BooBC Posted October 20, 2006 Posted October 20, 2006 A kto zgłosił swojego borderka na światówke :) :) :) ? My mamy 329 numer :) :) :)
psiulka Posted April 22, 2007 Posted April 22, 2007 Co tam u bordów słychac?? :D Palma ty masz hodowlę?? :>
Daktyl Posted June 17, 2007 Posted June 17, 2007 Cześć jestem tutaj kompletnie nowy. Zasadniczo nie wiem jak zaczac tego posta,wiec opowiem troche o sobie. Od pażdziernika mam to szczęście ze studiuje w Krakowie. Wszystko jest pieknie i fajnie ale czuje sie tu nieco samotnie w koncu od 10 lat mialem zawsze swojego psa, którego niestety nie moge tutaj ze soba mieć z kilku zdrowotnych problemów mojej psinki :roll:. Ostatnio zaczeła się z mojej głowie na nowo rodzić myśl o piesku, do domu wracam dość rzadko wiec mialbym tu w Krakowie swojego przyjaciela. Myslałem też nad tym, że chcialbym zeby mój przyszły przyjaciel chcial robic cos wiecej niż tylko spac słodko na kanapie a na piłeczke reagować nie tylko leniwym spojrzeniem, jak to ma w zwyczaju moj psiak w domu;). Dlatego właśnie pomyslalem o border collie. Prosze opowiedzcie mi jakie wymagania trzeba spełnić, by taki pies był szczęśliwy. Wiem, że trzeba mu zapewnic sporo ruchu. W planach chcialbym z nim trenowac agility. Sęk w tym ze studiując stomatologie są dni kiedy dlugo nie ma mnie w mieszkaniu. Jak takie psy to znoszą? Jak duże mieszkanie powinno być przy takim piesku? Myśle ze nikt mi nie opowie o tyh psach lepiej niż ich właściciele. Jeszcze sporo przemyslen przedemna bo nie chcialbym zeby pies który ma być bądz co bądz moim przyjacielem na dlugie lata był nieszczesliwy przeze mnie. Z gory dzieki za odpowiedz. Ps. Czy ktoś z was wie lub wybiera się na wystawe do Krakowa 23-24 czerwiec.
Frenkino Posted June 18, 2007 Posted June 18, 2007 Tutaj sa posty dotyczace potrzeby ruchu u bc :diabloti: mysle ze w miare ciekawe bo mozesz zobaczyc jak to wyglada u kazdego z nas... [URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=7914&page=84[/URL] A Krakow to dobry pomysl bo z tego co wiem bedzie duzo bc...:eviltong: ( w szczegolnosci na frisbee)
Daktyl Posted June 18, 2007 Posted June 18, 2007 hmm no generalnie wiele osób mówi ze to dosc wymagajaca rasa. Chodz z drógiej strony wszyscy mówia ze to niezwykle inteligetne psy. Wiem ze nie ma czegos takiego jak schemat BC ale tak z doswiadczenia ile co dzien wychodzicie z waszymy pieskami??
Frenkino Posted June 18, 2007 Posted June 18, 2007 [quote name='Daktyl'] wszyscy mówia ze to niezwykle inteligetne psy.[/quote] i wlasnie o to chodzi, miedzy innymi dlatego sa wymagajace. To prawda ucza sie bardzo szybko :eviltong: ale swoja inteligencje wykorzystuja tez w inny sposob.... :placz: jak nie wykonac lub uproscic rzeczy ktore sie od nich wymaga (i sa w tym specami :diabloti: ) Z Frenkim spacery zajmuja mi okolo 3 godz dziennie i rzadko kiedy sa to spacery typu "chodzenie". Trzeba do tego doliczyc ze w weekendy mamy treningi i tez moze sie wyszalec.:cool3: Musze tez powiedziec ze Frenki rzadko jest w domu sam.;)
Gwarek Posted June 18, 2007 Posted June 18, 2007 Daktyl, studiujesz dość trudny kierunek. Zastanów się czy to dobry moment na psa? Zrób sobie taką tabelkę i pisz codziennie przez miesiąć ile czasu masz dla siebie. Gdy nie musisz być na uczelni, gdy nie zakuwasz do sesji, albo gdy nie idziesz z kumplami na imprezę. Po prostu jesteś w domu i możesz się obijać. To będzie czas, który poświecisz szczeniakowi. A szczeniaki i młode psy wymagają bardzo dużo uwagi. To potem procentuje przez kilkanaście lat. Jeśli nie masz kogoś kto pomoże Ci w wychowaniu psa, to odradzam Ci na tym etapie jakiegokolwiek psa. Nawet z tych "mniej" ruchliwych. Pozdrawiam i życzę rozsądnej decyzji :D
Jess Posted June 18, 2007 Posted June 18, 2007 Daktyl o wiele łatwiej było by Ci gdyby ktoś Ci pomagał, kiedy Cię nie ma mógł pobyć z psem trochę czasu. [I]"ile co dzien wychodzicie z waszymy pieskami??" [/I]Myślę że i na to nie ma reguły. Bo kiedy jest ładny dzień i odpowiedni dla psa i właściciela (nie za gorąco i nie za zimno) to idzie się na mniej spacerów ale długich, a kiedy jest bardzo zimno i deszczowo to raczej chodzi się na krótsze spacery ;) Spacer ... ale nie że chodzisz i spacerujesz z pieskiem wokół bloku ;) Ale jakbyś ćwiczył z nim agility to myślę że byłby wyganiany i mógł [B]trochę[/B] pobyć sam w domu. A jeszcze gdybyś ćwiczył z nim frisbee to by było jeszcze lepiej. Bo przed wyjściem mógłbyś wziąć dyski i nie musiał byś niczego rozstawiać ani nigdzie jechać na tor :eviltong: Frisbee to taki wygodny sport że można zawsze i wszędzie ćwiczyć :lol: Pozdrawiam Również życzę trafnego wyboru.
Daktyl Posted June 18, 2007 Posted June 18, 2007 [quote name='Gwarek']... Zastanów się czy to dobry moment na psa? Z[/quote] Hmm... A jest takie cos jak zly moment na psa :) Przeciez pies w zyciu czlowieka to jedno wielkie szczescie :) Ale rozumiem o co ci chodzi i to jest wlasnie moje główne zmartwienie jesli chodzi o kupno psa:) Edit: Mam pytanko. Czy często w miotach trafiaja sie psiaki"niehodowlane" nie trzymajace sie schematu rasy?? Chodzi mi tu glownie o kolor
Jess Posted June 19, 2007 Posted June 19, 2007 Wydaje mi się że nie, chodź trafiają się jeszcze... ;)
Madzika Posted June 19, 2007 Posted June 19, 2007 Kolor jest dowolny i napewno pies z powodu koloru nie dostanie wpisu do metryki niehod0owlany:cool3: poczytaj sobie wzorzec :D
NNL-BC Posted June 19, 2007 Posted June 19, 2007 [quote] Kolor jest dowolny i napewno pies z powodu koloru nie dostanie wpisu do metryki niehod0owlany:cool3: poczytaj sobie wzorzec :-DDzisiaj 12:06 [/quote] Cytat ze wzorca: Wszelkie maści dopuszczalne za wyjątkiem umaszczenia z przewagą białego. Daktyl - jak najbardziej pies ktory ma przewage bialgo moze dostac wpis 'nie hodowlany' w metryce, tak samo jak pies o niebieskich oczach przy innym niz merle umaszczeniu, pies z wada zgryzu, wnetr itp. Hodowcy nie lubia o tym z reguly mowic otwarcie (niestety!) ale takie szczeniaki kazdemu sie od czasu do czasu rodza. Co do Twojego poprzedniego pytania... To nie jest tak ze BC nie moze sam zostac w domu na kilka godzin 1 czy 2 w tygodniu, ale jezeli TYLKO w weekend tak naprawde bedziesz mial czas dla psa to nie ma sensu go teraz brac. Rozpisz sobie wszystko, przemysl, zapoznaj sie z BC na zywo i potem zadecyduj. I nie kieruj sie cena i tytulami rodzicow przy wyborze szczeniaka, tylko zdrowiem/badaniami, rodzicami, sposobem odchowania szczeniat, socjalizacja, charakterem itd. My w Krakowie bedziemy na wystawie a z tamtad jedziemy na stadion w poblizu na zawody frisbee, chetnie Cie zapoznam z BC i mozesz sie z nami zabrac na frisbee. Pozdrawiam Ewa
NNL-BC Posted June 19, 2007 Posted June 19, 2007 [QUOTE] :P rodzice to mieszanka wybuchowa :PP dziadzia Aris i Carmen :PTata Guest :-D no i Mamusia Bara :p Baby Brown Gasko Prim:razz: z lini ISDS:cool3: [/QUOTE] [QUOTE] Znlaazlam cos takiego:smile: Tylko nie oge nigdzie znalezc ktore z rodzicow jest ISDS :smile: [/QUOTE] Zadne z rodzicow nie jest ISDSem... Dopiero para pradziadkow jest zarejestrowana jako ISDS. O takim psie nie mozna mowic ze jest 'z linii ISDS'... choc z drugiej strony, kazdy BC jest 'z linii ISDS' tylko ze np. w 14 pokoleniu... Pozdrawiam Ewa
Madzika Posted June 19, 2007 Posted June 19, 2007 heheh no i owszem :P Co do umaszczenia powiem tak ze w mało której hodowli cena psa jest zależna od umaszczenia żeby powiedzieć dokładnie to co miałam na myśli .. choć sa wyjątki :cool3:. CZekam na komentarz :PPP
NNL-BC Posted June 19, 2007 Posted June 19, 2007 Z reguly szczeniaki niehodowlane (z jakiegkolwiek powou) sa sprzedawane taniej, wiec jednak umaszczenie ma jakis wplyw na cene psa. Sa hodowle ktore na rozne kolory maja rozne ceny. Pozdrawiam Ewa
BooBC Posted June 23, 2007 Posted June 23, 2007 A jak ktoś chcę zobaczyć fotki ze szczecińskiej wystawy to zapraszam do siebie do galerii .... naprawdę jest wiele ślicznych fot autorstwa JESS i Matusz5 :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: Oni to się znają na fotografii :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:
Recommended Posts