AlderaanBC's Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 [quote name='niuka'] Ewo chyba jestem jakas nienormalna... :/ jak wywala?? jak tam jest 8 uzytkownikow z czego tylko 4 sie odezwalo od istnienia forum? jak zadnej dyskusji tam jeszcze nawet nie bylo? jak wlasciciel forum tylko raz sie odezwal piszac krotki regulamin forum? Ewo cos krecisz - wogole weszlas na tego linka [/quote] Bylam na tym forum. Namowila mnie znajoma,zeby odciąć się od tych wszystkich kłótni ( czyli z powodów nad którymi rozważacie odejście z tego forum) i po prostu pogadać o BC. Byłyśmy tam tylko dwie i było nawet wesoło :-) ,ale dołączył się do dyskusji właściciel forum,który niestety nie uznaje innych teorii jak tylko własne-momentami zaprzeczając sam sobie...No w każdym razie zrobiło się nieprzyjemnie,bo gdy panu zabraklo argumentow zaczęły się wyzwiska i szybkie usunięcie wszystkich postów. Wymieniłam z panem potem kilka pokojowych pstow prywatnych,ale odeszła mi ochota na pobyt na tym forum.Niestety nie mogę się sama "usunąć" i ciągle tam jestem zarejestrowana:-( Jednak powrót tam uważam za bezcelowy i szkodzący moim i tak już nadszarpniętym nerwom.Znajoma została usunięta. Pozdrawiam! Iwona & Alderaan Border Collies [url]www.alderaan-bordercollies.com[/url]
NNL-BC Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 No wlasnie, to byla jedna osoba. Hej, wracajac do dyskusji o CEA to znalazlam tabelke ktora pomoze niekorym zrozumiec jak dziala dziedziczenie genu CEA. Tabelki nie udaje sie tutaj wkleic ale ja 'przepisalam' No i tak jeszcze na ten temat, czy jest ktos w Polsce zainteresowany udzialem w 20/20 clinic ktora bysmy przeprowadzili na klubowce w Lodzi? Ewentualnie na miedzynarodowce w Poznaniu? Trzebaby zebrac 20 psow i wtedy dostajemy 25% znizki na psa + dzielimy koszty wysylki. Tez ludzie z shelti, collie itp mogliby sie na to zalapac. XX – affected OX – carrier OO – normal POTOMSTWO: XX + XX = XX XX XX XX OX + OX = XX OX OX OO OO + OO = OO OO OO OO XX + OX = XX XX OX OX XX + OO = OX OX OX OX OO + OX = OO OO OX OX Pozdrawiam Ewa
lidush Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 Jak nie uda Wam się 20/20 clinic to możecie dołączyć się do naszej wysyłki. Będziemy wysyłać materiał do badania w kierunku PRA. Najprawdopodobniej we Wrocławiu lub Poznaniu umówimy się na pobranie materiału. Może nie będzie to tak atrakcyjne jak 20/20clinic, ale zawsze to niższe koszty wysyłki :) Pozdrawiam :) Lidka
goranik Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 witam wszystkich! z tej strony Magda od Frisco. w koncu po dlugich staraniach udalo mi sie tu zapisac! uff... do milego poczytania pozdrawiamy Magda i futrzaki
AlderaanBC's Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 Skoro wszyscy się chwalą, to ja też podzielę się miłymi dla mnie informacjami. Otóż moje szczenięta po Bowie/Abby są CEA "normal". Dotarły do mnie właśnie najnowsze informacje na temat wyników badań Wendevick Adoniz'a- ojca Abby. Ponieważ jej matka, a także rodzice Bowiego są także "normal", oznacza to, że cały miot jest "normal". Pozdrawiam! Iwona & Alderaan Border Collies [url]www.alderaan-bordercollies.com[/url]
NNL-BC Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 GRATULACJE!!! Czyli ze to jest pierwszy CEA/DNA NORMAL miot w Polsce urodzony po wejsciu testow? Oby takich wiecej!!! Ja dalej czekam na wyniki, powinny byc w przyszlym tygodniu. Witaj Magdo, w koncu sie udalo :lol: Jutro wyjazd do Warszawy, ja pociagiem teraz, Marcin dojezdza z psami w niedziele. Kto bedzie na zawodach? Pozdrawiam Ewa
goranik Posted July 7, 2005 Posted July 7, 2005 no niestety nie jade. Mialam jechac na zawody, ale... bylam na zawodach w Czechach i zepsulo mi sie tam auto. Nie musze mowic jak bardzo pociagnelo mnie to po kieszeni;-) Wiec Warszawe musze sobie odpuscic;-( Z reszta i tak Frisiu chory. Dwa dni temu wciagnal nosem klos trawy:-( pozdrawiam i trzymam kciuki za Warszawe i czekam na relacje!
NNL-BC Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 To znowu sie nie spotkamy :( Ale za tydzien w Gdyni to juz chyba bedziesz co? :wink: Vypera warto obejzec :lol: Pozdrawiam Ewa
goranik Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 raczej tak, bo planujemy robic z Ania w Gdyni na wystawie pokazy.
NNL-BC Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 Rozmawialam z Ania, juz nie planujecie :( Ale trzymam kciuki ze moze jeszcze sie uda... Pozdrawiam Ewa
Ajrisz Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 [quote]raczej tak, bo planujemy robic z Ania w Gdyni na wystawie pokazy.[/quote] Mam rozumiec, ze to pokazy agility, right? W takim razie, czy jezeli dojda do skutku, to czy mozna wziac w nich udzial?
goranik Posted July 8, 2005 Posted July 8, 2005 niestety nie dojdzie do skutku :-? bo wystawa bedzie "okrojona" z miejsca. i nie bedzie gdzie pokazowego ringu zrobic. A szkoda. no ale trudno. Oczywiscie gdyby byl to bysmy zaprosily bardzo chetnie. Jakby cos sie zmienilo to dam znac!
Ajrisz Posted July 11, 2005 Posted July 11, 2005 Witamy, witamy a zarazem gratulujemy sukcesow warszawskich tych borderowych i tych nie :D U nas upaly, Raisa na diecie, czekamy na wystawe w Gdyni, i sie cholera doczekac nie mozemy. 8) Pytanie do Magdy od Frisco, czy orientujesz sie jak z ulicy Warszawskiej <albo z dworca po prostu> dojechac na teren wystawy? Facet od ktorego wynajelam pokoj twierdzi ze autobusem lub kolejka <szalenie mi pomogl taka pelna i szczegolowa odpowiedzia 8) >, ale nic wiecej nie wie.
malutka Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 Witam, wlasnie mam troszeczke czasu aby napisac cos o sobie i moim Borderze. We wrzesniu zeszlego roku pozegnalam ONka - Walkera z powodu raka (13 lat), od razu chcialam brac nowego psiaka aby wyjsc z zaloby i szybko wrocic do normalnego zycia. Rozgladalam sie po schroniskach, czytalam literature i postanowilam zostac wlascicielka bordera, zreszta zgodnie z mezem. Rase mielismy wybrana, plec tez, i obydwoje zakochalismy sie we zdjeciu blue merle z okladki ksiazki wlasnie o tej rasie. Mial byc wlasnie taki, z jednym, niebieskim okiem i inteligetna mina. No i zaczelo sie poszukiwanie, troche latwiejsze bo mieszkamy w Anglii:hodowcow bardzo duzo ale jeszcze wiecej psich farm. KC przeslal nam liste wszystkich chodowli w UK i dzwonilismy do kazdej, wpisalismy sie na liste oczekujacych i czekamy. Rodza sie tylko rude lub czarne, juz prawie zwatpieni znalezlismy 9 miesieczna suczke w schronisku i zaczynaja sie rozmowy z Battersea, I tu nastapil telefon z Detani, ze Jupiter zostal ojcem i sa merlaki i czy nadal jestesmy zainteresowani. Oczywiscie telefony, przesylanie zdjec, oczekiwanie na otworzenie oczek , chociaz wtedy juz nie byloby znaczenia czy slepka niebieskie czy nie. Odbior planowany na 1 stycznia, zrezygnowalismy z Sylwestra i z samego rana jedziemy na prawie drugi koniec Angli po Merlaka. Milosc od pierwszego spojzenia, pare godzin obserwacji, sprawy papierkowe, ba zostalismy poczestowani obiadem noworocznym, i z szczyniem do domu. I tak moj psiak ma juz prawie 9 miesiecyi jest ze mna od pol roku i nazwany zostal Bohorem ( rycerz okraglego stolu) Jest psem rasowym,z metryczka itd, ale nie mamy zamiaru go wystawiac ani rozmnazac, wiec nie staramy sie o hodowlanke. Psa mamy jako towarzysza, przyjaciela i pelnoprawnego czlonka rodziny. Chodzimy z nim na szkolenie , oraz samodzielnie tresujemy, uczy sie bardzo szybko i bardzo to lubi, uwielba freesby i taniec. Aportuje albo nie, mysle ze do tego dorosnie. Jest bardzo karny, troche wstydliwy w stosunku do nieznanych ludzi i psow, ale to chyba wiek. Jest moim pierwszym colli a juz wiem, ze w dalszej przyszlosci bede miala czarno bialo sunie, ( oprocz Bohora posiadam 4 letnia pudelnice schroniskowa -Guiness i narazie warunki mi nie pozwalaja na trzeciego siersciucha, chociaz meza moge zawsze wysiedlic :)) No, to by bylo na tyle, Pozdrowienia Malutka
goranik Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 Pytanie do Magdy od Frisco, czy orientujesz sie jak z ulicy Warszawskiej <albo z dworca po prostu> dojechac na teren wystawy? Facet od ktorego wynajelam pokoj twierdzi ze autobusem lub kolejka <szalenie mi pomogl taka pelna i szczegolowa odpowiedzia 8) >, ale nic wiecej nie wie.[/quote] a z jakiego dworca??:-) Bo jest ich w trojmiescie kilka. Napisz to Ci wytlumacze. Tylko z jakiego miejsca. I o ktorej godzinie? moze cie odbiore.
goranik Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 Malutka:-) A masz jakies zdjecia swojego pieknego merlaczka?? Czy zamierzasz z nim robic cos w strone sportu? Agility? frisbee, taniec?
Ajrisz Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [quote]a z jakiego dworca?? Bo jest ich w trojmiescie kilka. [/quote] Z dworca Gdynia Glowna rzecz jasna. :D Jestem w Gdyni od 16, takze w dniu wystawy godzina jest mi calkowicie obojetna. :wink: Laluna! Wiesz co? Wczoraj mi Zdzisiu powiedzial, ze jestem dawno przed murzynami bo nic nie wiedzialam o Twojej nowosci tri! Wstyd, po prostu wstyd! No, ale teraz juz wiem. 8)
LALUNA Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [quote]Zdzisiu powiedzial, ze jestem dawno przed murzynami[/quote] No to zaraz się okaże ze jeszcze nie zdarzyłąś z drzewa zejść :lol: No to zobaczmy: A powiedział Ci że macie nowa intruktorkę od agility? I będziecie mogli nauczyć się biegać po torze tańcząco? Bo ona też fajnie tańczy :wink: No ale powiedz Zdzichowi, ze on też nie ma dobrych informacji, tri to ona będzie jak ja pomaluję. Ale reszta sie zgadza :wink:
niuka Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Laluna no niestety, tak wyszlo :( kilka psow z zawodow sie wylamalo - wyjechali wlasciciele, rozchorowaly sie psy, pociely sobie lapy ( :evilbat: ) a inne wogole sie nie zglosily :( tez sie rozczarowalam, bo na torze nie moglam poszalec... a rywalizacja byla fajna - wygrywal ten kto mial najmniej karnych :lol: jumping niedzielny byl fajny - szybki i bez zadnej zmiany strony - to bylo super naprawde - na zapierdalanie - tu dopiero byly emocje! :) kiedy przebiegl cir wydawalo sie, ze juz nikt nie pokona tego toru szybciej, ze wygral i teraz reszta walczy o drugie i trzecie miejsce, jednak marzenka z kaska sie ostro przylozyly do tego toru - to bylo rewelacyjne, szkoda ze nie podawali z jaka predoscia pies biegl... mysle ze bylo to spokojnie 5,5 m/s... dokladnych wynikow nie mam - nawet teraz dobrze nie pamietam kto jakie miejsce zajal - pod agility byly zdjecia z rozdania nagrod - jezeli na podium stala tylko jedna osoba byly to egzaminy - mozna sie domyslec ;) Ajrisz rozwin to "bo nic nie wiedzialam o Twojej nowosci tri!" - ze co? :>
Ajrisz Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Laluna, O roztanczonej instruktorce wiem - od wczoraj :wink: No, ale na razie nic nie ruszylo, i ciekawa jestem od kiedy zaczna sie takie real zajecia. [quote]No ale powiedz Zdzichowi, ze on też nie ma dobrych informacji, tri to ona będzie jak ja pomaluję. [/quote] Fakt, mnie sie moglo pomylic z p.Malgosia, ona chciala tri! Wiec sobie pomyslalam, ze Ty tez chcesz. 8) No, ale tradycyjna tez fajna. <jak ja nazwalas swoja droga? > Niuk, o wszelkie nowosci pytaj Lalune :D
LALUNA Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 [quote]jak ja nazwalas swoja droga? [/quote] Ma ksywe Killer :wink: Ajrisz jak powiedział "przed murzynami", to był to raczej komplement, ale jak powiedział "za murzynami" oj to musisz mu uszu natrzeć. A ile tam jest u Was chętnych i cwiczacych. Bo chyba cały problem że nie mozecie sie zebrać i konkretnie umówić co do tych treningów. Jak tam z torem, kompletny?
Ajrisz Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Powiedzial ZA!!!! :evil: :wink: U nas chetni to trzy bordery, jeden bokser, i kiedys pokazywal sie border terrier, ale ostatnio cos go nie widzialam. Tor kompletny, skoku w dal nie mamy, ale to sie da zrobic w 5 minut. Jest juz na stronie w Gdyni katalog i w otwartej bedzie Wisus Ko To Ra :) Nie wiem jak sobie poradzi z Vyper'em ale zdjecia mu chetnie zrobie! :D
LALUNA Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Więęęęęęęęęęc, nic nie ma tak łatwo. Ale dam Ci podpowiedź - poszukaj na stronie :wink:
Recommended Posts