Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='niuka']
Ewo
chyba jestem jakas nienormalna... :/ jak wywala?? jak tam jest 8 uzytkownikow z czego tylko 4 sie odezwalo od istnienia forum? jak zadnej dyskusji tam jeszcze nawet nie bylo? jak wlasciciel forum tylko raz sie odezwal piszac krotki regulamin forum? Ewo cos krecisz - wogole weszlas na tego linka [/quote]

Bylam na tym forum. Namowila mnie znajoma,zeby odciąć się od tych wszystkich kłótni ( czyli z powodów nad którymi rozważacie odejście z tego forum) i po prostu pogadać o BC.
Byłyśmy tam tylko dwie i było nawet wesoło :-) ,ale dołączył się do dyskusji właściciel
forum,który niestety nie uznaje innych teorii jak tylko własne-momentami zaprzeczając sam sobie...No w każdym razie zrobiło się nieprzyjemnie,bo gdy panu zabraklo argumentow zaczęły się wyzwiska i szybkie usunięcie wszystkich postów. Wymieniłam z panem potem kilka pokojowych pstow prywatnych,ale odeszła mi ochota na pobyt na tym forum.Niestety nie mogę się sama "usunąć" i ciągle tam jestem zarejestrowana:-( Jednak powrót tam uważam za bezcelowy i szkodzący moim i tak już nadszarpniętym nerwom.Znajoma została usunięta.
Pozdrawiam!
Iwona & Alderaan Border Collies
[url]www.alderaan-bordercollies.com[/url]

• Replies 640
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No wlasnie, to byla jedna osoba.

Hej, wracajac do dyskusji o CEA to znalazlam tabelke ktora pomoze niekorym zrozumiec jak dziala dziedziczenie genu CEA.
Tabelki nie udaje sie tutaj wkleic ale ja 'przepisalam'
No i tak jeszcze na ten temat, czy jest ktos w Polsce zainteresowany udzialem w 20/20 clinic ktora bysmy przeprowadzili na klubowce w Lodzi? Ewentualnie na miedzynarodowce w Poznaniu? Trzebaby zebrac 20 psow i wtedy dostajemy 25% znizki na psa + dzielimy koszty wysylki. Tez ludzie z shelti, collie itp mogliby sie na to zalapac.

XX – affected
OX – carrier
OO – normal
POTOMSTWO:
XX + XX = XX XX XX XX
OX + OX = XX OX OX OO
OO + OO = OO OO OO OO
XX + OX = XX XX OX OX
XX + OO = OX OX OX OX
OO + OX = OO OO OX OX

Pozdrawiam
Ewa

Posted

Jak nie uda Wam się 20/20 clinic to możecie dołączyć się do naszej wysyłki. Będziemy wysyłać materiał do badania w kierunku PRA. Najprawdopodobniej we Wrocławiu lub Poznaniu umówimy się na pobranie materiału. Może nie będzie to tak atrakcyjne jak 20/20clinic, ale zawsze to niższe koszty wysyłki :)
Pozdrawiam :)
Lidka

Posted

witam wszystkich!
z tej strony Magda od Frisco.
w koncu po dlugich staraniach udalo mi sie tu zapisac!
uff...
do milego poczytania

pozdrawiamy

Magda i futrzaki

Posted

Skoro wszyscy się chwalą, to ja też podzielę się miłymi dla mnie informacjami.
Otóż moje szczenięta po Bowie/Abby są CEA "normal". Dotarły do mnie właśnie najnowsze informacje na temat wyników badań Wendevick Adoniz'a- ojca Abby. Ponieważ jej matka, a także rodzice Bowiego są także "normal", oznacza to, że cały miot jest "normal".
Pozdrawiam!
Iwona & Alderaan Border Collies
[url]www.alderaan-bordercollies.com[/url]

Posted

GRATULACJE!!!
Czyli ze to jest pierwszy CEA/DNA NORMAL miot w Polsce urodzony po wejsciu testow?
Oby takich wiecej!!!
Ja dalej czekam na wyniki, powinny byc w przyszlym tygodniu.

Witaj Magdo, w koncu sie udalo :lol:

Jutro wyjazd do Warszawy, ja pociagiem teraz, Marcin dojezdza z psami w niedziele.
Kto bedzie na zawodach?

Pozdrawiam
Ewa

Posted

no niestety nie jade.
Mialam jechac na zawody, ale...
bylam na zawodach w Czechach i zepsulo mi sie tam auto. Nie musze mowic jak bardzo pociagnelo mnie to po kieszeni;-)
Wiec Warszawe musze sobie odpuscic;-(

Z reszta i tak Frisiu chory.
Dwa dni temu wciagnal nosem klos trawy:-(

pozdrawiam i trzymam kciuki za Warszawe i czekam na relacje!

Posted

[quote]raczej tak, bo planujemy robic z Ania w Gdyni na wystawie pokazy.[/quote]

Mam rozumiec, ze to pokazy agility, right?

W takim razie, czy jezeli dojda do skutku, to czy mozna wziac w nich udzial?

Posted

niestety nie dojdzie do skutku :-?
bo wystawa bedzie "okrojona" z miejsca. i nie bedzie gdzie pokazowego ringu zrobic.
A szkoda. no ale trudno.
Oczywiscie gdyby byl to bysmy zaprosily bardzo chetnie.
Jakby cos sie zmienilo to dam znac!

Posted

Witamy, witamy

a zarazem gratulujemy sukcesow warszawskich tych borderowych i tych nie :D

U nas upaly, Raisa na diecie, czekamy na wystawe w Gdyni, i sie cholera doczekac nie mozemy. 8)

Pytanie do Magdy od Frisco, czy orientujesz sie jak z ulicy Warszawskiej <albo z dworca po prostu> dojechac na teren wystawy? Facet od ktorego wynajelam pokoj twierdzi ze autobusem lub kolejka <szalenie mi pomogl taka pelna i szczegolowa odpowiedzia 8) >, ale nic wiecej nie wie.

Posted

Witam, wlasnie mam troszeczke czasu aby napisac cos o sobie i moim Borderze. We wrzesniu zeszlego roku pozegnalam ONka - Walkera z powodu raka (13 lat), od razu chcialam brac nowego psiaka aby wyjsc z zaloby i szybko wrocic do normalnego zycia. Rozgladalam sie po schroniskach, czytalam literature i postanowilam zostac wlascicielka bordera, zreszta zgodnie z mezem. Rase mielismy wybrana, plec tez, i obydwoje zakochalismy sie we zdjeciu blue merle z okladki ksiazki wlasnie o tej rasie. Mial byc wlasnie taki, z jednym, niebieskim okiem i inteligetna mina. No i zaczelo sie poszukiwanie, troche latwiejsze bo mieszkamy w Anglii:hodowcow bardzo duzo ale jeszcze wiecej psich farm. KC przeslal nam liste wszystkich chodowli w UK i dzwonilismy do kazdej, wpisalismy sie na liste oczekujacych i czekamy. Rodza sie tylko rude lub czarne, juz prawie zwatpieni znalezlismy 9 miesieczna suczke w schronisku i zaczynaja sie rozmowy z Battersea, I tu nastapil telefon z Detani, ze Jupiter zostal ojcem i sa merlaki i czy nadal jestesmy zainteresowani. Oczywiscie telefony, przesylanie zdjec, oczekiwanie na otworzenie oczek , chociaz wtedy juz nie byloby znaczenia czy slepka niebieskie czy nie. Odbior planowany na 1 stycznia, zrezygnowalismy z Sylwestra i z samego rana jedziemy na prawie drugi koniec Angli po Merlaka. Milosc od pierwszego spojzenia, pare godzin obserwacji, sprawy papierkowe, ba zostalismy poczestowani obiadem noworocznym, i z szczyniem do domu.
I tak moj psiak ma juz prawie 9 miesiecyi jest ze mna od pol roku i nazwany zostal Bohorem ( rycerz okraglego stolu)
Jest psem rasowym,z metryczka itd, ale nie mamy zamiaru go wystawiac ani rozmnazac, wiec nie staramy sie o hodowlanke. Psa mamy jako towarzysza, przyjaciela i pelnoprawnego czlonka rodziny.
Chodzimy z nim na szkolenie , oraz samodzielnie tresujemy, uczy sie bardzo szybko i bardzo to lubi, uwielba freesby i taniec. Aportuje albo nie, mysle ze do tego dorosnie. Jest bardzo karny, troche wstydliwy w stosunku do nieznanych ludzi i psow, ale to chyba wiek. Jest moim pierwszym colli a juz wiem, ze w dalszej przyszlosci bede miala czarno bialo sunie, ( oprocz Bohora posiadam 4 letnia pudelnice schroniskowa -Guiness i narazie warunki mi nie pozwalaja na trzeciego siersciucha, chociaz meza moge zawsze wysiedlic :))
No, to by bylo na tyle,
Pozdrowienia
Malutka

Posted

Pytanie do Magdy od Frisco, czy orientujesz sie jak z ulicy Warszawskiej <albo z dworca po prostu> dojechac na teren wystawy? Facet od ktorego wynajelam pokoj twierdzi ze autobusem lub kolejka <szalenie mi pomogl taka pelna i szczegolowa odpowiedzia 8) >, ale nic wiecej nie wie.[/quote]

a z jakiego dworca??:-)
Bo jest ich w trojmiescie kilka.
Napisz to Ci wytlumacze. Tylko z jakiego miejsca. I o ktorej godzinie? moze cie odbiore.

Posted

[quote]a z jakiego dworca??
Bo jest ich w trojmiescie kilka. [/quote]

Z dworca Gdynia Glowna rzecz jasna. :D

Jestem w Gdyni od 16, takze w dniu wystawy godzina jest mi calkowicie obojetna. :wink:

Laluna! Wiesz co? Wczoraj mi Zdzisiu powiedzial, ze jestem dawno przed murzynami bo nic nie wiedzialam o Twojej nowosci tri! Wstyd, po prostu wstyd! No, ale teraz juz wiem. 8)

Posted

[quote]Zdzisiu powiedzial, ze jestem dawno przed murzynami[/quote]

No to zaraz się okaże ze jeszcze nie zdarzyłąś z drzewa zejść :lol:
No to zobaczmy:
A powiedział Ci że macie nowa intruktorkę od agility? I będziecie mogli nauczyć się biegać po torze tańcząco? Bo ona też fajnie tańczy :wink:

No ale powiedz Zdzichowi, ze on też nie ma dobrych informacji, tri to ona będzie jak ja pomaluję. Ale reszta sie zgadza :wink:

Posted

Laluna
no niestety, tak wyszlo :( kilka psow z zawodow sie wylamalo - wyjechali wlasciciele, rozchorowaly sie psy, pociely sobie lapy ( :evilbat: ) a inne wogole sie nie zglosily :( tez sie rozczarowalam, bo na torze nie moglam poszalec... a rywalizacja byla fajna - wygrywal ten kto mial najmniej karnych :lol: jumping niedzielny byl fajny - szybki i bez zadnej zmiany strony - to bylo super naprawde - na zapierdalanie - tu dopiero byly emocje! :) kiedy przebiegl cir wydawalo sie, ze juz nikt nie pokona tego toru szybciej, ze wygral i teraz reszta walczy o drugie i trzecie miejsce, jednak marzenka z kaska sie ostro przylozyly do tego toru - to bylo rewelacyjne, szkoda ze nie podawali z jaka predoscia pies biegl... mysle ze bylo to spokojnie 5,5 m/s...
dokladnych wynikow nie mam - nawet teraz dobrze nie pamietam kto jakie miejsce zajal - pod agility byly zdjecia z rozdania nagrod - jezeli na podium stala tylko jedna osoba byly to egzaminy - mozna sie domyslec ;)

Ajrisz
rozwin to "bo nic nie wiedzialam o Twojej nowosci tri!" - ze co? :>

Posted

Laluna,

O roztanczonej instruktorce wiem - od wczoraj :wink: No, ale na razie nic nie ruszylo, i ciekawa jestem od kiedy zaczna sie takie real zajecia.

[quote]No ale powiedz Zdzichowi, ze on też nie ma dobrych informacji, tri to ona będzie jak ja pomaluję. [/quote]

Fakt, mnie sie moglo pomylic z p.Malgosia, ona chciala tri! Wiec sobie pomyslalam, ze Ty tez chcesz. 8) No, ale tradycyjna tez fajna. <jak ja nazwalas swoja droga? >

Niuk, o wszelkie nowosci pytaj Lalune :D

Posted

[quote]jak ja nazwalas swoja droga? [/quote]
Ma ksywe Killer :wink:

Ajrisz jak powiedział "przed murzynami", to był to raczej komplement, ale jak powiedział "za murzynami" oj to musisz mu uszu natrzeć.

A ile tam jest u Was chętnych i cwiczacych. Bo chyba cały problem że nie mozecie sie zebrać i konkretnie umówić co do tych treningów. Jak tam z torem, kompletny?

Posted

Powiedzial ZA!!!! :evil: :wink:

U nas chetni to trzy bordery, jeden bokser, i kiedys pokazywal sie border terrier, ale ostatnio cos go nie widzialam. Tor kompletny, skoku w dal nie mamy, ale to sie da zrobic w 5 minut.

Jest juz na stronie w Gdyni katalog i w otwartej bedzie Wisus Ko To Ra :) Nie wiem jak sobie poradzi z Vyper'em ale zdjecia mu chetnie zrobie! :D

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...