Ajrisz Posted August 13, 2005 Posted August 13, 2005 Witamy, W Sopocie pogoda dopisala, mimo ze czasami zbieralo sie na deszcz ;] Wyniki w ogromnym skrocie CWC CACIB NPwR BOB GUEST BLACK Energizer CWC CACIB NSwR Shoreland's KEEP ON RUNNING ZW.MŁ NNL CATCH THE SUN ZW.MŁ NNL DIAMANT STAR < nie jestem pewna, ktore z nich otrzymalo NJwR(?)> jestem w kafejce i nie chce mi sie otworzyc wykaz psow, takze dalszych wynikow nie podam niestety.
Ajrisz Posted August 14, 2005 Posted August 14, 2005 Witam drugi raz, tym razem od siebie. Po dlugim odsypianiu nocnych wrazen z pociagu <calkowicie zapchanym :D > moge napisac cos wiecej np. o wrazeniach z obozu. ;] Jednym slowem - bylo super! Na 30 psow zgloszonych zjawilo sie az 8 border collie - mianowicie Holka, Jaga, Raisa, Speaker, Mac, Joga, Watazka oraz malenstwo < duze malenstwo, ze sie tak wyraze 8) > Lima. Zaczynajac od Holki - niesamowity zuczek, ktory gdy nie widzi toru jest sila spokoju, natomiast kiedy ustawi sie ja przed hopka Holly wybucha i naprawde trudno nad nia nadazyc! :D Z kolei Jaga dzieki swojej dokladnosci,a takze szybkosci wygrala obozowe zawody w klasie L! To naprawde nie byle jaki sukces! A jak! :D Konczac na Limie, ktora ma wspanialy charakter i fajna, pelna glowe <zobaczycie ze bedzie sie slinic tak jak Raisa! > wyrosnie na pewno na fajna sucz. Wiecej na pewno napisza o tej trojcy wlasciciele, ja tylko robie takie wprowadzenie. Poza tym chcialabym dodac, ze to nie jest zadne slodzenie, bo ja takich rytualow raczej nie odprawiam, ale naprawde moj zachwyt, gdyz bylo WSPANIALE. Zrazila mnie tylko jedna rzecz, co niektore osoby uzasadnialy jako przewrazliwienie gdyz nosilam psa do 6 miesiaca po schodach. No coz, byc moze tak jest. 8) Teraz dluzsza recenzja wystawy: PSY: Szczenieta Never Never Land (FCI) EXTREMELY REMARKABLE - I, wo Never Never Land (FCI) CATCH THE SUN - I, ZW.ML Q'Celtic DIAMANTE NERO - II, dosk Alderaan FEU FOLLET - III, bdb < bardzo fajny piesek, tylko tak troche smutno sie wystawial > Never Never Land (FCI) AGENT DOUBLE O SEVEN - II, dosk Jessomine AUSSIE MERLOT - III (?) MOOLIGHT SHADOW BLACK Energizer - IV (?) NIFTY NIGER BLACK Energizer - I, CWC ALDERAAN DARK SIDE OF THE MOON - < chyba IV > ARNI Tetris EGO BLUE Leśna Ostoja - I, CWC, ResCACIB <LODZ GORA!!! 8) > ELF z Porządnej Rodziny - III (?) JUSTIN JEWEL BLUE Energizer - II, dosk Detania LORD OF MEADOWS WISUS Ko-To-Ra GUEST BLACK Energizer - CWC, CACIB, NPwR, BOB < no, Guest poszalal nieco. :D > HECTOR Czechmate - II, dosk RIO VERDE DE MATO GROSSO BLACK Energizer - I, wo, Best Puppy Never Never Land DIAMANT STAR - I, ZW.ML Never Never Land (FCI) CRUISE CONTROL - II, dosk GINGER z Porządnej Rodziny - nb NANA NO MERCY BLACK Energizer - II, dosk From Borders Home UNICORN IRIS - I, CWC <skonczyla championat> HOLLY HAZE BLACK Energizer - III, dosk Shoreland's KEEP ON RUNNING - I, CWC, CACIB, NSwR KRISPY-KEY TO SUCCESS BLACK Energizer - II, dosk <srednio mi sie podobala, i byla niezbyt fajnie wystawiona, no ale coz, decyzja sedziego niepodwazalna> Generalnie wystawa na duzym poziomie, olbrzymie ringi <Serb nas ostro pogonil> i niestety wielkie kolejki do kielbasek, frytek, ogolnie jedzenia :wink:
Lotos Posted August 14, 2005 Posted August 14, 2005 [quote name='Ajrisz'] Teraz dluzsza recenzja wystawy: PSY: Szczenieta Never Never Land (FCI) EXTREMELY REMARKABLE - I, wo Never Never Land (FCI) CATCH THE SUN - I, ZW.ML Q'Celtic DIAMANTE NERO - II, dosk Alderaan FEU FOLLET - III, bdb < bardzo fajny piesek, tylko tak troche smutno sie wystawial > Never Never Land (FCI) AGENT DOUBLE O SEVEN - II, dosk Jessomine AUSSIE MERLOT - III (?) MOOLIGHT SHADOW BLACK Energizer - IV (?) NIFTY NIGER BLACK Energizer - I, CWC ALDERAAN DARK SIDE OF THE MOON - < chyba IV > ARNI Tetris EGO BLUE Leśna Ostoja - I, CWC, ResCACIB <LODZ GORA!!! 8) > ELF z Porządnej Rodziny - III (?) JUSTIN JEWEL BLUE Energizer - II, dosk Detania LORD OF MEADOWS WISUS Ko-To-Ra GUEST BLACK Energizer - CWC, CACIB, NPwR, BOB < no, Guest poszalal nieco. :D > HECTOR Czechmate - II, dosk RIO VERDE DE MATO GROSSO BLACK Energizer - I, wo, Best Puppy Never Never Land DIAMANT STAR - I, ZW.ML Never Never Land (FCI) CRUISE CONTROL - II, dosk GINGER z Porządnej Rodziny - nb NANA NO MERCY BLACK Energizer - II, dosk From Borders Home UNICORN IRIS - I, CWC <skonczyla championat> HOLLY HAZE BLACK Energizer - III, dosk Shoreland's KEEP ON RUNNING - I, CWC, CACIB, NSwR KRISPY-KEY TO SUCCESS BLACK Energizer - II, dosk <srednio mi sie podobala, i byla niezbyt fajnie wystawiona, no ale coz, decyzja sedziego niepodwazalna>[/quote] Ponieważ znam hodowle borderów raczej tylko ze stron internetowych to mam takie pytanie: czy wszystkie te hodowle są Polskie i ile ogólnie takich hodowli jest w naszym kraju? :]
Ajrisz Posted August 14, 2005 Posted August 14, 2005 Hej, Pewnie sie czepiam, ale od tego jest baza aby sobie zajrzec i porownac przydomki. Nie badzmy az tak wygodni 8), pamietam, ze jak ja zaczynalam przygode z border collie, to trzeba bylo wszystko wyszukiwac za pomoca google. No, ale dobra, coby troche ulatwic. Na wystawie sopockiej pojawilo sie piec importow Detania LORD OF MEADOWS - import angielski Jessomine AUSSIE MERLOT - ---,,--- australijski From Borders Home UNICORN IRIS - ---,,--- holenderski Shoreland's KEEP ON RUNNING - ---,,--- amerykanski HECTOR Czechmate - ---,,--- czeski Wynika z tego, ze pozostale hodowle znajduja sie w Polsce. Swoja droga, wejdz w temat Linki, tam sa adresy do wiekszosci kennel'ow w Polsce. :wink:
Lotos Posted August 14, 2005 Posted August 14, 2005 Linki obejrzałam już wcześniej i za pomocą googli też szukałam i w gazetach o psach też szukam :lol: , a mimo nie znam jeszcze wielu hodowli borderów i pewnie wiele z nich nie ma stron www więc za szybko ich nie poznam. Obejrzałam bazę i policzyłam hodowle :lol: 8) Może znacie adresy internetowe hodowli których nie ma w linkach na DGM? Ani na stronie (bordercollie.pl) Never Never Land?
Ajrisz Posted August 14, 2005 Posted August 14, 2005 Prosze bardzo, ale te strony rowniez znalazlam w google. :wink: TEMPO - [url]http://www.tempo.daw.pl/[/url] ENERGIZER - [url]http://www.bordercollie.net.pl/[/url] < nowa strona > Mialam gdzies jeszcze Super Pracus, ale nie chce mi sie szukac teraz, bo to gdzies gleboko w necie siedzi.
Ajrisz Posted August 15, 2005 Posted August 15, 2005 Normalnie udalo mi sie sciagnac sterowniki do aparatu i teraz nic nie robie tylko chodze i wypstrykuje zaleglosci. Na lodzkiej klubowce to chyba kazdemu psu z osobna zrobie sesje zdjeciowa. A teraz dwie fotki Raisy mokrej i Raisy suchej: [img]http://img324.imageshack.us/img324/9623/jakabrudna0nk.jpg[/img] [img]http://img324.imageshack.us/img324/3641/wtrawiemniejszaq1lc.jpg[/img] BTW, zauwazylam ze strasznie malo zdjec pojawia sie na tym topiku, czas to zmienic 8)
Lotos Posted August 15, 2005 Posted August 15, 2005 [quote name='Ajrisz']BTW, zauwazylam ze strasznie malo zdjec pojawia sie na tym topiku, czas to zmienic 8)[/quote] Popieram! Śliczna Raisa :D I dzięki za adresy hodowlii.
Ajrisz Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 Kto jedzie do Lodzi na klubowke? My sie jednak postanowilismy wystawiac, gdyz niestety rodzina nalega. :-? 8) W ogole, nie rozumiem dlaczego tutaj od trzech dni taka cisza! Wstyd i hanba!
Gudi Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 faktycznie ...cisza :) ale zrobila sie pogoda..zal siedziec przed maszyna
Mokka Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 [quote name='Ajrisz'] Generalnie wystawa na duzym poziomie, olbrzymie ringi <Serb nas ostro pogonil> i niestety wielkie kolejki do kielbasek, frytek, ogolnie jedzenia :wink:[/quote] Bo były tylko 2 budki z kiełbaskami i frytkami i 1 z naleśnikami. A ludzi tłum, więc oczekiwanie na żarełko ponad godzinę - trochę kiepsko. :( A mnie najbardziej zdumiały płatne toj-toj -ki :P GRATULACJE DLA RAISY :D
Ajrisz Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Dzieki, i wzajemnie dla malej, czarnej za konkretne miejsce w jumping(?) :D A nalesniki, musze przyznac ze chcialam sprobowac, ale cholera wizja wydania 18stu zlotych za jedna sztuke mnie odrzucala kompletnie. 8)
Ajrisz Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 No! Dlatego wolalam zjesc sobie kulturalnie kielbaske ;-)
lidush Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Mam nadzieję, że przynajmniej smaczną :wink: My ostatnio nie mamy szczęścia do kiełbasek wystawowych, które trącą nieco zawartością makulatury :lol:
Ajrisz Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Smaczna, smaczna, o dziwo smaczna. :wink: Ja tez mam awersje do kielbasek, po wystawie w Bydgoszczy, ale w Sopocie bylam milo zaskoczona, jak i cala wystawa. Wiesci z Wroclawia, w klasie posredniej beda trzy suczki < w tym jedna z Niemiec >, w klasie otwartej cztery < w tym jedna z Czech > Generalnie nie wiem, czy mozna publikowac stawke z nazwami przed zamknieciem zgloszen < bo przedluzono >, takze imion nie podaje. Zawsze mozna zadzwonic i sprawdzic, maja naprawde mila obsluge w tym wroclawskim ZK. :wink:
Ajrisz Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Witam, Wlasnie przegladajac strony natknelam sie na rodowod ojca Raisy, co sie okazalo? Otoz, w swoich papierach mam wpisana zupelnie inna prababke. Normalnie cyrk! Czy ktos orientuje sie co robic w takiej sytuacji? < No, ale swoja droga, ta nasza nowa prababka bardziej mi sie podoba :lol: >
lidush Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 :lol: :lol: :lol: A czy ta prababka(nie ta nowa) jest w amerykańskich papierach czy pojawiła się po nostryfikacji?
Gudi Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 mam nadzieje ze oprocz nizapomnianych wrazen kulinarnych :) ...zreszta oni sa zawsze na goscinnych wystepach- podobala sie wam wystawa u nas i zapraszamy za rok
Ajrisz Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 [quote]A czy ta prababka(nie ta nowa) jest w amerykańskich papierach czy pojawiła się po nostryfikacji?[/quote] Nie no, o nowym papierku po nostryfikacji nie smialabym marzyc. Stary daja i tylko przybijaja pieczatke. A to wszystko za skromne 110 zlotych. 8) Tak wiec prababka niewlasciwa jest na papierze AKC. :wink: Najgorsze jest to, ze ostatnio porzadkowalam serwer i zeskanowany rodowod wykasowalam, a teraz na pewno by sie przydal, bo sprawe moglabym przez mail wyjasnic. No coz, madry ma zawsze pecha... ;]]]]] A Sopot bardzo mi sie podobal, bardzo!
Ajrisz Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 Hej, Odwoluje wszystko odnosnie kielbasek wystawowych, w porownaniu z dzisiejsza salatka z tunczyka kupiona na Okeciu, to cud, miod, orzeszki! A tak swoja droga, jak Wasze bordery radza sobie z dziecmi, bo my sie dzisiaj powiekszylismy o jedna 8 - letnia sztuke i musze przyznac, ze jest fajnie. Milena jest szczesliwa, bo moze psu dobrowolnie komendy wydawac, a Raisa nieco zdezorientowana, bo musi robic powtorke z obcego jezyka, ale i tak rozradowana ciagla praca umyslu. :wink: No, ale niestety, musze przyznac ze faktycznie dzieciaka z psem zostawic nie mozna, bo mala sie chciala dzisiaj przytulic, i dostala kufa Raisy w buzie, co przyjemne nie bylo < wiem, bo dostalam tak kilka razy > 8)
Ajrisz Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Dzisiaj w drodze na trening zaatakowal nas doberman < my to mamy przygody, normalnie raisa jest chyba psem pechowym, jezeli chodzi o kontuzje >, ktory leb wystawil zza plotu i tak chwycil ryska < ktora cos obwachiwala > ze jej rozerwal warge. W sumie myslalam, zeby jechac do szycia, ale w zwiazku z tym, ze jest to wewnatrz to dalam sobie spokoj, mysle ze sie zrosnie. A do Lwowa w przyszlym roku rowniez pojedziemy ;]
NNL-BC Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Jeszcze tak wstecz, bo bedac w Trojmiescie czytalam dogomanie ale widzocznie dogo mnie nie lubi i za nic nie moglam sie na komputerze Magdy zalogowac i odpowiedziec: [quote]Odwoluje wszystko odnosnie kielbasek wystawowych, w porownaniu z dzisiejsza salatka z tunczyka kupiona na Okeciu, to cud, miod, orzeszki! [/quote] Wiem cos na temat salatek okenciowych, wspaniale prawda? :wink: Przed Warszawa siedzialam z Iris 1,5godz na Okenciu i czekalam na sedziego agility, ktorego samolot mial opoznienie. Kupilam i z glodu zjadlam taka sama paskudna salatke, z feta, ktorej byly 2,5 kawalka :wink: Ale za to pozwolili mi wejsc z psem i nawet mila pani przyniosla miseczke wody dla Iris! W ogule nikt sie mnie nie czepil o to ze pies jest na lotnisku, dopiero taksowkarze robili z tego problem i przez chwile mnie i sedziego straszyla wizja spaceru na teren wystawy :lol: Ale skonczylo sie dobrze i mily pan taksowkarz nas zawiozl i powiedzial nawet ze jakby wszystkie psy byly takie grzeczne i zadbane to nie mialby problemow z wozeniem psow. [quote]A tak z innej beczki to organizujemy na poznańskiej wystawie grupową wysyłkę (oraz pobieranie )materiału do testowania w Optigenie.[/quote] Ja sie oczywiscie pisze, tak jak juz rozmawialysmy. Teraz ojciec Seven i Alice bedzie badany, mam nadzieje i prawie pewnosc ze z dobrym wynikiem. A ja bede chciala badac Bajke, Vinci'ego (syna carrierki Pilvi, wiec mam duze szanse na zla wiadomosc) i moze Rose i Tazy (ktore generalnie na 100% sa NORMAL ale i tak beda badane) Acha, dostalam piekne dyplomy z Optigenu dla Lizzie i Iris, na ktorych pisze ze sa one NORMAL. Mam duza ochote oprawic je w ramki i powiesis sobie na scianie :wink: [quote]napiszcie wiecej o tych testach bo ja jestem ciemna [/quote] Chodzi o testy DNA/genetyczne na CEA, ustala sie czy pies jest NORMAL, CARRIER czy AFFECTED. Wiecej o tym bylo juz tutaj pisane, poczytaj sobie wstecz, a jakby co to z checia odpowiem na pytania. Ja namawiam wlascicielke Vypera zeby go zbadala, mam nadzieje ze sie zdecyduje. [quote]A tak swoja droga, jak Wasze bordery radza sobie z dziecmi[/quote] Roznie, niektorym ufam, innym nie. Sa takie ktore sa po prostu zwariowane (a moim psom wolno skakac na ludzi) i moglyby dziecko przewrocic. Pilvi ma zwyczaj podszczypywac (przy lizaniu z nienacka klapie zebami z podniecenia) przy witaniu i pieszczotach, balabym sie ze szczypnie dziecko w twarz. Reel na bardzo male dzieci patrzy sie jak na piszczase zabawki i chyba jemu nigdy nie zufam przy niemowlakach. Na jego obrone napisze ze nigdy nie mial stycznosci z malymi dziecmi wiec nie wie za bardzo co to jest to male piszczace. Przy wiekszych dzieciach jest ok. Natomiast Lizzie i jej dzieci sa super i bardzo nadaja sie do zabaw z dziecmi i miziania przez nie. Zawsze sie staram zeby w czasie jak moje szczeniaki maja ponad 4 tygodnie przyjezdzaly dzieci znajomych zeby maluchy uczyly sie obcowania z dziecmi. Musze powiedziec ze przede wszystkim dzieci (choc szczeniaki oczywiscie tez) sa zawsze bardzo zadowolone a taka jedna mala Ala zawsze probuje z jakims szczeniakiem wrocic do domu :wink: Pozdrawiam Ewa
Ajrisz Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 [quote]Wiem cos na temat salatek okenciowych, wspaniale prawda? [/quote] Pycha. 8) w dodatku najlepsze jest to, ze dressing do salatki, znajdowal sie wewnatrz na samym dnie, wiadomo ze przy mojej spostrzegawczosci, znalazlam go konczac salatke. :-? :wink: Raisy na lotnisko nie zabralam, bo niestety nie zmiescilaby sie do auta w drodze powrotnej gdyz niestety matka moja wraca na ogol "zapakowana kompletnie" :wink: [quote]Acha, dostalam piekne dyplomy z Optigenu dla Lizzie i Iris, na ktorych pisze ze sa one NORMAL. Mam duza ochote oprawic je w ramki i powiesis sobie na scianie [/quote] Ja bym wieszala! :D A swoja droga, to tez bym chciala by na Raisowych tak bylo napisane. :)
lidush Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Wieszaj, wieszaj dziewczyno :lol: Kto by nie chciał taaakiego dyplomu :) Poczekamy, zobaczymy no i może my też coś miłego dla oka powiesimy za jakiś czas na ścianie :wink:
Recommended Posts