wire fox Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 Witam wszystkich, jako osoba "nowa" na forum zakładam,że może nie doczytałam i był już poruszany ten temat - więc z góry przepraszam, jeśli powielam już przegadaną sprawę. Posty poświęcone dietom wydają mi się odpowiednim miejscem na sprawę godzin karmienia. Pojawił mi się następujący problem - moja 1,5 roczna foksterierka od jakiegoś czasu mimo wieczornego spaceru budzi nas ok.3 w nocy i domaga się spaceru - faktycznie "nie ściemnia" natychmiast robi siusiu i kupkę i wraca spokojnie spać dalej. Nie muszę [pisać że jest to dość męczące. Może powinnam spróbować zmianić dietę lub godziny karmienia? Dostaje rano Royala /do konga/ i popołudniu ok.16.0o domowe jedzenie / ryż + warzywa + mięso/. Rano zostaje w domu ok. 8 godzin sama i nie ma problemów z wytrzymaniem do naszego powrotu. Z jakiś powodów nie może przespać nocy. Co o tym sądzicie? Może problem leży gdzie indziej - dodam, że jest dość pobudliwa i np. bardzo odchorowała sylwestrowe hałasy / bardzo się boi/. PS. W ciągu dnia wychodzi 4 razy - w tym na jeden ok godzinny spacer. Quote
Bzikowa Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 A o której wychodzicie ostatni raz w ciągu dnia? Może spróbuj wychodzić z nią dość późno, np. 23, żeby wtedy wszystko zrobiła ? Quote
wire fox Posted January 7, 2009 Author Posted January 7, 2009 Ostatni spacerek ok.21.00, ale odbywa się z oporami, bo nie bardzo chce jej się wędrować o tej porze. Szukam przyczyn, bo do tej pory nie miałam z nią tych problemów - ostatni spacer ok.20 zupełnie wystarczał. W październiku była sterylizowana - ale nie zdradza żadnych objawów nietrzymania moczu. Quote
Edzina Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 My karmimy o 6.30 i 19.30. Pies sobie trawi przez wieczor i noc i wytrzymuje do rana. Quote
wire fox Posted January 7, 2009 Author Posted January 7, 2009 Dzięki za sugestię, też o tym pomyślałam, żeby przenieść jedzenie z 16.00 na wieczór. Czy dobrze zrozumiałam - karmicie po spacerze ? Quote
Edzina Posted January 7, 2009 Posted January 7, 2009 Tak. W przypadku duzych ras to wrecz koniecznosc, bo bieganie zaraz po jedzeniu moze grozic skretem kiszek. Nie wiem jak z malymi. Zreszta jaki jest sens karmic psa przed spacerem? Spacer mozna wykorzystac wtedy na nauke smakolykami, bo pies jest zainteresowany jedzeniem. A wieczorem dostaje drugi posilek i jest najedzony przed spaniem. Ja bynajmniej nie potrafie zasnac jak jestem glodna. :-) Ostatni spacer byl o 22 jak pies byl mniejszy. Teraz moze byc nawet o 20. Pozniej juz mu sie nie chce wychodzic, zwlaszcza teraz. Quote
wire fox Posted January 8, 2009 Author Posted January 8, 2009 Jest maleńki sukces. Wczoraj ostatni spacer był o 21.oo i nie było pobudki w nocy. Jeśli chodzi o karmienie to oczywiście też karmię psa po spacerku, ale w ciągu dnia, i już po ok. godzinie foksia domaga się wyjścia, dlatego trochę obawiam się karmienia przed nocą. Może to niepotrzebne obawy, ale mam wrażenie, że jak się naje i napije to może nie doczekać do rana. Quote
Bzikowa Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 A ja się nie do końca zgadzam... Przecież jak się nakarmi psa przed spaniem, jeszcze się dużo napije , to na pewno będzie mu się w nocy chciało wyjść! Ja bym raczej zrobiła tak, że dała jeść o 20 i o 21 poszła na ostatni spacerek żeby pies wszystko zrobił. Wiem , że nie można dawać psu biegać po jedzeniu ale leciutkie przejście się jedynie w celach fizjologicznych, godzinę po jedzeniu, nie zaszkodzi. Takie jest moje zdanie. Quote
Edzina Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 No tak, ale zauwaz, ze pies trawi ok. 12-15 godzin jak wyczytalam: [URL]http://www.blog.bizon.pl/10-sposobow-zeby-nauczyc-psa-zalatwiac-sie-na-dworzu[/URL] Wiec wieczorem pozbywa sie tego, co zjadl rano. Jesli wieczorny posilek zje na pusto, to wydali to dopiero przy porannym spacerze. Na tej stronie zalecaja podawanie jedzenia o 8 i 18. My staramy sie zachowac mniej wiecej rowne proporcje miedzy karmieniami, czyli ok. 12 godzin. Quote
wire fox Posted January 8, 2009 Author Posted January 8, 2009 Dzięki za rady. przyznam, że bardziej przekonuje mnie opcja drugiego posiłku o 18.00, czyli jeszcze przed wieczornym spacerem. Do tej pory dostawała ostatni posiłek o 16.00 - może zdążyła go już strawić do 3 rano i stąd wołanie o spacerek. Quote
Edzina Posted January 8, 2009 Posted January 8, 2009 Mniejsze psy podobno trawia ok. 8-12 godzin. Wiec faktycznie ok 1 w nocy mogla chciec juz wyjsc. Przesun na 18 w takim razie i zobaczysz efekty. Quote
Karilka Posted January 13, 2009 Posted January 13, 2009 U mnie żrą rano - przed szkola/praca o ok. 6:30 i drugi raz o 18:00. Kiedyś karmiłam tylko o 18:00 i nie było problemów. Spacery... różnie;):roll: Quote
wire fox Posted January 19, 2009 Author Posted January 19, 2009 Dzięki wszystkim za porady i sugestie. Quote
REMICZEK Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Ja karmię swojego 3 razy dziennie (ma 8m-cy). O 9.00, 14.00 i 19.00. Na spacery wychodzi 4 razy dziennie o 8.00, 13.00, 18.00 i przed 23.00... W nocy spi jak kamień. Quote
wire fox Posted February 6, 2009 Author Posted February 6, 2009 Wszystko wróciło do normy i śpimy w nocy. Posiłek zasadniczy jest ok. 15.00, rano ok.6.30 tylko małe śniadanko. Spacery: 6.00. ok.14.00, 17.00 i 20-21 ostatni. Jak dotąd sprawdza się. Spacery są cztery, bo ten o 14.00 jest wyłącznie higieniczny - małe siku i do domku /obowiązki/. Jakoś nie odważyłam się na większy posiłek wieczorem, głównie dlatego,że sunia jest łakomczuchem i przykro by mi było patrzeć jak czeka aż do wieczora :placz:. Quote
dorotaz07 Posted February 10, 2009 Posted February 10, 2009 Mam od niedawna pieska 1,5 roku, jest u nas od dwóch tygodni proszę podajcie ile razy ma być karmiony w ciągu dnia, czy w misce w nocy ma mieć jedzenie, jaką karmę najlepiej mu dawać, czy te psy mają jakieś upodobania w smaku ( mięso,ryby, warzywa), czy to mają być mieszanki pokarmów czy raczej jednolite. Czy oprócz tego powinien dostawać jakieś witaminy? Quote
karjo2 Posted February 11, 2009 Posted February 11, 2009 Poczytaj o BARF, psy uwielbiaja, jest chyba jednym z lepszych pomyslow na karmienie. w tym wieku psu sie przydaje 2x dziennie posilek. Skoro pies wymaga dosc duzo pracy, to przemysl najpierw szkolenie i smakolyki jako jeden z posilkow. Pamietaj, ze najchetniej pies bedzie sie uczyl, wspolpracowal przeglodzony troche, wzrosnie mu motywacja ;). [URL="http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/barf_wiadomosci.html"]PSIEJSTWO CZARODZIEJSTWO[/URL] Quote
Recommended Posts