Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich, jako osoba "nowa" na forum zakładam,że może nie doczytałam i był już poruszany ten temat - więc z góry przepraszam, jeśli powielam już przegadaną sprawę. Posty poświęcone dietom wydają mi się odpowiednim miejscem na sprawę godzin karmienia. Pojawił mi się następujący problem - moja 1,5 roczna foksterierka od jakiegoś czasu mimo wieczornego spaceru budzi nas ok.3 w nocy i domaga się spaceru - faktycznie "nie ściemnia" natychmiast robi siusiu i kupkę i wraca spokojnie spać dalej. Nie muszę [pisać że jest to dość męczące. Może powinnam spróbować zmianić dietę lub godziny karmienia? Dostaje rano Royala /do konga/ i popołudniu ok.16.0o domowe jedzenie / ryż + warzywa + mięso/. Rano zostaje w domu ok. 8 godzin sama i nie ma problemów z wytrzymaniem do naszego powrotu. Z jakiś powodów nie może przespać nocy. Co o tym sądzicie? Może problem leży gdzie indziej - dodam, że jest dość pobudliwa i np. bardzo odchorowała sylwestrowe hałasy / bardzo się boi/.
PS. W ciągu dnia wychodzi 4 razy - w tym na jeden ok godzinny spacer.

Posted

Ostatni spacerek ok.21.00, ale odbywa się z oporami, bo nie bardzo chce jej się wędrować o tej porze. Szukam przyczyn, bo do tej pory nie miałam z nią tych problemów - ostatni spacer ok.20 zupełnie wystarczał. W październiku była sterylizowana - ale nie zdradza żadnych objawów nietrzymania moczu.

Posted

Tak. W przypadku duzych ras to wrecz koniecznosc, bo bieganie zaraz po jedzeniu moze grozic skretem kiszek. Nie wiem jak z malymi.
Zreszta jaki jest sens karmic psa przed spacerem? Spacer mozna wykorzystac wtedy na nauke smakolykami, bo pies jest zainteresowany jedzeniem. A wieczorem dostaje drugi posilek i jest najedzony przed spaniem. Ja bynajmniej nie potrafie zasnac jak jestem glodna. :-)
Ostatni spacer byl o 22 jak pies byl mniejszy. Teraz moze byc nawet o 20. Pozniej juz mu sie nie chce wychodzic, zwlaszcza teraz.

Posted

Jest maleńki sukces. Wczoraj ostatni spacer był o 21.oo i nie było pobudki w nocy. Jeśli chodzi o karmienie to oczywiście też karmię psa po spacerku, ale w ciągu dnia, i już po ok. godzinie foksia domaga się wyjścia, dlatego trochę obawiam się karmienia przed nocą. Może to niepotrzebne obawy, ale mam wrażenie, że jak się naje i napije to może nie doczekać do rana.

Posted

A ja się nie do końca zgadzam...
Przecież jak się nakarmi psa przed spaniem, jeszcze się dużo napije , to na pewno będzie mu się w nocy chciało wyjść! Ja bym raczej zrobiła tak, że dała jeść o 20 i o 21 poszła na ostatni spacerek żeby pies wszystko zrobił. Wiem , że nie można dawać psu biegać po jedzeniu ale leciutkie przejście się jedynie w celach fizjologicznych, godzinę po jedzeniu, nie zaszkodzi. Takie jest moje zdanie.

Posted

No tak, ale zauwaz, ze pies trawi ok. 12-15 godzin jak wyczytalam:
[URL]http://www.blog.bizon.pl/10-sposobow-zeby-nauczyc-psa-zalatwiac-sie-na-dworzu[/URL]
Wiec wieczorem pozbywa sie tego, co zjadl rano. Jesli wieczorny posilek zje na pusto, to wydali to dopiero przy porannym spacerze.
Na tej stronie zalecaja podawanie jedzenia o 8 i 18. My staramy sie zachowac mniej wiecej rowne proporcje miedzy karmieniami, czyli ok. 12 godzin.

Posted

Dzięki za rady. przyznam, że bardziej przekonuje mnie opcja drugiego posiłku o 18.00, czyli jeszcze przed wieczornym spacerem. Do tej pory dostawała ostatni posiłek o 16.00 - może zdążyła go już strawić do 3 rano i stąd wołanie o spacerek.

• 3 weeks later...
Posted

Wszystko wróciło do normy i śpimy w nocy. Posiłek zasadniczy jest ok. 15.00, rano ok.6.30 tylko małe śniadanko. Spacery: 6.00. ok.14.00, 17.00 i 20-21 ostatni. Jak dotąd sprawdza się. Spacery są cztery, bo ten o 14.00 jest wyłącznie higieniczny - małe siku i do domku /obowiązki/. Jakoś nie odważyłam się na większy posiłek wieczorem, głównie dlatego,że sunia jest łakomczuchem i przykro by mi było patrzeć jak czeka aż do wieczora :placz:.

Posted

Mam od niedawna pieska 1,5 roku, jest u nas od dwóch tygodni proszę podajcie ile razy ma być karmiony w ciągu dnia, czy w misce w nocy ma mieć jedzenie, jaką karmę najlepiej mu dawać, czy te psy mają jakieś upodobania w smaku ( mięso,ryby, warzywa), czy to mają być mieszanki pokarmów czy raczej jednolite. Czy oprócz tego powinien dostawać jakieś witaminy?

Posted

Poczytaj o BARF, psy uwielbiaja, jest chyba jednym z lepszych pomyslow na karmienie.
w tym wieku psu sie przydaje 2x dziennie posilek. Skoro pies wymaga dosc duzo pracy, to przemysl najpierw szkolenie i smakolyki jako jeden z posilkow.
Pamietaj, ze najchetniej pies bedzie sie uczyl, wspolpracowal przeglodzony troche, wzrosnie mu motywacja ;).
[URL="http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/barf_wiadomosci.html"]PSIEJSTWO CZARODZIEJSTWO[/URL]