Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od kilku dni mam w domu 2-miesięcznego pieska rasy bolończyk. Do ej pory karmiłam go karmami z puszki dla szczeniąt,ale nie wiem czy to dobrze cały czas karmić pieska taką karmą więc proszę o pomoc. Czym najlepiej karmić takiego szczeniaczka??

Posted

Moim zdaniem powinnaś takiego maluszka karmic też sucha karma dobrej jakości np royal canin dla szczeniąt , Eukanuba (puppy & junior lamb and rice od 2 do 12 mieisaca zycia), Hills i wiele innych które zakupisz w dobrym sklepie zoologicznym lub w internecie ( allegro) .To prawda że kosztują one dużo ale karmy maja przeważnie 12-15 kg starczaja na baardzo długo i są na tyle dobre że dostarczają pieskowi praktycznie wszystkich składników do prawidłowego rozwoju

Posted

dietę możesz zamienić lub urozmaicić gotowanym jedzonkiem; gotowane mięso z kurczaka / bez kości!/ lub wołowe, do tego ryż / ewentualnie makaron/, warzywka np.marchewka. Dodatkowo możesz pieskowi podawać gotowane jajko, trochę białego serka, jogurtu-ale w małych ilościach / biegunki/

ważne czy mały był karmiony w poprzednim domu / u hodowcy/. lepiej drastycznie nie zmieniać diety tylko stopniowo wprowadzać nowe składniki, żeby uniknąć niestrawności; biegunek czy wymiotów.

z suchej karmy polecam royala dla szczeniąt dla małych ras.

wbrew pozorom pieski nie potrzebują zmian w menu:cool3: jeśli karmisz szczeniaka puszkami dobrych firm nie musisz zmieniać tego.

pamiętaj tylko szczeniak, który zasmakuje w gotowanym jedzonku, będzie w starszym wieku trudny do przestawienia na ,,suche,,:evil_lol:

Posted

Jeśli żadnych informacji nie udzielił Ci hodowca, to ja również polecam jak poprzednik zacząć od karm suchych (oczywiście tych dobrych, a nie chappi czy pedigree). Recenzje na temat interesującej Cie karmy powinnaś znaleźć tu na dogo w dziale 'suche karmy';)

Posted

Ja jestem za suchym lub gotowanym... Puszki nie są złe, ale tylko jeśli są dobrych producentów (np. Meat-O-Lini, Gran Carno, Hill's). Poza tym karmienie puszkami sporo kosztuje. Z suchych karm polecam: Nutra Nuggets, Bosch, Acana i z tych droższych oczywiście Royal, Hill's, Orijen. Jedzenie gotowane - nie wiem, moj pies zawsze jadł suche, ale odradzam gotowanie jedzenia dla psa na szybko - pamiętaj, że szczeniak, potrzebuje różnych substancji odżywczych w odpowiednich proporcjach, więc jedzenie musi być dobrze zbilansowane, aby piesek prawidłowo się rozwijał. Jeśli mimo wszystko zdecydujesz się na karmienie jedzeniem domowym, poczytaj sobie tematy na Domowym Jedzeniu. No i koniecznie wszystko co nowe musi być wprowadzane stopniowe, tzn.:
1 dzień 80% starej 20% nowej
2 dzień pół na pół
3 dzień 20% starej 80% nowej
4 dzień 100% nowej
2- miesięczny szczeniak powinien być karmiony 4 razy dziennie.

• 3 months later...
Posted

myśle że mały piesek powinien być gotowany grysik , ryż itp. zeczy mleko z białym serkiem jogurty smietankowe z ryem grysikiem , mysleż taz ,ze nie zaszkodzi mięso z kurczaka [COLOR="Yellow"]BEZ KOŚCI!!!!!!!!!!!!!![/COLOR]
ora mięso wołowe pokrojonr bardzo cieniutko żeby puźniej nie wymiotował. a co do suchej karmy to lepiej nie przesadzac a jeśli już to z dobrej firmy nie takiej jak pedihry dobre sa z Natura Nuggets czy Royal lub hill s , orijen to sa lepsze karmy tylko troche drorzsze piesek k;osztuje zreszta tak ja inne zwierzeta

kicia@punia;)
PS.piesek nie moze jesć dużych kawałków
bo puźniej może wymiotować a to
przyjemna nie jest ani dla nas ani
dla pieska;);););););)