Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
mam suczke jack russell terier, ma aktulanie 9,5tyg.Wzielam ja gdy miala 7tyg. Jest bardzo kochana, lubi sie bawic, kladzie sie na brzuszek zeby ja glaskac.Jednak mam pewien problem.Bardzo gryzie, za nogawki, rece itd.:-(
Probowalam wielu rzeczy:
1.ignorowanie- wiadomo gryzla dalej i coraz mocniej
2.odwracanie jej uwagi zabawka - czasami dzialalo czasami nie
3.przytrzymywanie za kark- gdy znieruchomiala puszczalam ja a ona wtedy odwracala sie i warczac z wsiekloscia gryzla reke.
4. ugryzla mnie w reke ja ja tez ;) owinela sie i dziabnela mnie w twarz.
potrafi tez warczec i gryzc obcych ludzi.
Nie chce pozniej jej oddawac lub tez byc zmuszona uspic, nie chce tez ja bic.Dzis weterynarz powiedzial iz jesli dalej tak pojdzie to wlasnie tak bedzie( nie dala mu wlac plynu na odrobaczanie do pyszczka).Wiedzialam ze jest to trudna rasa,jednak wszytsko wydawalo sie takie proste- gdy gryzie odwroc jej uwage zabawka,pokaz co sluzy do gryzienia itd. Guzik prawda, nie skutkuje.Kochani pomozcie, co robic, jak socjalizowac by wychowac ja na madrego,poslusznego i NIEAGRESYWNEGO jacka. Szkoda zmarnowac pieska, jest bardzo kochana i madra.:loveu:Pilnie prosze o rady.

Posted

Piesek niestety rodowodu nie posiada, i to byl na pewno blad nie ma jednak co plakac nad rozlanym mlekiem i trzeba kombinowac tak by bylo jak najlepiej.Ojciec suczki jest agresywny w stosunku do obcych nie mozna go glaskac, natomiast mama do rany przyloz,mysle ze suczka powinna byc z matka do 3 mies. to moze matka nauczylaby ja ze gryzc nie wolno, teraz jednak musimy to zrobic my.Tylko jak by nie wzbudzic agresji??

Posted

Wiam,
Zakładam,że to Twój pierwszy szczeniak;). Psy mają w naturzę gryzienie i usypianie ich za to nie jest dobrym pomysłem, tym bardziej, że jest to szczeniak, którego dopiero poznajesz a on Ciebie - na ile może sobie pozwolić.
Z moją dziewczynką było podobnie, krzyczałam "fe!" za każdym razem jak to robiła i ignorowałam ją, niech piesek wie, że takie zachowanie Tobie nie odpowiada, a nakręcanie ją zabawką powoduje (zamiast odwrócenia uwagi), że jest to dla niej nagroda, w stylu "pogryzę trochę to się ze mną pobawią" ;).
A jeśli nie dajesz rady proponuję na początek przedszkole dla psów :).
A gryzienie przechodzi po pewnym czasie, gdy ząbki już jej wyjdą, tyle o pamiętam z naszego przypadku:roll:. Najważniejsza jest konsekwencja i systematyczna praca z psem...

Pozdrawiam:)

Posted

Z Twojego opisu wygląda na to, że ona chce się po prostu bawić ;) Warczenie psa nie oznacza tylko i wyłącznie agresji np. moja sucz dosyć charakterystycznie warczy przy zabawie, ale robi to z radości bo tak jej się "fajniej" bawić. Nie ma w tym nic złego. Jacki jak pewnie wiesz to baaardzo energiczne psiaki, a Ty powinnaś mu zapewnić różnego typu zabawy np. możesz w miskę nalać wodę i bawić się w niej z nią. Możesz też już powoli zacząć uczyć ją komend typu "siad". Szczeniaczki jack russell to diabełki, mało który to dużo śpiąca kluseczka (praktycznie, to chyba wogóle takich nie ma...:diabloti:) I nie martw się bo jak na razie nie wygląda mi to na agresję, tylko na zwyczajne psie nudy, uzupełniane "gryzanką", aby zwrócić na siebie Twoją uawgę (zresztą z pozytywnym skutkiem)
Pomimo że Twój piesek nie jest w pełni rasowy to na pewno ma z tej rasy sporo i MUSISZ zapewnić mu odpowiednią dawkę bodźców stymulujących, zabawy i ciekawostek ;)
Powodzenia :loveu: