Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Alojzyna']no to małe podsumowanie wyników progesteronu:

8 dzień - 0,76 ng/ml
11 dzień - 2,91 ng/ml
13 dzień - 5,91 ng/ml
15 dzień - 12,60 ng/ml

wczoraj rano robiliśmy to ostatnie badanie i o 13tej wyruszyliśmy w drogę z zamiarem krycia dzisiaj ;) z drogi zadzwoniłam do labo i jak usłyszałam wynik, to zaczęliśmy gnać ile fabryka dała :) 1200 km pokonaliśmy w 9 godzin ;). Oczywiście na samym końcu nasz gps poprowadził nas na manowce :mad: i krążyliśmy dobre pół godziny zanim trafiliśmy do hotelu...

właściciel hoteliku postawiony na nogi - czekał na nas z kluczami, bo hotel normalnie zamykany o 22.00,

właściciele reproduktora w pełnym pogotowiu, lekarz wet. również ;)

krycie odbyło się równo o północy! takiej błyskawicznej akcji ze strony psa jeszcze nie widziałam!

[/QUOTE]

już jesteśmy po badaniu usg - ciąża potwierdzona :) :) :) spodziewamy się 6 szczeniąt choć przy pierwszym liczeniu doszliśmy do 8! co przy tej rasie jest rzadkością (u nas maksymalnie bywało 7)
tak więc czekamy... ;)

z tego wynika, że nie trzeba się bać wysokich progesteronów. Być może mało liczne mioty (4 i 5) były spowodowane tym, że do tej pory kryliśmy za wcześnie, bo na krycia jechałam gdy progesteron był w granicach 5-6.

Posted (edited)

my też... po nieudanych próbach przy progesteronie 6-8, w listopadzie, czekalismy głównie na TE dni...na jaśniejszy wysięk z pochwy i zainteresowanie samcem który jest w domu /tester/ Po badaniu / 12 dzień/progesteron 22,00 ng/ml/ + cytologia nabłonki pół/pół owulacyjne - /dopiero samiec w domu zaczął sie panna interesować/..... krycie na 13 i 15 dzień ..kontrolnie cytologia w 14 dzień - nabłonki 100 % owulacuje- wynik 7 maluchów - co jest w naszej rasie sporym wynikiem / 4 chłopców 3 dziewczynki/

Ja mysle, ze trzeba obserwować swoje suki...nie patrzeć na książkowe wytyczne.. każda kryje sie przy innym progesteronie ..i jest to sprawa czasem bardzo indywidualna

Edited by betka-sp
  • 3 weeks later...
Posted

Witam, może Wy, mądre głowy podpowiecie mi co z tym progesteronem u mojej suki jest nie tak:

PRoGESTERON - 5 dzień cieczki: 0,32 ng/ml
7 dzień cieczki: 0,34 ng/ml
9 dzień cieczki: 0,21 ng/ml
11 dzień cieczki: <0,2 ng/ml
12 dzień cieczki (badanie robione wieczorem, wcześniejsze rano): 0,31 ng/ml

Kiedy to się wreszcie ruszy, bo zaczynam się powoli martwić :/ Suka odstawia ogon, ale tylko kiedy dotykam ją w jego okolicy, psy się interesują, ale bez jakiegoś nadmiernego natręctwa. Wypływ ze sromu koloru rozwodnionej krwi, sam srom duży i pulchny, śluzówka raczej blada.

Zastanawiam się w tym momencie kiedy ją ponownie badać no i przede wszystkim kiedy kryć? Czy brak skoku progesteronu oznacza brak owulacji? Czy można przegapić ten wzrost w ciągu 1 dnia?

Dodam, że krycie planowane, oba psy mają rodowody, są przebadane, matka Mł Ch Pl, Mł Zw Klubu, Ch Pl, ojciec ICh, rasa terier pszeniczny

Będę wdzięczna o wszelkie słowa otuchy!

Pozdrawiam, Małgosia

Posted

nie jest możliwe przegapienie skoku - u twojej suczki jeszcze go nie było - gdyby był, to progesteron miałabyś na bardzo wysokim poziomie (on tak od razu nie spada)
Jeżeli progesteron jest "dziwny" to na twoim miejscu zrobiłabym jakieś dodatkowe badanie np. wymaz

progesteron u twojej suczki już "ruszył", czasami jest tak, że systematycznie rośnie a czasami "stoi" a potem nagle skacze do 10. Dwunasty dzień to dla niektórych suczek jeszcze wcześnie. Ja mam taką jedną suczkę, którą najlepiej kryć 17tego dnia... a czytałam tu na forum o suczkach krytych w 25 dniu...

a zatem cierpliwości, kolejne badanie zrób w poniedziałek

Posted

Ja też się martwiłam, bo pierwsze krycie robiłam w 11 dniu cieczki i wyszło stadko 9 maluszków.
Przy następnym kryciu progesteron dość długo był niski i krycie wyszło mi dopiero w 17 dniu cieczki, gdzie również urodziła się gromadka 9 maluszków. Trzeba badać i cierpliwie czekać :D
Choć wiem z własnego doświadczenia, że z tą cierpliwością to różnie bywa ;)

Posted

Dziś, 14-ty dzień cieczki, progesteron 1,8 ng/ml! Radzą jechać jutro jeszcze raz na badanie i wieczorem na krycie, jeśli jeszcze troszkę wzrośnie. Dobrze radzą?

Posted (edited)

My już też po zabawie z progesteronem>

7 dzień - progesteron niziutki, ok 0,4
9 dzień - 0,8
później sobota, niedziela - laboratoria u nas zamknięte. Mam szczęście mieć w domu kryjącego samczyka i to dało mi o wiele więcej informacji niż progesteron - w niedziele zaczął się nią interesować z nastawieniem 'w sumię muszę to pokryje', co było jasnym sygnałem, że za 1-2 dni będzie ten czas ;) W niedziele też zaczęła stawać i odstawiać ogon... Z krwi pobranej w niedziele (dowiadywałam się ju,ż w trasie) progesteron 4,8. Kryliśmy we wtorek, wieczorem.

Dzieci z tego będą, machały nam z USG ;)

Ciężarówka czuje się dobrze, jak widać.
[IMG]http://i181.photobucket.com/albums/x62/KasiaG_album/1-6.jpg[/IMG]

Edited by katarzynaG
Posted (edited)

edit: nie umiem na tym forum cytować czyichś postów, coś namieszałam! sorry, prośba u usunięcie tych edytowanych :/

Edited by Neredie
Posted

[quote name='katarzynaG']My już też po zabawie z progesteronem>

7 dzień - progesteron niziutki, ok 0,4
9 dzień - 0,8
później sobota, niedziela - laboratoria u nas zamknięte. Mam szczęście mieć w domu kryjącego samczyka i to dało mi o wiele więcej informacji niż progesteron - w niedziele zaczął się nią interesować z nastawieniem 'w sumię muszę to pokryje', co było jasnym sygnałem, że za 1-2 dni będzie ten czas ;) W niedziele też zaczęła stawać i odstawiać ogon... Z krwi pobranej w niedziele (dowiadywałam się ju,ż w trasie_ progesteron 4,8.

Dzieci z tego będą, machały nam z USG ;)

Ciężarówka czuje się dobrze, jak widać.
[IMG]http://i181.photobucket.com/albums/x62/KasiaG_album/1-6.jpg[/IMG][/QUOTE]

A w którym dniu była w końcu kryta? W niedzielę? Czyli w piątek było 0,8 a w niedzielę 4,8?

Posted

[quote name='Impresja&Simarilion']za wcześnie jeszcze! jesli progesteron będzie powyzej 4 to ja bym jeszcze ze dwa dni zaczekała. Mnie radzili kryć powyzej 10.[/QUOTE]

Dlatego jutro zrobię badanie jeszcze raz i może skoczy do coś ok 4, a wtedy to jak słyszałam, z pewnością można już kryć. Poza tym krycie będzie powtarzane po 48 h, więc tak czy siak trafi się w odpowiedni moment, szczególnie że plemniki jakiś czas (min 2 dni) mogą ostatecznie poczekać na dojrzałe jajeczko. Dobrze gadam?

Posted

[quote name='Neredie']A w którym dniu była w końcu kryta? W niedzielę? Czyli w piątek było 0,8 a w niedzielę 4,8?[/QUOTE]

zjadło mi pół posta, oczywiście. kryta była we wtorek, wieczorem.

Posted

[quote name='Neredie']Dlatego jutro zrobię badanie jeszcze raz i może skoczy do coś ok 4, a wtedy to jak słyszałam, z pewnością można już kryć. Poza tym krycie będzie powtarzane po 48 h, więc tak czy siak trafi się w odpowiedni moment, szczególnie że plemniki jakiś czas (min 2 dni) mogą ostatecznie poczekać na dojrzałe jajeczko. Dobrze gadam?[/QUOTE]

ja bym poczekała 1-2 dni od czasu kiedy poziom będzie powyżej 4.

Posted

Dziś 2,9, więc decyzja o wyjeździe do reproduktora jutro po południu. Krycie odbyłoby się ok 21:00 jak wszystko dobrze pójdzie. Mam nadzieję, że poziom progesteronu będzie odpowiednio wysoki..

Posted

Jeszcze jest kwestia reproduktora, który jest doświadczony (5 miotów do tej pory), a on to już z pewnością będzie wiedział czy to już czas, czy jeszcze nie :) Najwyżej zostanę jeszcze 2 dni i pokryjemy ją 3-krotnie, czyli wtorek- czwartek- sobota no a wtedy to nie ma bata, musimy trafić w odpowiedni moment!

Posted

[quote name='Neredie']Suke ostatecznie inseminowalismy przy progesteronie 15,4 z powtorzeniem nastepnego dnia. Za 4 tyg okaze sie co z tego wyniknie :)[/QUOTE]

kiedy to było? to znaczy którego dnia cieczki?

Posted

[quote name='Alojzyna']kiedy to było? to znaczy którego dnia cieczki?[/QUOTE]

17- ego dnia progesteron był 15.4, przy poziomie 2.9 dnia 15-ego, więc skok dość spory

• Upvote 1