Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tak, jak w temacie ;) Interesuję mnie to, bo zauważyłam u mojego Sajgona takie coś podobnego do pieprzyka. Na początku myślałam, że to kleszcz, ale jak się przyjrzałam to już to nie przypominało kleszcza :lol:

Pozdrawiam!

Posted

Moje mopsy miały, na pysku a z tego wyrastał włos. Nie wiem czy to pieprzyk ale coś w tym stylu.

Coś takiego widać u tego po lewej.

[url]http://jerryreynolds.com/wp-content/uploads/2007/09/pug_shot.jpg[/url]

Posted

Moj kot ma na podniebieniu duza czarna plame, weterynarz powiedzial ze to pieprzyk. Pewnie koty maja tak samo jak psy...i to i to futrzasne i czworonozne. Nigdy u psow nie widzialam pieprzyka o wygladzie takiego ludzkiego pieprzyka, czyli kropki na skorze

Posted

Moje obydwie suki mniały pieprzyki. Tzn nie wiem czy to sa pieprzyki ale takie kulki z ktorych wyrastaly takie dlugie wlosy (troche podobne do wibrysow), z czesci kulek wlosy nie wyrastaly.

Posted

Ma na brzuchu w tej okolicy, gdzie już mało włosów rośnie.... wcześniej tego nie miał. Nie wyrasta z tego żaden włos, ani nic podobnego. Po prostu taki sobie, niepotrzebny jest na skórze...
Jak mi się uda to wstawie fotke...

Posted

Mam zdjęcia:

[url=http://img228.imageshack.us/my.php?image=pieprzyksajgona003pd2.jpg]ImageShack - Image Hosting :: pieprzyksajgona003pd2.jpg[/url]
[url=http://img228.imageshack.us/my.php?image=pieprzyksajgona004jn2.jpg]ImageShack - Image Hosting :: pieprzyksajgona004jn2.jpg[/url]

Posted

[quote name='pinczerka_i_Gizmo']A może to po prostu... sutek?[/QUOTE]

to sutka nie przypomina w zupełności.... to po prostu wygląda jak pieprzyk. Z resztą widać to na fotkach.

Z tego co sie dowiedziałam, to "coś" było przedtem różowe i wyglądało jak rana... cokolwiek to oznacza :roll: Tak, czy siak nie podoba mi się to.

Posted

psy moga miec pieprzyki-moja sucz ma w uchu,ale wyglada troszke inaczej(taki normalny-jak czlowiek ma na skorze-plaski brazowy).Mysle,ze warto isc z tym do weta

Posted

niewinny "pieprzyk" to plamka pigmentowa w skórze - jest zupełnie płaski i poza ciemniejszą barwą niczym się od otaczającej skóry nie różni.Jeśli wystaje jako narośl to już pieprzykiem nie jest i powinno jednak budzić podejrzenia - najlepiej pokazać wetowi. Szczególnie jeśli coś szybko rośnie albo zmienia wygląd. Jest sporo odmian nowotworów wychodzących ze skóry z czerniakiem na czele które są bardzo groźne i szybkie usunięcie może psu nawet uratować zycie. Uważam że lepiej przesadzić z ostrożnością niż zaniedbać.
Moja suka żyje tylko dzięki szybkiej operacji usunięcia czerniaka - a wierzcie mi , wyglądał bardzo niewinnie i aż mi było głupio jak toto pokazywałam pierwszy raz wetowi -ot mała czarna lekko wypukła plamka na łapce , jakby się maluteńka pesteczka z arbuza przykleiła i ani nie bolało ani nie swędziało...a histopatologia pokazała juz IV, najwyższy stopień zaawansowania

Posted

[quote name='taks']niewinny "pieprzyk" to plamka pigmentowa w skórze - jest zupełnie płaski i poza ciemniejszą barwą niczym się od otaczającej skóry nie różni.Jeśli wystaje jako narośl to już pieprzykiem nie jest i powinno jednak budzić podejrzenia - najlepiej pokazać wetowi. Szczególnie jeśli coś szybko rośnie albo zmienia wygląd. Jest sporo odmian nowotworów wychodzących ze skóry z czerniakiem na czele które są bardzo groźne i szybkie usunięcie może psu nawet uratować zycie. Uważam że lepiej przesadzić z ostrożnością niż zaniedbać.
Moja suka żyje tylko dzięki szybkiej operacji usunięcia czerniaka - a wierzcie mi , wyglądał bardzo niewinnie i aż mi było głupio jak toto pokazywałam pierwszy raz wetowi -ot mała czarna lekko wypukła plamka na łapce , jakby się maluteńka pesteczka z arbuza przykleiła i ani nie bolało ani nie swędziało...a histopatologia pokazała juz IV, najwyższy stopień zaawansowania[/QUOTE]

Sajgon ma to od niedawna na szczęście. W ogóle się nie powiększa, ale z tym czerniakiem to już mnie przestraszyłaś. Trzeba isc do weta, tylko jak tu wytłumaczyć rodzicom, że to coś nie jest pieprzykiem, a wielkim zagrożeniem dla naszego najukochańszego psiaka :shake:

Posted

Mam nadzeje ze moje slowa sie nie sprawdza, ale mi pierwsze z czym sie skojarzylo to cos, ajk obejrzalam zdjecia, to podobne fotografie ukazujace czerniaka. Mam jednak wielka nadzieje ze psiak jest zdrowy. Napisz jak juz bedziesz po wizycie i bedziesz cos wiecej wiedzic.

Posted

Tylko teraz muszę przekonać rodzinkę na wizytę. Mój tato powiedział: "Aaa, no i tak z nim kiedyś musimy pójść do weterynarza, może w lutym, w styczniu". Że też nie mam daru przekonywania :shake: Czy osoby niepełnoletnie mogą chodzić z psem same do weta?

Posted

[quote name='anndzia'] Czy osoby niepełnoletnie mogą chodzić z psem same do weta?[/quote]
no jasne, że mogą zwłaszcza jak nie chodzi o jakiś zabieg tylko konsultacje
( może nawet taniej wyjdzie;))
PS to na zdjęciu nie wygląda na czerniaka ( za bardzo uszypulony :roll:)raczej na jakiegoś brodawczaka ale i tak może warto usunąć skoro tak szybciutko urósł. I byc może to się da zrobic w miejscowym znieczuleniu.

Posted

[quote name='taks']no jasne, że mogą zwłaszcza jak nie chodzi o jakiś zabieg tylko konsultacje
( może nawet taniej wyjdzie;))
PS to na zdjęciu nie wygląda na czerniaka ( za bardzo uszypulony :roll:)raczej na jakiegoś brodawczaka ale i tak może warto usunąć skoro tak szybciutko urósł. I byc może to się da zrobic w miejscowym znieczuleniu.[/QUOTE]

W sumie to nawet nie wiem jak szybko urusł. Sajgon ma codziennie porcje masażyku po brzuchu, to by było widać. Prawowity pan Sajgona (Sajgi mieszka u mojej siostry, obecnie w wyniku nawału pracy przebywa u nas) mówi, że to przedtem wyglądało jak rana, było różowe, a teraz zczerniało... cokolwiek to oznacza. Ale przydałoby się chociaż to sprawdzić. A tata niewzruszony. Sajgon jak był mały aż do niedawna mieszkał u nas, a teraz się siostra wyprowadziła razem z psem to już nawet jakiegoś współczucia nie pokarzą :angryy: Może się jakoś siostrę przekona :roll: