Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='rodzice']ja kryję w następny dzień po przekroczeniu 4 bo potem już leci galopem i może być za późno ale w sumie nie wiem czy dobrze robię .[/QUOTE]

Wydaje mi się, że najważniejsze to obserwować i znać własną sukę....bo każda może być do krycia przy innym progesteronie....ja przy prog. 4 ;) to mogę sobie iść spać ;) hahahah....a ruszyć jak przekroczy 10-12 ;) Może to specyfika rasy /choć nie sądzę/ ;)

Posted

Reasumując:
5 dzień (niedziela) 12 nmol (3,77 mg/ml)
7 dzień (wtorek)17 nmol (5,34 mg/ml)
8 dzień (środa) krycie
9 dzień (czwartek) skok duży bo aż 41,34 nmol (13 mg/ml)
10 dzień krycie
I co wy na to? zobaczymy co z tego wyjdzie za 25 dni.

Posted

[quote name='morgan39']Reasumując:
5 dzień (niedziela) 12 nmol (3,77 mg/ml)
7 dzień (wtorek)17 nmol (5,34 mg/ml)
8 dzień (środa) krycie
9 dzień (czwartek) skok duży bo aż 41,34 nmol (13 mg/ml)
10 dzień krycie
I co wy na to? zobaczymy co z tego wyjdzie za 25 dni.[/QUOTE]

myślę, że powinno być wszystko OK ;) a USG tak naprawde to łatwiej "złapać" ok 21-23 dnia /jesli wet wie czego szuka;)/ bo kapsuły sa jeszcze wszystki w miare obok siebie i daja duże echo... i trzymam kciuki ;)

Posted

[quote name='rodzice']będę pilnie śledziła bo wychodzi na to ze pewnie za szybko kryję[/QUOTE]

niekoniecznie za szybko...wiele suk tak jest krytych /tzw. książkowo/ i maja piękne mioty..spróbuj raz potwiedzić progesteron i np. cytologie...czy sie nie "rozjadą"...mozna jeszcze zrobic waginoskopię /ale to bardziej informacyjnie niż wyznacznikowo. Ja wiem, że takie rzeczy czasem trwają..i mamy kolejne puste krycie...ale czasem warto /jesli suka jest nietypowa/.

Posted

Witam, wiele tu napisano na temat poziomu progesteronu w czasie cieczki, do ustalenia terminu krycia.
Mnie interesuje poziom progesteronu w czasie ciąży, kiedy rośnie, kiedy spada i jaki jest krytyczny punkt, po którym następuje poronienie.
Moja suczka poprzednią ciążę straciła, tzn. przedwcześnie urodziła jedno szczenię które przeżyło dobę. Jedną z hipotez jest spadek poziomu progesteronu. Teraz jest w 31 (potwierdzonym USG) dniu ciąży ale progesteron jej spadł i obawiam się, czy to nie zamierza się powtórzyć. Wynik odebrałam dzisiaj a z wetem zobaczę się jutro, ale szukam różnych źródeł wiedzy i ludzi którzy orientują się w temacie.
progesteron przy kryciu -12,4 ,
24 dzień ciąży - 28,68 ,
30 dzień ciąży - 16,16
Mam się czyn martwić?

Posted

U moich znajomch niestety już kilkukrotnie zdarzyło się że sukom spadał poziom progesteronu i tracili szczeniaki albo jeśli odpowiednio szybko zareagowali podawali progesteron i suki utrzymywały ciąże.
U mnie suka miała badany w czasie ciąży ale było wszystko ok.

U nas?
3 miesiąc czekam na cieczke, w końcu matke córka z cieczka wyprzedziła. Teraz mam nadzieję że i mamusia z kopyta ruszy z cieczką :)

Posted

Dziś byłam u weta i rozmawiałam o progesteronie- padł też temat o jego stężeniu w ciąży, tak więc mam informację że w trakcie ciąży może utrzymywać się nawet na poziomie 10, bo takie stężenie wystarczy do utrzymania ciąży.

Posted

Przy ostatniej ciąży badałam progesteron u suki- przez całą ciążę- tak więc progesteron 10 to krytyczny wynik, przy którym powoli zaczyna odklejać się łożysko i szczenięta nie przeżyją- przy progesteronie w takiej ilości już podaje się zastrzyki- w ciąży bada się nie tylko poziom progesteronu ale również estradiole, które rosną wraz z rozwojem ciąży. Ostatni zastrzyk progesteronu podaje się na kilka dni przed planowanym porodem- to trzeba obliczyć, bo progesteron w zastrzyku działa ileś tam dni i chodzi o to, żeby nie spowodować "bloku" progesteronowego na dzień porodu. Poród następuje przy poziomie ok 5 i jest to duży skok tego hormonu, a z powodu tego właśnie skoku jest i skok temperatury.
U nas przy poziomie 11 już był podawany progesteron. Normalnie w ciąży (książkowo) progesteron powinien oscylować ok 20- o ile dobrze pamiętam- wtedy jest bardzo bezpiecznie. U nas panika zaczęła się właśnie ok 11, który utrzymał się przez tydzień, potem spadł do 10 z kreskami i to już był powód, żeby nie pozwolić mu spaść niżej. Już przy tym 10 z kreskami tętno szczeniaków spadało.

Posted

ja krylam moja jak miala progesteron 11(plus zrobione badanie cytologiczne i USG gdzie bylo widac pecherzyki :D) pierwszego dnia i potem jeszcze dwa razy robilam sztuczna inseminacja swierzym nasieniem-drugiego i ostatniego dnia (lacznie bylam u psa 3dni), pierwszego i ostatniego dnia po inseminacji pieski byly dopuszczone do siebie tez naturalnie (pierwszego dnia bez skleszczenia a trzeciego ze skleszczeniem)-zeby biedaki mialy tez z tego jakas przyjemnosc. Teraz czekam na USG!(jedziemy w poniedzialek) i mam straszne irracjonalne mysli, ze sie nie udalo czy cos. :) Jakie sa wasze doswiadczenia? Myslicie ,ze jest duze prawdopodobienstwo, ze sie udalo? W ksiazce Pani Anny Marek czytalam ,ze sztuczna inseminacja zrobiona w odpowiednim czasie jest 100% skuteczna...Jakie sa wasze obserwacje na ten temat? I czy mozna zrobic te badania progesteronu na poczatku 4tyg ciazy, czy jest to za pozno? Bardzo nie chcialabym zeby poronila, bo krycie, nie ukrywam bardzo wyczekiwane...;)

Posted

Cholipka następna z progesteronem powyzej 10 - strasznie jestem ciekawa co z tego wyniknie . Mnie lekarz wytlumaczył ze powyzej 10 to już po ptokach i ja zawsze kryje przy mniejszym ale o tym juz pisalam . Koniecznie daj znać !

Posted

akurat z dniami plodnymi to mi wyznaczal Pan prof Nizanski z UP a on jest najlepszy w PL...kurcze mam nadzieje ,ze bedzie dobrze :) Pan Kalisz ktory robil sztuczna inseminacje tez mowil ,ze jest ok

Posted

kilka lat temu wlaśnie on mi tak powiedział i robił inseminacje przy progesteronie ok 7 . ale to było kiedyś tam i moze teraz doszli do wniosku ze lepszy jest wyższy .

Posted

ja tym razem też kryłam przy bardzo wysokim progesteronie / wcześniej przy 6-w górę- i było pusto/
Tym razem robione bad. na klinikach u dr. Niżańskiego- wg. waginoskopi-do krycia, wg. USG /widać było pęcherzyki-do krycia, cytologia-część nabłonków owulacyjnych, część niezidentyfikowalnych/albo po owulacji albo przed/ ;) i zoonk... czekamy na progesteron- który wyszedł 25 .- mamy natychmiast jechać ;) .. i powtórzyć cytologię za 2 dni ;) Pojechaliśmy na drugi dzień /czyli prog. pewnie doszedł lekko do 30/ , potem cytologia któta wyszłą już książkowo z samymi komórkami owulacyjnymi ;) i znowu jazda.... za 1,5-2 tyg rodzimy...ciąża mnoga ;)

Posted

Dzieki! Skoro mi tez u Pana Nizanskiego to mam nadzieje ,ze tez sie uda :D z tym ,ze krylam przy progesteronie 11(pierwszego dnia),ale pewnie w ciagu tych 3dni tez jeszcze podskoczyl

Posted

Ja w ubiegłym roku kryłam przy ponad 24 i było 11 szczeniąt... mi lekarz (dr. Marczak) tłumaczył że: po pierwsze owulacja jest przy 5 mg/mol, jajeczka dojrzewają około trzech dni, czyli 2-3 dni po przekroczeniu 5 mg/mol są najlepsze dni. Tak też robi moja znajoma która ponad 30 lat hoduje psy i zawsze suki jej zachodziły.
My czekamy na to nieszczęsne 5 :)
7 dzien - 0.9 mg/mol
9 dzien - 3,5 mg/mol
10 dzien - 4,5 mg/mol
11 dzien - 4,8 mg/mol :diabloti: