alicja.zurakowska Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 moj psiak juz po usg i nic specjalnego nie wyszlo, badanie kalu tez ok, wet.podejrzewa albo owrzodzenia albo cialo obce w zoladku ale to wyjdzie tylko na gastroskopii tak wiec to badanie nastepne w kolejce do wykonania ale juz niestety trzeba pojechac troche dalej,poki co psu troche lepiej po lekach na wrzody i po zmianie diety na bardziej ryzowo-jarzynowa,ograniczylismy troche mieso zeby mu nie kislo przez noc w zoladku Quote
Chefrenek Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='alicja.zurakowska']moj psiak juz po usg i nic specjalnego nie wyszlo, badanie kalu tez ok, wet.podejrzewa albo owrzodzenia albo cialo obce w zoladku ale to wyjdzie tylko na gastroskopii tak wiec to badanie nastepne w kolejce do wykonania ale juz niestety trzeba pojechac troche dalej,poki co psu troche lepiej po lekach na wrzody i po zmianie diety na bardziej ryzowo-jarzynowa,ograniczylismy troche mieso zeby mu nie kislo przez noc w zoladku[/quote] ryż też może fermentować;) Quote
alicja.zurakowska Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 po 3 miesiacach leczenia wkoncu zdiagnozowano na gastroskopii co dolega mojemu psiakowi i nie sa to wrzody a refluks spowodowany nie domykaniem zwieracza przez co tresc pokarmowa a wlasciwie juz w wiekszosci spieniona zolc cofala mu sie podrazniajac non stop przewod. Polecam kazdemu na niezidentyfikowane wymioty zrobic gastroskopie psu bo mozna w nieskonczonosc leczyc psa na cos co psu nie dolega Quote
sloneczQ71 Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 Moj piesio ma podobnie, rano wymioty taka zółcią z pianą, co sie okazalo ma zapalenie jelit wiec proponuje jak najszybciej zglosic sie do weterynarza i zrobic badanie krwi i usg jamy brzusznej. Quote
jola123 Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 ponawiam także tu pytanie. czy na RTG może nie wyjść ciało obce ? Quote
ewtos Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 [quote name='jola123']ponawiam także tu pytanie. czy na RTG może nie wyjść ciało obce ?[/quote] Powinno być widoczne. Zdjęcie robi przy pustym żoładku i jelitach ,ważne jest też podanie węgla lub espumisanu w/g wskazań lekarza żeby związac gazy, więc ciało obce powinno być widoczne. Quote
Huskuś Posted August 18, 2009 Posted August 18, 2009 [quote name='jola123']ponawiam także tu pytanie. czy na RTG może nie wyjść ciało obce ?[/quote] To zależy co to jest. Tworzywa sztuczne i szmaty ponoć bardzo ciężko wykryć. Pozdrawiam Hania Quote
harold_osborn Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 Mój piesiunio też wymiotuje co kilka dni trawą i żółcią, gęsto. Czasami przed snem, czasami z rana... podejrzenia, że to kość upadły, bo wymiotował zanim jeszcze ją zjadł. WEterynarz zaleciła RTG jamy brzysznej, ale to duży wydatek i mam nadzieję, że go unikniemy. Oczywiście, od razu po wystąpieniu wymiotów odrobaczyłam go i spsikałam Fiprexem przeciw kleszczom - może to coś po kleszczowego? Quote
harold_osborn Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 Ha wydało się, że to ciało obce. Jedziemy na RTG. Quote
Huskuś Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Mój psiak mial także taki okres, że co któryś dzień rano wymiotował żółcią. Wetka poradzila, żeby rano dawać mu coś do zjedzenia. Dajemy kawałeczek suchej bułki i chyba tylko raz od tej pory zwymiotował i to bardziej śliną niż żółcią. Hania Quote
Darianna Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 zwykle wystarczy dawać później ostatni posiłek. Ale i tak można :D Quote
Huskuś Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 U mnie nie wystarczało, bo psy jedzą drugi posiłek koło 22-23-ciej. Pozdrawiam Hania Quote
Recommended Posts