Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 61
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='martka1982']U mnie już jest diagnoza - niewydolnosc trzustki. Badanie miał robione i z krwi i z kału. Pani wet mówi,że to z krwi może być mylące i np nic nie wykazac, dlatego powinno sie badac amylaze z kału. Okazało się,że moj pies nie trawi tłuszczów, dlatego musi przejsc na specjalna diete i do tego dostal jeszcze antybiotyk aby pozbyc sie helikobakter z zołądka gdyz ma juz stan przedwrzodowy[/quote] Strasznie mi pzrykro to okropne choróbsko.(niewydolność trzustki):-(:-( Trzymamy kciuki i łapy,życzymy jak najwięcej zdrówka A.

Posted

Martka napisz jakie dokladnie badanie krwi robił wet.mam psa z podobnym schorzeniem i właśnie czekam na wynik badania krwi i kału.wszystko pojechało do niemiec bo tylko tam podobno robią panel trzustkowy.a u Twojego psa to jest zapalenie zewnątrzwydzielnicze czy wewnątrzwydzielnicze trzustki?mam nadzieję że nie pokręciłam z fachowymi nazwami.chyba trzeba nauczyć się z tą chorobą żyć ja podaję na razie tylko tabl. przeciwwymiotne i czekamy na wyniki.a i karma Hiils id weterynaryjna o innej nie ma mowy bo rozwolnienie że szok.

Posted

moj psiak ma sie dobrze poki mu przemycam w parowkach tabletki (zmasowany atak:) 1/4 sylimarol 35, 1/4 hepatil; a wieczorem 1/,4 alugastin lub ranigast) Bylam ostatnio u weterynarza bo chcialam kupic rumen tabs albo karme royal intens. dla psow z problemami przewodu pokarmowego, ale nie bylo mojego ulubionego tylko jego brat tez weterynarz i kazal to wszystko zostawic i odrobaczyc psa jakimis tabletkami co nawet larwy wybijaja,podaje sie to przez 3 kolejne dni, ale to nic nie pomoglo bo na 4 dzien pies sie znow zaczol trzasc i smierdzi od niego jakby z przelyku,tak wiec na wlasna reke wrocilam do mojego leczenia i poki co z psem jest ok,ale po wyplacie wybiore sie na usg i badania krwi zeby jednak dowiedziec sie co dokladnie mu dolega,bo to wkoncu dopiero 5 latek i mamy nadzieje ze pomieszka z nami jeszcze z jakies 10

Posted

sota a co do tych parowek to nie daje ich mu nagminnie tylko kawaleczek zeby jakos przemycic tabletke, a drobiu mu nie moge bo jest alergikiem i nie moze bo kiedys sie na drobiu przebialkowal i nin stop mial biegunke i wymioty i wet.kazal zmienic na wolowine i wieprzowine i od tamtej pory spokoj

Posted

Podobne objawy miała moja suczka w wieku ok. 10 m-cy.
Mimo poprzednich odrobaczeń miała po prostu robaki, a konkretnie nicienie. Musiało być ich sporo, bo jeden "ujawnił" się sam któregoś ranka :lol:. Pomogły zwykłe tabletki na odrobaczenie - tak więc czasem przyczyna może być prozaiczna.Nie leczyłabym jednak psa na własną rękę Ranigastem /chyba że nie doczytałam czegoś na temat tej "kuracji"/.

Posted

[quote name='alicja.zurakowska']moj psiak ma sie dobrze poki mu przemycam w parowkach tabletki (zmasowany atak:) 1/4 sylimarol 35, 1/4 hepatil; a wieczorem 1/,4 alugastin lub ranigast) Bylam ostatnio u weterynarza bo chcialam kupic rumen tabs albo karme royal intens. dla psow z problemami przewodu pokarmowego, ale nie bylo mojego ulubionego tylko jego brat tez weterynarz i kazal to wszystko zostawic i odrobaczyc psa jakimis tabletkami co nawet larwy wybijaja,podaje sie to przez 3 kolejne dni, ale to nic nie pomoglo bo na 4 dzien pies sie znow zaczol trzasc i smierdzi od niego jakby z przelyku,tak wiec na wlasna reke wrocilam do mojego leczenia i poki co z psem jest ok,ale po wyplacie wybiore sie na usg i badania krwi zeby jednak dowiedziec sie co dokladnie mu dolega,bo to wkoncu dopiero 5 latek i mamy nadzieje ze pomieszka z nami jeszcze z jakies 10[/quote]
Ciesze się,że z psiakiem lepiej i że wybierasz się na badania.Szczerze troche bałam się,że będziesz psiaka wyłącznie na własną rękę leczyć.
Dużo zdrówka A.:lol::lol::lol:
A co do przemycania tabletek, ja rozgniatam leki na łyżeczce od herbaty zalewam wodą tak żeby się leki zaczęły rozpuszczać i wlewam małej do pyska, masując jednocześnie szyjkę.moja płynów nie wypluwa.

Posted

z naszym wlewanie czegokolwiek do pyska na sile konczy sie upapraniem scian podlogi i najczesciej moich ciuchow, jedyny sposob to po dobroci tzn przemycic w jedzeniu zeby sie nie skapnol, a ze on taki zarloczny ze czesciej lyka niz gryzie wiec zazwyczaj nie ma problemu,gorzej jak wywacha podstep wtedy to nawet najbardziej pachnacej wedliny nie ruszy albo zje wedline a na koncu wypluje tabletke :)

Posted

[quote name='sota36']jota - a przeczytalas caly watek????[/quote]

Owszem, ale Ty mój post chyba pobieżnie:roll:.
Włączyłam się zwyczajnie do rozmowy , ale nie ma sprawy już mnie nie ma.
Wątki są czytane nie tylko przez bezpośrednich rozmówców i pozornie nawet te nie "w nurcie", ale na temat mogą się komuś przydać :lol:

Posted

jota wszystkie wypowiedzi mile widziane, ale jak napisalam wczesniej nasz byl odrobaczony takimi lepszymi tabletkami co nie tylko robale wybijaja ale tez larwy przez 3 kolejne dni ale nic nie pomoglo, wprawdzie od paru dni nie wymiotuje ale z przelyku smierdzi mu caly czas i wczoraj sie dziwnie trzasl,a on tak ma zazwyczaj jak cos sie mu dzieje

Posted

Jota - a wyobraz sobie , ze dokladnie! Dlatego, napisalam swoj post, bo Ala odrobaczala swego psa gruntownie... a Ty wspominasz o nicieniach, czyli o robalach... wiec na to wychodzi, ze Twoj psaik byl odrobaczony "po lebkach" - ake fakt - kazdy glos wazny! Na temat.

Posted

Ja mojej Kenii - która też jest żarłokiem- tabletkę wciskam w kawałek pasztetu. Nie wyczuwa węchem, a że nie gryzie, tylko łyka, więc idzie jak po maśle. Może się komuś przyda pomysł. Pozdrawiam

Posted

[quote name='alicja.zurakowska']a mozecie mi jeszcze powiedziec skad wet.pobiera psu krew do badań? i czy do usg usypiaja psa czy tylko kaza trzymac, bo nasz sie zapiera jak juz widzi drzwi do gabinetu[/quote]
Moja miała pobieraną krew głównie z przedniej a raz z tylnej łapki nie ma różnicy z której.Usg zawsze bez narkozy.Jezeli lekarz zaproponuje do badania krwi narkoze to zwiewaj do innego weta-zupełnie nie potrzebne(raz mi sie to zdarzyło) Przy,nie pamietam którym, pobraniu krwii tak sie wyrywała, że potrzebnych było aż 2 techników do pomocy nie licząc mnie. A teraz juz jest niezle choć się wierci.Natomiast większość psiaków jest bardzo grzeczna przy usg.Moja ostatnio leżała z 15 min spokojnie. Powiedziałam wet.który robił badanie usg,że chyba jest cudotwórca albo zaklinaczem bo moja suczyca nigdy nie była taka grzeczna a on na to,że wiekszośc psiaków reaguje spokojnie i ze chyba tak działa na nie zgaszone światło.

Posted

[quote name='Genesis']Ja mojej Kenii - która też jest żarłokiem- tabletkę wciskam w kawałek pasztetu. Nie wyczuwa węchem, a że nie gryzie, tylko łyka, więc idzie jak po maśle. Może się komuś przyda pomysł. Pozdrawiam[/quote]
U mojej seniorki takie przemycanki leków( wszystko jedno w czym )działaja góra 2 dni. Przy długoterminowej kuracji gdy leki trzeba podawać 2 razy dziennie o raczej regularnych porach nic bym jej nie przemyciła.Jest ostrożna i b. długo obwąchuje jedzenie.zawsze małpiszon wyczuje leki. dlatego zaczełam podawac na łyżeczce. A ostatnio na stronach dot. wyposaz. weter. lecznic widziałam specjalne podajniki tabletek . Wyglądem przypominały strzykawkę.Może się komuś przyda ta inform.

Posted

Mój psiut od kiedy przeszedł na dietę nie ma już biegunki ale nadal wymiotuje. Najpierw dostał tabletki na helikobakter a teraz dostaje zasiedlacze,zeby jego zoladek nie byy juz taki podrazniony. oprocz tego dostaje controloc. jesli nadal bedzie wymiotowal bedzie musial miec endoskopie, bo mozliwe,ze cos jest nie tak w przelyku

Posted

w poniedziałek idziemy na usg i na pobranie krwi a tymczasem weterynarz kazał oddac kał do badania na obecność ukrytej krwi i kazał podawać leki na wrzody a ze w domu byly po mężu controloc wiec podaje mu to do poniedziałku a potem sie zobaczy. A co do tego usg to czy wyglada tak jak u ludzi ze glowica z takim zelem jezdzi po brzuchu? bo moj pies ma dosyć długą sierść i sie zastanwiam czy go bedą golić ?