Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tylko słyszłam, że te zastrzyki są szkodliwe. czy możliwe żeby suczka zaszła w ciąże w 5 dniu cieczki ? inne psy się nie interesuję tylko ten był taki narwany

Posted

jest możliwe i pamietaj ze plemniki sobie mogą poczekać na dojrzewanie jajeczek .
Drugie wyjscie to czekac co dalej i albo uspić ślepy miot albo poszukac im domów .
Nie wiem czy jest jeszcze jakas inna mozliwośc skoro chcesz zachować macicę .

Posted

[quote name='JolkaZ']Tylko słyszałam, że te zastrzyki są szkodliwe. czy możliwe żeby suczka zaszła w ciąże w 5 dniu cieczki ? inne psy się nie interesuję tylko ten był taki narwany[/QUOTE]
Zapewniam Cię że ciąża może być bardziej szkodliwa dla życia Twojej suczki niż zastrzyk - zwłaszcza że to pierwsza jej cieczka, nawet nie zdążyła się fizycznie rozwinąć. Ciąża bardzo obciążą organizm, nawet dorosłych suk, a co dopiero tak młodej, rosnącej. Oczywiście że może zajść w ciąże 5 dnia, na to nie ma reguły. Ja bym poszła do weta po zastrzyk.

Posted

A czy jeśli progesteron byłby bardzo niski to też jest szansa, ze jest w ciąży ?
Wet powiedział aby za 3 tygodnie zrobić USG i jeśli będzie ciąża o pod leki hormonalne.

Posted

[quote name='JolkaZ']A czy jeśli progesteron byłby bardzo niski to też jest szansa, ze jest w ciąży ?
Wet powiedział aby za 3 tygodnie zrobić USG i jeśli będzie ciąża o pod leki hormonalne.[/QUOTE]

Plemniki mogą czekać na jajeczka nawet kilka dni, więc to duże ryzyko pozwalać suczce w cieczce na kontakt z psami nawet na samym początku krwawienia.

Posted

Wywoływanie poronienia w 3 czy 4 tygodniu ciąży też jest dużo bardziej ryzykowne i obciążające organizm suki niż podanie zastrzyku od razu po kryciu. Jak dla mnie wet trochę beztrosko podszedł do tematu.

Posted

[quote name='gosiakds']No i co Pamela wyszedł jakiś filmik?

Rodzice i jak się sunia kryła? wszystko było ok?[/QUOTE]

Sorki . nawal roboty był, suka siekryła bez progesteronu tylko na wyczucie własne, repa i moje, 3 dni temu sie urodziło 7 szczylków, jeden nie przezył. Filmiki wyszły śrenio, czekaja jeszcze na montaz ale jakis materiał z tego będzie. Teraz mam kolejna cieczkę ale nie do krycia jednak może jeszcze cos dokręcimy - w sensie zachowania i psa i suki. Ja dzieło sie dokona dam znac :).

Posted

To i ja dopiszę naszą historię :)

Szykujemy się do pierwszego krycia Piri. Panna wreszcie, po ponad 14 miesiącach raczyła dostałać cieczkę. Baaardzo obfitą.
Wyniki progesteronu:
6 dzień - 0,21ng/ml
8 dzień - < 0,2 ng/ml
10 dzień - < 0,2 ng/ml (wynik dzisiejszy)

Wypadałoby, żeby progesteron wreszcie zaczął rosnąć... :/
Kapki już o nieco mniej intensywnej barwie, suczka spuchnięta na maxa i pomału zaczyna odstawiać ogon.
Następne badanie zrobię 12 dnia.

Posted

[quote name='alive']To i ja dopiszę naszą historię :)

Szykujemy się do pierwszego krycia Piri. Panna wreszcie, po ponad 14 miesiącach raczyła dostałać cieczkę. Baaardzo obfitą.
Wyniki progesteronu:
6 dzień - 0,21ng/ml
8 dzień - < 0,2 ng/ml
10 dzień - < 0,2 ng/ml (wynik dzisiejszy)

Wypadałoby, żeby progesteron wreszcie zaczął rosnąć... :/
Kapki już o nieco mniej intensywnej barwie, suczka spuchnięta na maxa i pomału zaczyna odstawiać ogon.
Następne badanie zrobię 12 dnia.[/QUOTE]

Zrób badanie 14 dnia, progesteron na razie będzie rósł bardzo wolno, nie ma jeszcze potrzeby badać co drugi dzień

Posted

[quote name='Impresja&Simarilion']ja bym jednak badała co dwa dni, bo jak sunia tak długo się rozkręca to zwykle skok jest potem bardzo szybki.[/QUOTE]

Nie ma na to reguły, zazwyczaj progesteron zaczyna szybko rosnąc dopiero po przekroczeniu wartości 1,5 ng/ml - 2,0 ng/ml (czyli po wyrzucie hormonu LH) wtedy po około 2 dniach osiąga wartość 4 - 5 ng/ml.

Posted (edited)

Ja mimo wszystko zbadam jutro - nie wytrzymam do poniedziałku ;)
Jej matkę też dość późno kryłam (16-18 dzień) ale progesteron rósł pomału od pierwszych pomiarów.
Dziewczyna lubi fundować mi silne wrażenia ;)

Edited by alive
Posted

Dziś, czyli 12 dnia, skoczył do 1,5ng/ml.
Jutro znów sprawdzamy. Piri zaczyna zachowywać się jak lafirynda ;) Dziś na widok psa, który był ze 20m dalej, zaczęła wypinać zad...

Posted

[quote name='pamela']Sorki . nawal roboty był, suka siekryła bez progesteronu tylko na wyczucie własne, repa i moje, 3 dni temu sie urodziło 7 szczylków, jeden nie przezył. Filmiki wyszły śrenio, czekaja jeszcze na montaz ale jakis materiał z tego będzie. Teraz mam kolejna cieczkę ale nie do krycia jednak może jeszcze cos dokręcimy - w sensie zachowania i psa i suki. Ja dzieło sie dokona dam znac :).[/QUOTE]

Super!!! chętnie obejrzę :)

alive to całkiem możliwe, że na sex pojedziecie pod koniec tygodnia :lol:

Posted

[quote name='marako']No to już wielkimi krokami pójdzie.
Sex w piątek? Sobotę? Dajcie znać, co planujecie (jutro badacie poziom?)[/QUOTE]

Ja to bym w środę-czwartek kryła

Posted

[quote name='alive']Dziś o 10 rano miała już 8,1 ng/ml! A wczorajsze 4 ng/ml było z godz. 14.
Czyli na pewno jutro uderzamy na Budapeszt!!![/QUOTE]

Trzymam kciuki :) I owocnej oraz bezpiecznej podróży życzę :D