anndzia Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Tak, jak w temacie ;) Interesuję mnie to, bo zauważyłam u mojego Sajgona takie coś podobnego do pieprzyka. Na początku myślałam, że to kleszcz, ale jak się przyjrzałam to już to nie przypominało kleszcza :lol: Pozdrawiam! Quote
WildH Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Może wstaw zdjęcie tego czegoś? Nie słyszałam nigdy o pieprzykach u psów. Quote
Abrakadabra Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 [quote name='anndzia']Ponawiam pytanie.[/quote] Moja sunia ma brodawkę w okolicach szyi. Już kilka razy myślałam, że to kleszcz:evil_lol: Quote
Shetanka Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 A w jakim miejscu jest ten 'pieprzyk' ? Quote
Chefrenek Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Moje mopsy miały, na pysku a z tego wyrastał włos. Nie wiem czy to pieprzyk ale coś w tym stylu. Coś takiego widać u tego po lewej. [url]http://jerryreynolds.com/wp-content/uploads/2007/09/pug_shot.jpg[/url] Quote
missy87 Posted December 23, 2008 Posted December 23, 2008 Moj kot ma na podniebieniu duza czarna plame, weterynarz powiedzial ze to pieprzyk. Pewnie koty maja tak samo jak psy...i to i to futrzasne i czworonozne. Nigdy u psow nie widzialam pieprzyka o wygladzie takiego ludzkiego pieprzyka, czyli kropki na skorze Quote
aina155 Posted December 24, 2008 Posted December 24, 2008 Moje obydwie suki mniały pieprzyki. Tzn nie wiem czy to sa pieprzyki ale takie kulki z ktorych wyrastaly takie dlugie wlosy (troche podobne do wibrysow), z czesci kulek wlosy nie wyrastaly. Quote
anndzia Posted December 24, 2008 Author Posted December 24, 2008 Ma na brzuchu w tej okolicy, gdzie już mało włosów rośnie.... wcześniej tego nie miał. Nie wyrasta z tego żaden włos, ani nic podobnego. Po prostu taki sobie, niepotrzebny jest na skórze... Jak mi się uda to wstawie fotke... Quote
pinczerka_i_Gizmo Posted December 24, 2008 Posted December 24, 2008 A może to po prostu... sutek? Quote
anndzia Posted December 24, 2008 Author Posted December 24, 2008 Mam zdjęcia: [url=http://img228.imageshack.us/my.php?image=pieprzyksajgona003pd2.jpg]ImageShack - Image Hosting :: pieprzyksajgona003pd2.jpg[/url] [url=http://img228.imageshack.us/my.php?image=pieprzyksajgona004jn2.jpg]ImageShack - Image Hosting :: pieprzyksajgona004jn2.jpg[/url] Quote
anndzia Posted December 24, 2008 Author Posted December 24, 2008 [quote name='pinczerka_i_Gizmo']A może to po prostu... sutek?[/QUOTE] to sutka nie przypomina w zupełności.... to po prostu wygląda jak pieprzyk. Z resztą widać to na fotkach. Z tego co sie dowiedziałam, to "coś" było przedtem różowe i wyglądało jak rana... cokolwiek to oznacza :roll: Tak, czy siak nie podoba mi się to. Quote
Rybc!a Posted December 24, 2008 Posted December 24, 2008 A moja Zuza ma białą plamkę na wardze, przy samym pyszczku, pod nosem . Co to może być ? Quote
wiska Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 psy moga miec pieprzyki-moja sucz ma w uchu,ale wyglada troszke inaczej(taki normalny-jak czlowiek ma na skorze-plaski brazowy).Mysle,ze warto isc z tym do weta Quote
aina155 Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 Ja bym sie do weta wybrala. MI sie to (niezlaznie co to jest) niepodoba po prostu. Quote
Dinka Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Pies mojej babci ([*]) miał coś podobnego o tego co ma Twój pies. to chyba jest pieprzyk, ale jak Cie to martwi to idz do weterynarza.;) Quote
taks Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 niewinny "pieprzyk" to plamka pigmentowa w skórze - jest zupełnie płaski i poza ciemniejszą barwą niczym się od otaczającej skóry nie różni.Jeśli wystaje jako narośl to już pieprzykiem nie jest i powinno jednak budzić podejrzenia - najlepiej pokazać wetowi. Szczególnie jeśli coś szybko rośnie albo zmienia wygląd. Jest sporo odmian nowotworów wychodzących ze skóry z czerniakiem na czele które są bardzo groźne i szybkie usunięcie może psu nawet uratować zycie. Uważam że lepiej przesadzić z ostrożnością niż zaniedbać. Moja suka żyje tylko dzięki szybkiej operacji usunięcia czerniaka - a wierzcie mi , wyglądał bardzo niewinnie i aż mi było głupio jak toto pokazywałam pierwszy raz wetowi -ot mała czarna lekko wypukła plamka na łapce , jakby się maluteńka pesteczka z arbuza przykleiła i ani nie bolało ani nie swędziało...a histopatologia pokazała juz IV, najwyższy stopień zaawansowania Quote
anndzia Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 [quote name='taks']niewinny "pieprzyk" to plamka pigmentowa w skórze - jest zupełnie płaski i poza ciemniejszą barwą niczym się od otaczającej skóry nie różni.Jeśli wystaje jako narośl to już pieprzykiem nie jest i powinno jednak budzić podejrzenia - najlepiej pokazać wetowi. Szczególnie jeśli coś szybko rośnie albo zmienia wygląd. Jest sporo odmian nowotworów wychodzących ze skóry z czerniakiem na czele które są bardzo groźne i szybkie usunięcie może psu nawet uratować zycie. Uważam że lepiej przesadzić z ostrożnością niż zaniedbać. Moja suka żyje tylko dzięki szybkiej operacji usunięcia czerniaka - a wierzcie mi , wyglądał bardzo niewinnie i aż mi było głupio jak toto pokazywałam pierwszy raz wetowi -ot mała czarna lekko wypukła plamka na łapce , jakby się maluteńka pesteczka z arbuza przykleiła i ani nie bolało ani nie swędziało...a histopatologia pokazała juz IV, najwyższy stopień zaawansowania[/QUOTE] Sajgon ma to od niedawna na szczęście. W ogóle się nie powiększa, ale z tym czerniakiem to już mnie przestraszyłaś. Trzeba isc do weta, tylko jak tu wytłumaczyć rodzicom, że to coś nie jest pieprzykiem, a wielkim zagrożeniem dla naszego najukochańszego psiaka :shake: Quote
aina155 Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Mam nadzeje ze moje slowa sie nie sprawdza, ale mi pierwsze z czym sie skojarzylo to cos, ajk obejrzalam zdjecia, to podobne fotografie ukazujace czerniaka. Mam jednak wielka nadzieje ze psiak jest zdrowy. Napisz jak juz bedziesz po wizycie i bedziesz cos wiecej wiedzic. Quote
anndzia Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 Tylko teraz muszę przekonać rodzinkę na wizytę. Mój tato powiedział: "Aaa, no i tak z nim kiedyś musimy pójść do weterynarza, może w lutym, w styczniu". Że też nie mam daru przekonywania :shake: Czy osoby niepełnoletnie mogą chodzić z psem same do weta? Quote
taks Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 [quote name='anndzia'] Czy osoby niepełnoletnie mogą chodzić z psem same do weta?[/quote] no jasne, że mogą zwłaszcza jak nie chodzi o jakiś zabieg tylko konsultacje ( może nawet taniej wyjdzie;)) PS to na zdjęciu nie wygląda na czerniaka ( za bardzo uszypulony :roll:)raczej na jakiegoś brodawczaka ale i tak może warto usunąć skoro tak szybciutko urósł. I byc może to się da zrobic w miejscowym znieczuleniu. Quote
anndzia Posted December 30, 2008 Author Posted December 30, 2008 [quote name='taks']no jasne, że mogą zwłaszcza jak nie chodzi o jakiś zabieg tylko konsultacje ( może nawet taniej wyjdzie;)) PS to na zdjęciu nie wygląda na czerniaka ( za bardzo uszypulony :roll:)raczej na jakiegoś brodawczaka ale i tak może warto usunąć skoro tak szybciutko urósł. I byc może to się da zrobic w miejscowym znieczuleniu.[/QUOTE] W sumie to nawet nie wiem jak szybko urusł. Sajgon ma codziennie porcje masażyku po brzuchu, to by było widać. Prawowity pan Sajgona (Sajgi mieszka u mojej siostry, obecnie w wyniku nawału pracy przebywa u nas) mówi, że to przedtem wyglądało jak rana, było różowe, a teraz zczerniało... cokolwiek to oznacza. Ale przydałoby się chociaż to sprawdzić. A tata niewzruszony. Sajgon jak był mały aż do niedawna mieszkał u nas, a teraz się siostra wyprowadziła razem z psem to już nawet jakiegoś współczucia nie pokarzą :angryy: Może się jakoś siostrę przekona :roll: Quote
betel Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 To może być np obropiały kleszcz, albo inne zmiana po skaleczeniu, jednak warto skontrolować u Weta Quote
wiska Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 to nie wyglada jak obropialy kleszcz:shake: ale idz jak najszybciej do weta! Quote
Recommended Posts