Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 6 months later...
  • Replies 640
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Posted

Cześć jestem tutaj kompletnie nowy. Zasadniczo nie wiem jak zaczac tego posta,wiec opowiem troche o sobie. Od pażdziernika mam to szczęście ze studiuje w Krakowie. Wszystko jest pieknie i fajnie ale czuje sie tu nieco samotnie w koncu od 10 lat mialem zawsze swojego psa, którego niestety nie moge tutaj ze soba mieć z kilku zdrowotnych problemów mojej psinki :roll:. Ostatnio zaczeła się z mojej głowie na nowo rodzić myśl o piesku, do domu wracam dość rzadko wiec mialbym tu w Krakowie swojego przyjaciela. Myslałem też nad tym, że chcialbym zeby mój przyszły przyjaciel chcial robic cos wiecej niż tylko spac słodko na kanapie a na piłeczke reagować nie tylko leniwym spojrzeniem, jak to ma w zwyczaju moj psiak w domu;). Dlatego właśnie pomyslalem o border collie. Prosze opowiedzcie mi jakie wymagania trzeba spełnić, by taki pies był szczęśliwy. Wiem, że trzeba mu zapewnic sporo ruchu. W planach chcialbym z nim trenowac agility. Sęk w tym ze studiując stomatologie są dni kiedy dlugo nie ma mnie w mieszkaniu. Jak takie psy to znoszą? Jak duże mieszkanie powinno być przy takim piesku? Myśle ze nikt mi nie opowie o tyh psach lepiej niż ich właściciele. Jeszcze sporo przemyslen przedemna bo nie chcialbym zeby pies który ma być bądz co bądz moim przyjacielem na dlugie lata był nieszczesliwy przeze mnie.
Z gory dzieki za odpowiedz.

Ps. Czy ktoś z was wie lub wybiera się na wystawe do Krakowa 23-24 czerwiec.

Posted

Tutaj sa posty dotyczace potrzeby ruchu u bc :diabloti: mysle ze w miare ciekawe bo mozesz zobaczyc jak to wyglada u kazdego z nas...
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=7914&page=84[/URL]
A Krakow to dobry pomysl bo z tego co wiem bedzie duzo bc...:eviltong: ( w szczegolnosci na frisbee)

Posted

hmm no generalnie wiele osób mówi ze to dosc wymagajaca rasa. Chodz z drógiej strony wszyscy mówia ze to niezwykle inteligetne psy. Wiem ze nie ma czegos takiego jak schemat BC ale tak z doswiadczenia ile co dzien wychodzicie z waszymy pieskami??

Posted

[quote name='Daktyl'] wszyscy mówia ze to niezwykle inteligetne psy.[/quote]
i wlasnie o to chodzi, miedzy innymi dlatego sa wymagajace. To prawda ucza sie bardzo szybko :eviltong: ale swoja inteligencje wykorzystuja tez w inny sposob.... :placz: jak nie wykonac lub uproscic rzeczy ktore sie od nich wymaga (i sa w tym specami :diabloti: ) Z Frenkim spacery zajmuja mi okolo 3 godz dziennie i rzadko kiedy sa to spacery typu "chodzenie". Trzeba do tego doliczyc ze w weekendy mamy treningi i tez moze sie wyszalec.:cool3:
Musze tez powiedziec ze Frenki rzadko jest w domu sam.;)

Posted

Daktyl, studiujesz dość trudny kierunek. Zastanów się czy to dobry moment na psa?
Zrób sobie taką tabelkę i pisz codziennie przez miesiąć ile czasu masz dla siebie. Gdy nie musisz być na uczelni, gdy nie zakuwasz do sesji, albo gdy nie idziesz z kumplami na imprezę. Po prostu jesteś w domu i możesz się obijać. To będzie czas, który poświecisz szczeniakowi. A szczeniaki i młode psy wymagają bardzo dużo uwagi. To potem procentuje przez kilkanaście lat.
Jeśli nie masz kogoś kto pomoże Ci w wychowaniu psa, to odradzam Ci na tym etapie jakiegokolwiek psa. Nawet z tych "mniej" ruchliwych.
Pozdrawiam i życzę rozsądnej decyzji :D

Posted

Daktyl o wiele łatwiej było by Ci gdyby ktoś Ci pomagał, kiedy Cię nie ma mógł pobyć z psem trochę czasu.

[I]"ile co dzien wychodzicie z waszymy pieskami??"

[/I]Myślę że i na to nie ma reguły. Bo kiedy jest ładny dzień i odpowiedni dla psa i właściciela (nie za gorąco i nie za zimno) to idzie się na mniej spacerów ale długich, a kiedy jest bardzo zimno i deszczowo to raczej chodzi się na krótsze spacery ;) Spacer ... ale nie że chodzisz i spacerujesz z pieskiem wokół bloku ;) Ale jakbyś ćwiczył z nim agility to myślę że byłby wyganiany i mógł [B]trochę[/B] pobyć sam w domu. A jeszcze gdybyś ćwiczył z nim frisbee to by było jeszcze lepiej. Bo przed wyjściem mógłbyś wziąć dyski i nie musiał byś niczego rozstawiać ani nigdzie jechać na tor :eviltong: Frisbee to taki wygodny sport że można zawsze i wszędzie ćwiczyć :lol:

Pozdrawiam
Również życzę trafnego wyboru.

Posted

[quote name='Gwarek']... Zastanów się czy to dobry moment na psa?
Z[/quote]

Hmm... A jest takie cos jak zly moment na psa :) Przeciez pies w zyciu czlowieka to jedno wielkie szczescie :) Ale rozumiem o co ci chodzi i to jest wlasnie moje główne zmartwienie jesli chodzi o kupno psa:)

Edit:
Mam pytanko. Czy często w miotach trafiaja sie psiaki"niehodowlane" nie trzymajace sie schematu rasy?? Chodzi mi tu glownie o kolor

Posted

[quote]
Kolor jest dowolny i napewno pies z powodu koloru nie dostanie wpisu do metryki niehod0owlany:cool3:

poczytaj sobie wzorzec :-DDzisiaj 12:06
[/quote]

Cytat ze wzorca:
Wszelkie maści dopuszczalne za wyjątkiem umaszczenia z przewagą białego.

Daktyl - jak najbardziej pies ktory ma przewage bialgo moze dostac wpis 'nie hodowlany' w metryce, tak samo jak pies o niebieskich oczach przy innym niz merle umaszczeniu, pies z wada zgryzu, wnetr itp.
Hodowcy nie lubia o tym z reguly mowic otwarcie (niestety!) ale takie szczeniaki kazdemu sie od czasu do czasu rodza.

Co do Twojego poprzedniego pytania...
To nie jest tak ze BC nie moze sam zostac w domu na kilka godzin 1 czy 2 w tygodniu, ale jezeli TYLKO w weekend tak naprawde bedziesz mial czas dla psa to nie ma sensu go teraz brac. Rozpisz sobie wszystko, przemysl, zapoznaj sie z BC na zywo i potem zadecyduj.
I nie kieruj sie cena i tytulami rodzicow przy wyborze szczeniaka, tylko zdrowiem/badaniami, rodzicami, sposobem odchowania szczeniat, socjalizacja, charakterem itd.

My w Krakowie bedziemy na wystawie a z tamtad jedziemy na stadion w poblizu na zawody frisbee, chetnie Cie zapoznam z BC i mozesz sie z nami zabrac na frisbee.

Pozdrawiam
Ewa

Posted

[QUOTE]
:P rodzice to mieszanka wybuchowa :PP dziadzia Aris i Carmen :PTata Guest :-D no i Mamusia Bara :p Baby Brown Gasko Prim:razz:
z lini ISDS:cool3:
[/QUOTE]

[QUOTE]
Znlaazlam cos takiego:smile: Tylko nie oge nigdzie znalezc ktore z rodzicow jest ISDS :smile:
[/QUOTE]

Zadne z rodzicow nie jest ISDSem...
Dopiero para pradziadkow jest zarejestrowana jako ISDS. O takim psie nie mozna mowic ze jest 'z linii ISDS'... choc z drugiej strony, kazdy BC jest 'z linii ISDS' tylko ze np. w 14 pokoleniu...

Pozdrawiam
Ewa

Posted

heheh no i owszem :P

Co do umaszczenia powiem tak ze w mało której hodowli cena psa jest zależna od umaszczenia żeby powiedzieć dokładnie to co miałam na myśli .. choć sa wyjątki :cool3:.

CZekam na komentarz :PPP

Posted

Z reguly szczeniaki niehodowlane (z jakiegkolwiek powou) sa sprzedawane taniej, wiec jednak umaszczenie ma jakis wplyw na cene psa.

Sa hodowle ktore na rozne kolory maja rozne ceny.

Pozdrawiam
Ewa

Posted

A jak ktoś chcę zobaczyć fotki ze szczecińskiej wystawy to zapraszam do siebie do galerii .... naprawdę jest wiele ślicznych fot autorstwa JESS i Matusz5 :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu: Oni to się znają na fotografii :loveu::loveu::loveu::loveu::loveu::loveu:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...