was kciuki! i oby się wam lepsi weci trafiali!! A krwista kupa to nic dobrego... koneicznie powiedz o tym weterynarce waszej ... Quote
marta23t Posted January 13, 2009 Author Posted January 13, 2009 dziękuję za słowo otuchy. bardzo mi to potrzebne bo jestem przybita jak nigdy:shake: mówiłam mojej wetce o krwistej kupie-mam obserwować:shake: ja już tracę wiarę w lekarzy:-( jutro idę po te badania i zrobię objazd po wetach polecanych na forum. niech 10 obejrzy to może coś się dowiem...:-( Quote
Baski_Kropka Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 Często konsultacje z kilkoma wetami to dobre rozwiązanie... ja mam w swoim mieście"swoich" wetów, sa jescze młodzi i pełni zapału do pomocy zwierzakom i oby to się nie zmieniło... Puki co ucałuj psiaka niech się trzyma psisko :* Quote
marta23t Posted January 13, 2009 Author Posted January 13, 2009 Baski Kropka ucałuję moje chore pyszczulki :lol: jutro biorę wyniki i ruszam na rundę po wetach..chyba bez psa-bo z psem to każdy wet tylko patrzy żeby antybiotyk podać:shake: lekarstwo na wszystko antybiotyk i zastrzyk wzmacniający:angryy: Quote
EMT Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 [b]Marto[/b], w mojej opinii pierwszą rzeczą jaką powinnaś zrobić to zmienić weterynarza. W przypadku psów chorych na serce podstawą jest minimalizacja jakiegokolwiek stresu. Zachowanie, które opisałaś, jest niedopuszczalne na każdym psie - zdrowym również, ale na sercowcu to czyste zabójstwo. Ponadto zważywszy na traktowanie obawiam się, że jakakolwiek wiarygodność weterynarza jest znikoma... Skąd jesteś ? Mogę z czystym sumieniem polecić kardiologa z Warszawy, dr.Jarockiego, który ma m.in. znaczne sukcesy w prowadzeniu dwóch wilczarzy z kardiomiopatią. Historię jednego z nich - Maleństwa - możesz przeczytać [url=http://www.wilczarz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=84&Itemid=6][b] tutaj[/b][/url] Nie ma co zwlekać ani dnia dłużej. Podstawą każdej choroby, rzecz jasna również serca, jest pełna diagnoza na podstawie badań wykonanych przez specjalistę, a następnie stosowne do niej leczenie. Powodzenia ! Quote
marta23t Posted January 14, 2009 Author Posted January 14, 2009 dziękuję Ci- do weterynarza tego już nigdy nie pójdę. byłam tylko raz bo na AR mają rtg i ekg. a mogłabym prosić dokładniejsze namiary na tego Doktora? Wprawdzie jestem z Poznania ale jak zajdzie potrzeba na koniec świata pojadę żeby tylko psa uratować!!!! po bezsennej nocy pełnej myśli jestem przerażona. przeanalizowałam wszystko co zaobserwowałam wzdłuż i wszerz. mała od szczeniaka oddychała szybciutko ale problemy z charczeniem, oddychaniem przez nos i chrapaniem zaczęły się od ostatniej niezdiagnozowanej choroby- a więc może i leczonej źle. tak sobie myślę, że zmiany w sercu i płucach mogą być spowodowane komplikacjami po niewyleczonej chorobie? a może to wada wrodzona??? nie wiem czym objawia się opisywane wszędzie napuchnięcie brzucha? mała tak ciężko oddycha i charczy w nocy a to by wskazywało na serce:shake: pies ma apetyt, bawi się ale też sporo śpi...ja już głupieję:-( tak bardzo potrzebuję diagnozy-trafnej i dobrej żeby leczyć. koniecznie dobre bo pies jest malutki i nie wyobrażam sobie faszerować go lekami ,,na próbę,, znów ryczę...w sumie od wczoraj cały czas:placz: Quote
EMT Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 [B]Marto[/B], wysłałam Ci PW z namiarami. Napuchnięcie to tzw.wodobrzusze, czyli gromadząca się woda w jamie brzusznej i płucach. Przy jego wystąpieniu niezbędne jest podanie stosownych środków moczopędnych. Quote
marta23t Posted January 14, 2009 Author Posted January 14, 2009 dziękuję Ci bardzo. numer spisałam - jak odbiorę o 17 wyniki ekg i opise rentgena zadzwonię. pojawił ę kolejny problem; Popi ma krwista biegunkę i wymiotuje:placz: wczoraj zrobiła krwistą kupę po wizycie u weta potem w nocy teraz już leci górą i dołem. jest niespokojna, kręci się:shake: martwię się strasznie. dostała wczoraj zastrzyk Eves na rozrzedzenie wydzielin w płucach-może to od niego???? Quote
marta23t Posted January 14, 2009 Author Posted January 14, 2009 Gusia nie są krwiste. zwymiotowała to co rano zjadła; mielony indyk, ryż, marchew. nic nowego nie jadła, na spacerze nie ma szans żeby coś zjadła.:shake: już nie wiem co to jest:-( na 17 jadę do weta-odliczam minuty. przed chwila z nów brzydka kupa była. pomarańczowa-luźna ale bez krwi tym razem. dałam jje trochę suchej karmy ze smectą bo samej smecty nie chciała pić, miałam trudności z podaniem-pluła. zjadła chociaż trochę grymasiła. Quote
gusia0106 Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 Daj znać co powiedział weterynarz. Trzymam kciuki! Quote
marta23t Posted January 14, 2009 Author Posted January 14, 2009 właśnie wróciłam od weta z kwitkiem bo moja wetka pojechała do psa po wypadku, została druga -ale badań psa tamta nie zostawiła, ona nie ma pojęcia i kazała mi próbować ok 19 dzwonić czy tamta wróciła:oops: mam nadzieję że te badania są w klinice bo chciałam je zabrać:shake: nie mogę u każdego weta osobno robić rtg i ekg i psa stresować skoro badania są zrobione:angryy: ale jestem wściekła..pojechałam w korkach, stałam w kolejce i stresowałam mojego Popsika:-( i nic... mam nadzieję, że z tamtym psem po wypadku wszystko ok:oops: Quote
marta23t Posted January 14, 2009 Author Posted January 14, 2009 dziękuję za trzymanie kciuków- i proszę trzymajcie nadal bo coś czuję że jeszcze mnie wet dziś czeka:shake: Quote
marta23t Posted January 14, 2009 Author Posted January 14, 2009 nadal nic ie wiem:-( wetka nie odebrała wyników z AR bo wsadzili w inną przegródkę:angryy: Popi dostała zastrzyk na biegunkę: Bergol lyolim czy jakoś tak /ciężko odczytać z książki/. więc nadal nic nie wiem, nie mogę dalej konsultować pozostało czekanie:shake: Quote
gusia0106 Posted January 14, 2009 Posted January 14, 2009 Cholera no.... A lepiej mu po tym zastrzyku? Quote
marta23t Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 dziś kupki brak, nie wymiotuje...wczoraj wieczorem zjadła namoczone suche i dostała smectę, dziś rano też...właśnie szykuję się do innego weta, potem muszę badania odebrać o 17:shake: Quote
Chefrenek Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Nie mam czasu przeczytać całego wątku ale radzę konsultację, nawet mailową: z dr. Jagielskim (onkolog) i dr. Niziołkiem (kardiolog). Namiary w necie znajdziesz. Quote
al-ka Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Bardzo polecam Ci tego lekarza: [url=http://www.niziolek.com.pl/]Rafa Quote
Diuna B. Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Trzymam kciuki za malutką:kciuki::kciuki::kciuki: Quote
marta23t Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 dziękuję Wam bardzo:loveu: niedawno wróciłam. mam wyniki:evil_lol: a więc ta: moja wetka obejrzała wyniki. płuca zmiany jakieś drzewa / mówi że to [COLOR=Red]raczej[/COLOR] nie nowotwór bo pis już by nie żył/ serce powiększone ale ekg dobre, serce sprawne więc prawdopodobnie powiększone od płuc /nacisk płuc/ oczywiście z płucami należy coś zrobić żeby nie pogorszyć sprawy serca.:shake: wetka mówi że to może być ALERGIA:crazyeye::crazyeye: zaleciła odstawić proszki, płyny do mycia, zmienić kołdry....odstawiać wszystko stopniowo. po 3 miesiącach kolejny rtg porównawczy. jutro idę do kolejnych 3 wetów omówić wyniki. muszę mieć pewność bo 3 miesiące bez leczenia to dużo:shake: więc mam pytanie; spotkał się ktoś z takim rodzajem alergii? czy pies może mieć uczulenie na psa?:oops: i czy znacie jakieś ekologiczne płyny do mycia podłóg i proszki do prania dla alergików?:oops: gdzieś widziałam wątek o alergiach muszę zacząć szukać:cool3: Popi dostała ten zastrzyk co wczoraj na biegunkę i wymioty. w sobotę mamy kontrolę-ale i tak jutro 3 wizyty:-( nie wiem czy już mogę się cieszyć...chyba jeszcze poczekam:oops: wyczytałam w necie że alergie u psów są pokarmowe a nie rzutują na ukł. oddechowy:( już nie wiem co z tą diagnozą...znów obudził się we mnie strach Quote
WŁADCZYNI Posted January 15, 2009 Posted January 15, 2009 Do prania są orzechy, do mycia - roztwór octu z takich najbardziej naturalnych. Moja suka ma pokarmową alergię płuca i serducho ok. Trzymam kciuki za suńkę. Quote
marta23t Posted January 15, 2009 Author Posted January 15, 2009 [B][COLOR=Red]Władczyni a napisz mi proszę jakie ma objawy tej alergii Twoja sunia?? [/COLOR][/B]może ja źle szukam-alergenu w proszku, kołdrach / tak wet zasugerowała bo objawy sa w nocy głownie/ a moja na karmę uczulona? od ok miesiąc-dwóch daję 2 posiłki Royala i 1 gotowany albo 2 gotowane i 1 Royala..może to od tego?:crazyeye: i to by się zgadzało....bo kołdrę mam od paru miesięcy ta samą...hmmm a może to ogrzewanie centralne??? gdzieś od tego czasu grzeję..i np. powietrze za suche...już nie wiem..siedzę i wymyślam:oops: i jak prać w orzechach?:oops::oops: [B][COLOR=Blue]Władczyni dziękuję[/COLOR][/B]:loveu: Quote
Diuna B. Posted January 16, 2009 Posted January 16, 2009 Jeżeli objawy są nasilone po nocy,to może od czegoś co zjada na kolację? Quote
marta23t Posted January 16, 2009 Author Posted January 16, 2009 no właśnie na kolację dostaje albo suche RC albo gotowane / kurczak, ryż, marchew/-czyli to co za dnia, chociaż z przewagą suchego. ja już nie wiem czy to alergia bo dziś w nocy nawet ładnie oddychała po tym zastrzyku / jakiś na biegunkę, stan zapalny/-pewnie ten zastrzyk działa na wszystkie organy przeciwzapalnie i to dlatego... z drugiej strony w ciąg ostatnich 2 miesięcy zwiększyłam ilość karmy / wcześniej jadła same gotowane/ ale żeby na RC była uczulona?:roll: może profilaktycznie kupić karmę dla alergików /jest RC dla alergików?:oops:/ Władczyni napisałam pm z pytaniami odnośnie alergii Twojej suni bo nie wiem czy na wątek zajrzysz:oops: Quote
Recommended Posts